Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ειδήσεις από τον πραγματικό κόσμο: "Ειδικό Ταμείο Ανάπτυξης" ή ελληνικό σχέδιο Μάρσαλ

Μην τους πιστεύετε! Το αληθινό σχέδιο Μάρσαλ είναι τα επιδόματα και οι παροχές σε ημετέρους! Άκου "ειδικός λογαριασμός"...

του Φώτη Κόλλια*
Το ελληνικό Σχέδιο Μάρσαλ" έχει διαφορετικό όνομα. Λέγεται "Ειδικό Ταμείο Ανάπτυξης" και συζητείται αυτή την περίοδο μεταξύ της κυβέρνησης, της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
Πρόκειται για ένα νέο μηχανισμό ενίσχυσης αναπτυξιακών δράσεων η δημιουργία του οποίου συνδέεται και με τα πολύμηνα παζάρια σε επίπεδο Ε.Ε. (με σκληρές μάχες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) για αλλαγές στο μοντέλο χρηματοδότησης μέσω κοινοτικών πόρων. 
Το "Ειδικό Ταμείο Ανάπτυξης", αν περάσει από τις συμπληγάδες της τρόικας και του Βερολίνου, θα είναι ένα "κουτί" στο οποίο θα μπαίνουν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΕΣΠΑ, το ελληνικό δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. 

Οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει από τη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουλίου, με τη γερμανική πλευρά να υποστηρίζει πως τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την Ελλάδα βαλτώνουν στα συρτάρια των υπουργείων. 
Τότε η καγκελάριος Μέρκελ είχε ξεκαθαρίσει πως πριν φτάσουμε να μιλάμε για "Σχέδια Μάρσαλ" πρέπει να δούμε πως θα αξιοποιηθούν οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων και πως μπορεί να διευρυνθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η ηγεσία της οποίας βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα.

Ο Γερμανός επικεφαλής της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόιερ συγκαταλέγεται σ' αυτούς που πιστεύουν πως μόνο με ένα "Σχέδιο Μάρσαλ" μπορεί να ανακοπεί η ελεύθερη πτώση της ελληνικής οικονομίας και να τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη. 
Στις προτάσεις της ηγεσίας της ΕΤΕπ προς τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τους υπουργούς που συνάντησε τις τελευταίες ημέρες περιλαμβάνονται η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας (κατά το πρότυπο της γερμανικής KfW) και η δημιουργία του Ταμείου Εγγυήσεως Υποδομών (ώστε να ξεμπλοκάρουν κρίσιμα έργα όπως οι οδικοί άξονες με συμβάσεις παραχώρησης). 

"Πρόκειται για πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να μπουν υπό την ομπρέλα του Ταμείου", υποστηρίζουν στην κυβέρνηση. 
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την δημιουργία επενδυτικής τράπεζας στην Ελλάδα κύκλοι του ΥΠΑΝ σημείωναν ότι "στις 16/2 ο κ. Χρυσοχοϊδης επισκέφθηκε την Φρανκφούρτη όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση της γερμανικής τράπεζας επενδύσεων για το σκοπό αυτό. 
Δεύτερη απόδειξη η παρουσία του Προέδρου της ΕΤΕΠ αυτές τις μέρες στη χώρα μας, στην ατζέντα του οποίου βρίσκεται και αυτό το ζήτημα". 
Στην αντίπερα όχθη των παραπάνω σχεδίων, όμως, βρίσκονται συμπατριώτες του κ. Χόιερ, με κορυφαίες θέσεις στην γερμανική κυβέρνηση οι οποίοι θεωρούν πως οι επιδοτήσεις με κοινοτικά κονδύλια μάλλον έβλαψαν την Ελλάδα. Σ' αυτό το κλίμα κινείται χθεσινό άρθρο του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε στη γερμανική έκδοση των Financial Times. Ο κ. Βεστερβέλε τάσσεται κατά της ιδέας για "Σχέδιο Μάρσαλ" και υποστηρίζει πως "χρήματα υπάρχουν, αλλά δεν χρησιμοποιούνται εκεί όπου χρειάζονται κατεπειγόντως λόγω της κρίσης χρέους"
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το Ταμείο, αν οι διαπραγματεύσεις των τριών πλευρών ευδοκιμήσουν και εγκριθούν οι αλλαγές στους κοινοτικούς κανονισμούς, θα λειτουργεί κατά τρόπο που θα εξασφαλίζεται πως τα χρήματα θα πηγαίνουν πράγματι για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων
Για να αποφευχθεί η επανάληψη όσων συνέβησαν με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων(ΠΔΕ), σημαντικό τμήμα του οποίου διοχετεύονταν επί χρόνια για πληρωμή επιδομάτων και άλλων παροχών, η διαχείριση των πόρων θα γίνεται μέσω ειδικού λογαριασμού.

*"Ελπίδες για νέο σχέδιο Μάρσαλ", από το euro2day.gr

4 σχόλια:

  1. Το πρόβλημα με το ΕΣΠΑ είναι πράγματι μεγάλο. Βασικό αίτιο είναι η γραφειοκρατική δομή που εμποδίζει τη μεταφορά κονδυλίων στην πραγματική οικονομία. Η ελληνική γραφειοκρατία έρχεται να χειροτερεύσει με τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Ένα άλλο αίτιο ήταν πάντα η επιλογή των υπουργείων σε αρεστούς (δήμους, επιχειρήσεις κλπ), ενώ τούτο συμπληρώνονταν από την αδυναμία των μεσοαστικών επιχειρήσεων να μάθουν τις διαδικασίες (μεταφορά πληροφορίας) και να λειτουργήσει το πρόγραμμα επενδυτικά, ενώ ευθύνεται και η νοοτροπία των τελευταίων. Παράλληλα, συχνά το κράτος και οι δημόσιοι φορείς (δήμοι κλπ) δεν έχουν τη λογική έτοιμων μελετών ώστε με μία γρήγορη επικαιροποίηση να μπορέσουν να ενταχθούν σε κάποιο υποπρόγραμμα.

    Το θέμα είναι αν όλα τα παραπάνω εξαλειφθούν. Γιατί αλλιώς πάλι δε θα γίνει τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες για το νέο "σχέδιο Μάρσαλ"


    Του Γ. Αγγέλη

    Σήμερα Παρασκευή σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στην διάθεσή του το “Κ” πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μία έκτακτη “σύσκεψη”, από αυτές που γίνονται άρον – άρον, όταν έρχεται μια εντολή από “πάνω”.

    Η εντολή ήταν από τον κ. Μπαρόζο και “απαιτούσε” να σχεδιασθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο για Ελλάδα και για τις χώρες που είναι στο Πρόγραμμα (Ιρλανδία – Πορτογαλία). Μάλιστα το συγκεκριμένο σχέδιο έχει για προφανείς λόγους αποκληθεί “νέο σχέδιο Μάρσαλ”... Μέχρι εδώ τίποτα το παράδοξο.

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν θέλει να καταθέσει μία νότα αναπτυξιακής αισιοδοξίας στην Σύνοδο Κορυφής την άλλη εβδομάδα. Η προετοιμασία μάλιστα της ...παράστασης ενισχύθηκε και με μία επιστολή του κ. Παπαδήμου προς το Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Γιοχάνες Χαν για την πρόοδο που έχει γίνει στην προώθηση του ΕΣΠΑ.

    Εκείνοι όμως που μαζεύτηκαν στις Βρυξέλλες για να βγάλουν άκρη με την εντολή του κ. Μπαρόζο είχαν μεγάλο πρόβλημα.

    Οι εμπλεκόμενοι και πρώτος απ΄ όλους ο κ. Χαν δηλώνουν αδυναμία συνεργασίας με τους εν Ελλάδι αρμόδιους! Δεν μπορείς να συνεννοηθείς μαζί τους λένε. Και σ΄ αυτό φαίνεται να συμφωνεί και ο κ. Ράϊχενμπαχ ο οποίος με εντολή Μέρκελ έχει δεσμευτεί να τρέξει το ΕΣΠΑ όσο γίνεται να ταχύτερα.


    Πηγή:www.capital.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πέρα από όλα αυτά το πραγματικό πρόβλημα του ΕΣΠΑ είναι η αξιολόγηση και αποτελεσματικότητα αυτών των προγραμμάτων. Με αυτά τα προγράμματα η χώρα μας έτρεχε την περίοδο 1996 - 2002 με ρυθμούς 8% ωστόσο στην κοινωνία έφταναν ελάχιστα. Τα χοντρά κατέληγαν στις τσέπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα η πληροφόρηση ώστε να ενεργοποιηθούν κονδύλια κι από μεσοαστούς ήταν μηδαμινή. Πώς να μην καταλήγουν σε λίγες τσέπες τα σχετικά κονδύλια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU