Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Ο Βαρουφάκης στο δρόμο του πολιτευτή Μαυρογιαλούρου

του Γιώργου Καρίμαλη*

‘Στην Ελλάδα θα πήγαινα για διακοπές, όχι για να ζητήσω οικονομικές συμβουλές…’ είχε πει ο σημερινός Άγγλος πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον όταν άρχιζαν οι συνέπειες της κρίσης στην ΄χώρα μας, επιτιμώντας ουσιαστικά την πολιτική ηγεσία της, για την μέχρι τότε άθλια διαχείριση.
Ειλικρινά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να το πω και στον πρώην βασικό οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού της χρεοκοπίας Γ.Α Παπανδρέου, Γιάννη Βαρουφάκη που αφού τα ΜΜΕ τον ανέδειξαν σε Star της κενολογίας, μας ταλαιπωρεί με τις αυθαίρετες αναλύσεις του.

Στο πρόσφατο άρθρο του με τίτλο ‘Τελευταία ευκαιρία’ στο http://www.protagon.gr προεξοφλεί την σίγουρη αποτυχία του μνημονίου 2 με βάση τις σημερινές επιδόσεις της οικονομίας.

Όμως η πιθανή αποτυχία, οποιουδήποτε πακέτου μέτρων οικονομικής πολιτικής, δεν καθορίζεται ποτέ από την υπάρχουσα κατάσταση αλλά από την δυναμική που μπορείς να αναπτύξεις στην συνέχεια. Ένας απλός άνθρωπος της πιάτσας καταλαβαίνει πολύ καλά αυτό που εν προκειμένω ένας καθηγητής οικονομικών, δεν μπορεί η δεν θέλει ίσως να καταλάβει: Ότι για να γλιτώσει την επιχείρησή του από την χρεοκοπία, λόγω ολέθριων λαθών διαχείρισης του παρελθόντος, χρειάζεται άμεσα παραγωγική αναδιάρθρωση και επιτυχημένες πωλήσεις ενώ στο εντωμεταξύ έχει ανάγκη να κερδίζει όσο χρόνο μπορεί από οποιοδήποτε πιστωτικό κίνδυνο (βλέπε και προηγούμενο άρθρο μου στο http://aristrouth.blogspot.com/ ) .

Τι σημαίνει να εμφανιστώ στην τράπεζα που με δάνεισε και να πω: ‘κύριοι δεν έχω να σας δώσω τίποτα, κάντε ότι νομίζετε’ με όλα τα τραγικά επακόλουθα, από τα οποία το κυριότερο είναι το γκρέμισμα της ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ που είναι και το κυριότερο στοιχείο στις οικονομικές συναλλαγές;

Με άλλα λόγια με τι πρόσωπο θα εμφανίζεται η χώρα μας, θα παρευρίσκονται οι εκπρόσωποι μας στα διεθνή τραπέζια, εάν δεχτούμε την άποψη Βαρουφάκη / Τσίπρα / ΚΚΕ / και λοιπών, για αθέτηση πληρωμών και άτακτη χρεοκοπία; Τι αξία, τι αξιοπιστία θα έχει η υπογραφή μας σε συμβάσεις;

Δεν αξιολογώ εν προκειμένου την πλάνη, ότι η από μέρους μας διαγραφή του δημόσιου χρέους σημαίνει ότι οι δανειστές μας υποχρεωτικά θα την δεχτούν και ότι θα πάψουν να ζητούν, σε κάθε περίπτωση και με οποιοδήποτε τρόπο τα χρηματά τους, ιδιαίτερα μάλιστα όταν παραμένουμε μέλη της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας, είτε με είτε χωρίς κούρεμα του χρέους της, έχει υποχρέωση για το αυτονόητο. 

 ΝΑ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΊ ΤΟ ΧΡΈΟΣ ΤΗΣ
Και αυτό είναι πολύ διαφορετικό από την άποψη Βαρουφάκη που στηρίζεται στην αυθαίρετη υπόθεση ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΏΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΧΡΈΟΣ ΤΗΣ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει σύντομα και στο σύνολό του.
Δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο, όσο ισχυρή και να είναι που να μπορεί, ακόμη και σε διάστημα δεκαετιών, να αποπληρώσει το χρέος της, με άλλα λόγια να φτάσει σε μηδενικό χρέος.


Άρα σε κάθε περίπτωση η χώρα μας είναι και θα παραμείνει με δημόσιο χρέος, το οποίο θα έχει την υποχρέωση να διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο, που είναι να μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης, είτε μειώνοντας το κεφάλαιο λογισμού των τόκων είτε το επιτόκιο είτε και τα δύο, με την μικρότερη αρχική εξυπηρέτηση που είναι η περίοδος χάριτος.
Αυτό είναι και η ουσία του PSI όπως και η γενικότερη προσπάθεια να μειώσει το χρέος της και πρός την ΕΚΤ με όποιο τρόπο η δικαιολογία γίνει.

Στο συγκεκριμένο άρθρο παρουσιάζονται και 3 σενάρια για την πιθανή τύχη του μνημονίου 2, με δεδομένο ότι αυτά είναι απόψεις του διεθνούς οικονομικού τύπου, που προφανώς τα αποδέχεται ο αρθρογράφος.

Στο πρώτο σενάριο έχοντας προεξοφλήσει την αποτυχία του μνημονίου 2 διερωτάται εάν υπάρχει ελπίδα για μνημόνιο 3. Είναι όμως δεδομένο, από την λογική διαχείρισης των δημοσίων χρεών όλων των χωρών, ότι αυτά χρειάζονται συνεχώς αναχρηματοδότηση για πάρα πολλά χρόνια, ίσως για πάντα
Και ακριβώς η ομαλοποίηση των χρηματαγορών και η δυνατότητα της χώρας να αναχρηματοδοτεί το χρέος της από αυτές, είναι μονόδρομος.
Η παραμονή της χώρας στην ζώνη του ευρώ και οι ομαλές σχέσεις με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, εφόσον τηρεί τις συμφωνίες της, είναι το μαξιλάρι αλληλεγγύης, μέχρι να γίνει ικανή να βγει μόνη της στις διεθνείς αγορές.
Είναι δεδομένο ότι μέσω ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού, όπως μπορούν να είναι τα ευρωομόλογα, θα επιδιωχθεί μεσοπρόθεσμα να καλυφθεί το έλλειμμα χρηματοδότησης του δημοσίου χρέους των χωρών εκείνων της ευρωζώνης που οι διεθνείς αγορές βλέπουν με επιφύλαξη. 
Αρά ναι, υπάρχει και μνημόνιο 3, μπορεί και 4 και 5, που πιθανόν θα είναι κάτι πιο συνολικό και οργανωμένο.

Στο δεύτερο σενάριο πιθανολογεί τον εξοβελισμό της Ελλάδας από το ευρώ με βάση σενάρια συνομωσίας του γερμανικού πολιτικού κατεστημένου. Άραγε αυτό πόσο συμφωνεί με το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Γερμανίας που έχει αναγάγει το ευρώ και την συμμετοχή του συνόλου των χωρών της ΕΕ σε αυτό σαν το πρωταρχικό του στόχο;
Η γερμανική πολιτική τάξη – για τα δικά της συμφέροντα κατά πρώτο λόγο- αγανακτεί γιατί δεν βρίσκει στην χώρα μας αξιόπιστους συνομιλητές, ιδιαίτερα σήμερα που βρισκόμαστε στο μάτι της χειρότερης κρίσης. Είναι επόμενο να εμφανίζονται και εκεί- όπως και εδώ- ακραίες φωνές που προσωρινά μπορεί να ακούγονται και μελλοντικά, όταν ο κουρνιαχτός θα καταλαγιάσει, θα πάνε στην άκρη.

Μήπως όμως η χώρα μπορεί να βρεθεί σε δυσμενέστερη θέση έαν υπογράψουμε το PSI, σε περίπτωση που διαλυθεί η ευρωζώνη;
Εδώ και πάλι ο Βαρουφάκης αρχίζει τις αυθαιρεσίες. Ισχυρίζεται ότι τότε θα βρεθούμε δεμένοι χειροπόδαρα να χρωστάμε σε σκληρό συνάλλαγμα ενώ εμείς θα έχουμε γυρίσει στην δραχμή που θα υποτιμάτε.

Πρώτον είναι δεδομένο ότι από πουθενά δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχτούμε την διατήρηση του δημόσιου χρέους μας σε νόμισμα διαφορετικό από το εκάστοτε εθνικό μας, με δεδομένο ότι δεν αποφασίσαμε εμείς την έξοδο από το ευρώ αλλά εκείνοι που αποφάσισαν την διάλυση της ευρωζώνης και άρα δεν έγινε από δική μας υπαιτιότητα. Στην περίπτωση αυτή είναι πολύ πιθανότερη η συνέχιση εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους μας εκπεφρασμένου στο εθνικό νόμισμα που θα υιοθετήσουμε μετά την διάλυση της ευρωζώνης, όπως θα γίνει και με το δημόσιο χρέος όλων των άλλων χωρών, ιδιαίτερα των ισχυρότερων, που σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούν για το δημόσιο χρέους τους νόμισμα άλλης χώρας η ουδέτερη λογιστική μονάδα. Αλήθεια στην δεύτερη αυτή περίπτωση ποιος θα καθορίζει την ισοτιμία αφού δεν υπάρχει ούτε η ΕΚΤ;

Τι αξία όμως έχει να αναγάγουμε σε ζήτημα αρχής την κάλυψη των νέων ομολόγων που θα αντικαταστήσουν με βάση το PSI τα παλιά, από το Αγγλικό δίκαιο, όταν μεσοπρόθεσμα το μεγαλύτερο μέρος του θα αναχρηματοδοτηθεί από ευρωομόλογα στα οποία επίσης δεν μπορούμε να αντιτάξουμε μονομερώς αδυναμία εξυπηρέτησης;
Η μήπως υπάρχει πρόβλημα να ξεκινήσουμε άμεσα τις ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να μειώσουμε μέρος του δημόσιου χρέους μας, όπως έχουμε υποσχεθεί και στους εταίρους μας; Η απλή λογική λέει ότι όσο χαμηλότερα και ταχύτερα σε σχέση με το ΑΕΠ μπορούμε να κρατήσουμε το δημόσιο χρέος τόσο το καλύτερο. Κάθε άλλη σκέψη είναι καταστροφική κωλυσιεργία, λάθος μήνυμα σε εταίρους και χρηματαγορές.

Έχει όμως κάποια λογική βάση και το τρίτο σενάριο, δηλαδή η χρεοκοπία-πτώχευση μέσα στην ζώνη του ευρώ, κάνοντας μάλιστα ο αρθρογράφος παραλληλισμό με τις πολιτείες των ΗΠΑ που κηρύσσουν πτώχευση; Εδώ θα έλεγα ότι η αυθαιρεσία του αρθρογράφου βιάζει κυριολεκτικά την πραγματικότητα. Τι σχέση έχει μία πολιτεία των ΗΠΑ που είναι κρατική οντότητα και άρα μία πολιτεία του είναι τμήμα της εθνικής του κυριαρχίας, με ένα κυρίαρχο κράτος μέλος μιας εθελοντικής ένωσης όπως η ΕΕ; Πτώχευση κράτους της ευρωζώνης σημαίνει αναπόφευκτη έξοδος από το ευρώ λόγω της ανάγκης του πτωχευμένου κράτους να ανακτήσει τον έλεγχο της νομισματικής του πολιτικής
Ο λόγος είναι πολύ απλός και ο Βαρουφάκης τον αναφέρει στο άρθρο του. Κανένα εθνικό κοινοβούλιο δεν θα δεχτεί να χρηματοδοτήσει με τα αποθεματικά των φορολογουμένων του έναν αφερέγγυο χρεοκοπημένο.

Ουσιαστικά τι ζητάει ο αρθρογράφος με το δημοσίευμα του; 
Να καταψηφίσουν /απορρίψουν το μνημόνιο 2 οι βουλευτές στην ψηφοφορία της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου 2012. Με άλλα λόγια να προκαλέσουμε σήμερα αυτό που πρέπει και μπορούμε με πλήρη όμως αλλαγή των πολιτικών δεδομένων να αποφύγουμε και σήμερα και αύριο. Να σταματήσουμε να προσπαθούμε, ούτε καν να ελπίζουμε, για την αποφυγή της χρεοκοπίας.

Και να δικαιώσουμε ποιους;

Σε πρώτη γραμμή τους κερδοσκόπους των ασφαλίστρων κινδύνου, τα απεχθή Hedge funds που αδημονούν για την αναγγελία του πιστωτικού γεγονότος για να πλουτίσουν σε βάρος μας.
Όσους έχουν μαζέψει αποθέματα στο εξωτερικό και περιμένουν την υποτιμημένη δραχμή για να αγοράσουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία σε τιμές ξεπουλήματος.
Όσους θέλουν να κερδοσκοπήσουν με το εκτός CDS χρέος που θα παραμείνει πλέον σε σκληρό συνάλλαγμα αφού εμείς εθελοντικά θα αποχωρήσουμε από το ευρώ.

Μήπως όμως θα γλιτώσουν από ένα όχι της βουλής τα ομόλογα των ταμείων και των τραπεζών; Αν είναι δυνατόν με το PSI να διατηρήσουμε ένα μέρος τους, το όχι οδηγεί αυτόματα σε πλήρη διαγραφή τους.
Δεν θέλω να επεκταθώ σε άλλες πτυχές μιας άμεσης πτώχευσης διότι έχουν παρουσιαστεί και αναλυθεί με ακρίβεια από άλλους.

Τελικά ποιο είναι το κοινό του Βαρουφάκη που τον κάνει τόσο δημοφιλή ώστε να τον πατρονάρουνε κανάλια και γνωστά ιστολόγια;
Μα φυσικά ο αφελής κόσμος του ‘δεν πληρώνω’, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που είναι υπερχρεωμένοι και έχουν τον κρυφό πόθο ότι εφόσον η χώρα διαγράψει μονομερώς το χρέος της τότε και εκείνοι, ίσως μπορέσουν μονομερώς να πουν στις τράπεζες τους ότι ‘το χρέος είναι απεχθές, δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε δεν πληρώνουμε’. Συναλλακτικά ήθη που θα έχουν την επιβεβαιωμένη κατάληξη να μην σέβεται κανένας τα χρέη του απέναντι στους άλλους, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε μία κοινωνική ζούγκλα, με τους δικηγόρους, τους δικαστές και τους κλητήρες να είναι ο κανόνας της καθημερινότητας.

Τελικά τι θα δει ο Γιάννης Βαρουφάκης όταν κοιτάξει ο ίδιος το πρόσωπό του στον καθρέφτη, όπως ζητάει να το κάνουν οι βουλευτές πριν την ψηφοφορία;Η εικόνα που σχηματίζετε είναι νομίζω ολοφάνερη. Ο σαγηνευτής πολιτευτής Μαυρογιαλούρος που οι απόψεις του πάνε κατά πως φυσάει ο άνεμος.

Καλό κατευόδιο φίλε μου αλλά εγώ δεν σαλπάρω μαζί σου.



* Ο Γιώργος Καρίμαλης είναι Οικονομολόγος και στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων

georgekarimalis@gmail.com

26 σχόλια:

  1. κοιτα απο καιρο εχω υποψιαστει οτι οκ. Βαρουφακης (οπως και ο κ Λαπαβιτσας και αλλοι) μας πουλανε Φουμαρα ..
    Παντως ειναι ..μαλλον αργά ... Το κακο εχει συντελεστει..Πατωνας πανω στο ..Κυρος που τα τελευτια δυο χρόνια οι κυριοι αυτοι αιφνιδιως τλεοπτικοιντερνετικ΄ς απεκτησαν..(λες και δεν υπάρχουν αλλοι οικονομολογοι) καταφεραν να δωσουν στον πιο φτηνο εθνο Λαικισμό μια επιφαση ..σοβαρατοτητας και λουστρου ακαδημαικοτητας ... Και καθως ειμαστε για τα πανηγυρια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν κατάλαβα. Ίσως φταίει που δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά ιστορικός-κοινωνιολόγος. Ίσως βέβαια, ενας πτυχιούχος οικονομικών να είναι ανώτερος από έναν δάσκαλο. Ίσως βέβαια να υπάρχει μόνο ένας δρόμος (αλήθεια τι σημαίνει "στέλεχος" -κοτσάνι από καρπό είναι; Δεν έχει θέση συγκεκριμένη;)

    Αλλά το πιο αστείο δεν είναι ο τόσο κουραστικός χαρακτηρισμός του λαϊκισμού (που τόσο αφειδώς χαρίζεται/χαρίζετε σε κάθε διαφωνούντα), αλλά η σύγκριση με το Μαυρογιαλούρο. Αλήθεια, πότε ήταν βουλευτής ο Βαρουφάκης; Πότε έταξε θέσεις και εκδουλεύσεις;

    Η ουσία ενός άρθρου φαίνεται από τον τίτλο του. Αν λοιπόν επιλέγουμε να κεραυνώνουμε κάθε διαφωνούντα με χαρακτηρισμούς τέτοιους τότε μάλλον χάνουμε κάθε ουσία. Και είναι αστείο, πράγματι, εκείνοι που κατηγορούν τα κόμματα για το σήμερα, να ταυτίζονται τόσο χυδαία με την πολιτική τους για το αύριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.youtube.com/watch?v=nzlpUM3J77A&feature=player_embedded
    Δειμε δεν χρειαζεται να ειναι κανεις Οικονομολογος για να καταλάβει οτι αυτές οι εντυπωσιακές ''επιστημονικές Κωλοτουμπες του κυριου βΑΡΟΥΦΑΚΗ - απο ττον εκθειασμό της Δραχμής -μεχρι το ..να κανουμε σταση Πληρωμώ μεσα σην ευρωζωνη ειναι ακροβατικά της κακιας ωρας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα φυσικά ο αφελής κόσμος του ‘δεν πληρώνω’, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που είναι υπερχρεωμένοι και έχουν τον κρυφό πόθο ότι εφόσον η χώρα διαγράψει μονομερώς το χρέος της τότε και εκείνοι, ίσως μπορέσουν μονομερώς να πουν στις τράπεζες τους ότι ‘το χρέος είναι απεχθές, δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε δεν πληρώνουμε’. Συναλλακτικά ήθη που θα έχουν την επιβεβαιωμένη κατάληξη να μην σέβεται κανένας τα χρέη του απέναντι στους άλλους, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε μία κοινωνική ζούγκλα, με τους δικηγόρους, τους δικαστές και τους κλητήρες να είναι ο κανόνας της καθημερινότητας.
    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μετά την σημερινή Ελληνική Νύκτα των Κρυστάλλων, είναι ξεκάθαρο ότι το διακύβευμα δεν είναι πλέον το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών ή ο κατώτατος μισθός κλπ.

    Το ερώτημα αφορά στην επιλογή ανάμεσα σε μια κοινωνία βασισμένη πάνω στην παράδοση του δυτικού πολιτισμού και σε ένα καθεστώς υπαρκτού σοσιαλισμού, που μας υπόσχονται διάφοροι υποψήφιοι δικτατορίσκοι, για τους οποίους όλα όσα βλέπουμε σήμερα το βράδυ είναι απλώς παράπλευρες απώλειες.

    Τα τάγματα ασφαλείας εξασφάλισαν απόψε την πρώτη νίκη. Η νίκη θα μπορούσε να ήταν θρίαμβος αν το Αττικόν ήταν γεμάτο θεατές.

    Ίσως να τα καταφέρουν καλύτερα την επόμενη φορά, όπως τα είχαν καταφέρει με τα αόρατα, για την ελληνική κοινωνία, θύματα της Μαρφίν.

    Κανένας δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω απο μισόλογα και δικολαβισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και θυμίζω την έκκληση των "αντιμνημονιακών" συνδικάτων των ένστολων τις προηγούμενες ημέρες για ΛΕΥΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ των αστυνομικών και βεβαίωση μόνο οικοδομικών παραβάσεων... Ποιος προστάτεψε απόψε τους πυροσβέστες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χερι χερι και με ενα στομα μια φωνη καταφερατε παρεα με το ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και τους Βοριδη-Γεωργιαδη να περασετε το μνημονιο

    Συγχαρητηρια για το ρολο του ιστολογιου που υιοθετησε οτι πιο βαρβαρο εχει ψηφιστει στην χωρα μετα το 74.
    Συγχαρητηρια που αντι για προτασεις παραθετετε λιβελους εναντια σε προσωπα που παραθετουν προτασεις
    Συγχαρητηρια που υιοθετειτε τον ορο 'αριστερα' στο νομα του ιστολογιου σας ενω στοχοποιειτε τους εργαζομενους με επιπεδα μετρα επι δικαιων και αδικων

    θλιβερο./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. απαντηστε εαν συμφωνειτε με καταργηση συλλογικων συμβασεων, εαν ενας νεος μπορει να ζησει με 440 ευρω και ενας πιομεγαλης ηλικιας με 490 ευρω το μηνα.

    Αυτο στηριξατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γενικά ένα κακό άρθρο, με ακόμα χειρότερη ορθογραφία. Όταν γράφεις την παθητική φωνή με έψιλον, και ο Αριστοτέλης να είσαι, τα επιχειρήματά σου υπονομεύονται.

    Χωρίς να συμπαθώ στο ελάχιστο το Βαρουφάκη, οι κατηγορίες είναι το λιγότερο κακοδιατυπωμένες. Αδυνατώ να καταλάβω ποιάς άποψης είναι ο αρθρογράφος, καθώς τα επιχειρήματά του είναι αδόμητα και συχνά ακατάληπτα. Όταν ας πούμε λέει πως ο Βαρουφάκης "ισχυρίζεται ότι τότε θα βρεθούμε δεμένοι χειροπόδαρα να χρωστάμε σε σκληρό συνάλλαγμα ενώ εμείς θα έχουμε γυρίσει στην δραχμή που θα υποτιμάτε (sic)", αυτό εγώ το καταλαβαίνω σα να λέει ο Βαρουφάκης πως είναι κατά της δραχμής, ενώ το όλο άρθρο υποτίθεται στηλιτεύει τους υποστηρικτές της δραχμής. Ας το ξαναγράψει μπας και καταλάβουμε κάτι (και είμαι και οικονομολόγος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε και μόνοι σας το προβοκατόρικο της χτεσινής νύχτας. Φταίνε οι "αντι-μνημονιακοί" και όσοι δε θέλουν το "καλό της χώρας".

    Νοσφεράτε (ας καταγραφεί ως από τις λίγες διαφωνίες μας), άλλο πράγμα οι κωλοτούμπες του Βαρουφάκη (που συμφωνώ απολύτως) κι άλλο η θέση του για μονομερή διαγραφή του χρέους και χρεοκοπία. Εκεί που φτάσαμε είναι η μόνη λύση. Προσωπικά, δε συμμαχώ με τον εχθρό μου στο όνομα μιας φαντασίωσης και μιας προπαγάνδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. όταν ένα «επιστημονικό» άρθρο αρκείται σε χαρακτηρισμούς που αρκετοί είναι και αναπόδεικτοι τότε αυτοακυρόνεται από μόνο του. Χρήσιμο θα ήταν αν μας έλεγε πως μπορεί αυτό το χρέος να είναι βιώσιμο. Εδώ ούτε και ο Σόιμπλε δεν το πιστεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κατά τα άλλα,
    όταν χτες σου παρέθεσα την ανακοίνωση των ΟΠ μίλησες για αντιπερισπασμό και κομματίλα. Σου έχει περάσει από το μυαλό σου ότι μπορεί να έχεις μεταλαχτεί σε νεοφιλελεύθερο;;
    Και αυτό δεν είναι κακό θα είσαι και πιο ειλικρινής με αυτούς που σε διαβάζουν. Γιατί αυτά που υποστηρίζεις και προβάλλεις συμπίπτουν με τις πιο συντηρητικές πολιτικές της νεοδεξιάς στην Ευρώπη. Δεν θα κάνω παραθέσεις των θέσεων των ευρωπαίων σοσιαλιστών, πράσινων δημοκρατών αριστερών κλπ. Τα ξέρεις άσε που θα ξανα εισπράξω τον χαρακτηρισμό της κομματίλας.
    Είναι αλήθεια «αριστερό και εξόχως μκξεταρρυθμιστικό» με νοξμοθετική παρέμβαση:

    Να καταργούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.
    Να καταργείται η διετησία.
    Να ΄μειόνεται ο κατώτατος μισθός. Και όλα τα παραπάνω με άμεσο αποτέλεσμα από σήμερα. Τα άλλα, εκσυγχρονισμός του κράτους, απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, ίσως, ελπίζουμε πως θα γίνουν κάποτε. Επειδή στην ζωή ιδιαίτερα όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. radical, αποκάλεσέ με όπως θες. Το ίδιο μου κάνει.
    Πουθενά στην Ευρώπη πράσινοι ή σοσιαλδημοκράτες δεν είναι κατά της ψήφισης της δανειακής σύμβασης - άλλο η κριτική. Πρόσφατα παρακολούθησα και την ημερίδα του Πράσινου Ινστιτούτου των ΟΠ, όπου οι πράσινοι ευρωβουλευτές ήταν καταπέλτες - έλεγαν "δεν μπορεί να πληρώνουμε εμείς χαράτσι για τα δάνειά σας κι εσείς να λέτε δεν πληρώνω, δεν υπογράφω".
    Αν θεωρείς ότι είναι αριστερή πολιτική εκείνη που αν περνούσε χτες θα μας έκανε όλους ζητιάνους σήμερα Δευτέρα, άποψή σου.
    Για μένα αριστερή πολιτική είναι να εφαρμοστεί με επιτυχία η σύμβαση και να διορθωθεί με ισοδύναμα μέτρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα όπου έχει πρόβλημα. Επίσης όσοι δεν έχουμε εγγυημένο από το κράτος μισθό αναμένουμε την οικονομία να ξαναμπεί σε τροχιά γιατί είμαστε ήδη χρεοκοπημένοι και άνεργοι. Έφτασε η Μπακογιάννη προς τιμήν της να ζητά χτες να σωθούν οι μικρές επιχειρήσεις με επαναφορά των 60 δόσεων στις βεβαιωμένες οφειλές για να μην κλείσουν και οι τελευταίες επιχειρήσεις και οι "αριστεροί" συνεχίζουν τις γενικόλογες μπούρδες για νεοφιλελευθερισμό κλπ
    Που είναι η αριστερά όταν η κοινωνία την χρειάζεται;
    Τώρα πια είμαστε απέναντι - όσοι εργαστούν παρέα με το πελατειακό σύστημα για την αποτυχία της νέας συμφωνίας είναι αντίπαλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το άρθρο σας είναι αυθαίρετο και προσβλητικό. Ελάτε να τα πείτε αυτά στις εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που διαδήλωναν ειρηνικά χθες στο Σύνταγμα και δέχθηκαν απροκάλυπτα τόνους χημικά από τους εγκληματίες των ΜΑΤ. Να τους πείτε και για τον κατώτατο μισθό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η πρόταση Βαρουφάκη περί άμεσης στάσης πληρωμών αφορά στην άμεση και βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή (λόγω έλλειψης δανεικών) κάτω από συνθήκες ύφεσης και με διαλυμένο τραπεζικό σύστημα.

    Η δανειακή σύμβαση αφορά στην ήπια προσαρμογή σε βάθος πολλών χρόνων, με δανεικά και επιδοτήσεις απο ΕΕ και με ζωντανό το τραπεζικό σύστημα με την ανακεφαλαίωση που προβλέπεται απο την ίδια σύμβαση.

    Και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για σημαντική μείωση του βιοτικού επιπέδου για το σύνολο σχεδόν του Ελληνικού λαού.

    Στην περίπτωση της άμεσης και βίαιης προσαρμογής, η επανάκαμψη της οικονομίας θα είναι κατα τη γνώμη μου πολύ ταχύτερη, γιατί η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσαρμόσει άμεσα τον δημόσιο τομέα στα κατα πολύ μειωμένα φορολογικά έσοδα, τόσο σε δραστηριότητες και αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, όσο και σε ύψος δαπανών, θα ιδιωτικοποίηση πολύ ταχύτερα όλη την κρατική περιουσία και τις ΔΕΚΟ κλπ. Το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι την βίαιη και άμεση προσαρμογή θα την πληρώσουν οι πιο αδύναμοι όπως συνταξιούχοι, μισθωτοί, άνεργοι κλπ. Μακροπρόθεσμα όμως ενδεχομένως να βρεθούν οφελημένοι απο την πιο γρήγορη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Προυπόθεση φυσικά είναι η πολιτική σταθερότητα, γιατί αλλιώς η ύφεση μπορεί να γίνει μόνιμη κατάσταση με πολύ ασχημα αποτελέσματα.

    Η ήπια προσαρμογή της δανειακής σύμβασης, δίνει χρονικά περιθώρια για να προσαρμοστεί η ελληνική οικονομία στα νέα δεδομένα, χωρίς εξόντωση των πιο αδυνάτων, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει την ευκαιρία στο πολιτικό σύστημα, να προσπαθήσει να διαφυλάξει το πελατειακό σύστημα και να αποφύγει τις διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι πολύ πιο πιθανόν να γίνουν υποχρεωτικά με το σενάριο της άμεσης στάσης πληρωμών.

    Εάν κάποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να περιμένει τα 4-5 χρόνια που θα χρειαστούν για την ανάκαμψη μετά την στάση πληρωμών, τότε το σενάριο αυτό μπορεί να είναι πιο ελκυστικό. Για ους συνταξιούχους και μισθωτούς που δεν έχουν βάλει στην άκρη κάποια λεφτά το σενάριο της ήπιας προσαρμογής είναι ασφαλώς πολύ πιο βατό.

    Τρίτο σενάριο με διατήρηση της μέχρι 2009 κατάστασης, φυσικά δεν υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εγώ,πάλι,αυτό που καταλαβαίνω είναι οτι ο θίασος των Κουβελο-Μπιστικών φιλοδοξεί να επαναλάβει τη μεγάλη Παπαντρεική απάτη του 81(ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο):Είναι όλοι με το Μνημόνιο και το Παπαδήμο ,αλλά δημοσίως λένε τα αντίθετα ελπίζοντας να ξεγελάσουν το ηλίθιο πλήθος.Πέρα απο το...ανανεωτικό ΗΘΟΣ(!) που αποπνέει το όλο εγχείρημα,βάζω στοίχημα ότι η φούσκα θα σκάσει πριν τις εκλογές...WALDEN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Είναι φανερό ότι τον ζηλεύετε επειδή είναι πιο όμορφος από σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δειμε λές

    Νοσφεράτε (ας καταγραφεί ως από τις λίγες διαφωνίες μας),..... κι άλλο η θέση του για μονομερή διαγραφή του χρέους και χρεοκοπία. Εκεί που φτάσαμε είναι η μόνη λύση.''

    Ε αγαπητε φιλε ( ας εχουμε και καμμια διαφωνια) αυτο που κυριως εννοώ ως εκπληκτική Κωλοτουμπα του Βαρουφακη ειναι ακριβώς αυτο.. Λεει ΤΩΡΑ για ..μονομερή σταση πληρωμών χωρις να βγουμε απο το ευρω... κλπ κλπ Ειναι Τρελό.

    Και σε παιδακια να το πεις θα καταλάβουν οτι αυτο κιαν ειναι για τα πανηγυρια .. Να σκασουμε τη Βομβα μεσα και μετά να λέμε : Πριτς ! δε φευγω ... Οικονομικά ειναι αυτά; Εξυπναδες της κακιας ωρας ,που λένε στα καφενεια , ειναι

    Και επειδή νομιζω οτι ξερει τι λέει-μου φαινεται οτι κανει κι αυτος οτι και πολλοι αλλοι αυτη τη Στιγμή: προσπαθει να βγει(και να μας τη Βγει)
    Συγκριτικα ο Καζακης και αλλοι ...διασημοι'' Οικονομολογοι των τελευταιων δυο χρόνων ,ειναι πολύ πιο συνεπεις ..
    ------------------------------
    Ρε παιδια ( για οσους την πεσατε στον αρθρογραφο λέω)..; Τι ναια αυτο το πραμα ; Μολις πουμε τιποτε για κανα Βαρουφακη , λαπαβιτσα κλπ ..το παρουσιαζετε ως ..εγλημα καθοσιωσεως .. ; Αυτοι να λένε οτι τους ΚΑΤΕΒΗ στην κουτρα ..
    Οτι αηδια , οτι εξυπνακισμο θεωρουν οτι πιάνει, οτι φαινεται γυα;λιστερο για την Τβί και την αναπαραγωγη στα Μπλογκια


    Εμεις να μη λέμε Φτανει με τις ΑΕΡΟΛΟΓΙΕς του καθενα;
    Φτανει με το παιχνιδι στου Κασσιδη το κεφαλι ; Φτανει με τον ακατασχετο καρριερισμό σε μια χωρα πουΤωρα Πεθαινει;

    Και ορισμένοι φριντισαν- ενω θεωρουν τις Του καθηγητου Βαρουφακη θεσφατα- , να απαξιωσουν οσο μπορουσαν τον εδω αρθρογραφο επειδή λεει κανει .ορθογραφικά λάθη και γιατι λεει στελεχος και δε λεει τι ..θεση εχει στους Ο -Π (λές και αυτο εχει σημασια .. Τι θεση εχεικαι οχι τι λεει ο ανθρωπος)και αλλαι τετοιαι Βαρυγδουπαι διπιστωσεις ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πραγματικά δεν έχω διαβάσει πιο εμπαθές και ασυνάρτητο άρθρο.
    Κρίμα

    Θαλασσινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ο αρθρογράφος εκφράζει και την άποψη των οικολόγων πράσινων για το μνημόνιο; δηλαδή οι οικολόγοι πράσινοι αν , λέω αν , ήταν στη βουλή θα ψήφιζαν το μνημόνιο; ο αρθρογράφος κύριος(!) Καρίμαλης ήταν υποψήφιος βουλευτής των οικολόγων πράσινων αν δεν μ απατά η μνήμη μου και μάλιστα η πολιτική του πορεία μέχρι σήμερα ήταν αρχικά στο ΚΚΕ , μετά στους οικολόγους εναλλακτικούς , μετά στην Πολιτική Άνοιξη του Αντ.Σαμαρά , μετά στην ΝΔ και πολιτευτής σε κάποιο δήμο στην Ικαρία νομίζω ως υποψ.Δήμαρχος και μετά στους Οικολόγους Πράσινους εώς σήμερα και βλέπουμε! Τα λέω όλα αυτά γιατί ως απλός ψηφοφόρος των Οικολόγων δεν θεωρώ πως τέτοια πολιτικά άτομα χωράνε ανάμεσά μας και δε θα μπορούσα να πάρω στα σοβαρά αυτό το άρθρο που το μόνο που κάνει είναι να δείχνει μία μεγάλη ζήλια για τον οικονομολόγο και καθηγητή Βαρουφάκη άσχετα αν συμφωνώ μαζί του ή όχι ! Διαβάζοντας αυτό το άρθρο , ευτυχώς , με κάνει να μην ξανα ασχοληθώ με τον πολιτικό χώρο που λέγεται Οικολόγοι Πράσινοι γιατί άτομα σαν τον αρθρογράφο μου δείχνουν ξεκάθαρα ποια είναι η θέση σας στα μνημόνια όταν χιλιάδες κόσμος είναι στους δρόμους και αγωνίζεται και σεις απέναντί τους. Ευχαριστώ και συγνώμη έκανα λάθος για την ψήφο μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο αρθρογράφος εκφράζει την άποψή του, αντίθετα όμως από εσένα επώνυμα. Μπορείς να ακολουθήσεις όποιον δρόμο θέλεις φυσικά αλλά δεν χρειάζεται να λοιδορείς ανώνυμα μια άποψη και έναν άνθρωπο που την εκφράζει. Εσύ ας πούμε ποιος είσαι και τι έχεις κάνει στη ζωή σου εκτός από το να κρύβεσαι στις γωνίες; Δειλοί ανώνυμοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Προφανώς κύριε Καρίμαλη και έχετε δίκιο!!! Αν είσαι κλεισμένος σε ένα αγρόκτημα σίγουρα δεν θα έχεις καμμία επαφή με την κοινωνία . Ξεχάσατε να μας πείτε για τους κατώτερούς μισθούς και για τα βάρβαρα μέτρα απέναντι στον λαό! Αν ο παραπάνω έχει δίκιο , δηλ. η πολιτική σας σταδιοδρομία είναι αυτή που αναφέρει τότε σίγουρα δεν ανήκετε στον χώρο των Οικολόγων! Πολιτικά, εγώ , με το φτωχό μου το μυαλό , διαβάζοντας τις συντηρητικές σας απόψεις , καταλαβαίνω πως είστε σε λάθος πολιτική στέγη . Ας πάρει και ο χώρος μας κάποια θέση και ας μην βγαίνει ο καθένας να λέει ότι του κατέβει χωρίς προτάσεις!
    Αντώνης Καλογερόπουλος Πέραμα Αττικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δεν έχω μέχρι σήμερα παρέμβει στον διάλογο(;) που άνοιξε το άρθρο μου στο συγκεκριμένο BLOG. Ο φίλος Καλογερόπουλος προφανώς με μπέρδεψε με τον διαχειριστή του μέσου διότι τυχαίνει να είμαστε συνονόματοι.
    Για την ενημέρωση και μόνο των επισκεπτών του BLOG θέλω να αναφέρω ότι η συμμετοχή στην πολιτική είναι από την παρουσία μου ως υποψήφιος βουλευτής το 1989 και 1990 στους Οικολόγους-Εναλλακτικούς και το 2009 στο ψηφοδέλτιο Β Πειραιά των Οικολόγων Πράσινων. Το 2010 βρισκόμουν στο ψηφοδέλτιο του Οικολογικού Άνεμου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το 2002 Υποψήφιος Δήμαρχος στην Ικαρία. Στην τελευταία περίπτωση ο κορμός των Δημοτικών συμβούλων του ψηφοδελτίου μου αποτελούνταν από τα μέλη της τοπικής ΝΔ που διαφώνησαν με όσους αποφάσισαν να στηρίξουν τον δήμαρχο του ΚΚΕ.
    Η άποψή μου για πολιτικές συνεργασίες είναι δεδομένη και ξεκινάει από την προϋπόθεση συμφωνίας σε κοινό πρόγραμμα. Στην δημαρχιακή μου υποψηφιότητα ο συνδυασμός είχε καθαρά πράσινες θέσεις ΚΑΙ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ και η θητεία μου στο όργανο ως δημοτικός σύμβουλός της αντιπολίτευσης ήταν –σύμφωνα με τον απολογισμό των αντιπάλων μου και των απλών πολιτών- από τις περισσότερο δημιουργικές.
    Για όσους φίλους θέλουν να μάθουν περισσότερα για τις πολιτικές μου απόψεις, αν και θα επανέλθω σύντομα με νεότερο άρθρο μου μπορούν να δουν το βίντεο εδώ

    http://www.youtube.com/watch?v=MhQvyViDC2Q
    Να είστε όλοι σας καλά
    Γιώργος Καρίμαλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τόσο από αυτό το άρθρο όσο και από όλα τα σχόλια που ακολουθούν απουσιάζει παντελώς ο όρος "πρωτογενές πλεόνασμα" που είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για οποιαδήποτε σοβαρή και αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με όρους προσωρινής στάσης πληρωμών, λογιστικού ελέγχου του δημόσιου χρέους ή –το ριζοσπαστικότερο- μονομερούς και καθολικής στάσης πληρωμών με ταυτόχρονη επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

    Μια κοινωνία που έχει «εκπαιδευτεί» εδώ και δεκαετίες να καταναλώνει περισσότερα από αυτά που παράγει, πρέπει να βρει άλλους τρόπους από τους ανέξοδους λεονταρισμούς για να αντιμετωπίσει το πρόβλημά της. Και βέβαια όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ανασυγκρότηση διαλυμένης παραγωγικής βάσης…

    Όσο για τον κ. Μπαρουφάκη, ασφαλώς δεν του αρμόζει ο χαρακτηρισμός «Μαυρογιαλούρος», αφού δεν έχει περάσει (ακόμα) στα βουλευτικά έδρανα, αν και από ό,τι φαίνεται, δουλεύει σκληρά και γι’ αυτό. Τον θυμάστε τον κ. Μπαρουφάκη, τότε που παρακινούσε τους συμφοιτητές Γιωργάκη και Αντωνάκη να κατέβουν χέρι-χέρι στο Σύνταγμα με τους "Αγανακτισμένους"? Εμένα μου έχει μείνει αξέχαστη η παραίνεσή του, που νομίζω ότι τον χαρακτηρίζει καλύτερα από οποιαδήποτε από τις υπόλοιπες περισπούδαστες αναλύσεις του…

    http://my-pillow-book.blogspot.gr/2011/06/adult-pathetic-fantasies.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU