Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Αφήστε ήσυχες τις συντάξεις! Πάρτε τα από την ΔΕΗ, την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ...

Το πελατειακό κράτος δεν είναι θεωρία - είναι η επιτομή της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης που κάνει το πολιτικό σύστημα με την τρόικα! Σώζει τους πελάτες του με οριζόντια μέτρα που πληρώνουν όλοι - ακόμη κι αυτοί που δεν έχουν τίποτα-, αντί να δεχτεί "ισοδύναμα" μέτρα κουρέματος προνομίων και ειδικών μισθολογίων. Και θυσιάζει έναν λαό για μερικές δεκάδες χιλιάδες ευνοημένους...

Για τι παλεύει ο Φωτόπουλος; Για να συνεχίσουμε να "τον" πληρώνουμε όλοι... Ομορφάντρα μου, δεν πειράζει!!!
Η επιχορήγηση από το κράτος του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων στη ΔΕΗ για το 2012 είναι περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, όσο είναι δηλαδή το συνολικό ποσό που αναμένεται από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων όλων των υπόλοιπων ασφαλισμένων αυτής της χώρας!!!
Μεταφέρω διαφωτιστικό διάλογο από την ανοικτή ομάδα διαλόγου στο fb, Μεταρρυθμιστική Αριστερά. Πως Βενιζέλος και Φωτόπουλος  οδηγούν στο κούρεμα των συντάξεων για να κλείσει η τρύπα του προγράμματος - η τρόικα ζητά το ποσό, το πελατειακό κράτος μοιράζει τα βάρη του σε ολόκληρο το λαό...
Τελικά τα οριζόντια μέτρα ήταν και είναι επιλογή του ελληνικού πολιτικού συστήματος και όχι των δανειστών - και μετά λένε ότι το μνημόνιο απέτυχε: Φυσικά, αλλά ποιο μνημόνιο άραγε; Το δικό τους ή το "δικό μας"; (των ΓΑΠ, Βενιζέλου, Σαμαρά, Φωτόπουλου, Μανώλη κλπ κρατικοδίαιτων - αυτοί δεν "αντιστέκονται" και έσωσαν ήδη τα ειδικά μισθολόγια;)
Υπερβολές; Διαβάστε:




Stathis Kourniotis
Νόμος 2773 (ΦΕΚ 286Α/2009), Άρθρο 34: κύρωση σύμβασης ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και υπουργού ανάπτυξης (Ευ. Βενιζέλος). "το κράτος...υποκαθιστά τη ΔΕΗ σε όλες τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της...αναλαμβάνει την πλήρη κάλυψη...όλων των αναγκών του νέου ασφαλιστικού φορέα...οι καταβολές του κράτους αποτελούν πάγιο πόρο του νέου ασφαλιστικού φορέα. Οι καταβολές αυτές θα εγγράφονται στον εκάστοτε κρατικό προϋπολογισμό" Το 2012 είναι περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, όσο είναι δηλαδή το συνολικό ποσό που αναμένεται από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων όλων των υπόλοιπων ασφαλισμένων αυτής της χώρας. Καταλάβατε τώρα περί τίνος πρόκειται?

Stathis Kourniotis στο ίδιο (παρ.12, εδάφιο 4): "είναι φανερό ότι η δραστηριοποίηση της ΔΕΗ στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με ανταγωνιστικούς όρους, η χρηματοοικονομική της κάλυψη και η επιχειρηματική της ανάπτυξη οδηγούν στην παρούσα ρύθμιση ως την προσφορότερη λύση"

Stathis Kourniotis Με άλλα λόγια, ο Βενιζέλος έκανε μια συμφωνία εξαιρετικά συμφέρουσα για τον ΟΑΠ ΔΕΗ, αυτός σε αντάλλαγμα "χάρισε" το μέχρι τότε ασφαλιστικό του κεφάλαιο στη ΔΕΗ και λίγο καιρό μετά η ΔΕΗ μπήκε στο χρηματιστήριο (όλα αυτά γίνονταν το 1999, θυμάστε...)



George J. Prokopakis
Δεν θα καταλάβουμε τίποτε απ' αυτό. Να βοηθήσω λίγο.


1. Το 1993 εμφανίζεται αναλογιστική μελέτη από οίκο του εξωτερικού παραγγελίας ΓΕΝΟΠ. Σ' αυτήν παρουσιάζεται και τεκμηριώνεται το επιχείρημα πως δεδομένου ότι δεν υπήρχε Ταμείο υπαλλήλων της ΔΕΗ και τις συντάξεις τις πλήρωνε η ίδια η εταιρεία, η τελευταία έχει ενσωματώσει τα αποθεματικά 40 χρόνων και τα έχει κάνει σταθμούς παραγωγής, δίκτυα, κλπ.
2. Για να καταλάβουμε τη σημασία του επχειρήματος, είναι το ίδιο σαν η ΑΔΕΔΥ να ισχυρίζεται πως, δεδομένου ότι οι συντάξεις Δ.Υ. καλύπτονται από το δημόσιο, το ελληνικό κράτος έχει ενσωματώσει το οιονεί αποθεματικό και τόχει κάνει δρόμους, σχολεία, νοσοκομεία, κλπ.
3. Το 1996 το δημόσιο αποδέχεται επί της αρχής την επιχειρηματολογία και αρχίζουν να το ψάχνουν.
4. Επικειμένης της εισαγωγής της ΔΕΗ στο ΧΑΑ, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έρχεται σε συμφωνία με τη ΓΕΝΟΠ τον Ιούλιο 1999. Η συμφωνία αυτή συμπυκνώνεται στα άρθρα 32 έως 34 του 2773 και δίνεται παράρτημα του νόμου.
5. Το 2003 γίνεται η εισαγωγή της ΔΕΗ στο ΧΑΑ. Στο ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους επενδυτές, στο κεφάλαιο Νομικός Κίνδυνος αναφέρεται ότι υπάρχει υποχρέωση της εταιρείας προς τον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων ύψους €10.9 δισ (δεν υπάρχει τυπογραφικό λάθος).
6. Σύμφωνα με πρόβλεψη του 2773, εκτός από την κάλυψη όλων των ελλειμμάτων του Ταμείου Ασφάλισης (ΟΑΠ-ΔΕΗ), σε κάθε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το Ταμείο παίρνει και δωρεάν μετοχές και μπορεί να αγοράσει με έκπτωση. Σήμερα κατέχει το 3.85% της εταιρείας.
7. Η μέγιστη χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ έφτασε τα €8.5 δισ την εποχή των παχέων αγελάδων (τέλος 2007-αρχές 2008). Απ' αυτά το 51% είναι περιουσία του Δημοσίου.
8. Σήμερα η απαίτηση της ΓΕΝΟΠ είναι κάτι λιγότερο από €14 δισ.



Petros Sarantopoulos Είναι κάπως σύνθετο το θέμα. Υπάρχει και το ενδεχόμενο η ΔΕΗ να ανήκει 100% στη ΓΕΝΟΠ (και με τον νόμο).
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=6&artid=95966

isotimia.gr - Επιχειρήσεις - Βαρίδι το ταμείο προσωπικού για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗwww.isotimia.gr
Σε μεγάλο αγκάθι για την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ εξελίσσεται το ασφαλιστικό ταμείο του προσωπικού της (ΟΑΠ - ΔΕΗ): φέτος θα επιχορηγηθεί με 604 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χορηγήσει συντάξεις και να καλύψει τους κλάδους υγείας και πρόνοιας των εργαζομένων στην επιχείρηση.



Stathis Kourniotis
Μπορεί η αναλογιστική μελέτη να ήταν υπέρ της ΓΕΝΟΠ, ωστόσο παραμένει το θέμα ότι η ΔΕΗ διαχειριζόταν το (όποιο) ασφαλιστικό τους κεφάλαιο από τη δεκαετία του 1960. Επομένως, οι εργαζόμενοι είχαν δίκιο στο γεγονός ότι με κάποιο τρόπο έπρεπε να το "ανακτήσουν" λόγω της επικείμενης μετατρόπής της ΔΕΗ σε ΑΕ και της ιδιωτικοποίησής της. Τα προβλήματα είναι ότι υπερεκτιμήθηκε αλλά και ότι υπήρξε μια καραμπόλα: το βάρος μεταφέρθηκε από τη ΔΕΗ στο σύνολο του πληθυσμού (που αναλάμβανε στο εξής και για το διηνεκές να ...συνταξιοδοτεί τους εργαζοιμένους της ΔΕΗ ακόμη και αν αυτή ιδιωτικοποιηθεί πλήρως) ενώ το όποιο μέχρι τότε ασφαλιστικό κεφάλαιο πωλήθηκε από το κράτος μαζί με την επιχείρηση, με εξαίρεση ένα ποσοστό που είχε μετατραπεί σε κοινωνικές δομές (παιδικοί σταθμοί, ιατρεία, κλπ) που πέρασαν άμεσα στην ιδιοκτησία του ΟΑΠ ΔΕΗ.



George J. Prokopakis
Μερικά ακόμη ενδιαφέροντα:
1. Μεταξύ των παροχών του Ταμείου προς τους ασφαλισμένους του είναι η δυνατότητα παροχής άτοκων δανείων μέχρι €15.000.
2. Το Ταμείο "τρέχει" τον προμηθευτικό συνεταιρισμό (δύο καταστήματα, Αθήνα-Κοζάνη). Η τελευταία λογιστική κατάσταση (2007) εμφάνιζε έλλειμμα €1.7 εκατ σε τζίρο €21 εκατ (ο τζίρος ήταν περίπου €18 εκατ υπηρεσίες - ποιές; - και €3 εκατ αγαθά). Είχε απαιτήσεις από πελάτες (ασφαλισμένους δηλαδή) €8 εκατ.
3. Στον ισολογισμό της ΔΕΗ 2010 εμφανίζεται σύνολο εργασιακού κόστους κάτι λιγότερο από €1.5 δισ (συνολικά έσοδα της εταιρείας κάτι λιγότερο από €6 δισ). Αυτό σημαίνει εισφορές προς το Ταμείο τουλάχιστον €450 εκατ. Το έλλειμμά του που καλύφθηκε από τον προϋπολογισμό ήταν €604 εκατ.
4. Δηλαδή οι 22.300 εργαζόμενοι (τότε - σήμερα 21.500) καλύπτονταν ασφαλιστικά (μαζί προφανώς με τους συνταξιούχους) με μόλις €1 δισ το χρόνο. Το σύνολο των Ελλήνων εργαζομένων (προ ανεργίας) 5 εκατ άνθρωποι, καλύπτονται (μαζί και ου συνταξιούχοι) με λιγότερο από €50 δισ.
5.΄Κι άλλο δηλαδή: Για την ασφαλιστική κάλυψη ενός εργαζομένου στη ΔΕΗ απαιτούνται περίπου €50 χιλ το χρόνο, ενώ για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες εργαζόμενους απαιτούνται €10 χιλ το κεφάλι.
6. Τα μέτρα του 2010 εκτιμήθηκαν ως σύνολο €100 εκατ ετρώ. Κατ' απαίτησιν ΓΕΝΟΠ, η εταιρεία κατέβαλε το ισόποσο στο ασφαλιστικό ταμείο. Δηλαδή, οι περικοπές των εργαζομένων επέστρεψαν ως παροχές στους ιδίους. Υπουργός η κα Τίνα Μπιρμπίλη - το ΥΠΕΚΑ "έχει" το 51% του Δημοσίου στην εταιρεία.

Τώρα ίσως καταλάβουμε περισσότερα.



Manos Matsaganis
Να προσθέσω ότι το προσωπικό της ΔΕΗ ήταν η πρώτη κοινωνική ομάδα η οποία (τη δεκαετία του '50) κατάφερε να αυτοεξαιρεθεί από την κοινωνική αλληλεγγύη παραβιάζοντας τον ιδρυτικό νόμο του ΙΚΑ. Με άλλα λόγια, ενώ πριν μισό αιώνα η εν λόγω ομάδα αρνήθηκε να πληρώνει για τις συντάξεις οικοδόμων και καθαριστριών, σήμερα απαιτεί από τους οικοδόμους και τις καθαρίστριες να πληρώνουν τις δικές της συντάξεις - οι οποίες βέβαια είναι εξωφρενικά ευνοϊκές.

Manos Matsaganis
Θα μου πείτε βέβαια: "Και με τις εισφορές που κατέβαλαν μέχρι τώρα τι γίνεται;" Η λύση που είχα προτείνει το 1999 - και ξαναπροτείνω το 2012 - είναι να υπολογιστεί η σημερινή αξία των διά βίου εισφορών κάθε ασφαλισμένου και να μετατραπεί σε τμήμα της μηνιαίας σύνταξης όπως στο Σουηδικό και Ιταλικό σύστημα (νοητή κεφαλαιοποίηση). Κατά τα άλλα, ένταξη όλων στο ενιαίο σύστημα όπως λέει ο Προκοπάκης (και έχει βαρεθεί να λέει και ο Ματσαγγάνης).

40 σχόλια:

  1. Αφήστε τις συντάξεις των φτωχών. Αν ψάχνετε για ισοδύναμα μέτρα σταματήστε την αδικία και την ύβρι. Απαλλάξτε τον ελληνικό λαό, την καθαρίστρια, τον οικοδόμο, την άνεργο, το νέο, το φτωχό, από τα 600 Εκατομμύρια Ευρώ που πληρώνει κάθε χρόνο για τα ταμεία των υπαλλήλων της ΔΕΗ και των συνταξιούχων της.
    Πολιτικά κόμματα, Αριστερά, Δημοκράτες, γιατί κάνετε τα παγώνια; Είναι πολλά τα ψηφαλάκια τους; Τα δικά μας είναι περισσότερα.
    Η "μαργαρίτα" ενώνει τη φωνή της μαζί με την "Αριστερή στρουθοκάμηλο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσπαθούμε leo να αποδείξουμε το αυτονόητο. Η αριστερά όμως έχει ταυτίσει τα πελατειακά προνόμια με τις ...κατακτήσεις. Λες και αυτά αποκτήθηκαν με λαϊκούς αγώνες. Αν θυμάμαι καλά με την συνδιοίκηση αποκτήθηκαν. Δηλαδή την ενσωμάτωση του συνδικαλισμού στο "σύστημα". Αν χαθούν αυτά τα προνόμια τώρα, χάριν φυσικά της ανακούφισης των φτωχών εργαζομένων και συνταξιούχων, ποιος θα δυσαρεστηθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης αν μείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις (αυτή της εκκλησίας fm, του Κωστόπουλου, η Τυποεκδοτική κλπ) ποιος θα χάσει;
    Οι επιτυχίες του "αριστερού" συνδικαλισμού με έχουν αφήσει έκπληκτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κ. Κουβέλης δεσμεύτηκε σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ να παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα, με αυτά της νέας συμφωνίας δανεισμού, εντός των προσεχών ημερών. Και πάντως πρίν ή μετά τις εκλογές, που πολύ σωστά ζητάει να γίνουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του έργου της κυβέρνησης Παπαδήμου με τους στόχους της οποίας όμως διαφωνεί.

    Μπερδευτήκατε ?

    Μην ανησυχείτε. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος.

    Για να μην χαλάει η γεύση ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Leo εσύ είσαι στην κεντρική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ? Φέρε το θέμα στο κόμμα. Τι λένε εκεί γι'αυτό που προτείνουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιώργο και leo,
    ο κοινωνικός αυτοματισμός και ο λαϊκισμός με την απλοϊκότητα είναι ο πρόδρομος του εκφασισμού μιας κοινωνίας που πρώτα τσιμπάνε τα αριστερά ψάρια. Διαβάζοντας λοιπόν την συζήτηση ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά::

    1. Απάιτηση των επενδυτικών και των ξένων οίκων όπως και των αγοραστών των ενεργιακών μονάδων της Δεη όταν αυτή μπήκε στο χρηματιστήριο ήταν η απαλλαγή των υποχρεώσεων τη από την ασφάλιση του προσωπικού της ώστε να είναι πιο ανταγωνιστική. έτσι το πακέτο της ασφάλισης το πήρε το κράτος. Αυτό το μοντέλο της πλήρους απαλλαγής απο την κοινωνική ασφάλιση εφαρμόστηκε και στην πώληση της Ιωνικής στην alphabank.

    2. Ο οργανισμός ασφάλιςης προσοπικού δεη καλύπτει τις δαπάνες συνταξιούχων και ιατρικής περίθαλψης. Δηλαδή εκτός από την καταβολή συντάξεων, λειτουργούν ιατρία, παιδικοί σταθμοί, χρηματοδοτούνται προγράμματα κατασκηνώσεων κλπ. Δαπάνες που καταβάλουν και άλλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί όπως ικα, ογά κλπ. Δεν διαιρούμαι απλά τον αριθμό των υπαλλήλων δια του πσού της ειχορήγησης και βγάλαμε την δαπάνη. Υπάρχει αν είναι έτσι και μια καλύτερη και ριζοσπαστικότερη λύση το προσωπικό της δεη να μην έχει κοινωνική ασφάλιση.

    3. Ανορθολογισμός, συντεχνιασμός και στρεβλώσεις υπάρχουν και στην δεη, αλλά είναι διαφορετικό να κάνεις ένα αυθέρετο τσουβάλιασμα δικαίων και αδίκων. Η μόνη ορθή λύση είναι η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν ένα φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης που με ορθολογική διαχείριση και κοιωνική αλληλεγγύη θα διασφαλίζει συντάξεις ακιοπρέπειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @minority opinion
    με αυτό που διαφωνεί ο Κουβέλης είναι η μονομέρια των μέτρων της δανειακής σύμβασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "κοινωνικός αυτοματισμός";
    Μα τι λες radical...
    Οι της ΔΕΗ είναι δεν είναι 25.000 άνθρωποι και δεν είπαμε να μείνουν χωρίς σύνταξη ασφάλιση... Οι άλλοι είμαστε κάποια εκατομμύρια!
    Εκτός κι αν εσύ ή ο Φώτης έχετε κάποια καλύτερη λύση: με το πελατειακό σύστημα χορτάτο και την "κοινωνία όρθια". Πόσο θα περιμένουμε να ακούσουμε τις ισοδύναμες προτάσεις; Ξέρεις δεν έχουμε και πολύ χρόνο μπροστά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στην ερώτηση του Λυριτζή ( ΣΚΑΙ) ο Φ.Κ ανέφερε ως ισοδύναμα μέτρα για την εξοικονόμηση των 300 εκ ευρώ, την μείωση των αμυντικών δαπανών και τον περιορισμό συντάξεων "που δεν πρέπει να υπάρχουν"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το βαθύ μνημόνιο της ψευτοπροοδευτικής ψευτοαριστεράς συνεχίζει το διαστικό παιχνίδι - βάζοντας τον ένα εργαζόμενο εναντίον του άλλου. Πήρανε τα μιαλά σας αέρα από τη μετακόμιση των Πασόκων στις τάξεις σας, αλλά τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν και τότε θα τρέμετε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ radical
    Θεωρώ και εγώ τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην δανειακή σύμβαση άδικα και αναποτελεσματικά για την λύση του προβλήματος, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα.

    Το πρόβλημα είναι ότι πριν 10 χρόνια θα μπορούσαμε να διοθρώσουμε λίγο την πορεία με μικρές επεμβάσεις στον δημόσιο τομέα, στο ασφαλιστικό κλπ

    Πριν τρία χρόνια έπρεπε να κάνουμε στροφή 45 μοιρών με πολύ πιο αυστηρά μέτρα, επηρεάζοντας πολύ περισσότερους.

    Τώρα, αναπόφευκτα, πρέπει να κάνουμε στροφή 90 μοιρών με μέτρα που θα πονέσουν όλη την κοινωνία.

    Σε έξη μήνες με ανεργία στο 40-50% θα πρέπει να κάνουμε στροφή 180 μοιρών με μέτρα που θα μας επιβάλει η έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων.

    Γι αυτό και σήμερα η απλή διαφωνία είναι κοροιδία.

    Εάν κάποιος δεν έχει προτάσεις μπορεί να πάει στο σπίτι του.

    Δεν μπορεί να διεκδικεί την εμπιστοσύνη απελπισμένων ανθρώπων που δεν έχουν που να ακουμπήσουν τις ελπίδες τους.

    Το θεωρώ ανήθικο. Και αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο τον κ. Κουβέλη, τον οποίο προσωπικά συμπαθώ πολύ περισσότερο απο όλους τους άλλους που συμμετέχουν στην κυβέρνηση σωτηρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Δεν μιλούσε μόνο για τα 300 εκ. αλλά για το σύνολο των μέτρων.

    Δήλωσε πεντακάθαρα ότι διαφωνεί με το σύνολο των προτάσεων της σύμβασης και όχι για τα 300 εκ.

    Νομίζω ότι όλοι αδικούμε τους εαυτούς μας, αν ακόμα και σήμερα δεν μιλάμε με απόλυτη ειλικρίνια.

    Προσωπικά θα ήθελα πολύ να ακούσω ένα επεξεργασμένο σχέδιο εξόδου απο την κρίση, είτε απο τον κ. Κουβέλη, είτε απο οποιονδήποτε άλλον, που να μην περιλαμβάνει μόνο ευχολόγια.

    Αυτή τη στιγμή τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει απο κανέναν, εκτός ΚΚΕ (με το οποίο σχέδιο διαφωνώ γιατί θεωρώ ότι θα οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή τύπου Σουδάν).

    Ακόμα και το πλάνο της δανειακής σύμβασης, αφορά στην εξαγορά (πολύτιμου) χρόνου και δεν αποτελεί μακροπρόθεσμο σχέδιο σωτηρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @minority opinion
    Ανήθικοι είναι πρώτιστα αυτοί που βύθισαν την κοινωνία στην φτώχεια και την απελπισία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ radical

    Γι' αυτούς τα έλεγα και τα έγραφα τα τελευταία 20 χρόνια όταν τα διέπρατταν. Η άποψη μου για το πολιτικό σύστημα γενικά και για το ελληνικό πολιτικό σύστημα ειδικότερα είναι καταγεγραμένη σε ανύποπτο χρόνο, όταν το φωτοστέφανο των δανεικών τους εξασφάλιζε το 85% των ψήφων μας.

    Σήμερα, νομίζω ότι προτεραιότητα δεν είναι συγκάλυψη των νέων λαθών με αναφορές στα παλιά.

    Δεν υπάρχει πλέον χρόνος. Η οικονομία διαλύεται με γεωμετρική πρόοδο.

    Δεν μπορεί να περιμένει την ραθυμία των βολεμένων.

    Ολων των βολεμένων, περιλαμβανομένου και του κ. Κουβέλη, ο οποίος δεν νομίζω ότι θα πεινάσει μαζί με τους υπόλοιπους, αν τα πράγματα αφεθούν στην μοίρα τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @minority opinion
    Σε αυτό που συμφωνώ απόλυτα μαζί σου είναι η ανάγκη ενός εναλλακτικού σχεδίου εξόδου με την συμβολή εκείνων των δυνάμεων που θέλουν την χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά με την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Το λάθος του πρώτου μνημονίου που επαναλαμβάνεται και τώρα είναι πως δεν συνοδεύεται με μέτρα ανάπτυξης που θα έδιναν την διέξοδο από την κρίση. Ακόμη και μία σκληρή λιτότητα μπορεί να είναι υποφερτή όταν αφενός υπάρχει η ελπίδα, και αφετέρου η κατανομή των βαρών είναι αναλογική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κοινωνικός αυτοματισμός, λέγεται ο φόβος των προνομιούχων, μη ξεσηκωθούν οι μη-προνομιούχοι και τους πάρουν πίσω τα προνόμια.
    Δεν υπάρχει τίποτε πιό συντηρητικό απ'αυτό.
    Είχε έννοια όταν οι διαφορές μεταξύ ομάδων εργαζομένων, που είχαν σοβαρή βάση, όπως οι δύσκολες συνθήκες εργασίας, μιας κατηγορίας ή η εξειδικευμένη γνώση κάποιας άλλης, διαμόρφωναν καλύτερες αμοιβές. Ενα 10-20% πάρα πάνω, ας πούμε. Είναι ανήθικη η επίκληση του για να προστατευτούν "προνομιακές κατακτήσεις" από τις μεγάλες μάχες του πελατειακού προεκλογικού δούναι και λαβείν.
    Αρκετά πιά.
    Σήμερα ειδικά όπου θα έπρεπε να κοπούν τα προνόμιά τους για να μη θιγούν οι "αδύνατοι" άνεργοι και μικροσυνταξιούχοι, είναι θράσσος να επισείεται τον κίνδυνο "κοινωνικού αυτοματισμού". Μεταξύ ποιών άλλωστε; Της κοινωνίας με τους 20.000 της ΔΕΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η διοφαντικη εξισωση ειναι
    ΣΝixAi = c
    Νi πληθος εργαζομενων, συνταξιουχων η επιδοτουμενων ανεργων κατηγοριας i
    Ai ετησιες αποδοχες, συνταξεις η επιδοτησεις εργαζομενων, συνταξιουχων η επιδοτουμενων ανεργων κατηγοριας i

    Αν ειχαν ληφθει αμεσα, το τελος του 2009 εως τον Μαρτιο του 2010 και εγκαιρως ολα τα αλλα μετρα μειωσης δημοσιων δαπανων και αυξησης δημοσιων εσοδων (δημευση περιουσιων φοροφυγαδων, κλπ) δεν θα χρειαζοταν να γινει αυτη η νυχτερινη οπερεττα.

    Σε περιπτωση που στο μελλον απαιτηθει περικοπη του Ai, τιθεται οριο ελαχιστων αποδοχων λ.χ. 10.000 ευρω και απο εκει και πανω η μειωση γινεται κλιμακωτα.

    Οποτε κλητηρες σε ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ και αναλογοι εργαζομενοι δεν μπορει να λαμβανουν Ai μεγαλυτερο του δασκαλου η του καθηγητη ΜΕ.

    Αυτα.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Περί Zωνιανών και άλλων τινών "
    Mεταξύ των ετών 1668- 1671, ένας οθωμανός άρχοντας (Celebi), ονομαζόμενος Evliya bin dervish
    Muhament Zili, περιδιάβαινε την Πελοπόννησο, τα νησιά του Iονίου, την Kρήτη και τα νησιά του
    Aιγαίου. Oι εντυπώσεις του για τους τόπους αυτούς, καθώς και για τους Rum (ρωμιούς),
    περιγράφονται στο έργο του "Seyahatname - μετφ. στα Eλληνικά ως Oδοιπορικό στην Eλλάδα".
    Eκείνο λοιπόν που του έκανε εντύπωση ήταν πως οι ρωμαίϊκες κοινότητες, ζούσαν κλειστά,
    ενδογαμικά, τηρώντας εθιμικό δίκαιο, με πολλά παιδιά, με δικά τους σχολεία, με κυρίως
    κτηνοτροφική οικονομία, αποφεύγοντας στην πλειονότητά τους οποιαδήποτε ενδοτικότητα προς το
    Oθωμανικό Kράτος, που φυσικά στα μάτια του Evliya , αλλά και σε αυτά των Eυρωπαϊκών
    κρατών, ήταν το νόμιμο Kράτος!!
    O περιηγητής αποτυπώνει απορίες, αναφορικά με το γιατί οι ρωμαίϊκες κοινότητες, ζούσαν
    "παραβατικά", ήτοι οπλοφορούσαν, είχαν βεντέτες, δεν δέχονταν τον Kαδή ως τον φυσικό τους
    δικαστή, φοροδιέφευγαν όσο μπορούσαν (μάλιστα είχαν και περιοχή που δεν είχε γραφτεί κάν στα
    κατάστιχα και γι' αυτό ονομαζόταν Aγραφα), πυροβολούσαν τους Zαμπίτες (αστυνομικούς) και
    τους γυφτοχαρατζήδες (φοροεισπράκτορες) που πλησίαζαν τα χωριά τους, τραγουδούσαν
    τραγούδια με σχεδόν ερωτικό ύφος για τα όπλα και τα κουμπούρια τους (τ'άρματά τους),
    αρέσκονταν στην κλοπή κυρίως αιγοπροβάτων (Kλέφτες), έκαναν καπετανάτα (μάγκες) και
    καταπίεζαν ως μπράβοι ακόμα και τους ομοεθνείς τους (dava vekili), απέφευγαν την στράτευση
    στον οθωμανικό στρατό εφαρμόζοντας το ευεργέτημα: "ή μικρός μικρός παντρέψου ή μικρός
    καλογερέψου", αφού οι παντρεμένοι και οι καλόγεροι - κληρικοί δεν στρατεύονταν κατά το
    σύστημα dervsisme (γενιτσαρισμός), ενώ ήταν οι καλλίτεροι πειρατές της Ak deniz (Aιγαίου),
    ασκώντας το κοντραμπάντο (λαθρεμπόριο), σπάζοντας το μονοπώλιο των κρατικών οθωμανικών
    προϊόντων (καφέ, τσάϊ, ζάχαρη, καπνό, χασίς, μαστίχα Xίου), ακόμα και με κρυφές καλλιέργειες
    καπνού, χασίς και μαστίχας που τους απέφεραν μεγάλα έσοδα για να φτιάξουν τ' αρχοντικά τους
    (που θαυμάζουμε μέχρι σήμερα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Eπειδή ο Evliya ήταν και γνώστης της ιστορίας, θεώρησε πώς οι ρωμαίϊκες κοινότητες,
    συντηρούσαν στρεβλά, ήτοι εκφυλιστικά, τα έθιμα των Aπελατών (Kλεφτών της Bυζαντινής
    περιόδου), αλλά ακόμα και την αυτοδιάθεση (self determination) των αρχαίων Eλληνικών Πόλεων
    Kρατών, πλήν όμως τώρα όφειλαν όπως είχαν κάνει κι' άλλες κοινότητες υπηκόων (miliyet) να
    εναρμονιστούν με το οθωμανικό Kράτος Δικαίου, δηλαδή να συμβιβαστούν, να παραδώσουν τα
    όπλα, να πληρώνουν τους φόρους με την θέλησή τους και όχι με το ζόρι, τα παιδιά τους να πάνε σε
    Enderun (μουσουλμανικά σχολεία), να ομιλούν την τουρκική (vatandas Tόrkce konus), να
    σταματήσουν την πειρατεία και το λαθρεμπόριο, καθώς και τα αυτονομιστικά κινήματα, αλλιώς
    συνιστούσε στην κεντρική διοίκηση Sultan και Seyihulislam (κάτι σαν πρωθυπουργό) να πέσει
    βαρύς ο πέλεκυς για να αποκατασταθεί η έννομη τάξη!!
    Περί τα τέλη του 18ου αιώνα, ένας αρβανίτικης καταγωγής μουσουλμάνος οθωμανός
    αξιωματούχος από την Γαστούνη Hλείας, ο Sόleyman Penah Efendi , γράφει μιά "σπαρακτική"
    επιστολή προς τον Sultan Selim III, αρχίζοντας με την φράση:"bu devlet, nasil Kurtulabilir?"
    δηλαδή: "αυτό το Kράτος, πως θ' αναστηθεί; "καταγράφοντας - καταγγέλοντας για τους ρωμιούς
    του Mωριά πάλι τα ίδια που είχε αναφέρει 130 χρόνια πριν ο Evliya, αλλά κυρίως στηλιτεύοντας με
    την επιστολή του την συναλλαγή (alisveris) των μουσουλμάνων αξιωματούχων με τους Kocabasi
    (προύχοντες) των ρωμιών, καταλήγοντας πως οι ρωμιοί είναι παραβατικοί και ανένταχτοι γιατί
    έχουν "οθωμανικές πολιτικές "πλάτες, το δε κοντραμπάντο, η Kλοπή και η πειρατεία στην οποία
    αρέσκονται, γίνεται για να έχουν οικονομική δύναμη, ούτως ώστε να μην εξαρτώνται οικονομικά
    από το devlet (Kράτος) "για να κάνουν του κεφαλιού τους - sic". Aκόμα και να ξεσηκωθεί κατά της
    Babi Humayun (Yψηλής Πύλης) θα καταφέρει σιγά σιγά ο reaya (κολλήγος), πέρνοντάς μας το
    κεφάλι, σπαράζει προφητικά ο Sόleyman Penah Efendi, γι' αυτό πρέπει να του το πάρουμε πρώτοιαναφωνεί !!!
    Tο Σωτήριον έτος 1700, εν μέσω β' Bενετοκρατίας στην Πελοπόννησο, πραγματοποιείται η
    πληθυσμιακή - φορολογική απογραφή του Grimani, στην οποία επαληθεύονται από την
    Bενετσιάνικη σκοπιά, τα όσα 30 χρόνια πρίν είχε καταγράψει για τους ρωμιούς ο οθωμανός Evliya.
    Ως ανένταχτοι, φοροδιαφυγείς, λαθρέμποροι, εμφυλιομάχοι, με δικό τους εθιμικό δίκαιο (besa), που
    προτιμούν να ζούν ως οικονομικά ανεξάρτητοι, έστω και με λιγοστά- πενιχρά μέσα, με εμμονή
    στον μοναχισμό και αιρετικοί χαρακτηρίζονται οι Graeci, κάνοντας τον συντάκτη της απογραφής ν'
    αναρωτιέται, πού είναι το αρχαίο κλέος των Eλλήνων; (σημ.: εκεί ήταν αλλά δεν το έβλεπε!!! ),
    θυμίζοντάς του οι Graeci τους capi της Sicilia και της Corsica. Aπό την απογραφή αυτή όμως,
    μαθαίνουμε κι' ένα άλλο πρωτότυπο φοροδιαφυγικό τέχνασμα των Graeci:Πολλοί εκ των "αστών"
    graeci, όπως έμποροι, εφοπλιστές, δοσολήπτες, ακόμα και φούρναροι, μετά την υλοποίηση
    εργασιών που τους ανέθεταν οι Bενετοί ή άλλοι δυτικοί και αφού αυτές είχαν ευδοκιμήσει, αντί για
    χρηματικής αμοιβής ζητούσαν την δια πρεσβευτικού εγγράφου (nota) απόδοση σ' αυτούς της
    υπηκοότητας της Γαληνοτάτης, ή σε άλλες περιπτώσεις της Γαλλίας, Iσπανίας, Aγγλίας ή Pωσίας,
    με σκοπό να ενταχθούν στο ευμενές φορολογικό σύστημα της χώρας αυτής. Tο προνόμιο αυτό
    ( διομολογήσεις) το εφάρμοζαν και στις οθωμανοκρατούμενες περιοχές που μετέβαιναν για
    εμπορικούς σκοπούς, όσοι δε είχαν πλοία ύψωναν και την σχετική σημαία "ευκαιρίας", μη
    υποκείμενοι σε οθωμανικούς φόρους. Δηλαδή εφάρμοζαν καθεστώς υπεράκτιων (off shore )
    εταιρειών, πολύ πρίν το σύγχρονο οικονομικό σύστημα τις "ξανανακαλύψει"!!!
    .....
    Δημήτρης Σταθακόπουλος

    Αυτο ειναι το βαλκανικο υποβαθρο των προγονων μας, για αρκετους απο εμας. Να μην απορουμε, τα ιδια κανουμε.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΚΑνείς δεν έχει επεξεργασμένα ισοδύναμα μέτρα. ΌΠοια μέτρα και αν σκεφτείς θα ανοίξουν πληγές στο πελατειακό κράτος θα ξεβολέψουν γάτες και ποντίκια και αυτά φέρνουν ψήφους. Συνεπώς όλοι φωνάζουν για αδικία αλλά κανείς δεν μιλάει για δίκιο. Πχ για να συλλάβεις τη φοροαποφυγή ή να εισπράξεις τα ληξιπρόθεσμα χρέη πρέπει να δουλέψουν καθαρά οι εφοριακοί. Ποιος τολμά να τους το πει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Στάθη άμα γίνει η ΚΕ θα το φέρω και εγώ και άλλοι φαντάζομαι, αλλά δεν θα βγει και τίποτα. Το κόμμα έχει 18% οπότε ότι λέει είναι σωστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. φαντάζομαι ότι και για την μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα κατά 22% φταίει το πελατειακό κράτος και το ότι δεν θέλουν να το αγγίξουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Η συζήτηση περί ισοδύναμων μέτρων θεωρώ δεν έχει καμία αξία πλέον. Ίσως να είχε αξία το 2010 όχι όμως τώρα

    Η τρόικα και οι κυβερνήσεις των εταίρων στην ΕΕ είτε λόγω ιδεοληψίας (θυμίζουν νεοφιλελεύθερη εκδοχή του ΚΚΕ), είτε λόγω της απόλυτης ανυποληψίας συνολικά του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, δεν έχουν καμία διάθεση ακούσουν τους έλληνες ότι και αν λένε. Κανένας δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει σοβαρά μαζί μας. Αυτή είναι η αλήθεια.

    Η λογική τους είναι ότι ή κάνουμε ότι μας λένε ή χρεοκοπούμε. Δεν υπάρχει πολιτική διαπραγμάτευση, στην οποία θα μπορούσαν να συζητηθούν τα όποια ισοδύναμα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι όποιες συζητήσεις, αφορούν μόνο τεχνικά θέματα (μικροαλλάγες), και δεν γίνονται σε πολιτικό επίπεδο από την πλευρά των δανειστών, αλλά από τους εδώ υπαλλήλους της τροικά.

    Επομένως για τους δανειστές δεν υπάρχει καν θέμα ισοδύναμων μέτρων. Προσωπικά θεωρώ ότι η χώρα έχει δύο επιλογές: 1) ακολουθεί κατά γράμμα την πολιτική της τροικά, με αποτέλεσμα την απόλυτη διάβρωση του πολιτικού συστήματος και της δημοκρατίας, αφού η κυβέρνηση θα λειτουργεί για αρκετά χρόνια (10ετία τουλάχιστον) ως απλός εντολοδόχος των δανειστών ή 2) δηλώνει επίσημα χρεοκοπία και λαμβάνει άμεσα μέτρα για την σίτιση καταρχήν του πληθυσμού, ελπίζοντας στη διατήρηση της όποιας κοινωνικής συνοχής, διασώζοντας τουλάχιστον τους δημοκρατικούς θεσμούς.
    Και στις δύο εκδοχές η φτώχεια και η εξαθλίωση ευρύτατων ομάδων του πληθυσμού είναι πλέον δεδομένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ xno

    Η επιτυχία των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπ-Αντ-Καρ είναι ότι, μή κάνοντας το παραμικρό απο αυτά που έπρεπε να κάνουν τα τελευταία τρία χρόνια, "έπεισαν" τον ελληνικό λαό ότι τα συγκεκριμένα ανωφελή και καταστροφικά μέτρα που πήραν, ήταν πρώτον αναπόφευκτα και δεύτερον ότι υπαγορεύθησαν απο τους κακούς και άκαρδους ξένους.

    Κι έτσι εξομοιώθηκε η ανάγκη για περιορισμό του αδηφάγου πελατειακού κράτους που θέλει 70 δις (απο τα 35 που ήθελε το 2003) κάθε χρόνο για να βολέψει από τον Άκη μέχρι τον Φωτόπουλο και τον Λάτση, με την επιλογή των συσσιτίων για να μην πεθάνουμε απο την πείνα.

    Χωρίς οικονομία, θα χρειαστεί να ξαναζητιανεύουμε απο τους ίδιους κακούς ξένους, όχι πια για εκατοντάδες δισεκατομύρια, αλλά για το σιτηρέσιο και για καμμιά ασπιρίνη.

    Δυστυχώς ούτε έτσι θα παραμείνουμε εθνικά υπερήφανοι.

    Απο ότι φαίνεται αυτή την επιλογή την εκποιήσαμε τα τελευταία 20 χρόνια για μερικές ψωροεκατοντάδες δις, χωρίς να το πάρει κανένας είδηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Συμφωνώ με τον minority Opinion.
    Τελείωσε το παιχνίδι.
    Οσον αφορά αυτούς που έχουν 18% και προσδοκούν να βολευτούν στην θερμή αγκάλη της Δημοκρατίας, να το ξεχάσουν.
    Η Δημοκρατία έχει τελικά αδιέξοδα.
    Δεν θέλησαν να λερώσουν τα χέρια τους στην πρώτη προσπάθεια το 2010, δεν θέλησαν στην δεύτερη, δεν θέλουν ούτε και τώρα.
    Να τους πείτε, ότι δεν θα έλθει ποτέ η ώρα τους.
    Η ώρα τους ήταν η ώρα της Δημοκρατίας, όταν αυτή δεν είχε καταρρεύσει. Τώρα κατέρρευσε.
    Τώρα είναι η ώρα του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.
    Το επόμενο αίτημα μας προς την Διεθνή Κοινότητα θα είναι Ειρηνευτικές δυνάμεις, στην Πατησίων.

    Είμαι απολύτως απογοητευμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Το σημαντικό με την σημερινή εξέλιξη είναι ότι χάθηκε η Ευρωπαική διέξοδος της χώρας.
    Η απώλειά της είναι απολύτως καθοριστική για την βιωσιμότητα της Δημοκρατίας μας.
    Μόνο μια απόλυτη αλλαγή στην ΕΕ, μπορεί να την ξαναβάλει σε λειτουργία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Το πελατειακό πολιτικό μας σύστημα είχε μετεξελιχθεί σε ευρωβίωτο.
    Οπως την μετεμφυλιακή περίοδο ήταν Αμερικανοβίωτο έτσι τώρα ήταν ευρωβίωτο.
    Οι πακτωλοί του Μακράς διάρκειας Σχεδίου Μάρσαλ, που συντήρησαν το νεοελληνικό κράτος, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξαντλήθηκαν.
    Ενα πολιτικό σύστημα που ήξερε πως, από ποιούς και με ποιό τρόπο να διαχειρίζεται το ξένο χρήμα, μένει χωρίς πρώτη ύλη.
    Δεν ξέρει να κάνει πολιτική αλλιώς. Είναι άχρηστο.
    Μαζί μ'αυτό είναι άχρηστη και η Δημοκρατία μας.
    Μόνη λύση η καταστροφή του και η ανασυγκρότηση της χώρας με ένα Νέο Σύνταγμα, που τι θα περιλαμβάνει ένας θεός το ξέρει πιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Μία ερώτηση μόνο: μπορεί κάποιος να μου πει ΠΟΙΟΣ και ΓΙΑΤΙ ζητά την μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα;Για να δούμε αν υπαγορεύθησαν απο τους κακούς και άκαρδους ξένους ή όχι, όπως ειρωνεύεται ο minority opinion.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τα ζητά η τρόικα γιατί δεν μπορεί να τα βρει αλλού - γιατί οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (Παπ-Σαμ-Καρ) αντιστέκονται μέχρι θανάτου στον περιορισμό του πελατειακού κράτους, την κατάσχεση των γκρίζων περιουσιών των ημετέρων ψηφοφόρων, στην φορολόγηση της εκκλησίας, στο περιορισμό της μίζας και των εξοπλισμών, στο άνοιγμα των επαγγελμάτων, στην κατάργηση οργανισμών χωρίς αντικείμενο και την απόλυση όσων σιτίζονται εκεί δωρεάν κλπ κλπ
    Η τρόικα πρέπει να βρεί μια προσωρινή λύση να βγουν οι λογαριασμοί - έτσι συναινεί εγκληματικά με τα οριζόντια μέτρα με το διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό μας (που έχουμε εκλέξει με μεγάλα ποσοστά για 40 χρόνια στην εξουσία) λέγοντάς μας "δε πα να κόψετε το λαιμό σας". Ο Τόμσεν παίζει την καριέρα του και χέστ... τι θα απογίνουμε εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Η Ιρλανδία που είναι σε μνημόνιο με την δική της τρόικα εδώ και 3 χρόνια, έχει ακόμα κατώτατο μισθό € 1.450 και κανένας δεν ασχολείται με το θέμα.

    Στην Γερμανία δεν υπάρχει καθόλου κατώτατος.
    Όπου σε πιάσει το αφεντικό σε δαγκώνει. Σίγουρα ζηλεύουν γιατί εμείς έχουμε κατώτατο και αυτοί δεν έχουν, αλλά αμφιβάλλω αν αυτό είναι η αιτία του προβλήματος.

    Δεν είναι ειρωνία. Είναι αγανάκτηση γιατί οι πολιτικοι κατάφεραν πάλι να μας πείσουν ότι δεν φταίνε αυτοί (και εμείς μαζί που τους ψηφίζουμε) αλλά κάποιοι ζηλιάρηδες αλλοδοποί.`

    Εάν συνεχιστεί η καταστροφή του ιδιωτικού τομέα για μερικούς μήνες ακόμα, ο κατώτατος θα ισοδυναμεί με συσσίτιο στο σύνταγμα.

    Ο κατώτατος μισθός προυποθέτει ότι υπάρχει εργασία.

    Χωρίς εργασία, όλα τα υπόλοιπα είναι ακαδημαική άσκηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ας δειτε τα σχολια μου 19 και 20. Ειναι εγγεγραμμενο στο γεννετικο μας κωδικα"...Περί τα τέλη του 18ου αιώνα, ένας αρβανίτικης καταγωγής μουσουλμάνος οθωμανός
    αξιωματούχος από την Γαστούνη Hλείας, ο Sόleyman Penah Efendi , γράφει μιά "σπαρακτική"
    επιστολή προς τον Sultan Selim III, αρχίζοντας με την φράση:"bu devlet, nasil Kurtulabilir?"
    δηλαδή: "αυτό το Kράτος, πως θ' αναστηθεί; "καταγράφοντας - καταγγέλοντας για τους ρωμιούς
    του Mωριά πάλι τα ίδια που είχε αναφέρει 130 χρόνια πριν ο Evliya, αλλά κυρίως στηλιτεύοντας με
    την επιστολή του την συναλλαγή (alisveris) των μουσουλμάνων αξιωματούχων με τους Kocabasi
    (προύχοντες) των ρωμιών, καταλήγοντας πως οι ρωμιοί είναι παραβατικοί και ανένταχτοι γιατί
    έχουν "οθωμανικές πολιτικές "πλάτες, το δε κοντραμπάντο, η Kλοπή και η πειρατεία στην οποία
    αρέσκονται, γίνεται για να έχουν οικονομική δύναμη, ούτως ώστε να μην εξαρτώνται οικονομικά
    από το devlet (Kράτος) "για να κάνουν του κεφαλιού τους - sic"
    .....
    ένα άλλο πρωτότυπο φοροδιαφυγικό τέχνασμα των Graeci:Πολλοί εκ των "αστών"
    graeci, όπως έμποροι, εφοπλιστές, δοσολήπτες, ακόμα και φούρναροι, μετά την υλοποίηση
    εργασιών που τους ανέθεταν οι Bενετοί ή άλλοι δυτικοί και αφού αυτές είχαν ευδοκιμήσει, αντί για
    χρηματικής αμοιβής ζητούσαν την δια πρεσβευτικού εγγράφου (nota) απόδοση σ' αυτούς της
    υπηκοότητας της Γαληνοτάτης, ή σε άλλες περιπτώσεις της Γαλλίας, Iσπανίας, Aγγλίας ή Pωσίας,
    με σκοπό να ενταχθούν στο ευμενές φορολογικό σύστημα της χώρας αυτής. Tο προνόμιο αυτό
    ( διομολογήσεις) το εφάρμοζαν και στις οθωμανοκρατούμενες περιοχές που μετέβαιναν για
    εμπορικούς σκοπούς, όσοι δε είχαν πλοία ύψωναν και την σχετική σημαία "ευκαιρίας", μη
    υποκείμενοι σε οθωμανικούς φόρους. Δηλαδή εφάρμοζαν καθεστώς υπεράκτιων (off shore )
    εταιρειών, πολύ πρίν το σύγχρονο οικονομικό σύστημα τις "ξανανακαλύψει"!!!
    .....
    Δημήτρης Σταθακόπουλος

    Αυτο ειναι το βαλκανικο υποβαθρο των προγονων μας, για αρκετους απο εμας. Να μην απορουμε, τα ιδια κανουν οι αστοι μας, απογονοι κοτζαμπασηδων, λαθρεμπορων,...., μαυραγοριτων και πρωην αριστερων.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γκυ Φερχόφσταντ: «Τα εισπρακτικά μέτρα λαμβάνονται για να μη διαταραχθούν οι πελατειακές σχέσεις»

    Με δυο λόγια το σημερινό πραγματικό δίλημμα της χώρας μας, για όποιον δεν θέλει να φορά κομματικά ματογιάλια.

    Περισσότερα στην διεύθυνση:

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=443171

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Φ. Κουβέλης: Καταψηφίζουμε τη δανειακή σύμβαση
    «Τα μέτρα θα διαμορφώσουν μια απαράδεκτη κατάσταση»

    Τα αστικά ΜΜΕ έκαναν πάλι το θαύμα τους.

    Παρουσίασαν το πρώτο μέρος των δηλώσεων του κ. Κουβέλη σχετικά με την καταψήσηση της νέας δανειακής σύμβασης και εξαφάνισαν το δεύτερο μέρος των δηλώσεων που αφορούσε τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για την εναλλακτική διέξοδο απο την κρίση.

    Εάν κάποιος τις έχει πρόχειρες, ας ενημερώσει και τους υπόλοιπους που ενδιαφέρονται να μάθουν τι σχεδιάζουν για το μέλλον μας οι δεξαμενές σκέψης της ΔΗΜΑΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Προς Γιώργο:
    Τα ζητά η τρόικα γιατί δεν μπορεί να τα βρει αλλού ... Η τρόικα πρέπει να βρεί μια προσωρινή λύση να βγουν οι λογαριασμοί
    Μπορείς να μου εξηγήσεις πως αν εμένα που δουλεύω στο Carefour πάει ο μισθός μου στα 400-500 €, θα βγουν οι λογαριασμοί; Πως θα μειωθεί το χρέος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Το παράδειγμα του Carefour δεν είναι πολύ καλό, γιατί οι ζημιές του έχουν ξεπεράσει τα κεφάλαιά του, χρωστάει στους προμηθευτές του τις αγορές τουλάχιστον 6-12 μηνών και ετοιμάζεται για άρθρο 99 και άμέσως μετά κλείσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Βάλε όποιο θες. Η ερώτηση είναι πως σχετίζονται οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα με τους "λογαριασμούς" της τρόϊκα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Εφόσον το μη μισθολογικό κόστος που συνεισφέρει στη συντήρηση του πελατειακού κράτους δεν μπορεί να μειωθεί, τότε για να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις πρέπει να μειωθεί το μισθολογικό κόστος.

    Θα έπρεπε να γίνει το αντίθετο, αλλά δυστυχώς η ελληνική κοινωνία προτιμά να κρατήσει το πελατειακό κράτος αλώβητο έστω και αν χρειατεί να μείνουν όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα στο δρόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Στο μη μισθολογικό κόστος περιλαμβάνεται πχ το κόστος της ενέργειας (μονοπώλιο ΔΕΗ), των μεταφορών (κλειστό επάγγελμα), της συμμόρφωσης με τον βυζαντικό ΚΒΣ, το υψηλό ΦΠΑ, το υψηλό κόστος δανεισμού (αν καταφέρεις να βρείς ρευστο σε τράπεζα - τα δίνουν όλα σε αγορές ομολόγων του δημοσίου), η υψηλή φορολογία και οι έκτακτες εισφορές, τα λύτρα των εφοριακών, υγιειονομικών, δημοτικών και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων για να μη σε κλείσουν και σε βάλουν φυλακή για χρέη προς το δημόσιο κλπ κλπ.

    Υπάρχουν δεκάδες τρόποι να μειώσει η κυβέρνηση το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, πριν φτάσει στην μισθοδοσία.

    Δυστυχώς έχουν ανοικτές επιταγές προς συγκεκριμένα τμήματα του εκλογικού σώματος.

    Πρέπει να αντιληφθούμε ότι τώρα που η πίτα έχει γίνει μικρότερη, όσο μεγαλύτερο μέρος πάει προς τους συνήθεις ύποπτους τόσο μικρότερο κομάτι θα μένει για μας.

    Κάτι σαν πάλη των τάξεων, όπου η μία τάξη δουλεύει για να ζήσει και η άλλη ψηφίζει για να ζήσει εις βάρος αυτών που δουλεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU