Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Εθνική πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών τώρα!

από τις Γνώμες, στο tovima.gr

Η ομάδα πολιτών της Κατερίνης που έλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει ηλεκτρονική δημοπρασία για τις απούλητες πατάτες του Νευροκοπίου και να διεκπεραιώσει το αποτέλεσμά της, πέτυχε να βγάλει από τη μέση τους ενδιάμεσους του χονδρεμπορίου και να μοιράσει το υπερβάλλον κέρδος αυτών μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών.

Οι παραγωγοί πούλησαν σε διπλάσια τιμή το προϊόν τους και οι καταναλωτές απήλαυσαν υποπολλαπλάσιες τιμές από εκείνες της αγοράς. Ουσιαστικά η έμπνευσή τους υπήρξε απελευθερωτική, σπάζοντας τον άπληστο καταδυναστευτικό μηχανισμό των ενδιάμεσων. Και έδειξαν σε όλους ότι στη σημερινή τεχνολογική εποχή απλές ιδέες, έξω από το κουτί, μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα.

Μια Πολιτεία που παρακολουθεί την κοινωνική διεργασία θα έπρεπε να αντιδράσει αυτόματα, υποστηρίζοντας και διευκολύνοντας αντίστοιχες προσπάθειες. Το υπουργείο Ανάπτυξης, για παράδειγμα που έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται για την ενθάρρυνση των παραγωγών και την ενίσχυση της θέσης των καταναλωτών, δεν έπρεπε να διστάσει ούτε στιγμή και να προσφέρει δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο μια εθνική πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών. «Είναι άραγε τόσο απλό;», θα μπορούσε να διερωτηθεί κάποιος. Κι όμως απλούστερο δεν γίνεται.

Αρκεί να μην είναι τα μυαλά καμένα...

*η είδηση: 
Με πλήρη επιτυχία στέφθηκε η πρωτοβουλία που ανέλαβε ομάδα εθελοντών από την Κατερίνη που αποφάσισε να … καταργήσει τους μεσάζοντες χρησομοποιώντας τη δύναμη του Διαδικτύου.Είκοσι τέσσερεις τόνοι πατάτας Νευροκοπίου πωλήθηκαν σε 530 οικογένειες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Κατερίνης σε τιμή κόστους (0,25 ευρώ το κιλό), με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας.
Οι παραγγελίες είχαν γίνει μέσω της ιστοσελίδας της οργάνωσης. Η παράδοση του προϊόντος πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, και με απόλυτη τάξη, στο χώρο πάρκινγκ του δικαστικού μεγάρου Κατερίνης. 
Πηγή: supercomments.gr
*οι φωτογραφίες: από το ιστότοπο της Ομάδας εθελοντικής δράσης Ν.Πιερίας, otoposmou.gr

5 σχόλια:

  1. Hδη ακουγοντας το ραδιοφωνικο σταθμο FLASH το θεμα αυτο καλυπτεται επι 1,5 ωρα 16:00 εως τωρα σε ζωντανη εκπομπη με τον πρωην προεδρο λαικων αγορων και εναν δημοσιογραφο γεωπονο που αντιμαχονται για την κερδοσκοπια στα αγροτικα προϊοντα.

    Επισης εντελως τυχαια, σημερα , αγορασα πατατες νευροκομειου απο τον Σκλαβενιτη με τιμη 0.34 ευρω το κιλο.
    Κοιτωντας μια σακουλα οπου ειχα κρατησει τις παλιες πατατες που ειχα αγορασει την 9-2-2012 ειδα τιμη αγορας 0.58 ευρω το κιλο!

    Αρα η κινηση αυτη της μαζικης προμηθειας πατατας Νευροκοπιου με ηλεκτρονικη δημοπρασια προς 0.25 ευρω/κιλο, χωρις μεσαζοντες, ανοιξε το "καναλι" ωστε οι παραγωγοι να πουλησουν και στο συγκεκριμενο σουπερμαρκετ

    Να υπενθυμισω την ατυχη και δηθεν "μαχη της ντοματας"
    την πρωτη τετραετια του ΠΑΣΟΚ, που αφορουσε την καταπολεμηση των μεσαζοντων σε αγροτικα προιοντα.

    Αφου νικησαν κατα κρατος οι μεσαζοντες, υπο τις ευλογιες των περισσοτερων διοικησεων των συνεταιρισμων, οι οποιες πλουτισαν ατιμωρητα, εκμαυλιζοντας και τους παραγωγους γεωργους, ενω οι περισσοτεροι (διεφθαρμενοι λιγοτερο η περισσοτερο)
    συνεταιρισμοι πτωχευσαν, χρειασθηκε οχι η πολιτικη και η κοινη λογικη, αλλα το ενστικτο επιβιωσης (η απειλη πεινας) ωστε να παρατηρηθουν οι πρωτες μικρες νικες κατα των μεσαζοντων μετα απο 30 ετη !!!

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας είχε ως αποτέλεσμα γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Κατερίνη να κατεβάσει, προ ημερών, την τιμή της πατάτας Νευροκοπίου στα 0, 34 ευρώ το κιλό, γεγονός, που όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Ομάδας, Ηλίας Τσολακίδης, «δείχνει ότι υπάρχουν αντιδράσεις προς όφελος των καταναλωτών»."

    ΤΑ ΝΕΑ Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012


    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οπως τα λές Αφωτιστε.

    Εστω και έτσι, υπο το φάσμα της πείνας, καλό είναι.

    Οσον αφορά την βοήθεια που θα δώσει το κράτος προς αυτή την κατεύθυνση να πώ κάτι που είδα στη μηχανή του χρόνου. Το '48 ο ΟΗΕ ( UNRRA ) μοίραζε τρόφιμα στη λιμοκτονούσα Ελλάδα. Επειδή όμως αυτό έριχνε τις τιμές, οι μαυραγορίτες "έπειθαν" τον κρατικό μηχανισμό να βάζει χίλια δυο εμπόδια στη διανομή. Το σκεπτικό ήταν "οσο πιο πολύ πεινάσεις τόσο πιο ακριβά θα σου πουλήσω"

    Ολα αυτά έκαναν τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Paul A. Porter να γραψει στην έκθεσή του ".. εδώ δεν υφίσταται κράτος σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Αντ' αυτού υπάρχει μια χαλαρή ιεραρχία ατομιστών πολιτικών, μερικοί απο τους οποίους είναι χειρότεροι απο τους άλλους που είναι τόσο απασχολημένοι με τον προσωπικό τους αγώνα για την εξουσία ώστε δεν έχουν χρόνο να αναπτύξουν οικονομική πολιτική ακόμα κι άν υποθέταμε οτι έχουν την ικανότητα"..

    Ευτυχώς κατα μία έννοια, τότε υπήρχε στο μυαλό των Αμερικάνων έντονος ο φόβος επικράτησης του κομμουνισμού, οπότε με το έτσι θέλω έκαναν τη χώρα προτεκτοράτο και εγκατέστησαν παντού Αμερικανούς επιτρόπους ώστε να μοιράζουν την βοήθεια πρακτικά οι ίδιοι.

    Απο τότε μοιάζει να μήν έχει αλλάξει τίποτα εκτός απο το γεγονός οτι δεν υπάρχει ο κομμουνιστικός κίνδυνος.

    Συμπέρασμα. Οτι είναι να κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε ΜΟΝΟΙ μας, οι πολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. niko νικο

    Σημερα εμαθα οτι θα προμηθευτει πατατες Νευροκοπιου και ο Δημος Παλληνης για τους δημοτες του προς 0.28 ευρω/κιλο, λογω αυξημενων μεταφορικων.

    Αυτο ξυνισε την διοικηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, που χαρακτηρισε την ενεργεια της πρωτοβολιας Κατερινης ακτιβιστικη και θελει να καπελωσει αναλογες ενεργειες πωλησης προιοντων.

    Επισης λιγο πριν η Α.Παπαρηγα στην ΝΕΤ ειπε οτι αυτες οι μεμονωμενες δρασεις πρεπει να ενταχθουν στο οραμα του σοσιαλισμου.

    Τωρα οι "αριστεροι" του σαλονιου που διαπληκτιζονται στην επομενη αναρτηση τι εχουν να πουν;

    Πως θα αναλυσουν την ακτιβιστικη ενεργεια;
    Μεταμοντερνα με κοινωνικα φρακταλ, χαϊνετεγκερικα, θα το αποδομησουν κατα τον Ντεριντα η θα τον ψυχαναλυσουν με τον Λακαν.

    Προσωπικα παραμενω δαρβινικος, μεταφρουδικος και ....
    Αφωτιστος Φιλελλην.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Το κίνημα... της πατάτας επεκτείνεται

    Διαστάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα τείνει να πάρει το κίνημα για την διάθεση φθηνών τροφίμων, καθώς όλο και περισσότερες ομάδες εθελοντών αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να παραμεριστούν οι μεσάζοντες. Πρωτοπόροι ήταν οι εθελοντές της Πιερίας, ωστόσο, το κίνημα της πατάτες επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερες πόλεις αλλά και προϊόντα. ...."



    "...Στον Βόλο την πρωτοβουλία πήρε μια νεοσύστατη ομάδα με τον τίτλο «Άνωση - Εθελοντές Βόλου». Ξεκίνησε αρχικά από το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο του Βόλου, αλλά πολύ γρήγορα βρήκε μεγαλύτερη ανταπόκριση. Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου, το παράρτημα της ΑΔΕΔΥ στον Βόλο, το Εργατικό Κέντρο Βόλου στηρίζουν την πρωτοβουλία.

    Η ομάδα ήρθε σε επαφή με τους παραγωγούς στο Νευροκόπι .... Όπως και στην Κατερίνη, η τιμή διάθεσης της πατάτας θα είναι στα 25 λεπτά το κιλό. Επαφές είχαν και με αγρότες από τις Σέρρες για να προμηθευτούν ρύζι καθώς και με αγρότες από την Καστοριά για φασόλια.

    Στην Ημαθία δημιουργήθηκε η Οικολογική Ομάδα Βέροιας για να βοηθήσει στην διοχέτευση απευθείας από τους παραγωγούς και σε χαμηλές τιμές σε μια σειρά προϊόντων.

    «Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πολύ καλά όλο το κύκλωμα της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, αφού η περιοχή είναι από τις πιο παραγωγικές περιοχές της χώρας και οι αγρότες δίνουν συνεχώς μάχη με τους μεσάζοντες» επισημαίνει ο εκπρόσωπος της ομάδας Νίκος Ασλάνογλου. «Ακολουθούμε την ''τεχνογνωσία'' της Εθελοντικής Ομάδας Ν. Πιερίας και στοχεύουμε στο να βοηθήσουμε ώστε να παραμεριστούν οι μεσάζοντες» σημειώνει.

    Ήδη συγκεντρώθηκαν παραγγελίες άνω των 10 τόνων πατάτας......

    Στη ρότα των πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου ετοιμάζονται να κινηθούν και οι αγρότες της Κρήτης με το λάδι, τη σταφίδα, τα κηπευτικά και τα άλλα προϊόντα του νησιού. Παραγωγοί και αγροτικά στελέχη της Κρήτης μιλώντας στο «Έθνος» χαρακτήρισαν «επανάσταση» το επίτευγμα των συναδέλφων τους στο Νευροκόπι....."

    πηγη tvxsteam 11:03, 01 Μαρ 2012

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Οι ομαδες αυτες αρχιζουν να παιζουν τον ρολο τοπικης υπηρεσιας υπουργειου τροφιμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU