Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

- Γιατί χαίρονται οι αριστεροί της Ευρώπης και χαμογελούν πατέρα; - Γιατί έκαναν το καθήκον τους απέναντι στην Ελλάδα, παιδί μου


του Γιώργου Προκοπάκη


1. Για να μας πούνε τώρα, οι λαλίστατοι ευρωπαϊστές της αριστεράς, τι ακριβώς περιμένουν από την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στην Ευρώπη των ονείρων τους; Για να μας πούνε, τι ακριβώς θα πει αλληλεγγύη στην Ευρώπη; Για να μας πούνε τώρα και το δικό τους ρόλο σ' αυτή την ιστορία!
Οι καιροσκόποι ψηφομαζώχτρες ζητούν περισσότερα δάνεια  -για ανάπτυξη λέει-, ή μορατόρια -για να δούνε λέει τι θα κάνουμε-. Να αλλάξουν οι συσχετισμοί στη συντηρητική Ευρώπη.
Σούρχεται λοιπόν η γερμανική αριστερά και σου λέει αυτά που λέει ο Καζάκης! Ο Καζάκης...  αν ονομάζετε Θεό! Σούρχονται οι Γάλλοι πράσινοι, και αρνούνται την ίδια τη δημιουργία μηχανισμών στήριξης, γιατί λέει ..."είμαστε κατά του Σαρκοζί". Οι Γάλλοι Σοσιαλιστές, άντε ψιλοψηφίσανε λέγοντας άρες μάρες.
Ποιές είναι αυτές οι τιμημένες προοδευτικές δυνάμεις με τις οποίες οι τοπικές ψηφομαζώχτρες τύπου Κουβέλη, Παπαδημούλη (για τους Τσίπρες τι να πούμε...) που αντιδρούν σε κάθε αλλαγή, θα δώσουν λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα;
Για την ψύχραιμη αντιμετώπιση του αριστερού καζακισμού των συντρόφων Γερμανών:
31/3/2010: Χρέος €310 δισ 
31/12/2011: Χρέος €368 δισ 
Πληρώθηκαν τόκοι: Σύνολο €22 δισ 
Πρωτογενές έλλειμμα: Σύνολο €36 δισ (=368-310-22) 
Τρόικα, Εκταμιεύσεις: Σύνολο €72 δισ
Δηλαδή, από τα χρήματα της Τρόικα τα μισά πήγαν σε αναχρηματοδότηση του χρέους (σ' αυτούς τους αλήτες τους τραπεζίτες) και τα μισά να πληρώσουν τα ελλείμματα που δεν μπορεί να σταματήσει το κράτος.
Η ελληνική αριστερά, ο Κουβέλης κι ο Παπαδημούλης (είπαμε για Τσίπρες, τι να λέμε), αναπέμπουν τη λύση στους άλλους πολιτικούς καιροσκόπους της Ευρώπης. Εμπρός λοιπόν παλληκάρια, για την Ευρώπη του πολιτικού καιροσκοπισμού!
Να με συγχωρούν και οι αφελείς σύντροφοι που περιμένουν κάτι να αλλάξει μένοντας μέσα σ' αυτά τα κόμματα στο όνομα του ευρωπαϊσμού και της αλλαγής των συσχετισμών: είναι συνένοχοι στο έγκλημα.


2. Περί αλλαγής συσχετισμών και τι μπορεί αυτό να σημαίνει για μας:

1. Κι οι γάτες ξέρουν ότι λύση θα προκύψει (και θα αποφευχθεί η επανεμφάνιση της οξύτητας στο μέλλον) με πανευρωζωνική πολιτική ανακατανομής πλεονασμάτων. Πολιτικά αυτό σημαίνει ευρωπαϊκή ενοποίηση.

2. Καμιά ενοποίηση δεν θα μακροημερεύσει εάν δεν υπάρξει δημοσιονομική σύγκλιση.

3. Για να κατανείμεις πλεονάσματα, πρέπει να "παίζει" και αυτός που τα έχει.

4. Η πολιτική Μέρκελ είναι η "ευρωπαϊστική εκδοχή" του γερμανικού κέντρου (η δεξιά θέλει τη Γερμανία εκτός ευρώ όσο θέλει κι ο Λαφαζάνης την Ελλάδα εκτός).

5. Τούτων δοθέντων, το ζήτημα δεν είναι "η τεχνική λύση" (π.χ., ευρωομόλογο, ΕΚΤ δανειστής ύστατης ανάγκης), αλλά οι πολιτικοί όροι που θα οδηγήσουν εκεί.

6. Στο πλαίσιο αυτό η πολιτική λιτότητας δεν είναι μονόδρομος - με την προϋπόθεση ότι οι εταίροι τείνουν προς δημοσιονομική σύγκλιση.

7. Το εναλλακτικό πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατίας λέει (σχηματικά): "τελειώνουμε αμέσως με την Ελλάδα (ίσως και την Πορτογαλία), έχουμε επαρκή σύγκλιση και πάμε παρακάτω". Το SPD που βλέπεις να ψηφίζει υπέρ της Ελλάδας, εδώ και ένα χρόνο σχεδόν λέει "κουρέψτε την Ελλάδα".

8. Είτε στη συντηρητική εκδοχή Μέρκελ, είτε στην προοδευτική Στάιμπρουκ η ελληνική "εσωτερική" πολιτική που απαιτείται είναι η ίδια: συμμάζεμα του ελλείμματος, εκσυγχρονισμός. Η Ελλάδα του 2009 απλώς δεν χωράει σε κανένα "προοδευτικό" ευρωπαϊκό μοντέλο - ας μη συζητάμε για συντηρητικό, το ξέρουμε.

9. Άρα, η πολιτική μπορεί να είναι "εσωτερικό συγύρισμα - ευρωπαϊκή σύγκλιση".

10. Το σίγουρο είναι ότι ακόμη και με το περίφημο πέρασμα (το οποίο έγινε πια απορρόφηση, δηλαδή διαγραφή) του χρέους στη ΕΚΤ, οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού για την Ελλάδα δεν θα άλλαζαν: αυστηρή επιτήρηση και υποχρεωτική συνεργασία με τον όποιο τρίτο (την Τρόικα σήμερα, την ΕΚΤ σε περίπτωση περάσματος).

11. Όποιος διαβάζει διαφορετικά τα πράγματα, ας υποδείξει πολιτικές και πολιτικά υποκείμενα.

15 σχόλια:

  1. http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/oi-arxontoxoriates-mnimoniakoi-toy-kartesioy

    Δ.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι ευρωπαιστές της αριστεράς δεν λένε περισσοτερα δάνεια. Το ακριωβως αντίθετο λένε,δηλαδή:
    1) μεγαλύτερο κούρεμα, τόσο ώστε το χρέος να καταστει βιώσιμο από τώρα και όχι απο το 2020 και βλέπουμε
    2) Πολιτική λιτότητας, αλλά με δίκαιη κατανομή των βαρών και όχι αυτο το ταξικο έκτρωμα τύπου οικονομικής πολιτικης πινοσετ, που επιβάλει το μνημόνιο 2
    3) Τα όποια δάνεια (πολύ μικρότερα του μνημονίου) δοθούν από την ΕΕ να κατευθυνθούν αποκλειστικά και μόμο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και όχι στα διεθνη funds.
    4) Το μνημόνιο 2 είναι απολύτως καταστροφικό και θα πρέπει πάση θυσια να ανατραπεί. Στο πλαισιο αυτό, ορθα καταψηφιζεται από αριστερα και πράσινα κόμματα στην Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το περισσότερα δάνεια αναφέρεται στην Δημαρ (άλλα 30 δισ ζητά)
    Δεν καταψηφίζουν τα σοβαρά πράσινα κόμματα - μόνο όσα έχουν μπει στον λαϊκισμό της αριστεράς. Οι Γερμανοί Πράσινοι στηρίζουν την σύμβαση, με την δέουσα κριτική φυσικά - όχι λένε μόνο όσοι προτιμούν να χρεοκοπήσουμε. Τα άλλα είναι ήξεις αφίξεις δήθεν ευρωπαϊστών xno. Απορώ πια με σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα μας πεις από που τα ζητά αυτά τα δανεικά η ΔηΜΑΡ;
    μία ανακοίνωση βρε αδερφε που να το λέει
    ή να πιστέψουμε τον γκούρού που φιλοξενείς;
    Α.... και με την ευκαιρία,
    θα ήταν χρήσιμο να φιλοξενήσεις μία μελέτη του γκουρού που διαβάζεις για το πόσο θα ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά από τις «μεταρρυθμίσεις» στην φορολογία πλάκα θα έχει.
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63621397
    Τουλάχιστον η Ξαφά είναι ειλικρινής και αξιόπιστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργο, καλό είναι να αρχίσεις να γίνεσαι λιγότερο αιχμηρός με την αντίθετη άποψη, ειδικά τώρα που με το μνημόνιο έχουν μείνει μόνο οι ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού και οι βαλκάνιοι αρχοντοχωριάτες που περιγράφει ο σύνδεσμος του πρώτου μηνύματος.

    dimitris t

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν είναι αλήθεια αυτό που λέει ο Καρτέσιος πως ο Πωλ Τόμσεν βγήκε στη σύνταξη στα 57 του, τότε...

    dimitris t

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιώργο, συνεχιζω να λέω αυτά που έλεγα πάντοτε, σε πολλά από τα οποια συμφωνούσαμε.
    Πιο συγκεκριμένα, και εσύ έχεις αναφερθει στην αναγκη μιας πολιτικής αριστερής λιτότητας, η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική του μνημονίου 2.

    Οσο για την ΔΗΜΑΡ, παρά τα ήξεις αφίξεις της, δεν ζητα γενικώς και αοριστως περισσοτερα δάνεια. Ζητά αναπτυξιακή προοπτικη στο μνημόνιο. Μπορεί να μην εχει επεξεργασμένη θεση, όπως οφειλε να έχει, όμως ειναι άδικο να λέμε ότι απλά ζητά περισσοτερα δάνεια.

    Οσο για τους πράσινους στην Γερμανια είναι πράγματι ένα σοβαρο κόμμα, ανεξαρτήτως της θεσης τους για το μνημόνιο. Το ερώτημα είναι πως θα απαντήσουν στα αδιέξοδα που θα προκαλέσει αυτή η πολιτική, που στην ουσια είναι μια βόμβα που είναι πιθανο να σκάσει στα χέρια των πρασίνων, αν σε 1 - 1,5 χρόνο βρεθουν στην κυβέρνηση μαζί με το spd

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για να καταλάβω... Γιώργο εσυ στηρίζεις τους Οικολογους Πράσινους (που λένε όχι στη δανειακή σύμβαση) και κατηγορείς τους Γερμανους Αριστερούς που ψηφίζουν αυτό που λέει το κόμμα που στηρίζεις; Γιατί δε κατηγορείς και τους Έλληνες Πράσινους; Με έχετε καταμπερδέψει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @xno

    Η αριστερά που μας ενδιαφέρει λιγότερο ή περισσότερο (εμένα τουλάχιστον) είναι η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΝ.

    1. Η πιο "σοβαρή" θέση του ΣΥΝ είναι τριετές μορατόριουμ (μη πληρωμή χρεολυσίων και τόκων). Στο διάστημα των τριών χρόνων θα εκπονηθεί το πλάνο οριστικής εξόδου από την κρίση και θα αποφασισθεί η όποια μείωση χρέους. Αν υποθέσουμε ότι αυτό γίνεται στη βάση πολιτικής βούλησης με τους επίσημους δανειστές (τα 72 δισ της Τρόικα), πώς γίνεται αυτό χωρίς διαπραγμάτευση με τα υπόλοιπα 296 δισ του ελληνικού χρέους; Στο τέλος της τριετίας, χωρίς δεκαράκι πρόσθετο δανεισμό το ελληνικό χρέος θα έχει γίνει τουλάχιστον 425 δισ ευρώ (απλή κεφαλαιοποίηση τόκων). Οι εκτός Τρόικα δανειστές (λήξεις ομολόγων, ειδικών ομολόγων και δανείων 2012-2014 περίπου 95 δισ) θα πρέπει να δεχθούν να μετακυλλίσουν 100 δισ ΣΗΜΕΡΑ για να κουρευτούν μετά από τρία χρόνια κατά τουλάχιστον 70% αν μετάσχει στο κούρεμα και ο επίσημος τομέας ή κατά περισσότερο από 90% εάν δεν συμμετάσχει! Πράγμα που σημαίνει, ακόμη και εάν πεισθούν οι εταίροι για την πολιτική αυτή, πρέπει να αναλάβουν να καλύψουν (α) τους μη εθελοντές (τουλάχιστον 40% όπως δείχνει η εμπειρία του PSI) και (β) τα πρωτογενή ελλείμματα (τουλάχιστον 15 δισ στην τριετία). Δηλαδή, η πολιτική αυτή ζητάει ζεστό δανεισμό της τάξεως των 50 δισ τουλάχιστον. δεν υπάρχει κανένα αναπτυξιακό συστατικό.
    2. Η ΔΗΜΑΡ ζητάει 30 δισ παραπάνω δάνεια για να καθήσει να διαπραγματευθεί για το PSI από την αρχή (ομιλία Κουβέλη 12/2, δεν εκφωνήθηκε λόγω κανονισμού βουλής, ΄διανεμήθηκε). Τα 15 δισ για κάλυψη περιουσίας ταμείων και 15 δισ αναπτυξιακά. Το χαριτωμένο στο αίτημα είναι ότι τα ζητάει υπό τη ρήτρα επιτυχούς εκτέλεσης των προβλέψεων του Μνημονίου! [5-4-3-2-1 για καθένα από τα δάνεια] Τα δάνεια είναι δάνεια, δηλαδή ΚΑΙ τα 30 δισ αυτά χρήζουν εξυπηρετήσεως και κάποτε εξωφλήσεως. Η εξυπηρέτησή τους απαιτεί λήψη πρόσθετων μόνιμων μέτρων περίπου 1 δισ. Επειδή η λέξη "ανάπτυξη" χρησιμοποιείται αντί της λέξης "αφωνία", ας υποδείξει όποιος επιθυμεί αναπτυξιακά έργα ύψους 15 δισ, έστω μέσα στο 2012, τα οποία θα μπορούν να συμψηφίσουν τις πρόσθετες ανάγκες εξυπηράτησης σε λιγότερο από 3 χρόνια.

    Είναι σαφές ότι, παρά τη ρητορεία, αμφότερα τα κομμάτια της αριστεράς ζητούν περισσότερα δάνεια.

    Σημειώνεται ότι ο καθαρός πρόσθετος δανεισμός της δανειακής σύμβασης είναι μικρός. Από τα 130 δισ, 30 πάνε στο PSI (επαναγορά χρέους), 30 στις τράπεζες (ανάκτηση σε 2 με 5 χρόνια), 15 μετατροπή εντόκων σε χαμηλότοκα μακροχρόνια δάνεια, 10 αύξηση διαθεσίμων, 10-15 εκκαθάριση οφειλών του δημοσίου. Σύνολο 95-100 δισ. Καθαρός μακροπρόθεσμος δανεισμός 30-35 δισ.

    Αυτες είναι οι πολιτικές που κατατέθηκαν, αυτή είναι η πραγματικότητα του δανείου. Όποιος θέλει μπορεί να συγκρίνει και να κρίνει. Μεγάλα παιδιά είμαστε.

    Γιώργος Προκοπάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Antoine, η απάντηση είναι εύκολη. Διαφωνώ με την θέση των Οικολόγων Πράσινων για την δανειακή, συμφωνώ με την θέση των γερμανών Πράσινων που την υπερψήφισαν μαζί με την κριτική τους ότι άργησε πολύ.Καμιά απορία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και τους κατηγορώ γι αυτό όσο και την ελληνική αριστερά. Διάβασε τα προηγούμενα ποστ. Οι αριστεροί στην Ευρώπη συμφωνούν με τους έλληνες, οι πράσινοι όχι (πλην γάλλων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν δε κάνω λάθος, στα προηγούμενα ποστ κάνεις κριτική στην ΔΗΜΑΡ και στον Συν για αυτή τους τη θέση. Στους Οικολόγους Πράσινους όμως όχι. Οπότε -υποπτεύομαι- ότι στις εκλογές θα ρίξεις ψηφοδέλτιο των Γερμανών Πρασίνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιατί με κουράζεις; πχ:
    "Και απορώ ακόμα πόση ανευθυνότητα υπάρχει στις πολιτικές δυνάμεις, όλες όσες προτείνουν αντί της κριτικής στο μνημόνιο 2 και ευρωπαϊκές συμμαχίες για τον περιορισμό των αρνητικών του όψεων, την καταψήφισή του... Κι αν είχαν έστω μια (1). έγκυρη εναλλακτική πρόταση, ας μας πρότειναν το ρίσκο! " -στο "Καλύτερα πτώχευση"; Δείτε το βίντεο και το ξανασυζητάμε....
    Τα άλλα -τα δικά μου- βρες΄τα μόνος σου - σίγουρα οι ΟΠ δεν βαρύνονται, κατ' εμέ πάντα, με όλα όσα λάθος και λαϊκιστικά κάνει επίσης η αριστερά, παρά μόνο σε μια σοβαρή, κατ' εμέ πάντα, λάθος απόφαση σαν κόμμα. Η συζήτηση συνεχίζεται εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU