Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ποιός φταίει για την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη; Τι απαντά η διευθύντρια Μ. Λαμπράκη- Πλάκα

της Βασιλίκας Σαριλάκη

Στο σκηνικό μιας Ελλάδας καταπτοημένης, σχεδόν χρεοκοπημένης, με καταρρακωμένο διεθνές γόητρο, η κλοπή του μοναδικού έργου του Picasso από την Εθνική μας Πινακοθήκη, αλλά και των δύο άλλων έργων σίγουρα μας στενοχώρησε. Πολλώ μάλλον, που το γυναικείο αυτό κεφάλι του ’39, του Picasso,που αναπαρίστανε μια σύντροφό του, το είχε χαρίσει το 1949, ο ίδιος στην Ελλάδα, ως συμβολική κίνηση τιμής απέναντι στην ηρωική αντίσταση μας απέναντι στους Ναζί. Επίσης κλάπηκε ένα έργο του Mondrian κι ένα σχέδιο του St Diego de Alcala. 
Ποιος φταίει; 
Τι απαντά η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, τι οι υπεύθυνοι και τι οι εμπειρογνώμονες; 
Πόσο σημαντική είναι η απώλεια και τι μπορούμε να κάνουμε εφεξής;


Piet Mondrian, Aνεμόμυλος, 1905
Στα κλαπέντα περιλαμβάνεται ένα, επίσης πολύτιμο έργο του Mondrian, (καθώς πρόκειται για ένα παραστατικό έργο της πρώιμης περιόδου του κι ο καλλιτέχνης είναι γνωστός για τα αφαιρετικά του έργα) κι ένα σχέδιο του St Diego de Alcala του 16ου αι. του Ιταλού Guglielmo Caccia.. όπως προείπαμε, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος φταίει ή ποιοι φταίνε... Επίσης, πόσο σημαντική είναι η απώλεια και τι μπορεί να κάνουμε εφεξής..

Το πρώτο ερώτημα διερευνάται. Κάποιοι έσπευσαν να ρίξουν άμεσα τις ευθύνες στην διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μ. Λαμπράκη-Πλάκα και να ζητήσουν παραίτησή της. Μάλιστα στο γνωστό site Newsit του Νίκου Ευαγγελάτου, εμφανίστηκε ο σύμβουλος τέχνης Ν. Σταθούλης και δήλωσε μεταξύ άλλων: “ η ληστεία στην Εθνική Πινακοθήκη είναι λόγος παραίτησης της Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα. 
Αυτή η γυναίκα δεν κάνει ούτε για να φυλάει άχυρα σε σταύλο, όχι για να φυλάει τέτοια αριστουργήματα.” χαρακτηρίζοντας την επιπλέον ανεύθυνη και καταλογίζοντάς της και αναδρομικές ευθύνες για το χάσιμο έργων του Ιόλα.. 
Την ίδια στιγμή ο υπουργός προστασίας του πολίτη Χρ. Παπουτσής, επεσήμανε ότι υπήρξε καθυστέρηση ωρών στην αντίδραση της ασφάλειας της Πινακοθήκης τονίζοντας ότι ''υπήρξε μόνο ο ένας φύλακας, ο οποίος ήταν μέσα στο Μουσείο κι ότι ενώ άκουσε τέσσερις με πέντε φορές το συναγερμό να χτυπάει, ενημέρωσε την αρμόδια ιδιωτική ασφάλεια που φυλάσσει το Μουσείο και προφανώς η αντίδρασή τους ήταν πάρα πολύ καθυστερημένη''. 
Με λίγα λόγια ρίχνει άμεσες ευθύνες στην ιδιωτική εταιρία και τις αποσείει από πάνω του. Όμως δεν είναι λιγάκι εύκολο να φταίει για όλα η διευθύντρια;




1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλό άρθρο. Διακρίνεται για τη σοβαρότητα και την ψυχραιμία με την οποία προσεγγίζει το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU