Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Ποιος φταίει για το νέο πλιάτσικο στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας;


 της Έφης Ξένου από ΤΑ ΝΕΑ
Τουλάχιστον εξοργιστική είναι η νέα ένοπλη ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας σήμερα (την Παρασκευή) στις 7.30 το πρωί σε απόσταση μόλις ένα μήνα από την κλοπή έργων του Picasso, Mondrian και Caccia. Πρόκειται για μια σοβαρή εθνική ταπείνωση που έκανε τον γύρο του κόσμου.
Κλάπηκαν πάνω από 60 αντικείμενα ενώ η φύλακας που δεν οπλοφορούσε καν, δέθηκε από τους ληστές ενώ δεν χτύπησε ούτε ο συναγερμός! Πολλά τα ερωτήματα από την ύποπτη αυτή ληστεία.. Μήπως οι κλοπές είναι προσχεδιασμένες από τα ίδια άτομα, αφού πρόκειται για σπείρα; Μήπως στοχεύουν ακριβώς στην διεθνή μας διαπόμπευση και στην περαιτέρω τρώση της εικόνας μας στο εξωτερικό; Μήπως θέλουν μ’ αυτά να αποσυρθεί κάθε εύλογο αίτημά μας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα αφού δεν μπορούμε να προστατεύσουμε καν τα δικά μας; Γιατί στην Ελλάδα απαξιώνεται τόσο η δημόσια κληρονομιά και περιουσία; Τι περιμένουμε επιτέλους; Να μας κλέψουν και τις Καρυάτιδες; Πότε θα σταματήσουμε να ψηφίζουμε ανίκανους πολιτικούς που μας μετέτρεψαν σε ξέφραγο αμπέλι;
Που στρέφονται οι υποψίες; 

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των αξιωματικών της Αστυνομίας το νέο πλιάτσικο στο μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας, πιθανόν να αποτελεί παραγγελία συλλεκτών του εξωτερικού που γνώριζαν τα ανεπαρκέστατα μέτρα φύλαξης του μουσείου και τις ελλείψεις προσωπικού που είχαν μάλιστα επισημανθεί από το ίδιο το μουσείο στο Υπουργείο Πολιτισμού τον Νοέμβριο του 2011. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι δύο κουκουλοφόροι δράστες ήταν πιθανότατα αλλοδαποί και έψαχναν δύο συγκεκριμένα εκθέματα: το χρυσό στεφάνι και μια συλλογή γραμματοσήμων. Η φύλακας είχε μόλις απενεργοποιήσει τον συναγερμό.. Tην φίμωσαν, την έδεσαν, έκλεψαν διάφορα χάλκινα και πήλινα αντικείμενα καθώς και νομίσματα και διέφυγαν με όχημα. Με επίσημη ανακοίνωσή τους οι σύλλογοι Αρχαιολόγων χαρακτηρίζουν ως περίεργη την κλοπή καθώς τα 68 κλεμμένα αντικείμενα είναι καταγεγραμμένα και φωτογραφημένα και είναι δύσκολο να διακινηθούν στην "μαύρη αγορά".

Τι φταίει; 

Το μεγάλο πρόβλημα φυσικά, που πυροδοτεί φαινόμενα τέτοιου τύπου, είναι η υποχρηματοδότηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, όπως επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι, που δημιουργεί κενά στην φύλαξη . Επίσης οι εφεδρείες, που έχουν απογυμνώσει τις υπηρεσίες με αποτέλεσμα ένα τεράστιο έλλειμμα προσωπικού. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι ενώ για ολόκληρη την αρχαιολογική υπηρεσία ο προϋπολογισμός φέτος ήταν 12 εκ. ευρώ, για το μέγαρο Μουσικής δόθηκαν 95 εκ.
...
η συνέχεια εδώ: art noise

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU