Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Γεννήθηκα στη δραχμή

του Νίκου Δήμου*
  • Γεννήθηκα στην προπολεμική δραχμή, σε μία Αθήνα που είχε πεντακόσιες χιλιάδες κατοίκους και ποτέ δεν πέρναγε αυτοκίνητο από τον δρόμο που παίζαμε.
  • Ο πατέρας μου εργαζόταν στο Δημόσιο και τότε, στις θεατρικές επιθεωρήσεις, οι δημόσιοι υπάλληλοι εμφανίζονταν πεινασμένοι και ταλαίπωροι.
  • Απέναντι από το σπίτι μας έμενε ένας καθηγητής πανεπιστημίου. Ήταν σπάνιο είδος και μαζί με τον πατέρα, που ήταν Διευθυντής, και έναν Στρατηγό, που έμενε παρακάτω, ήταν οι προύχοντες της γειτονιάς. Είχαμε κι έναν πλούσιο γνωστό που είχε δικό του αυτοκίνητο.
  • Τότε η Ελλάδα είχε μόνο δυο πανεπιστήμια, ελάχιστους διευθυντές, στρατηγούς και αυτοκίνητα. Τώρα καθηγητές, διευθυντές, στρατηγοί και αυτοκίνητα είναι πλήθος.
  • Τα τραμ έγραφαν «απαγορεύεται το πτύειν» και έπρεπε να σηκώνεσαι και να δίνεις τη θέση σου σε κυρίες και γέροντες. Οι γέροντες ήταν σημαντικά πρόσωπα και δεν υπήρχαν οίκοι ευγηρίας.
  • Όχι, δεν ήταν ειδυλλιακή εποχή. Ωραία ήταν τα νεοκλασικά, αλλά σε σάπιζε η υγρασία και το κρύο. Υπήρχε πολλή σκόνη, βόθροι, ελονοσία και φυματίωση. Οι θείοι μου πηγαινοέρχονταν σε σανατόρια. Τα τρόφιμα δεν ήταν καθαρά και οι δηλητηριάσεις πήγαιναν σύννεφο.
  • Βασίλευε το κουτσομπολιό και η στενομυαλιά. Οι κυράδες, κρεμασμένες στα παράθυρα, είχαν για σίριαλ και ρεάλιτι την γειτονιά. Το σεξ υπήρχε μόνο στα πορνεία. Οι άντρες μεθούσαν στην ταβέρνα κι έδερναν τις γυναίκες τους. Εθιμικά.
  • Τη δραχμή την έζησα προπολεμική και κατοχική. Στο τέλος της κατοχής η μάνα μού έδινε ένα δισεκατομμύριο για να αγοράσω ψωμί. Όλες οι σοβαρές συναλλαγές γίνονταν με χρυσές λίρες.
  • Ακούω τώρα: θα γυρίσουμε στη δραχμή και καταλαβαίνω σε ποια δραχμή θα γυρίσουμε. Όχι αυτή που είχαμε ως το 2000, την παραφουσκωμένη με δανεικά, αλλά την μετακατοχική, την πληθωριστική, που δεν άξιζε ούτε το χαρτί στο οποίο τυπωνόταν.
  • Γεννήθηκα στη δραχμή - αλλά δεν θα ήθελα να πεθάνω στη δραχμή. Ούτε να ξαναγυρίσω στη σκόνη και τη σκοτεινιά των δήθεν «παλιών καλών χρόνων» χωρίς θέρμανση, αυτοκίνητο και με διακοπές στο ηλεκτρικό.
  • Ελπίζω, έστω και την τελευταία στιγμή, να κόψουμε απότομα το τιμόνι και να μην πέσουμε στον γκρεμό.


*από την lifo 

6 σχόλια:

  1. Νεοφιλελεύθερος Οικολόγος11 Ιανουαρίου 2012 στις 5:19 μ.μ.

    Γι'αυτό λοιπόν θα πρέπει το 99 των άπλυτων χαραμοφάηδων να μετατραπούν σε ασκητικούς και λιτοδίαιτος στρατιώτες της παραγωγής, οι οποίοι αντί ευτελούς αντιτίμου θα εργάζονται επι δεκαεξάωρον και επταήμερον σε ορυχεία και χωράφια αντί του αντιτίμου ενός πιάτου φαγητού τη μερα και μιας αλλαξιάς ρούχα το μήνα, θα κοιμούνται ανα δεκάδες εις οικολογικά υπνωτήρια, σκληραγωγούμενοι σαν το ατσάλι από το κρύο του χειμώνα και την κάψα του καλοκαιριού και αντί να υφίστανται τις δηλητηριώδεις συνέπειες της αλλοπαθητικής ιατρικής παρατείνοντας μια άχρηστη και δαπανηρή ζωή, θα πεθαίνουν από την αρρώστια τους όπως η φύσις ορίζει. Έτσι και μόνο η Ελλάδα θα παραμείνει στη λέσχη του Ευρώ και έτσι μόνον η ευρωδίαιτος ελίτ της θα χαίρεται τα αγαθά που της αρμόζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Νεοφιλελεύθερος Οικολόγος

    Επειδη φαινεσαι νεος και Νεοφιλελεύθερος Οικολόγος που αμφιβαλλω αν μπορει να διακρινεις 20 ειδη πτηνων και 10 ειδη βρωσιμων "αγριων χορτων" (ζοχος, λαπαθο, ραδικι, καππαρη,...)προτεινω να πας οικειοθελως για συλλογη τους -παρεα παντα με καποιον γνωστη- ωστε να μην αποθανω κι εγω με πληθωριστικη δραχμη.

    Φαντασου οτι μερος της προικος της μητρος μου το 1952 ηταν σε χρυσες λιρες. Μαλιστα ο παππους μου υπολογιζε το κοστος σε δρχ., αλλα του προεκυψε η υποτιμηση της δραχμης κατα 50% (δηλ. η ισοτιμια απο 15 δρχ. 1 δολλαριο ανηλθε σε μια νυκτα σε 30 δρχ. ενα δολλαριο) απο τον Μαρκεζινη, οποτε ειχε αμελησει να τις αγορασει και πληρωσε τα διπλα.

    Με τα επιτοκια των νεων ομολογων που διαρρεουν στις εφημεριδες, μετα το PSI, ας υποθεσουμε 4% τα πρωτα 10 ετη και 5% τα επομενα 10, προκυπτει με 260 δις χρεος μετα το PSI, πρεπει απο το 2012έως 2021 να καταβαλουμε χρεωλυσια 12,5 δις το ετος κατ μ.ο., δηλ. το 5.6% του ΑΕΠ, με ρυθμο αυξησης ΑΕΠ 2%, κ.ο.κ.

    Επειδη δεν πρεπει να γραψω αλλο αφηγημα για το χρεος,απο το μικρο αποσπασμα που ακολουθει, χασαμε πολλες ευκαιριες -μυθυστορηματικα- δηλ. :
    1. να εκλεγει η ελληνική κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου απόσεισης του επαχθους χρέους
    2.η κυβερνηση να κηρύξει μονόπλευρο συμψηφισμό των απαιτήσεων που διατηρούσε η Ελλαδα από τις γερμανικες αποζημιώσεις ύψους 162 δις,
    3. να ψηφισθει στην ελληνική βουλή η διαγραφή των απεχθών χρεών (αποτέλεσμα της διαφθοράς, των υπερτιμολογήσεων κλπ), που ανερχόταν σε 120 δις.
    4. επιτελους να κανουμε μεταρρυθμισεις και να εργασθουμε με καποιο σχεδιο κατι παραπανω απο ενα 5ωρο την μερα δηλ. οπως περιγραφω στη συνεχεια


    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;) –PLAN B
    (Σχεδίασμα αφηγηματικού δοκιμίου)
    Στη μνήμη Αποστόλου Σάντα, 5-5-2011
    ...................................
    ΙΧ. Σεπτέμβριος 2013
    ...................................
    Η φράση “ the greek pride” ή “ the greek filotimo” μεταφράζεται ως υπερηφάνεια, φιλότιμο, φιλοτιμία , υπεροψία (που για τους πραγματικούς φιλέλληνες αποδίδεται καλύτερα με την υπεροψία απέναντι σε κάθε ηλίθιο καθολικό ή προτεσταντικό κανόνα) εξηγούσε συνοπτικά τι πραγματικά συνέβη.

    Κυρίως, λόγω των επανειλημμένων καυστικών σχολίων γερμανικών εφημερίδων και περιοδικών (Focus, Spiegel, κ.λ.π.), με ελληνικό πείσμα και εφευρετικότητα, και με εργώδεις προσπάθειες, αύξηση παραγωγικότητας, παραγωγής και εξαγωγών, αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 30%, το δε β’ εξάμηνο του 2013, με μείωση δαπανών και αύξηση σχεδόν κατά 50% του ΠΔΕ, καταφέραμε, το τέλος του 2013, το ΑΕΠ να ανέλθει στα 240 δις, οπότε το εναπομένον χρέος, από 140% το 2011, μετά την παρέμβαση των θεών στην ελληνική τραγωδία «the greek dept/το ελληνικό χρέος (παιζόταν στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους), δηλ. «τους από μηχανής θεούς (διαγραφή και συμψηφισμό)», κατήλθε μόλις στο 83.3% του ΑΕΠ.

    Το 2013, ήταν μια χρονιά που άφησε άναυδους τους Γερμανούς, τους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, του ΕΚΤ, του EFSF και της Ε.Ε., ενώ το τραγούδι από το ελληνικό μετα–punk συγκρότημα “The Greek Dept” που παιζόταν στα ραδιόφωνα και στις ιδιωτικες τηλεοράσεις όλης της Ευρώπης με τίτλο “I made it with my Greek way” ήταν –συμβολικά- η επιτυχία που αποτελούσε την καλύτερη εκδίκηση, και που αποστόμωσε δια παντός τους πικρόχολους αναλυτές κάθε είδους, γεννήτορες των κακών κριτικών για μια πενταετία.
    ...............................
    Παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 50% των κατοίκων των πόλεων μέσης ηλικίας, ήταν από την επαρχία, τέκνα αγροτών και κτηνοτρόφων, λόγω της εγκατάλειψης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, την πενταετία 2005-2010 το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων ήταν αρνητικό : από -1,9 έως -2,5 δις ευρώ. Ήδη τα δυο τελευταία χρόνια (2011-2013) 100.000 νέοι αγρότες (αιώνιοι φοιτητές και απόφοιτοι χαμηλόβαθμων ΤΕΙ, όψιμοι μετα-οικολόγοι και άλλες πράσινες δυνάμεις) είχαν δραστηριοποιηθεί στην γενέθλια γη, σε βιολογικές και συμβατικές καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία μειώνοντας κατά 0,5 δις σχεδόν το ως άνω αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων. Σε άλλα 6 έτη αναμένεται –σχεδόν- να μηδενισθεί το εμπορικό έλλειμμα αγροτικών προϊόντων, με το δεδομένο ότι :
    -θα διπλασιασθούν οι νέοι αγρότες και η νέα παραγωγή αγροτικών προϊόντων
    -ως αρκετά παχύσαρκος λαός θα τρώμε λιγότερο και θα κάνουμε περισσότερες εξαγωγές.
    ...............................
    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οχι αγαπητε μου. Εγω ανηκω, οπως κι εσεις στο ενα τοις εκατο των προικισμενων ελιτ και ειμαι υπερ της επιστροφης των λεηλατητων της οκνηρης ταξεως στην λιτη και παραγωγικη ζωη του καματερου ζωου που τους αξιζει. Χρειαζεται ενας φωτισμενος, πρασινος πολποτισμος που θα καταστρεψει την πλεοναζουσα μεση ταξη και θα αφησει την φωτισμενη ελιτ, στην οποια ανηκουμε, με τον ελεγχο μιας μαζας αναλωσιμων εργατων, πειθηνιων και ολιγαρκων, οι οποιοι θα προσφερουν αγογγυστα το προιον της εργασιας τους για την καλοπεραση μας και τον αγουρο καρπο της κοιλιας τους για την ευχαριστηση των λαγονων μας,
    Χαιρομαι που συμφωνουμε επι των αρχων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οχι αγαπητε μου. Εγω ανηκω, οπως κι εσεις στο ενα τοις εκατο των προικισμενων ελιτ και ειμαι υπερ της επιστροφης των λεηλατητων της οκνηρης ταξεως στην λιτη και παραγωγικη ζωη του καματερου ζωου που τους αξιζει. Χρειαζεται ενας φωτισμενος, πρασινος πολποτισμος που θα καταστρεψει την πλεοναζουσα μεση ταξη και θα αφησει την φωτισμενη ελιτ, στην οποια ανηκουμε, με τον ελεγχο μιας μαζας αναλωσιμων εργατων, πειθηνιων και ολιγαρκων, οι οποιοι θα προσφερουν αγογγυστα το προιον της εργασιας τους για την καλοπεραση μας και τον αγουρο καρπο της κοιλιας τους για την ευχαριστηση των λαγονων μας,
    Χαιρομαι που συμφωνουμε επι των αρχων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. σήμερα είναι καλύτερα. Συμφωνώ

    Σήμερα οι χιλιάδες άνεργοι δεν είναι σαν τους ανέργους του 30', έχουν πτυχίο και μεταπτυχιακό, ευτυχώς γιατί τους λαικούς λούμπεν άνεργους δεν τους μπορεί καθόλου ο γερμανοτραφής κ. Δήμου.

    Και σήμερα κάνουμε ομόλογα τα αποθεματικά των ταμείων και τα σπρώχνουμε στις αγορές, πολύ πιο εξευγενισμένο και μοντέρνο είναι η αλήθεια, από τη χερούκλα των μαυρογιαλουρέων της παλιάς σχολής, που είχε την ατυχία να γεννηθεί συμπατριώτης τους ο κ. Δήμου.

    Και σήμερα βαφτίζουμε 'επένδυση' το ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού (γη, νερό, αέρα, δημόσια περιουσία, ότι δηλαδή ανήκει σε όλους τους έλληνες), ενώ την παλιά καλή εποχή τα δίνανε 'μπιτ-παρα'. Ευτυχώς και πάλι γιατι τα αυτιά του κ. Δήμου είναι ευαίσθητα στις τουρκο-βαλκανο-ελληνικούρες και πως άντεξε τόσα χρόνια μέχρι που μπήκαμε στην ΕΕ κα κάπως γίναμε ευρωπαίοι ρε παιδί μου.

    Και σήμερα έχουμε συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό με ντοκτορά παρακαλώ και όχι όπως παλιά την αναχρονιστική χούντα των καραβανάδων, που καθόλου καλλιέργεια δεν είχαν (λέγαν καμιά μαλακία όμως και γέλαγε ο κόσμος) και δεν μπορεί ο κ.Δήμου αμα δεν κυβερνιέται από καλλιεργημένους ευρωπαιστές.


    Και σήμερα οι τυχεροί επιχειρηματίες βγάζουν τα κέρδη τους στις ελβετίες και στις offshore, μαζί με τις μίζες των πολιτικών υπαλλήλων τους. Όχι όπως παλιά που τα κάναν πολυκατοικίες και μπετον και χάλασαν τα νεοκλασσικά που άρεσαν στο κ. Δήμου κι ας είχαν και υγρασία.

    Και σήμερα τέλος πάντων (γιατί αυτό καίει περισσότερο απ'όλα τον κ. Δήμο, το ξέρω) έχουμε και full hd led tv με 400ευρώ και 6core blueray laptop με 500 ευρώ, και θα έπρεπε κανονικά να είμαστε ευχαριστημένοι, αφού με ένα μισθό (τόσος δεν είναι πλέον;) μπορεί ο καθένα να έχει την τελευταία λέξη της τεχνολογία. Ενώ παλιά;;; 10 μισθούς ήθελες να πάρεις ένα ραδιόφωνο με λάμπες. Οπότε σε καλό δρόμο ήμαστε. Ντάξει όχι εντελώς ομολογέι και ο κ. Δήμου αλλα τι να κάνουμε;;;...
    Κάντε στροφή μη χάσουμε την full hd τιβί

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU