Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Πως οι εταιρείες δημοσκοπήσεων μετατρέπονται σε ...οίκους αξιολόγησης


ο αυριανός πρωθυπουργός...* 

Υπάρχουν ανάμεσα στις τόσες εταιρείες δημοσκοπήσεων και δυο που σύμφωνα με όσα ξέρουμε -οι παροικούντες την Αριστερά-  "πρόσκεινται πολιτικά" στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικώτερα στην πολιτική άποψη του Α. Τσίπρα. Πρόκειται για την Public Issue και την VPRC. Παλιά οι εταιρείες αυτές ήσαν μία. Έπειτα έγιναν δυο. Στην ίδια πάντα λογική.
Παλιοί Ρηγάδες οι διευθυντές τους δεν έχουν κανένα πρόβλημα, μέσα στα περιθώρια που τους αφήνει ο νόμος, να βοηθούν όσο μπορούν πολιτικά τον φιλικό τους χώρο. 
Με μια ιδιαιτερότητα. 
Για να το κάνουν αυτό πρέπει "να υπάρχουν" επαγγελματικά - ο χώρος του Συνασπισμού δεν επαρκεί για να τους "θρέψει" με τις λιγοστές του έως ανύπαρκτες παραγγελίες δημοσκοπήσεων. Ποιος μπορεί και το κάνει αυτό; Μα ο χώρος της κεντροδεξιάς και ο ...Σκάι. 
Έτσι, αν προσέξει κανείς,  δύο είναι διαχρονικά οι πολιτικοί χώροι που "ευνοούνται" από τις δημοσκοπήσεις των δύο εταιριών. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ! 
Η πρώτη εμφανίζεται λίγο τονωμένη (για να είμαστε και εντάξει με τους εργοδότες) αλλά σε λογικά πλαίσια ενώ ο δεύτερος εκτοξεύεται στα ύψη. Μια απλά σύγκριση με τα νούμερα που δίνουν οι άλλες εταιρείες δείχνει το εξόφθαλμο μαγείρεμα/"επεξεργασία" που έχουν υποστεί κάθε φορά τα νούμερα χάριν του ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά και όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων παίζουν το παιχνίδι τους. 
Αλλά μια σύγκριση αναμεταξύ τους δείχνει ότι γενικά σπονσονάρουν μεν τους πελάτες τους αλλά κρατώντας τα προσχήματα και μια λογική απόκλιση μεταξύ τους. 
Αυτοί που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ασκήσουν "αγκιτάτσια και προπαγάνδα" μέσω των δημοσκοπήσεων είναι οι "σύντροφοί" μας. 
Την ιστορία αυτοί την ζήσαμε στις προηγούμενες ευρωεκλογές: μέχρι και το παραπέντε, έδιναν διψήφια ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας την προεκλογική εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθεια κατοχύρωσής του πολιτικά, τότε, απέναντι στον Αλέκο Αλαβάνο. Ήταν η πρώτη φορά που ο "μικρός" ηγούντο σε προεκλογική εκστρατεία και έπρεπε να πετύχει πάση θυσία. Έτσι οι δυο εταιρείες  βοηθούσαν με τα "ευρήματά" τους, την μεταφορά της προεκλογικής εκστρατείας στα χέρια της άποψης Τσίπρα, ο οποίος επιβεβαίωνε δημοσκοπικά τις επιλογές του έναντι του εσωτερικού του αντιπάλου. 
Τα αποτελέσματα όμως ήταν καταστροφικά: αντί για διψήφιο ποσοστό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και τον ένα από τους -παραδοσιακά δύο- ευρωβουλευτές του με ποσοστά μειωμένα πέραν πάσης προσδοκίας. Κι αυτό έφερε σαν συνέπεια την εξέγερση Αλαβάνου, την διάσπαση και άλλα πολλά ...αλλά αυτά είναι πλέον ιστορία.
Το θέμα είναι ότι η απόπειρα επαναλαμβάνεται. 

Μπροστά στην δημοσκοπική αφλογιστία του ΣΥΡΙΖΑ, - παρά το ότι έχει δοκιμάσει κάθε παραδοσιακό λαϊκιστικό μέσο πολυσυλλεκτισμού με το "όχι σε όλα" αλλά και κάθε μέθοδο διεμβόλισης κάθε πολιτικά αντιμνημονιακού χώρου ή προσεταιρισμού άλλων δυνάμεων - αναλαμβάνουν οι δημοσκοπικές του επιρροές. 
Ως καθαρά κομματικά εργαλεία πολιτικής επιρροής. Με μια καθαρά "αστική" δηλαδή μέθοδο. 
Ασκούν συμπαθητική μαγεία στο εκλογικό σώμα, φουσκώνοντας τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε σημείο να τον εμφανίζουν ότι πηγαίνει για δεύετερο κόμμα (!!), μήπως και επηρεάσουν τους αφελείς. 
Προσπαθούν να πείσουν ότι η πολυπόθητη ενότητα της αριστεράς είναι στα σκαριά με οδηγό τον ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα που είναι το μόνο που δεν συμβαίνει...
Ειδικά μετά τις σοκαριστικές για τον Αλέξη Τσίπαρα τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρνουν την Δημαρ μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αυξητικές τάσεις αφομοίωσης του αντιμνημονιακού ΠΑΣΟΚ, οι ανοχές του "αντισυστημικού χώρου" έχουν πια ...παραβιαστεί βάναυσα.
Είναι δυνατόν η πρώην Ανανεωτική Πτέρυγα να ξεπερνά σε ποσοστά την "ριζοσπαστική αριστερά"; Φωνάξτε  ένα υδραυλικό... έστω έναν δημοσκόπο. 
Να επισκευάσει την βλάβη και να επιβεβαιώσει με το ζόρι ότι ...όλα πάνε καλά. 
Ιδού λοιπόν και τα αποτελέσματα "βοηθείας" της Public Issue: 
ΝΔ 31%
ΠΑΣΟΚ 15.5%
ΣΥΡΙΖΑ 14%
ΚΚΕ 13.5%
ΔΗΜΑΡ 9.5%
ΛΑΟΣ 6%
Οικολόγοι Πράσινοι 4%
ΔΗΣΥ 3%

Μια απλή σύγκριση με τα σημερινά της Metron Analysis μας δείχνει το εξόφθαλμο:
ΝΔ 18,8% 
ΠΑΣΟΚ 11%.
ΚΚΕ  8,7%, 
ΣΥΡΙΖΑ  6,9%, 
ΛΑΟΣ  5,9%, 
Δημοκρατική Αριστερά 3,8% 
Οικολόγοι Πράσινοι 3,7%.

Όχι ότι η τελευταία δημοσκόπηση είναι σώνει και καλά η καλύτερη και η πιο αντικειμενική. Τα είπαμε αυτά.
Αλλά είναι εξαμηνιαία, έγινε το τελευταίο εικοσαήμερο και βρίσκεται χωρίς αναγωγές πολύ κοντά στο μέσο όρο όλων των άλλων δημοσκοπήσεων που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό.
Το εξόφθαλμο είναι ότι η πρώτη (της PI) είναι και με αναγωγή! Εκεί , ο μόνος που υπερδιπλασιάζεται είναι ο ...ΣΥΡΙΖΑ. Αιδώς "σύντροφοι"!

Ο δρόμος των δημοσκοπήσεων είναι ολισθηρός. Ειδικά όταν σου καθορίζει και την πολιτική σου (όπως γίνεται με την Δημαρ). Ή όταν ανερυθρίαστα τον χρησιμοποιείς για να νοθεύσεις την λαϊκή εντολή - να παρασύρεις ψηφοφόρους σε ένα ρεύμα καθαρά δικής σου εφεύρεσης. 
Όταν παρακάμπτοντας το δικαίωμα των πολιτών να αποφασίσουν ανεπηρέαστοι ανακηρύσσεις  τις δημοσκοπικές εταιρείες σε οίκους αξιολόγησης της ψήφου του...

Φαίνεται όμως ότι το αδιέξοδο της Αριστεράς είναι μεγάλο και τελευταία πιάνεται από τα μαλλιά της. 
Δεν θάταν καλύτερο να πιανόταν από την εναλλακτική της πρόταση; 
Ειδικά την ώρα που η χώρα μας δίνει μια μεγάλη μάχη στην ΕΕ με μια μεταβατική κυβέρνηση κι ένα πρωθυπουργό σωτηρίας από την οποία εκείνη (η Αριστερά σε όλες της τις εκδοχές) απέχει και τον οποίο απλά καταγγέλλει...


*σκίτσο του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου

33 σχόλια:

  1. Σου είπα και παλαιότερα. Οι δημοσκοπήσεις λειτουργούν ως επιστημονική αυτοαξιολόγηση της μιντιακής προπαγάνδας. Ελέγχουν τα μέσα πόσο επηρέασαν τελικά την κοινή γνώμη και πού πρέπει να δώσουν ακόμη περισσότερη έμφαση.

    Είδες όμως τη νέα εφεύρεση, τον όρο δημοσκοπική πλειοψηφία εν αντιθέσει με την εκλογική διάθεση; Ουσιαστικά την εφηύραν τώρα επειδή η αριστερά κυριαρχεί συνολικά έναντι των αστικών κομμάτων, αλλά δεν παίρνει ψήφους. Βέβαια, στην πραγματικότητα αναφέρονται στην κοινωνική επιρροή που φυσικά δεν ταυτίζεται με την εκλογική. Συμπέρασμα και επισήμανση των δημοσκόπων προς τα αστικά κόμματα είναι να προσέχουν την αυξανόμενη επιρροή των αριστερών κομμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω παρατηρω να υπερδιπλασιαζεται η ΔΗΜΑΡ πολυ περισσοτερο σε σχεση με τον ΣΥΡΙΖΑ στην με αναγωγη απο τη δευτερη χωρις αναγωγη.
    Και δε μου φαινεται τοσο παραξενο, αφου η αποδομηση του ΠΑΣΟΚ, θα οδηγησει περισσοτερο στην ενισχυση της πιο ''κοντινης'' του αριστερας.

    δ.β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Δημαρ περνά την δημοσκοπική της άνοδο - είναι πραγματική όμως. Ίσως συγκυριακή εξαρτώμενη από τις εξελίξεις στο Πασοκ ίσως, αλλά αυτό θα δείξει. Έχει επιβεβαιωθεί άλλωστε από πολλές δημοσκοπήσεις της τελευταίας συγκυρίας.
    Καμία σχέση με το από πουθενά πουσάρισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση και σε απόσταση αναπνοής με το Πασοκ...
    Αυτό προκύπτει μόνο από την Public Issue. Και το καλοκαίρι το δοκίμασαν αλλά δεν έπιασε. Δες νούμερα δημοσκοπήσεων της χρονιάς δ.β., αν έχεις όρεξη και θα δεις τι παίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν το εχω ψαξει και μπορει να εχεις δικιο, αλλα επαναλαμβανω τιποτα το προφανεστερο, ως εικονα της στιγμης τα ποσοστα να ειναι πανω-κατω σαν της public.
    Υπαρχει κανεις με 30-40 γνωστους, που να βρισκει πανω απο 4-5(και πολυ λεω) που να ψηφιζαν ΠΑΣΟΚ αν οι εkλογες γινονταν αυριο;
    Πού θα πανε οι υπολοιποι, ολοι θα ψηφισουν ενα κομμα(ΔΗΜΑΡ);

    To κυριοτερο για εμενα δεν ειναι αν η αριστερα συγκεντρωνει 35% ή 45%, αλλα ειναι γιατι αυτος ο κοσμος προσερχεται (αυτη τη στιγμη) στην αριστερα.
    Αναλογα με την σχετικη προτιμηση καθε κομματος, παρεχεται και ενα, οχι τοσο ευκρινες ειναι η αληθεια, σημα.
    Αυτα τα σηματα πρεπει να αποκωδικοποιηθουν για να δουμε αν η αριστερα θα ειναι μια μονιμη πολιτικη επιλογη ή μια συγκυριακη επιλογη.

    δ.β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατανοητή η χολή που έχετε για το ΣΥΡΙΖΑ. Για το λιβάνισμα και την διαρκής προβολή της ΔΗΜΑΡ και του κυρ Φώτη από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης έχετε άραγε να μας πείτε τίποτα;

    Δ.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Metron Analysis μήπως προβάλλει κι αυτή τον ΣΥΡΙΖΑ; Δείτε κι αυτή τη δημοσκόπηση και περαστικά σας...

    Δ.Τ.

    ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ*:

    ΠΑΣΟΚ 11% (17,1%)
    ΝΔ 18,8% (29,3%)

    ΚΚΕ 8,7% (13,6%)

    ΛΑΟΣ 5,9% (9,2%)

    ΣΥΡΙΖΑ 6,9% (10,7%)

    ΟΙΚ. ΠΡΑΣ. 3,7% (5,8%)

    ΔΗΜΑΡ 3,8% (5,9%)

    ΔΗΣΥ 1,6% (2,5%)

    ΑΡΜΑ 1,6% (2,4%)

    ΑΛΛΟ 2,3% (3,6%)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Public Issue - Metron Analysis

    ΝΔ 31 - 29, 3
    ΠΑΣΟΚ 15.5 - 17,1
    ΣΥΡΙΖΑ 14 - 10 ,7
    ΚΚΕ 13.5 - 13,6
    ΔΗΜΑΡ 9.5 - 9,2
    ΛΑΟΣ 6 - 9,2
    Οικολόγοι Πράσινοι 4 - 5,8
    ΔΗΣΥ 3 - 2,5

    Αν ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στις δημοσκοπήσεις των δύο εταιρειών μάλλον τη ΔΗΜΑΡ φαίνεται να βοηθάει η Public Issue . Ή μήπως κάνω λάθος; Προσέχετε λοιπόν τι λέτε και τι γράφετε γιατί εκτίθεστε...

    Δ.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Public Issue - Metron Analysis

    ΝΔ 31 - 29, 3
    ΠΑΣΟΚ 15.5 - 17,1
    ΣΥΡΙΖΑ 14 - 10 ,7
    ΚΚΕ 13.5 - 13,6
    ΔΗΜΑΡ 9.5 - 5,9
    ΛΑΟΣ 6 - 9,2
    Οικολόγοι Πράσινοι 4 - 5,8
    ΔΗΣΥ 3 - 2,5

    Αν ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στις δημοσκοπήσεις των δύο εταιρειών μάλλον τη ΔΗΜΑΡ φαίνεται να βοηθάει η Public Issue . Ή μήπως κάνω λάθος; Προσέχετε λοιπόν τι λέτε και τι γράφετε γιατί εκτίθεστε...

    Δ.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρώτον ΔΤ, το λάθος στην βιασύνη σου ήδη το έκανες κάνοντας την αναγωγή της Δημαρ από 5,9 , 9,5...
    Δεύτερον, οι αναγωγές της ΜΤ είναι λογικές - της PI εκτοξεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχεδόν δεύτερο κόμμα...Το 14% ήταν η αφορμή του άρθρου.
    Τρίτον, δεν έχω προκατάληψη με την Δημαρ - μόνο λιβάνισμα δεν της κάνω. Θα το ήξερες αν διάβαζες το μπλογκ. Άλλωστε με τους Οικολόγους Πράσινους συμπορεύομαι και όχι την Δημαρ - και δεν τους έχω αναφέρει καν παρότι πολλά θα είχα να πω για την δημοσκοπική τους επίδοση, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας είναι η λαθροχειρία στις δημοσκοπήσεις: αν τα νούμερα δεν βγαίνουν, φταίνε τα νούμερα...
    Όσο για την Δημαρ, μπορεί να μην σου αρέσει αλλά έχει ρεύμα από το Πασοκ. Τι να κάνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όσο για το πιθανό φούσκωμα και της Δημαρ, θα έβγαζε μάτι η διαφορά όταν την ίδια περίοδο κυκλοφορούν δημοσκοπήσεις που την έχουν μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και το μαγείρεμα έχει τους κανόνες του - για να γίνει πιστευτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα μου επιτρέψετε να σημειώσω ότι η δημοσκόπηση απευθύνεται πρωτίστως στο ΠΑΣΟΚ και λιγότερο στη ΔΗΜ.ΑΡ ή το ΣΥΡΙΖΑ.

    Η πτώση του ΠΑΣΟΚ είναι στα πραγματικά δεδομένα αυτή τη στιγμή, αλλά αφήνουμε έξω από το συντελεστή συσπείρωσης εκλογικής ή πιθανής αλλαγής Προέδρου που θα ανεβάσει το ποσοστό πάνω από το 22%.

    Από την άλλη, η εκλογική επιρροή της αριστεράς είναι εντελώς επίπλαστη. Και για να εξηγηθώ: α) (αξίωμα 1) οι δημοσκοπήσεις είναι μέσο ενημέρωσης των αστικών κομμάτων ώστε να προστατευτούν β) (αξίωμα 2) αποτελούν μέσο αυτοαξιολόγησης της πολιτικής επιρροής των ΜΜΕ. Ως εκ τούτων όλες οι δημοσκοπήσεις εντόπισαν μία υψηλότατη κοινωνική επιρροή της αριστεράς (σ.σ. εφηύραν όπως τόνισα αρχικά μάλιστα τον όρο δημοσκοπική πλειοψηφία). Το τελευταίο σημαίνει ότι έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου στα αστικά κόμματα και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ ώστε να προσανατολιστούν σε συσπείρωση ΠΑΣΟΚων, αλλιώς θα διαλυθεί το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα (βλ. πολυκομματικές -και φυσικά ασταθείς- κυβερνήσεις).

    Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η ξαφνική άνοδος της ΔΗΜ.ΑΡ. Είναι εντυπωσιακή επειδή προέκυψε μέσα σε διάστημα μόλις ενός μηνός και άρα είναι όλοι οι ΠΑΣΟΚοι ψηφοφόροι που νωρίτερα δεν είχαν τοποθετηθεί ή απείχαν. Αυτός ο κώδωνας είναι και πάλι για το ΠΑΣΟΚ.

    Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η πτώση και της κοινωνικής και της εκλογικής επιρροής του ΛΑΟΣ. Φυσικά η άνοδος της ΝΔ του κόβει δρόμο, αλλά κυρίως η τακτική της κωλοτούμπας (μια κριτική, μια αντιπολίτευση και μετά συγκυβέρνηση τσάτισε πολύ κόσμο που δεν είναι ακριβώς ιδεολογικά στο χώρο του ΛΑΟΣ). Μάλλον τελικά η επικοινωνία του δεν του βγήκε.

    Πάντως περιμένω κι άλλη πτώση ή σταθερότητα (που θα είναι ουσιαστικά πτώση) της ΝΔ, όταν όλοι συνειδητοποιήσουν ότι κυβερνά ο Σαμαράς με το ΓΑΠ. Άσε που δεν ξέρω αν οι απαντώντες είχαν συνειδητοποιήσει την κωλοτούμπα των υπογραφών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Τσίπρας φλερτάρει με την ακροδεξιά με την λαική δεξιά με το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ με την εκλησία με το λουρί της μάνας τους. Συμφωνεί να κατασκευαστεί στην Ελλάδα αγαλμα του μέγα Αλέξανδρου
    http://roides.wordpress.com/2011/11/23/23noe11/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μ'αρεσει που ασχολουμαστε με "δημοσκοπησεις" που πληρωνει ο Αλαφουζος και καθε Αλαφουζος και μαλιστα σε μη προεκλογικη περιοδο που τηρουνται και καποια προσχηματα
    Ο σοφος λαος λεει "με τον παρα μου .....και την κυρα μου"
    Φαινεται οτι η σφαλιαρα που εφαγε ο ΣΥΡΙΖΑ οταν οταν απο το δημοσκοπικο
    18% κατρακυλησε στο εκλογικο 4,5% δεν εχει γινει μαθημα σε πολλους...και διαφορετικων χωρων
    Οταν σε μια μεγαλουπολη 5 εκατομυριων κινητοποιουνται και συμμετεχουν στις πορειες καμμια πενηνταρια χιλιαδες ,και οι περισσοτεροι-κακα τα ψεμματα-χαρι στο ΠΑΜΕ,και οταν στον ιδιωτικο τομεα συνδικαλιζεται το 5% των εργαζομενων ακομα και αν επαληθευτουν-μια στο εκατομυριο-οι
    παραπανω "δημοσκοπησεις" δεν εχει να περιμενει τιποτα ο λαος απο μια τετοια Αριστερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Ανώνυμος 9 Δεκεμβρίου 2011 7:32 μ.μ.

    Σωστος Ο Ανωνυμος!!!
    Ομως αν "... σε μια μεγαλουπολη 5 εκατομυριων κινητοποιουνται και συμμετεχουν στις πορειες καμμια πενηνταρια χιλιαδες ,και οι περισσοτεροι-κακα τα ψεμματα-χαρι στο ΠΑΜΕ,και οταν στον ιδιωτικο τομεα συνδικαλιζεται το 5% των εργαζομενων..", και βλεπει τις διαδηλωσεις απο την τηλεοραση, το 50% του πληθυσμου δεν εχει διαβασει ενα βιβλιο το περασμενο ετος,..., τοτε και με τετοιο λαο τι αριστερα μπορει να περιμενει κανεις;


    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιωργό το θέμα δεν είναι τι κάνει ο Τσίπρας και οι φίλοι του. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμεις (ΔΗΜΑΡ) και εσεις (ΟΠ).
    Το Πασοκ μάλλον αυτοκτονεί και αυτο σημαίνει ότι στην κεντροαριστερά δημιουργείται ένα τεραστιο κενο που θα πρέπει να καλυφθει από εναν νεο συνασπισμό εξουσιας. Αλλιως προβλέπω να μας κυβερνά η ΝΔ για τα επόμενα 20 χρόνια, με ότι αυτο συνεπάγεται.
    Το κενο αυτο αυτο δυστυχώς δεν μπορεί να το καλύψει ούτε η ΔΗΜΑΡ μόνη της, παρά την πρόσφατη σημοσκοπική ανοιξη, ούτε οι ΟΠ.
    Πρέπει παρά τις υπαρκτες διαφορες μας να χτισουμε άμεσα μια ομοσπονδία τύπου Ελιας που θα επιδιώξει να αποτελέσει το αντίπαλο δεος στην δεξια. Σε αυτή πρέπει να συμμετέχουν εκτος από την ΔΗΜΑΡ και τους ΟΠ, εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ (πχ μεταρρυθμιση, κοινωνικος συνδεσμος κτλ) ακόμα και δυνάμεις από τον φιλελέυθερο χώρο πχ δράση με απόλυτη ισότιμια και διατηρώντας κάθε χώρος την δικη του φυσιογνωμια, αλλά και με ένα ελάχιστο κοινο πολιτικό πλαίσιο για την διακυβέρνηση της χώρας. Ως επικεφαλής (και υποψήφιος πρωθυπουργος) θα μπορούσε να βρεθει ένα φρέσκο προσωπο χωρις κυβερνητικό παρελθον ή θα μπρούσε υπο προυποθέσεις να στηριχθει και ο νυν πρωυθυπουργος (με μια άλλη κυβερνηση εννοειται). Δεν υπάρχει άλλη λύση. Το ερωτημα είναι αν οι πολιτικές ηγεσιες της ΔΗΜΑΡ και των ΟΠ, ως οι πλεον συγκροτημένες πλεον δυνάμεις του χώρου. έχουν την πολιτική οξυδέρκεια να το αντιληφθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @xno

    Με τα κακέκτυπα του Μπλαιρισμού οραματίζεστε την νέα κεντροαριστερά που θα σώσει τον τόπο; Χρυσοχοίδης, Λοβέρδος και Διαμαντοπούλου; Και ποιες είναι πια αυτές οι 'αναγκαίες μεταρρυθμίσεις'; Εμείς θα τις μάθουμε ποτέ;
    CM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. xno, καλά τα λες. Όμως αυτό που μπορεί να καθορίσει τέτοιες κινήσεις είναι η άρση της καχυποψίας ένθεν κακείθεν. Δεν είμαι αισιόδοξος. Οι μικροκομματικές κινήσεις, οι αρχηγισμοί, η δημοσκοπική παγίδα και άλλα πολλά έχουν φέρει όμορους χώρους σε αμοιβαία απόσταση. Χρειάζονται γενναίες κινήσεις απεμπλοκής και κοινά βήματα που θα αποκαταστήσουν μια στοιχειώδη αμοιβαία εμπιστοσύνη σε πολιτικές συμφωνίες. Για την ώρα όμως βρισκόμαστε όλοι στην αγωνία των εκλογών (και του επιθυμητού ποσοστού που θα λύσει ζητήματα συσχετισμών μεταξύ μας) λες και είμαστε σίγουροι ότι αυτές θα γίνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Όσο για την πολιτική οξυδέρκεια: μεγάλο ζήτημα...
    Η Δημαρ έχει νομίζω άλλα στον νου για την ώρα. Δεν την ενδιαφέρουν εθνικές πρωτοβουλίες, προτάσεις εναλλακτικές και συσπειρώσεις μεταρρυθμιστών - έχει πέσει στην παγίδα των δημοσκοπήσεων και διεκδικεί από τον Συριζα την δικαίωση. Στενή οπτική. Έπειτα, αμφιβάλλω αν έχει διαδικασίες συμμετοχικές όπου ο τόσος ενδιαφέρων κόσμος της θα μπορούσε να επιβάλλει αναθεώρηση της μέχρι τώρα πολιτικής της και του αρχηγικού προφίλ της ως κόμμα του Φώτη Κουβέλη.
    Όσο για τους Οικολόγους Πράσινους, εδώ υπάρχει συμμετοχικότητα και εξαντλητική δημοκρατία στην συναπόφαση, αλλά δεν έχουν λύσει ταυτόχρονα το πρόβλημα πως να κολυμπήσουν άφοβα στην ανοιχτή πολιτική θάλασσα - κουμπωμένους και επιφυλακτικούς τους βλέπω ακόμη.
    Θάλεγα ότι η οξυδέρκεια δεν αρκεί. Στις ελληνικές συνθήκες χρειάζεται πρώτα ανοιχτό μυαλό, σεβασμός στους εν δυνάμει συνεργάτες και εξαντλητική πολιτική συζήτηση - όχι κινήσεις εντυπωσιασμού σαν τις διακηρύξεις διαλόγου που συχνά πυκνά εξαπολύονται - ειδικά από την αριστερά - για καθαρά τακτικιστικούς λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @CM, στο μπλγκ αυτό έχουν κατατεθεί άπειρες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις οικονομικές, φορολογικές, εξοπλιστικές, εκκλησιαστικές, στην δικαιοσύνη, στο μεταναστευτικό, στην δημόσια διοίκηση, στο περιβαλλοντικό ζήτημα κλπ κλπ
    Δεν καταλαβαίνω γιατί ρωτάς ξανά και ξανά το ίδιο πράγμα. Βάλε στην αναζήτηση όποια λέξη θέλεις και διάβασε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. γιωργο έχεις δικιο στις παρατηρήσεις σου για την ΔΗΜΑΡ. Ετσι είναι τα πράγματα, όπως τα λες. Ομως θεωρώ ότι δεν υπαρχει πλεον πολιτικος χρόνος. Αναγκαστικά το εγχειρημα μιας ελληνικης ελιας θα προχωρήσει με τους πολιτικους σχηματισμους που έχουμε, με τα οποια προβλήματα και τις αδυναμίες τους. Μπορεί να υπάρχει αμποιβαια καχυποψία ανάμεσα σε ΔΗΜΑΡ και ΟΠ, αλλά δεν έχουν άλλες δυνατότητες. Εκτος αν αν καταντίσουν σαν το ΚΚΕ που συνεργάζεται με επιτυχια με τον εαυτό του.

    Αλλες λύσεις δεν υπαρχουν, το ΠΑΣΟΚ αυτοδιαλύεται και ο μόνος που μένει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ....

    Αν λοιπόν η ΔΗΜΑΡ πχ δεν έχει συμμετοχικες διαδιασίες για να εντάξει τον κοσμο που έρχεται, ας το κάνουν άλλοι σχηματισμοί περισσότερο ικανοί, πχ ΟΠ ή κοινωνιμκος σύνδεσμος. Κανεις δεν ζητά να σταματήσει ο θεμιτος κομματικος ανταγωνισμος μεταξύ των σχημάτων που θα καλύψουν τον κεντροαριστερο χώρο

    Το ζητούμενο είναι, να υπάρξει εναλλακτικη προταση εξουσιας και ένα μινιμουν κοινου προγράμματος. Για αυτο προτείνω μια συμμαχια τυπου ελιας και όχι τύπου ΣΥΡΙΖΑ.

    Αν αυτο δεν το καταλάβουν τόσο η ΔΗΜΑΣΡ όσο και οι ΟΠ , αλλά και άλλες δυνάμεις τοτε θα μείνουν όλοι στο περιθώριο. Εκτος και να αυτο επιδιώκουν, να περνουν δηλαδή 3% και να έχουν το κεφαλι τους ησυχο. Αλλα στην περίπτωση αυτή, ο Τσιπρας μοορεί πραγματικά να παρει 14% και τότε δεν θα φταινε οι ψευτικες δημοσκοπίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Συμφωνώ xno. Χρειάζεται πολιτικό θάρρος για επείγουσα υπέρβαση των συντηρητικών προσεγγίσεων. Προτάσεις συνεργασίας τώρα, σαφείς και καθαρές. Αλλιώς οι ακραίοι λαϊκιστές θα πάρουν το παιχνίδι από τους τεχνοκράτες αργά η γρήγορα και η πολιτική θα μείνει στο ράφι. Παιχνίδι πλέον θα κάνει το ένστικτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Την ιστορία αυτοί την ζήσαμε στις προηγούμενες ευρωεκλογές: μέχρι και το παραπέντε, έδιναν διψήφια ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας την προεκλογική εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθεια κατοχύρωσής του πολιτικά, τότε, απέναντι στον Αλέκο Αλαβάνο.
    http://www.publicissue.gr/1129/euro-barometer-2009-2/
    15 ΜΑΙΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 6,5 Ο-Π 6,5
    22 ΜΑΊΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 5,5 Ο-Π 8,5
    Το τελευταίο Βαρόμετρο που έδειχνε με διψήφιο ποσοστό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αμέσως μετά το Δεκέμβρη με 10%
    Πριν γράψεις, κοίτα κιολας. Εξάλλου στις ευρωεκλογές το μεγάλο σπρόξιμο ήταν στους Οικολόγους Πράσινους, ως και μία βδομάδα πριν τις κάλπες.
    Α! Και ο ΣΥΝ είχε χάσει την δεύτερη έδρα από το 2004. Θα μπορούσα να γράψω κι αλλά, πλήν όμως βαριέμαι να αντιπαρατήθωμαι με κολήμενους,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κι εγώ βαριέμαι - Αν κοίταγες της vprc την ίδια περίοδο (όπου η public issue τόπαιζε πιο σεμνά για να μην θεωρηθεί η ίδια εταιρεία...) θα δεις τι λέω. Αλλά βαριέσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Προφανώς επειδή εσύ δε βαριέσαι, κοίταξες αν αυτό είναι αλήθεια; Δημοσκόπηση του μαρτίου Απριλίου του 2009 από τη vprc: ΣΥΡΙΖΑ 8,5. Την ίδια στιγμή η GPO έδεινε 7,9. Έχεις δίκιο για τις δημοσκοπήσεις γενικά, αλλά η τακτική όποια δημοσκόπιση δε γουστάρουμε τη βγάζουμε αναξιόπιστη είναι κάπως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Antoine, δεν είναι ότι δεν τη γουστάρω - και μακάρι να πάρει τόσα ο Συριζα. Αλλά δεν μου αρέσουν οι νοθείες. Κάθε αντικειμενικός παρατηρητής βλέπει την αναντιστοιχία και τις βοήθειες των "δικών" μας. Αν δεν τις βλέπει, ίσως δεν θέλει να τις δει. Κι αυτό δεκτόν. Αλλά πολλούς έχουν καταστρέψει αυτά τα κόλπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κι άμα δεν βαριέσαι βρες και τις δηλώσεις Τσίπρα για διψήφια ποσοστά την ίδια περίοδο για να καταλάβεις ποιον βοηθούσαν οι της vprc... Γιατί εγώ τάζησα από μέσα κι από τότε σιχαίνομαι τα μαγειρέματα αυτού του τύπου αλλά και την δουλοπρέπεια της αριστεράς στους δημοσκόπους. Θα μου πεις μακάρι να είχε θέσεις και όλα αυτά δεν θα μας απασχολούσαν - δεν έχει όμως και τρέφεται από τις δημοσκοπήσεις και τους μέσα έξω του Πασοκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πάντως,η δημοσκοπική πτώση του Συριζα (και στη VPRC) ήταν από το Γενάρη του 09.(δε το παραδέχτηκες, δε το έψαξες πριν το γράψεις) Οι δύο ευρωβουλευτές ήταν ένας από το 2004, (δε χρειάζεται αν το ψάξεις). Για τις δηλώσεις έχεις δίκιο. Για τις θέσεις έχεις άδικο... Μπορεί να μη σου αρέσουν, να τις θεωρείς λαθος αλλά θέσεις έχει... Αν ψάξεις λίγο θα τα βρεις. Με αφορισμούς δε γίνετε διάλογος. Εκτός αν θεωρείς θέση τη στήριξη της κυβέρνησης. Όσο αφορά αν είναι πλαστές οι δημοσκοπήσεις, δεν είπες το ίδιο όταν παρουσίαζαν τη ΔΗΜΑΡ πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό ενοούσα ότι κατακρίνεις τις μισές δημοσκοπήσεις. Προσωπικα δε τις αναθεματίζω ούτε τις κάνω σημαία (όπως η προχθεσινή ΑΥΓΗ). Για να παραφράσουμε τον Κλαούζεβιτς "Οι δημοσκοπίσεις είναι οι ειδήσεις του Μέγκα με άλλα μέσα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τα ψάχνεις στο γραμμάριο Antoine. Μεταφέρω ένα κλίμα, δεν με νοιάζει πόσο τσίμπαγε ακριβώς παραπάνω η vprc, και μου λες "είχαν έναν από το 2004", "δεν ήταν διψήφια τα ποσοστά" κλπ Μιζέρια φίλε μου. Στο τυπικό της ακριβείας έχεις δίκιο. Και λοιπόν; Το παιχνίδι παίζεται όμως - αυτό έγραψα και άλλωστε σύντομα θα προστεθούν και άλλα στοιχεία. Όσο για τις θέσεις, έχω την εκτίμησή μου. Για μένα η αριστερά δεν έχει εναλλακτική. Αθροίζει σκόρπιες και αναξιολόγητες προτάσεις, λίγο από δω λίγο από κει και μιλάει σαν να τα ξέρει όλα. Έ λοιπόν τίποτα δεν ξέρει - δεν μπορείς καν να την εμπιστευτείς για το που θα οδηγήσει την χώρα αν τυχόν πάρει την εξουσία - πράγμα διόλου απίθανο αν ενωθεί στοιχειωδώς. Προσωπικά όμως πιστεύω ότι δεν θέλει την εξουσία... Γιατί θα αποκαλυφθεί ότι δεν ξέρει τι να την κάνει, ούτε την συμφέρει να πάρει ευθύνες. Καλά περνά με την γκρίνια και την διαμαρτυρία - αν κυβερνήσει θα γίνει σαν τον Ντ' Αλέμα και χειρότερη και θα εξαφανιστεί όπως στην Ιταλία. Και το πρόβλημα αυτό δεν είναι ελληνικό - είναι συνολικά της παλαιάς αριστεράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Γιώργος

    Δεν αναφέρομαι και κάθε μέρα σε αυτό, στην τελική δεν γράφω σχόλια κάθε μέρα! Απλά τον τελευταίο ένα-ενάμισι μήνα διαβάζω άρθρα με τις λέξεις που έγραψα (αναγκαίες μεταρρυθμίσεις), και το θεωρώ άκρως συντηριτικό, υπό την έννοια ότι έχουμε αναγάγει τις μεταρρυθμίσεις σε αυτοσκοπό. Τέλος, η ουσία των λεγομένων, επειδή ακριβώς με ενδιαφέρει η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, έχει να κάνει με το πως οραματιζόμαστε αυτή την προοδευτική διακυβέρνηση. Δεν έχω πειστεί γιατί αυτή θα πρέπει να βασίζεται στο 'εκσυγχρονιστικό' ΠΑΣΟΚ! Νομίζω ότι το σχόλιό μου για τον Μπλαιρισμό είναι ουσιώδες! Και επειδή είναι αυτονόητο σε εμένα ότι δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική προοδευτικής διακυβέρνηση (δυστυχώς) χωρίς δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ, θα ήταν ενδιαφέρουσα μία κουβέντα για το ποιες στα αλήθεια είναι αυτές οι δυνάμεις. Αυτά ήθελα να πω!
    CM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μην ανησυχείτε σύντροφοι της ΔΗΜΑΡ. Τώρα που θα (επαν)εντάξετε τον Μπίστη στις δυνάμεις σας η στρόφιγγα θα κλείσει σαφώς υπέρ σας. Ξεχάστε τον διαπλεκόμενο ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. CM, νομίζω ότι η λέξη "προοδευτική" (διακυβέρνηση) είναι πια πολύ ασαφής και θολή. Ο καθένας μας θα κληθεί να την ορίσει όποτε γίνουν εκλογές. Για μένα προοδευτικός είναι εκείνος που τολμά να αναλάβει πολιτικό κόστος προτείνοντας και υποστηρίζοντας μεταρρυθμίσεις που φυσικά έχουν και παρενέργειες, έστω και προσωρινές, αλλά έχουν και κυρίως δεν είναι καθόλου δημοφιλείς σε ένα κράτος που όλοι λίγο πολύ έχουμε συμβιβαστεί με την ανομία, το παραθυράκι, τα προνόμια, το βόλεμα, την επιορκία των δημοσίων λειτουργών, τις συντεχνίες κλπ κλπ
    Είναι εύκολο να είσαι προοδευτικός χωρίς να βάζεις τα χέρια στην φωτιά του συγκεκριμένου - χωρίς να παίρνεις θέσεις επώδυνες για την λαοφιλία σου. Έ εκεί εντοπίζω εγώ την προοδευτικότητα και στην διάθεση να συνεργαστείς ακόμα και με τον αντίπαλο προκειμένου να ορθοποδήσει αυτή η οικονομία και οι άνθρωποί της. Οι πασόκοι τώρα που καθρεφτίζονται από τον παραπάνω όρο είναι πολλοί αλλά φυσικά όχι οι γνωστοί - εξ αυτών κάποιοι ίσως να μπορούν να συμβάλλουν αλλά με δημόσια δέσμευση και εξήγηση γκρίζων δραστηριοτήτων τους. Το ίδιο όμως ισχύει και για όλους τους πολιτικούς χώρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γιώργο δεν διαφωνώ πουθενά, το ίδιο λέω. Μήπως ήρθε λοιπόν η ώρα να ορίσουμε ξανά κάποιες έννοιες! Όπως εσένα η φράση περί 'προοδευτικής διακυβέρνησης' από μόνη της δεν σου λέει τίποτα, που συμφωνώ, άλλο τόσο δεν μου λέει κι εμένα η φράση 'αναγκαίες μεταρρυθμίσεις'. Για παράδειγμα, μία οποιαδήποτε μεταρρύθμιση συμπίεσης του εργασιακού κόστους για αύξηση της ανταγωνιστικότητας κατά την γνώμη μου δεν είναι προοδευτική, προφανώς ούτε και αναγκαία. Λες να συμμαχίσεις με τον εχθρό σου. Ο εχθρός σου δεν είναι εχθρός γιατί δεν συ αρέσει η φάτσα του, ή γιατί θέλει να σου φάει την δουλειά. Υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι στο γιατί είναι εχθρός σου!
    CM

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU