Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Moebius, Το όνειρο για πάντα..


Moebius au ciel.., Le rêve reste..
από το art noise

Ο θάνατoς του πασίγνωστου σχεδιαστή comics Moebius, κατά κόσμον Jean Giraud, σε ηλικία 73 ετών αποτελεί μια τεράστια απώλεια για την διεθνή κουλτούρα. Ο Jean Giraud, συνέδεσε το όνειρο με την επιστημονική φαντασία και ήταν όπως έγραψε και η Le Monde το «τελευταίο μεγαθήριο μιας αλλοτινής χρυσής εποχής»..Χρησιμοποίησε το ταλέντο του και πέρα από τα comics, επηρεάζοντας τον κινηματογράφο, την ζωγραφική και το σχέδιο. Οι χαρακτήρες του ανήκουν πλέον στο πάνθεον των κλασικών: ο Mike Blueberry, o Arzak, o John Difool…






Le Monde, 2012-03-10, Frederic Potet, Μετάφραση Βασιλίκα Σαριλάκη


Ο κόσμος των κόμικς μόλις έχασε ένα μεγαθήριό της, αν όχι "το" τελευταίο μεγαθήριο μιας αλλοτινής χρυσής εποχής.. Ο Jean Giraud, πιο γνωστός ως Moebius, πέθανε το Σάββατο 10 Μαρτίου στην ηλικία των 73 ετών μετά από μια μακροχρόνια ασθένεια.

Σχεδιαστής και σεναριογράφος, δημιουργός του Υπολοχαγού Bluberry μεταξύ άλλων, αφήνει πίσω του ένα μνημειώδες έργο, που χαρακτηρίζεται κυρίως από την εξαιρετική του ευκολία, το μεγάλο ταλέντο αλλά και το καλλιτεχνικό του δισυπόστατο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Jean Giraud πέρασε όλη την καριέρα του υπογράφοντας με δύο ψευδώνυμα: Το Gir, με το οποίο σχεδίασε τον Blueberry, μια σειρά comic ρεαλιστικού western, και το ψευδώνυμο Moebius, μια φανταστική πλευρά της προσωπικότητάς του, που ενσωματώθηκε στο έργο του μέσω των χαρακτήρων του: του Arzach, του Incal ή του Major. Η ουδετερότητα του ύφους του έχει επηρεάσει πολλές γενιές σχεδιαστών που τον είχαν ως την απόλυτη αναφορά τους.



Ο Jean Giraud γεννήθηκε στις 8 Μαίου του 1938 στο Nogent-sur-Marne (Val de Marne). Ήταν φοιτητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών του Παρισιού, όταν δημοσίευσε το πρώτο σκίτσο του, το 1956, κι έκτοτε έκανε διάφορες δημοσιεύσεις σε νεολαιίστικα περιοδικά, όπως το Fripounet Marisette, το Ames Vaillantes ή το Cœurs Vaillants .



Στις αρχές της δεκαετίας του '60, γνώρισε τον Jijé, ο οποίος τον προσέλαβε ως βοηθό του σε ένα επεισόδιο του Jerry Spring. Λίγο μετά, ο σεναριογράφος Jean-Michel Charlier, επιστρέφοντας από ένα γύρισμα στη Νεβάδα για την σειρά Buck Danny, ψάχνει έναν σχεδιαστή για ένα γουέστερν που έχει στο μυαλό του. Ο Jijé αρνείται την προσφορά, αλλά προτείνει τον Giraud . Το 1963, βγαίνει το Fort Navajo, η πρώτη ιστορία με τον υπολοχαγό αμερικανικού στρατού Mike "Blueberry" Donovan, με τον γνωστό ισχυρό χαρακτήρα και την σπασμένη μύτη.

η συνέχεια εδώ

1 σχόλιο:

  1. Ο Moebius μ΄ενα μαγικό τρόπο ήρθε να συναντήσει τη Δομνα Σαμίου (αν και πρωτα γνωρισα το Μoebious και μετα τη Δόμνα) και φύγαν και οι δύο δημιουργόντας μέσα μου ενα κενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU