Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Το ασσανσέρ της ανάπτυξης: Σε ποιόν όροφο θα κατέβετε;

Φοβερά ενδιαφέροντες διάλογοι μέσα στον πραγματικό κόσμο και τις ανάγκες του -για το αύριο που μας ξημερώνει. Την ώρα που το πελατειακό πολιτικό σύστημα μας απειλεί ξανά με ακινησία και παράλυση υπερασπιζόμενο ηρωικά ...τον εαυτό του - ευχαριστούμε τον Γ.Π. για τις άοκνες προσπάθειές του να μας ξεκαθαρίσει την εικόνα που ο λαϊκισμός κάθε μέρα περιπλέκει απελπιστικά με τα ΜΜΕ του και τους ανεκδιήγητους πολιτικούς του... (ΑΣ)
του Γιώργου Προκοπάκη

Μερικά ακόμη για την περιπόθητη ανάπτυξη.
Θυμίζω:
1. Χριστοδουλάκης: ζητάει άμεση ενεργοποίηση του mini-Marshall των €17 δισ. Ζητάει να πάνε σε μεγάλα έργα, υποδομές, κλπ.
2. Κουβέλης: ζητάει πρόσθετο δάνειο €15 δισ σε δόσεις (με ρήτρα επιτυχίας της εκτέλεσης του προγράμματος του Μνημονίου). Δεν λέει λέξη για το πού θα πάνε.
3. Χρυσοχοίδης: υπόσχεται (από τις 29/9/2010, πρώτη του συνέντευξη ως Υπουργός Ανάπτυξης) κάπου €4.5 δισ μοχλευμένα (τόχει υποσχεθεί τόσες φορές που δεν μπορεί, κάποτε θα πέσει μέσα!). Γενικώς στην αγορά.
4. Ράιχενμπαχ: έχει ετοιμάσει μηχανισμό μόχλευσης που τα λεφτά του ΕΣΠΑ θα γίνουν κάπου €30-€40 δισ, με προσδιορισμένα έργα προτεραιότητας (μεγάλα έργα, αναδιάρθρωση του κράτους, υποδομές, κλπ).
5. Ο Σαμαράς δεν είναι σαφές τι λέει.

Όλα τα παραπάνω (πλην του δανείου Κουβέλη) κάτι κάνουν με το ΕΣΠΑ. Το διοχετεύουν εδώ ή εκεί, το βάζουν εγγύηση, κλπ.
Ας δούμε το πράγμα από μια άλλη οπτική.

Στη διαδικασία επανακεφαλαιοποίησης οι Τράπεζες θα βρεθούν με φρέσκο χρήμα €30 με €50 δισ. Ναι μεν θα είναι τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ικανοποίηση κανονιστικών όρων (Core Tier 1, 10% ή 7%), άρα δεν θα τα δώσουνε σε διακοποδάνεια, αλλά κάτι θα τα κάνουν. Δεν θα τα φυλάνε στο χρηματοκιβώτιο με τόνους αντισκωριακού. Τι θα τα κάνουν; 

Θα καλύψουν κάποιες τρύπες (άμεση έκθεση) και θα τα κάνουν χορηγήσεις (δάνεια δηλαδή) υψηλής εξασφάλισης.
Γιατί δάνεια υψηλής εξασφάλισης; 

Γιατί οι κανονιστικοί περιορισμοί δεν λένε "φυλάτε λεφτά στο σεντούκι" - απλώς υπολογίζουν το ίδια κεφάλαια σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, ομόλογα, δάνεια,...) σταθμισμένα σε κίνδυνο (Risk Weighted Assets). Άρα, δάνειο χωρίς κίνδυνο (ή μικρό κίνδυνο) είναι μια χαρά.
Ποιά είναι τα δάνεια υψηλής εξασφάλισης; 
Είναι τα δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις (κατά προτίμηση και με κρατική εγγύηση) με εξασφαλισμένες (κατά το δυνατόν) χρηματορροές: η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, ο ΤΙΤΑΝ, η 3Ε, η Μότορ Όιλ, η Αττική Οδός, τα φωτοβολταϊκά της ΤΕΡΝΑ, τα έργα παραχώρησης (δρόμοι, γέφυρες, μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα,...), τα δίκτυα διανομής ηλεκτρισμού, αερίου, τηλεπικοινωνιών - τέτοια πράγματα. 
Οπωσδήποτε δεν είναι τα δάνεια στις βιοτεχνίες και στους μικρομεσαίους.
Αν αυτά που λένε οι πρωταθλητές της ανάπτυξης, ότι δηλαδή το κεϋνσιανό, "παρεμβαίνει το κράτος και σπρώχνει υποδομές", είναι λύση για την ανάπτυξη, θα ήταν δυνατόν να μας πουν γιατί -εάν υπάρχουν σοβαρά επενδυτικά πλάνα- η "κεϋνσιανή" ανάπτυξη δεν θα έλθει από σπόντα με τα λεφτά της επανακεφαλαιοποίησης; 
Η μόνη διαφορά είναι ότι τα λεφτά δεν θα τα χειριστεί το κράτος απ' ευθείας, με όλα τα παραπανίσια έξοδα (τόπιασα το υπονοούμενο!). 
Εν προκειμένω, το ζήτημα τίθεται σχετικά με τον σχεδιασμό και την επιλογή των έργων. Δηλαδή, σχεδιασμό των έργων παραχώρησης, συναινετικές διαδικασίες με την όποια υπάρχουσα βιομηχανία. 
Κι ακόμη ένα, δηλαδή μερικών μηνών σταθερότητα με καθαρούς όρους, και σοβαρότητα από όλους.
Το πρόβλημα που δεν λύνεται, εκτός εάν υπάρξει άφθονη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα (δηλαδή, επιστροφή καταθέσεων - από τις Ελβετίες και τα σεντούκια), ή εκτός εάν υπάρξουν χρήματα που μπορεί με κάποιο τρόπο να διοχετευθούν καταλλήλως, είναι οι μικρομεσαίοι, δηλαδή το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων, από όπου προκύπτει - δυστυχώς - η ανεργία.
Ας μιλήσουμε επί τέλους ΚΑΙ για την τιμημένη την ανάπτυξη με τα πραγματικά στοιχεία. Ας δούμε επί τέλους ποιά προβλήματα μπορούμε να λύσουμε στο υπάρχον πλαίσιο (2ο πακέτο) και ποιά απομένουν. Εκεί να στραφούμε.


ΥΓ Μερικές διευκρινίσεις σε εύλογες ερωτήσεις φίλων:

1. Η εκκαθάριση όλων των εκκρεμοτήτων του κράτους είναι υποχρέωση της κυβέρνησης. Άμεσης προτεραιότητας μάλιστα. Από τα €130 δισ, η κυβέρνηση ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ και ψηφίστηκε στις 12/2 να εξωφλήσει ΑΜΕΣΑ όλα τα φέσια: (α) τα περίπου €7 δισ των πρόσφατων ανοιγμάτων (επιστροφές ΦΠΑ κυρίως), (β) τα €12 έως €17 δισ (εκτιμήσεις Τρόικας Ιουλίου 2011) παλαιών χρεών (κάποια από το 1993!) κυρίως ΟΤΑ και νοσοκομείων. Αν υπονοείς ότι αυτό θα ήταν ένεση ρευστότητας προς τους μικρομεσαίους, έχεις απόλυτο δίκιο.

2. Με το να ρίξεις λεφτά στην αγορά οπωσδήποτε κάτι θα πετύχεις με την ανάπτυξη. Το ζήτημα είναι ότι από μόνο του δεν φτάνει. Το πρόβλημα είναι η μικρομεσαία επιχείρηση, κι αυτή μένει έξω (ή επωφελείται σε δεύτερο χρόνο, εμμέσως). Αν μου ζητάς συνταγή, θα έλεγα (πρόχειρα):"Άσε την επανακεφαλαιοποίηση να φροντίσει τα μεγάλα έργα και ακολούθα τον Ράιχενμπαχ".

Να θυμίσω τι θα πει μεγάλο έργο: Η Αττική Οδός, ιδιαίτερα τσιμπημένη απ' ό,τι λέει η πιάτσα, κόστισε €1.2 δισ. Οι προβλέψεις για τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι της τάξεως των €2 δισ συνολικά. Ο προϋπολογισμός της αναβάθμισης της πρώην Πετρόλα (Ελευσίνα) σε μοντέρνο διυλιστήριο είναι κάπου €1.3 δισ.

3. H φορολογία (πλην εκτάκτων) είναι 20% ούτως ή άλλως και 40% στα διανεμόμενα. Το 20% είναι μεν ψηλό (σε σχέση με Κύπρο και Βουλγαρία που είναι και γείτονες - 10%) αλλά δεν είναι του θανατά. Σύμφωνοι, οι ξένοι δεν θα έλθουν να επενδύσουν για να μην παίρνουν τα κέρδη τους (ώστε να μη φορολογούνται), ή να τους διαλύει η εφορία (αν το δεις αλλιώς, μειώνει την αξία κτήσης του περιουσιακού στοιχείου στο οποίο θα επενδύσουν). Οπωσδήποτε πρέπει να μειωθεί η φορολόγία. Το λέει και η Τρόικα, άλλως τε. Το ζήτημα είναι πόσο σύντομα και πώς θα υποκατασταθούν τα έσοδα. Πρέπει να αρχίσει να κινείται η αγορά (ώστε να υπάρχουν πρόσθετες πηγές φορολογικών εσόδων) έστω και λίγο, ώστε να μπορείς να μειώσεις τη φορολογία. Διαφορετικά, από κάπου αλλού πρέπει να τα βρεις.
Αυτό που υπονοώ είναι ότι τα μεγάλα έργα, αν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στέκουν (ή εάν έχουν επαρκείς εγγυήσεις), μπορεί να κινηθούν ούτως ή άλλως. Αλλιώς οι τράπεζες θα βαράνε μύγες με μωβ πεντακοσάευρα. Δάνεια και μοχλέυσεις μπορεί να τα επιταχύνουν. Κάποια επίπτωση στην ανάπτυξη (μπορεί και σημαντική) θα δούμε. Αν όμως δεν πάει χρήμα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν πρόκειται να διαχυθούν ευρέως τα αποτελέσματα, ούτε να μειωθεί η ανεργία. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και γι αυτό θα πρέπει να γίνουν όλες οι προσπάθειες παρέμβασης.

Μπορεί να πρέπει να αλλάξει το αντικείμενο ενασχόλησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αλλά πάλι αυτή πρέπει να είναι ο στόχος ενίσχυσης.

Στο μεταξύ η αριστερά στο εκλογικό της πάρτι... κι ο καθένας μας στον πόνο του...


6 σχόλια:

  1. Η δήλωση Λοβέρδου, ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει κυβέρνηση ΝΔ στην περίπτωση που δεν συγκεντρώσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, η τελευταία, θα καθορίσει τις εξελίξεις.
    Προφανώς οδηγεί τους αντιμνημονιακούς του ΠΑΣΟΚ στην συγκρότηση ξεχωριστού κόμματος.
    Του κόμματος του Βαθέως ΠΑΣΟΚ.
    Με την κίνηση αυτή ορίζει τα μέτωπα.
    Από την μία μεριά οι δυνάμεις του ευρωπαικού προσανατολισμού και από την άλλη οι δυνάμεις της δραχμής.
    Η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να διαλέξει.
    Ή θα χάσει από το Βαθύ ΠΑΣΟΚ ή θα χάσει από το ΠΑΣΟΚ του μνημονίου.
    Δεν υπάρχει χώρος για α-πολιτικό ψάρεμα.
    Επιτέλους θα πρέπει να διαλέξει, αν θα συνταχθεί με τις δυνάμεις που τις αφήνει αδιάφορες, αν η χώρα θα καταστραφεί.
    Εχει δύο μήνες μπροστά της, που θα κρίνουν αν θα μπεί στην βουλή και αν αυτό θα το κάνει ως δύναμη ευρωπαικής κατεύθυνσης ή όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H "ACROPOLIS DREAM DIGITAL GAMES & ANIMATION DESIGN" ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΠΕΡΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΗΛ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ SMARTPHONES, IPHONES,ΜΕΣΩ INTΕRNET, VIDEO GAMES, ANIMATION κ.λ.π. ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΩΡΙΜΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΠΟ 7 ΕΩΣ 77 ΕΤΩΝ, ΑΝΑΖΗΤΑ ΝΕΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ Η/Υ)ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ 6 ΤΟΥΣ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ Η/Υ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ) ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗς ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΤΙΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.
    ΠΡΩΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ 700 ΕΥΡΩ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΦΙΓΟΥΡΩΝ ΚΟΜΙΧS, MANGA, κ.λ.π.ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑ ΒΛΑΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΩΣ ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑΣ
    ΠΡΩΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ 900 ΕΥΡΩ.
    ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΑΡΙΣΤΗ ΓΝΩΣΗ ΜΙΑΣ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ: ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ, ΙΣΠΑΝΙΚΑ, ΡΩΣΙΚΑ, ΚΙΝΕΖΙΚΑ, ΑΡΑΒΙΚΑ.

    2. ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ PROJECT.
    ΔΕΚΤΟΙ ΜΕΓΑΛΟΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ 1.Ο ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΝΩ, ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ & ΕΡΓΟΛΗΠΤΑΙ, ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.
    ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΞΕΠΛΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΜΑΥΡΟΥ & ΓΚΡΙΖΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ


    Πληροφοριες

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ ιδου μια αξιεπαινος αναπτυξιακη προσπαθεια ενος μικρομεσαιου, να χρηατοδοτηθει, να παραξει και να εξαγει παγκοσμιως.

    Ακολουθηστε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κωστή, πόσο σίγουρος είσαι ότι ο Λοβέρδος - Βενιζέλος είναι Ευρωπαϊκή δύναμη;; Ο Σαμαράς μέχρι χτες ήταν η σιμωρία της δραχμής και ενδεχόμενα θα στηρίξει ή θα συγκυβερνήσει το Πασοκ η «ευρωπαϊκή» δύναμη με την σιμωρία της δραχμής. όσο για την πρόταση του Προκοπάκη οκ ακολουθούμε τον Ραϊχενμπαχ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. radical
    παρακολουθούμε μια "μάχη" σε όλο το πολιτικό σύστημα και χαρακτηρίζουμε σε κάθε φάση, τον ρόλο και τις επιδιώξεις του καθένα.
    Ετσι οι εκτιμήσεις μας κάθε φορά σχετίζονται με τις μετακινήσεις των πρωταγωνιστών, σ'αυτές τις διαμάχες.
    Αυτός που χθές ήταν υπαύθυνος, όταν δ΄ήλωνε ότι δεν θα στρατευτεί με τις δυνάμεις της καταστροφής της χώρας, σήμερα γίνεται ανεύθυνος υπό την επήρεια άλλων προτεραιοτήτων.
    Και στις δύο περιπτώσεις σημειώνουμε την συμπεριφορά του.
    Το ίδιο και για τον άλλο που επέμενε σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση και στην συνέχεια αναίρεσε την θέση του.
    Είτε σ'αρέσει είτε όχι, ευρωπαικό μέτωπο είναι αυτοί που υποστήριξαν την συνέχιση της συμπόρευσης με τους ευρωπαικούς θεσμούς, για την έξοδο από την κρίση και αυτή η πορεία θα ενδυναμωθεί, με την συμπλήρωσή της με πολιτικές ανάπτυξης, με νέα σχέδια Μάρσαλ, ΕΣΠΑ, ευρωομόλογα κλπ.
    Αυτοί εγγυώνται την ευρωπαική κατεύθυνση και την ανασυγκρότηση της χώρας με ευρωπαικό πρόσημο.
    Ολοι οι άλλοι, σε ένα άλλο σύμπαν, μια άλλη φορά, θα τα κάνετε καλύτερα. Τώρα θα αναγκαστείτε να παίξετε το παιχνίδι του Σαμαρά που θα θέλει γρήγορα εκλογές, ώστε να μην έχουν φανεί ακόμη θετικά αποτελέσματα και να "κλέψετε" ψήφους, από αυτούς που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την ηγεμονία του. Καλή σοδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μόνο που με αυτόν τον άλλο που επένδυε σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση ίσως θα συγκυβερνάς αύριο και θα λανσάρεσαι πωςκάνεις αριστερή μεταρρυθμιστική πολιτική ενώ θα τραγουδάς νεοφιλελεύθερα αυξάνοντας την φτώχεια και την ανισότητα. Λοβέρδος και σαμαράς μια χαρά για μεταρρυθμιστικό μέτωπο μου φαίνονται. Εσένα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οπως πάντα όποιος δεν παίρνει καμία ευθύνη, έχει απόλυτο δίκιο, που δεν πήρε καμία ευθύνη και άφησε αυτήν να την πάρουν άλλοι χειρότεροι απ'αυτόν.
    Δεν έχει έννοια η συζήτηση.
    Μεταξύ της "αριστερής", "δημοκρατικής", "μεταρρυθμιστικής", "φιλολαικής", πολιτικής της ΔΗΜΑΡ, την οποία δεν θέλησε να "δοκιμάσει" καν να "μολύνει" και της "τα χίλια μύρια όσα" πολιτικής των άλλων, δεν έχω να διαλέξω. Απλά αναγκάζομαι , εκ των πραγμάτων να μην ασχοληθώ με σας και να κρίνω αν αυτή που εφαρμόζεται είναι ή όχι σε ευρωπαική κατεύθυνση και αν μας κρατάει σε δρόμο εξόδου από την κρίση.
    Τίποτε άλλο.
    Δεν υπάρχετε, για την χώρα. Υπάρχετε για να διασώσετε τον μικρόκοσμό σας και τον μικρόκοσμο της πελατείας σας. Δυστυχώς η Δημοκρατία, δεν έχει την αυστηρότητα, να σας ζητήσει τον λογαριασμό για την ζημιά που κάνετε στην χώρα. Είναι οι αδυναμίες της.
    Ευχαριστώ πολύ για τις "άριστες προθέσεις σας". Δεν τίθεται κανένα θέμα, ότι είστε οι "βέλτιστοι".
    Μια άλλη φορά σε έναν άλλο κόσμο, θα αποδείξετε, το πόσο σας έχει παρεξηγήσει ο κόσμος.
    Μέχρι τότε, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα κενά και να ζήσετε μέσα σ'αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU