Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ολοκαύτωμα στις ανανεώσεις των αδειών διαμονής: Σιωπηρή εφαρμογή της ακροδεξιάς ατζέντας για την "τελική λύση" για τους μετανάστες; Πόση σχέση έχει με την συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση;

Καίρια παρέμβαση (εδώ) των Οικολόγων Πράσινων

Ο Νόμος που οι δημόσιες υπηρεσίες αρνούνται να εφαρμόσουν...

Τις μέρες αυτές διεξάγεται ένας υπόγειος ολοκληρωτικός πόλεμος από τις δημόσιες υπηρεσίες ενάντια στους (νόμιμους) μετανάστες. 
Την περίοδο ακριβώς που αρχίζει να πυκνώνει η κατάθεση δικαιολογητικών για την ανανέωση των αδειών διαμονής (και εργασίας) των νομίμων μεταναστών, επέλεξε η κρατική γραφειοκρατία να εκδηλώσει τον παραλογισμό, την αναλγησία της και την αθεράπευτη εχθρότητά της απέναντι στον πολίτη και ειδικά τον "ξένο".

Ως γνωστόν, το καλοκαίρι που πέρασε υπερψηφίστηκε (Αριθμ. 15055/546 - 25 Αυγ 2011) η πρόταση νόμου των υπουργών Νταλάρα -Κουτρουμάνη για μείωση από 200 στα 120 των απαραίτητων ενσήμων για την ανανέωση των αδειών διαμονής και από 80 στα 50 για την ανανέωση του βιβλιαρίου ασθενείας. Η απόφαση ισχύει και αναδρομικά για όσους ανανεώνουν ανά διετία.
Στα γκισέ όμως των αρμοδίων υπηρεσιών των Δήμων ή το μητρώο του ΙΚΑ, ο Νόμος αυτός Δεν Ισχύει!!!

Ζητούν από τους μετανάστες εισόδημα που αντιστοιχεί στις παλιές απαιτήσεις (για 200 ένσημα) πράγμα που ακυρώνει την εφαρμογή του νόμου. Επίσης στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ ζητούν ξανά 80 ένσημα για την ανανέωση του βιβλιαρίου υγείας.
Τι συμβαίνει; Αποφασίστηκε σιωπηρά να εξοντωθούν οι νόμιμοι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας με αυτόν τον ύπουλο τρόπο; Να υποχρεωθούν να πληρώσουν από το λιγοστό τους εισόδημα τα ένσημα που δεν κόλλησαν λόγω της κρίσης ή να περάσουν με τις οικογένειές τους στην αναγκαστική παρανομία χάνοντας παροχές υγείας και παιδείας αλλά και το ίδιο το δικαίωμα εργασίας; Είναι κάποιο κρυφό αντάλλαγμα για την συμμετοχή της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση; 

Ένα χρόνο μετά την Υπατία η κρυφή ατζέντα της ρατσιστικής ακροδεξιάς ξεδιπλώνεται με τον πιο ελεεινό τρόπο. Ας αντιμετωπίσει αμέσως με κατεπείγουσα εγκύκλιο το υπουργείο εργασίας αυτόν τον παραλογισμό κι ας επιβάλλει ο κ. Κουτρουμάνης την εφαρμογή του νόμου του. Κι ας κινητοποιηθεί η Αριστερά να εξασφαλίσει με όλες τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές ενέργειες την αποτροπή του ύπουλου ολοκαυτώματος που επιχειρεί η κρατική γραφειοκρατία και όσοι παρασιτούν το εισόδημα των μεταναστών "εξυπηρετώντας" τους (δικηγόροι διεκπεραιωτές και παρατρεχάμενοι κάθε είδους). 

Δείτε εδώ την καίρια και αναλυτική παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων στο ζήτημα: 

Θέατρο του παραλόγου στην πλάτη των μεταναστών - Μειώθηκαν τα απαιτούμενα ένσημα για την άδεια διαμονής ενώ το ελάχιστο απαιτούμενο ετήσιο εισόδημα παρέμεινε αμετάβλητο!
Παρασκευή, 27 Ιαν. 2012, 09:33
Δεκάδες χιλιάδες νόμιμοι/ες μετανάστες και μετανάστριες οδηγούνται σιωπηρά στην εξαθλίωση. Η ανανέωση των αδειών διαμονής βάσει της μειωμένης απαίτησης σε ένσημα (120) μπλοκάρεται στην πράξη λόγω της διατήρησης του ελάχιστου απαραίτητου ετήσιου εισοδήματος στην παλιά αντιστοίχιση των 200 ενσήμων!
Έχει σχέση η μεθόδευση αυτή με την παρουσία της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση; Ή πρόκειται για εγκληματική "αβλεψία" για να δουλεύει ο μηχανισμός των παρατρεχάμενων και των γραφείων που "εξυπηρετούν" τους μετανάστες;


Η γραφειοκρατία γεννά διαφθορά. Η ατελείωτη ταλαιπωρία των νόμιμων μεταναστών/στριών συνεχίζεται.


Το περασμένο καλοκαίρι υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας υπόσχεση  των υπουργών Νταλάρα - Κουτρουμάνη για μείωση των απαραίτητων ενσήμων για ανανέωση της άδειας διαμονής των νομίμων μεταναστών/στριών από 200 σε 120, και της ιατρικής περίθαλψης από 80 σε 50, λόγω της οξύτατης κρίσης απασχόλησης που ελαχιστοποιεί τα ημερομίσθια των εργαζομένων μεταναστών/στριών και κάνει αδύνατη την εκπλήρωση των προ κρίσης κριτηρίων ανανέωσης της παραμονής και εργασίας τους. Έτσι, δεκάδες χιλιάδες νόμιμοι/ες μετανάστες και μετανάστριες, βρήκαν μια ανακούφιση στην ικανοποίηση αυτού του αιτήματός τους.


Αυτήν την εποχή γίνεται η μεγάλη πλειοψηφία των ανανεώσεων. Και ω του θαύματος οι προσερχόμενοι/ες για ανανέωση των χαρτιών τους, βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο αδιέξοδο: με το νόμο του 2005 προβλέπεται  ελάχιστο ετήσιο εισόδημα 8.500 ευρώ για την ανανέωση της άδειας διαμονής, με προσαύξηση 20% για τη σύζυγο και 15% για κάθε παιδί! Ο νόμος αυτός αντιστοιχούσε απλώς τα 200 ένσημα με το αντίστοιχο εισόδημα. Όμως μετά την απόφαση του 2011 για μείωση των ενσήμων η εισοδηματική απαίτηση παρέμεινε ως είχε. Πράγμα που σημαίνει ότι όποιος/α έχει τα νόμιμα 120 ένσημα δεν μπορεί να ανανεώσει τα χαρτιά του/της αφού το αντίστοιχο εισόδημά του/της (γύρω στα 4.800 ευρώ) δεν επαρκεί!


Η σχετική απόφαση "λείπει" και οι υπάλληλοι των Δήμων ζητούν ταυτόχρονα 120 ένσημα και εισόδημα 200 ενσήμων!!


Το θέμα αυτό, εκτός από την γραφειοκρατική ταλαιπωρία και το μπλοκάρισμα της ανανέωσης των αδειών, δίνει λαβή για υπόνοιες ότι έτσι εκπληρώνεται και η ατζέντα των ακροδεξιών και ρατσιστικών στοιχείων που μέσω του ΛΑΟΣ συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου.


Καλούμε το υπουργείο να στείλει αμέσως την διευκρινιστική εγκύκλιο για την προσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων στην απόφαση για τα 120 ένσημα.


Τονίζουμε για ακόμη μια φορά την ανάγκη αποσύνδεσης της χορήγησης της άδειας διαμονής από τον αριθμό των ενσήμων ώστε πρακτικά να ανανεωθούν οι άδειες παραμονής όσων είχαν μέχρι τώρα νόμιμη άδεια. Με τον τρόπο αυτό δεν θα απομακρύνονται όσοι/ες εργαζόμενοι/ες έχουν μεταφέρει εδώ και χρόνια το κέντρο των βιοτικών τους σχέσεων στη χώρα μας, και θα συνεχίσουν να φορολογούνται νόμιμα οι ίδιοι/ες και οι εργοδότες τους. Επαναλαμβάνουμε επίσης την πρότασή μας να καταργηθεί η πρόβλεψη  της προσαύξησης κατά 20% για τη σύζυγο και κατά 15% για κάθε τέκνο, επί του ελάχιστου ετήσιου προσωπικού εισοδήματος που σύμφωνα με το αρ.53 του ν.3386/2005 δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τις ετήσιες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη. Επιπλέον αναφορικά με την οικογενειακή επανένωση προτείνουμε τη χορήγηση της άδειας διαμονής σε όλα τα μέλη μιας οικογένειας εφόσον ο ένας από τους δύο συζύγους πληροί τις προϋποθέσεις για την άδεια διαμονής και εργασίας.


Καλούμε τα πολιτικά κόμματα να ασχοληθούν και να προωθήσουν το αίτημα αυτό και να παρακολουθήσουν κοινοβουλευτικά την κυβερνητική ανταπόκριση.


Τέρμα στην ακροδεξιά ρατσιστική ατζέντα από την πίσω πόρτα.
Τέρμα και στην διαφθορά με την "εξυπηρέτηση" των μεταναστών από τα παραμάγαζα που ζουν απομυζώντας το λιγοστό εισόδημά τους.


Θα θέλαμε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που λόγω της κρίσης επιστρέφουμε στην μετανάστευση παρόμοια αντιμετώπιση από τις χώρες προορισμού μας;

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/

3 σχόλια:

  1. Αναμένω την ενεργοποίηση των αριστερών αντανακλαστικών... Μήπως οι μετανάστες είναι θέμα δευτερεύον μπροστά στο κυνήγι των δημοσκοπήσεων; Που είναι οι λαλίστατοι υπερασπιστές των απεργών της Υπατίας και των δικαιωμάτων των μεταναστών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και να υποθέσω ότι αυτό ήταν κάτι που το κέρδισε η δημάρ μέσο δημοκρατικού διαλογου
    η μάλλον ήταν κάτι που το κέρδισαν κινηματικές δύναμης που ήρθαν σε ριζοσπαστική ρίξη με το σύστημα ?

    ένας από τους νεολαίους που ήταν έμπρακτα στην υπατία και όχι ένας πασόκος στη θέση του πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU