Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ: Στην Ελλάδα πρέπει να γίνει ειλικρινής συζήτηση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Υπεύθυνοι για την εξαθλίωση δεν είναι μόνον οι ξένοι

Ας ακούσουμε τι έχουν να μας πουν οι φίλοι μας ( που υπερψηφίζουν και την δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα στα κοινοβούλια τους ): 
"Δεν πιστεύω καθόλου πως έχουμε εδώ ένα 'οριστικό πακέτο σωτηρίας' της Ελλάδας" 
συνέντευξη του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ
από την εφημερίδα ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ*
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η ελληνική κρίση, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ (Daniel Cohn-Bendit, DCB) ήταν από τους λίγους Ευρωπαίους πολιτικούς που στάθηκαν στο πλάι του ελληνικού λαού. Ο πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο (ΕΚ) άσκησε σκληρή κριτική στις μεθοδεύσεις των κυρίαρχων ευρωπαϊκών ελίτ που οδήγησαν στο σημερινά αδιέξοδα. Ο Κον ­Μπεντίτ γνώριζε την ύπαρξη του απεργιακού μας φύλλου από τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου και δέχτηκε με προθυμία να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ (Ε): Ποια είναι η γνώμη σας για τη συμφωνία των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης σχετικά με την Ελλάδα;

DCB: Η απόφαση είναι ορθή κατά το ήμισυ. 
Είναι σωστό ότι με την απόφαση αυτή επιχειρείται μια μείωση του συνολικού χρέους, αλλά εκείνο που λείπει είναι ένα γιγάντιο επενδυτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Λείπει ένα ηράκλειο σχέδιο επενδύσεων με στόχο να ανασυνταχθεί η οικονομία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Ε: Δεν πιστεύετε δηλαδή ότι αυτά είναι ένα οριστικό πακέτο σωτηρίας.

DCB: Όχι, καθόλου. Πρέπει να αγωνιστούμε για τη συγκρότηση αυτού που ονομάζω "ηράκλειο σχέδιο". Θεωρώ ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί από τη συμφωνία είναι πολύ αισιόδοξοι ως προς τους ρυθμούς με τους οποίους προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα βγει από τη σημερινή κατάσταση και θα επανέλθει σε μια φυσιολογική οικονομική κατάσταση. 
Η ελληνική οικονομία θα αποκατασταθεί μόνο όταν υπάρξουν επενδύσεις, και όχι μόνο περιορισμός των δαπανών.
Ε: Και πώς θα προκύψουν αυτές οι επενδύσεις;

DCB: Το πρώτο που απαιτείται είναι η αναδόμηση των πιστώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) και η διοχέτευση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων προς τον επενδυτικό τομέα. Και εδώ δεν μιλάμε μόνο για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και στην Πορτογαλία ή την Ιταλία Χρειάζεται δηλαδή να συγκροτηθεί ένα γενικά επενδυτικό σχέδιο για όλη την Ευρώπη.

Ε: Γνωρίζετε άτι στην Ελλάδα είναι δύσκολο να υποστηριχτεί αυτό το νέο σχέδιο, εφόσον συνοδεύεται από εξαιρετικά σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

DCB: Ναι, βεβαίως, αλλά στην Ελλάδα πρέπει να είναι κανείς ειλικρινής και με τον εαυτό του. 
Είναι πολύ το χρήμα που έχει πέσει στο τραπέζι. Δεν πρέπει να το υποτιμά κανείς. 
Και στην Ελλάδα πρέπει να γίνει ειλικρινής συζήτηση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Υπεύθυνοι για την εξαθλίωση δεν είναι μόνον οι ξένοι.

Ε: Όμως αυτές οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την τρόικα κινούνται μόνο προς τη μία πλευρά. Τα μέτρα θίγουν μόνο τους χαμηλόμισθους , τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες.

DCB: Αυτό ισχύει. 
Και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να ανασυγκροτηθεί η κρατική διοίκηση έτσι ώστε όλοι να πληρώνουν φόρους. 
Οι πλούσιοι πρέπει βέβαια να πληρώνουν περισσότερο, αλλά συστατικό στοιχείο ταυ κράτους είναι να πληρώνουν όλοι φόρους.
Ε: Έχετε παλιότερα αναφερθεί στη δυνατότητα να εξοικονομηθούν χρήματα από τις αμυντικές δαπάνες και από την περιουσία της εκκλησίας.

DCB: Ναι, είναι κρίσιμο ζήτημα. Οι αμυντικές δαπάνες μπορούν να μειωθούν κατά 80%. 
Η Ευρώπη πρέπει να εγγυηθεί την ακεραιότητα της Ελλάδας και τότε η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται έναν τόσο μεγάλο στρατό. 
Θα προσθέσω ότι και οι μεγάλοι εφοπλιστές πρέπει κι αυτοί να πληρώσουν φόρο. Είναι σκάνδαλο που οι πλουσιότεροι Έλληνες απαλλάσσονται από τη φορολόγηση. 
Επίσης πρέπει να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο στην Ελβετία ή στο Λουξεμβούργο, ούτως ώστε να φορολογηθούν τα κεφάλαια που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό. Είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί ριζικά η φοροδιαφυγή.

Ε: Ποια θα μπορούσε να είναι συνολικά μια εναλλακτική πολιτική λύση για την Ελλάδα;

DCB: Κατ' αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν λύνεται το πρόβλημα με "πακέτα βοήθειας". 
Αυτό που χρειάζεται είναι επενδυτικά προγράμματα σε επιλεγμένους τομείς όπως είναι λ.χ. οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας ή ο τουρισμός αλλά και η βελτίωση των μέσων μεταφοράς και οι συγκοινωνίες. Μόνο μ' αυτό τον τρόπο μπορεί να ανακάμψει η ελληνική οικονομία. 
Δεν μπορώ εγώ να υποδείξω από εδώ που βρίσκομαι όλες τις μορφές που μπορεί να πάρει αυτό το σχέδιο, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, με στόχο τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Το επενδυτικό αυτό κεφάλαιο θα το διαχειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν.

Ε: Στο ΕΚ υποστηρίξατε σταθερά την Ελλάδα. Πώς σχολιάζετε τις σημερινές σχέσεις των Ελλήνων με τους Ευρωπαίους και ειδικότερα με τους Γερμανούς;

DCB: Πιστεύω ότι πρέπει να μάθουμε να μιλάμε με ειλικρίνεια μεταξύ μας. 
Οι Γερμανοί πρέπει να πάψουν να λένε ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες ή ότι οι Έλληνες δεν θέλουν. 
Αλλά και οι Έλληνες πρέπει να πάψουν να θεωρούν ότι φταίνε πάντα οι άλλοι.
Ε: Έχετε συνομιλήσει με τον Γιώργο Παπανδρέου και άλλους Έλληνες πολιτικούς. Τι σκέφτεστε γι' αυτούς;

DCB: Πολλοί Έλληνες πολιτικοί -όχι όλοι­- ακολουθούν την οδό της μικρότερης αντίστασης. 
Αποφεύγουν κάθε τι που θα τους στοίχιζε σε πολιτικό κόστος κατά την πολιτική τους αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας. 
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ελληνικού εθνικισμού. Θυμάμαι ακόμα την ταύτιση η των Ελλήνων πολιτικών με τους ομόδοξούς τους, ορθόδοξους της Σερβίας κατά την περίοδο τον πολέμου στη Βοσνία. Για μένα αυτό ήταν σκανδαλώδες! 
Πρέπει επίσης σήμερα στην Ελλάδα να συζητηθεί το ζήτημα της Μακεδονίας. Αν ονομαστεί η μία Βόρεια Μακεδονία και η άλλη Νότια Μακεδονία, τότε το ζήτημα λύνεται και παύει να δημιουργεί συνεχώς προστριβές μεταξύ κρατών.

E: Αντιλαμβάνεστε πάντως ότι σε περιόδους κρίσης όπως αυτή είναι αναμενόμενη η άνθηση τον εθνικισμού.

DCB: Ακριβώς αυτό συμβαίνει. 
Αλλά θέλω να σας πω ότι με όση δύναμη υποστηρίζω τα συμφέροντα της Ελλάδας, με άλλη τόση αντιστέκομαι στον εθνικισμό. 
Δεν πρέπει να είμαστε καιροσκόποι, αλλά να υπερασπιζόμαστε τις αρχές μας. Αυτό κάνω στην Ευρώπη, αυτό κάνω στο ΕΚ, αυτό θέλω να κάνω και στην Ελλάδα.

Ε: Υπάρχει κάποιος ειδικός ρόλος που μπορεί να παίξει το ΕΚ στην ελληνική κρίση;

DCB: Το EK οφείλει να ελέγξει τις κοινωνικές επιπτώσεις των προτεινόμενων μέτρων. Οφείλει να είναι η κοινωνική και η οικολογική συνείδηση της Ευρώπης για την Ελλάδα.

Ε: Και μια τελευταία λέξη για τους αναγνώστες μας.

DCB: Εύχομαι στους αναγνώστες των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ να έχουν το θάρρος και τη διαύγεια ώστε να διαλέγονται με ευθύτητα γύρω από τα προβλήματα της Ελλάδας. Αλλά θα τα πούμε από κοντά. Τέλη Μαρτίου θα βρίσκομαι στην Ελλάδα, επειδή θέλω να υποστηρίξω τους Οικολόγους Πράσινους (ΟΠ) στις προσεχείς εκλογές.


*O Daniel Cohn-Bendit είναι συμπρόεδρος της ομάδας των Πράσινων στο ΕΚ 
*Η αναδημοσίευση έγινε από την ppol.gr

10 σχόλια:

  1. Εξαιρετική συνέντευξη και πραγματικά θίγει όλα τα σημαντικά ζητήματα. Αλλά δεν πήρε θέση για οικονομική σύγκλιση. Και βέβαια αναγνωρίζει ότι ο δανεισμός δε θα σώσει την Ελλάδα. Προφανώς η συνέντευξη ήταν παλαιότερη από το δεύτερο δανεισμό, γιατί δε γράφει τίποτα για την άμεση παρέμβαση στα πολιτειακά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η εφημερίδα "ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ της Ελευθεροτυπίας" Δήμο πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε με την υποστήριξη του "Δρόμου της Αριστεράς". Η συνέντευξη είναι ...φρέσκια. Απαντά όπου ερωτήθηκε - και μάλιστα ξεκάθαρα, μακριά από το "πολιτικό κόστος" που καταδυναστεύει τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις. Νομίζεις ότι η υποστήριξη στην Ελλάδα δεν κοστίζει σε ψήφους στην Ευρώπη; Δες τις δημοσκοπήσεις τους και θα δεις (πχ στην Γαλλία η αρνητική τοποθέτηση του συνδυασμού των Πρασίνων για την Ελλάδα -καταψήφιση Μηχανισμού Στήριξης - σίγουρα κάποια σχέση έχει με το 2% που παίρνουν δημοσκοπικά στις επερχόμενες εκλογές) Είναι κόστος όταν πχ το 63% των Γερμανών δεν θέλει άλλο δάνειο στην Ελλάδα, ο Κον Μπεντίτ να το υποστηρίζει, έστω ως γέφυρα αποφυγής της χρεοκοπίας προς ένα σχέδιο Μάρσαλ - οι αριστεροί του Die Linke την έκαναν αλα Δημαρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά, τι θα γίνει μ' εσάς τους Οικολόγους Πράσινους ή πρασινίζοντες εν όψει των (πιθανολογουμένων) υψηλών εκλογικών ποσοστών; Όλο το μπαμπά θα βάζετε μπροστά να καθαρίζει για σας; Δεν υφίσταται εγχώριο στελεχιακό δυναμικό ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάνουμε το αγροτικό μας Γιάννη, ασκούμενοι οικολόγοι είμαστε - όχι βέβαια στον Συριζα όπως επέλεξες εσύ. Επίσης κάνουμε δημοκρατικά εξαντλητικές συζητήσεις πράγμα που μας καθυστερεί λίγο και χρειαζόμαστε τον Ντανύ με τα ρεφλέξ του να γεμίζει τα κενά - όχι χωρίς σχόλια και διάλογο όμως όπως δυστυχώς επέλεξες εσύ στο μπλογκ σου που γράφεις τις απόψεις σου αλλά χωρίς αντιρρήσεις. Απορώ, επί της πολιτικής πάντα, σου τη δίνει ο Ντανύ που δεν είναι τυφλά αντιμνημονιακός ή οι ΟΠ που δεν είναι συνιστώσα του Συριζα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οντως "Δεν υφίσταται εγχώριο στελεχιακό δυναμικό" σε ικανη ποσοτητα και επαρκη ποιοτητα και - κυριως - λιγοτερο ιδιοτελες, στους ΟΠ,αλλα και στην υπολοιπη συστημικη αριστερα, κεντρο και δεξια.

    Ο ευρων ...

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ αναφέρομαι στον ετεροκαθορισμό σας και στη χρήση του Κον Μπεντίτ ως μεγάλου χορηγού των ΟΠ, κι εσύ Γιώργο πετάς άλλα θέματα στη μέση - π.χ τις παρέες μου με τον ΣΥΡΙΖΑ και την "μονόδρομη" σχέση μου με τους αναγνώστες του μπλογκ μου....Απ΄το αγροτικό σου έρχεσαι και στη κορφή κανέλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι Γιάννη, εξυπνάδες - ποτέ δεν μου άρεσε αυτό το στυλ: "μεγάλος χορηγός" και λοιπά. Σοβαρός άνθρωπος πες κάτι σοβαρό - πως πέφτεις τόσο χαμηλά; Κι όταν δεν επιτρέπεις διάλογο στο μπλογκ σου, πως διεκδικείς να συμμετέχεις αλλού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εσείς οργανώνετε διάλογο, συνεπώς είστε υποχρεωμένοι να τηρείτε τους όρους του και να μην υποδεικνύετε στους άλλους τι να κάνουν. Τα περί σοβαρότητας κρατείστε τα για δική σας χρήση - σας λείπει όσο και ο αντίποδάς της, η αίσθηση του χιούμορ - αλλά γιατί διαφεύγετε διαρκώς; Το θέμα είναι : με τις πλάτες του μπαμπά θα κάνετε πολιτική ; Επ΄αυτού τι λέτε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κατ΄αρχήν το ύφος παραείναι προκλητικό - ή δεν ξέρεις να κάνεις χιούμορ.
    Δεύτερον: Όχι δεν έχω καμιά υποχρέωση να τηρήσω κανόνες ενόσω παραβιάζονται από την άλλη πλευρά - δεν δικαιούσαι να το απαιτείς.
    Παρ'όλα αυτά: Αν τα περί μπαμπά τα θεωρείς χιούμορ, σου απαντώ στο ίδιο στυλ: ξέρεις Γιάννη, είμαστε διεθνιστικό κόμμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το "βαρυ" υφος, η "στιβαροτητα"και η πεισμωδης εμμονη των αποψεων, εως βαθμου παιδικοτητας που -μερικες φορες-κατεληγε σε ξυλοδαρμους στα "πηγαδακια¨της δεκαετιας του 70 προερχεται απο την αγροτο-κτηνοτροφικη κι επαρχιωτικη καταγωγη μας και δυστυχως με την κριση αυτη φαινεται πλεον να ξεφευγει περαν πασης λογικης.

    Αν εισαι ανωριμη προσωπικοτητα θελεις τον συνδικαλιστη, πολιτευτη, κομματαρχη , βουλευτη, δημαρχο, μνομαρχη, υφυπουργο...πατερα ή μητερα να σου επιλυσει τα προβληματα, να σου βρει δουλεια, να σου γραψει φανταστικες υπερωριες να σου βρει το ετερον ημισυ,...

    Αφου δεν εχεις ωριμασει στην πραγματικη ζωη και δεν γνωριζεις πως να διαπραγματευεσαι στην εργασια σου, στην προσωπικη σου ζωη,στον συνδικαλισμο, στην πολιτικη,... τι να περιμενει πλεον κανεις.

    Ειμαι προετοιμασμενος για το καλυτερο και για το χειροτερο, ταυτοχρονως.

    Το καλυτερο : Συμβολικα η μαζικη προμηθεια πατατας νευροκιοπιου προς 0.25 ευρω/κιλο, χωρις μεσαζοντες.
    Βεβαια καποιοι προμηθευονται μεγαλυτερες ποσοτητες για μεταπωληση.

    Κατι ακουω για μαζικη προμηθεια λαδιου κια αλλων προιοντων.

    Θυμαστε την "μαχη της ντοματας"
    την πρωτη τετραετια του ΠΑΣΟΚ, που αφορουσε την καταπολεμηση των μεσαζοντων σε αγροτικα προιοντα;

    Αφου νικησαν κατα κρατος οι μεσαζοντες, υπο τις ευλογιες των διοικησεων των συνεταιρισμων , οι οποιες πλουτισαν ατιμωρητα , ενω οι περισσοτεροι(διεφθαρμενοι λιγοτερο η περισσοτερο)
    συνεταιρισμοι πτωχευσαν, χρειασθηκε οχι η πολιτικη και η κοινη λογικη, αλλα το ενστικτο επιβιωσης (η απειλη πεινας) ωστε να παρατηρηθουν οι πρωτες μικρες νικες κατα των μεσαζοντων μετα απο 30 ετη !!!

    Το χειροτερο : Να καταστουμε βαθμιαια η Κουβα της Ευρωπης.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU