Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Το πελατειακό κράτος ζητά την ψήφο μας και το θεσμικό επίσης. Τι θα επιλέξουμε;



Πως θα προχωρήσουμε; Με ένα κράτος πελατειακό, ξανά λάφυρο των κυβερνώντων ή με ένα επιτέλους θεσμικό κράτος, ανεξάρτητο από τα κόμματα και τις συντεχνίες, ικανό να εμπνεύσει ξανά εμπιστοσύνη στους πολίτες του και τους ευρωπαίους φίλους μας;

Η προεκλογική περίοδος άρχισε. Μαζί της επανήλθε και η γνωστή προεκλογική λογική της μεταπολίτευσης: προεκλογικά προγράμματα γραμμένα στο πόδι χωρίς μέτρο και λογική, που θα ξεχαστούν την επομένη και αστέρες της showbiz και του ποδοσφαίρου στα ψηφοδέλτια. Άλλον τρόπο δεν ξέρει το σύστημα του δούναι και λαβείν, της εξαγοράς ψήφων με υποσχέσεις και λαϊκισμό. Επαναλαμβάνει τον εαυτό του.
Μα και εν μέσω κρίσης; Ναι, και εν μέσω κρίσης. 
Παραμερίζει το φθοροποιό γι αυτό ερώτημα "πως θα βγούμε από την κρίση" με το πραγματικά χρήσιμο ερώτημα "πως θα βγούμε στις εκλογές". 
Γιατί το επίδικο δεν είναι οι λύσεις - είναι το κράτος
Η άλωσή του, το βόλεμα των ανθρώπων μας και των συμφερόντων τους. Η μακροημέρευση της συντεχνίας μας, το να κατευθύνουμε εμείς και όχι οι άλλοι, τον κλεφτοπόλεμο με τις τρόικες και την ΕΕ για νέα δάνεια και υπερχρέωση και καμία αλλαγή στο παρασιτικό σύστημα. Κι αν είναι απαραίτητο κι ένα βολικό δίλημμα που να μας εξυπηρετεί σε αυτό το επίδικο, νάτο το ένα και μοναδικό: "με το μνημόνιο ή κατά;"
Δυο χρόνια τώρα το πελατειακό σύστημα, κάνει ότι μπορεί για να διατηρηθεί. Στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ( γιατί υπάρχει διαπραγμάτευση και είναι πολύ σκληρή, ασχέτως αν προσχηματικά αυτό αμφισβητείται σβήνοντας μαζί ευθύνες και υπεύθυνους ) αρνείται πάντα τα έσοδα από διαρθρωτικές αλλαγές και καταπολέμηση του πελατειασμού/συντεχνιασμού και επιβάλλει πάντα στο τέλος, ως έσχατη λύση "δημοσιονομικής προσαρμογής" τα οριζόντια μέτρα φόρων και περικοπών. Ναι, τα επιβάλλει στην τρόικα! Την τρόικα καθρέφτη του... Τόσο απλά -αν και όχι για πάντα - η επιτροπεία είναι μια ιδέα που επανέρχεται ακριβώς γι αυτόν το λόγο: πως να ελέγξεις τα λαμόγια του ελληνικού πολιτικού συστήματος όταν έχεις απολέσει και την ανοχή του λαού εφαρμόζοντας τα μέτρα που εκείνα σου προτείνουν;

Σήμερα, με τις εκλογές αυτές, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία.
Να κουρέψουμε το πελατειακό σύστημα.
Να ενισχύσουμε την ανεξάρτητη και θεσμική λειτουργία του κράτους επιλέγοντας πολιτικούς εκπροσώπους και κόμματα εκτός πελατειακής λογικής.
Υπάρχει τρόπος όμως να το κάνουμε αυτό; Ποιο από τα παλιά ή "αναγεννημένα" κόμματα άλλωστε δεν έχει κολυμπήσει μέσα στο ανταλλακτικό σύστημα, την συντεχνιακή λογική των "δικών" μας και του "μέσου" στην εξουσία; Πως θα μπορούσε άλλωστε μέσα σε μια γενικευμένη ζώνη ανομίας, κλιμακωτής διαφθοράς και εξαγοράς συνειδήσεων όπως υπήρξε το μεταπολιτευτικό μας καθεστώς;
Θα μπορούσαμε ίσως γι αυτό, να αντιστρέψουμε το ερώτημα: ποιοι/ες γι αυτούς ακριβώς τους λόγους δεν επιβίωσαν πολιτικά αυτά τα χρόνια; Ποιοι/ες έμειναν από συνείδηση έξω από το πάρτι και πόσοι στο περιθώριο ως γραφικές φωνές επίγνωσης; Ποιο/ες χάθηκαν μέσα στα προσωπικά τους ζόρια για επιβίωση αποστρατευόμενοι από τους συχνά αμφίβολους επιδοματικούς "αγώνες" για το κοινό καλό;

Ας τους ανακαλύψουμε
Ας τους επαναφέρουμε στο προσκήνιο. 
Ας διακρίνουμε την παρουσία τους μέσα σε επίσης αμφίβολα κόμματα. 
Ας δούμε και τους "νέους" των γενιών που φιμώθηκαν από την κατάχρηση ακτινοβολίας και προνομιακής επαφής με την εξουσία της γενιάς του πολυτεχνείου.
Δεν μπορεί αυτή η τόσο κρίσιμη προεκλογική περίοδος να μας αποκοιμίσει. Δεν μας παίρνει άλλωστε. Αύριο το πρωί θα βρεθούμε και οι υπόλοιποι χωρίς δουλειά και εισόδημα, αν το πελατειακό σύστημα συνεχίσει να ελέγχει το κράτος.
Ένα κράτος και μια οικονομία στην οποία δεν επενδύει κανείς γιατί δεν διακρίνει θεσμούς απέναντί του αλλά κόμματα και κομματάρχες, λοχαγούς και μοναχούς, συγγενείς και πατριωτάκια. 
Ένα κράτος που δεν συνομιλεί κανείς γιατί απέναντί του δεν βλέπει θεσμικούς εκπροσώπους μιας συλλογικής οντότητας αλλά πολιτικούς αμφιβόλου ηθικής, σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.

Οι προθέσεις των κομμάτων φαίνονται. Προσπαθώντας να κρυφτούν πίσω από το δάκτυλό τους ήδη προδίδονται από την πελατειακή τους ψυχή. 
Όποιος κάνει εκπτώσεις και στρογγυλοποιήσεις για να αυξήσει την κομματική του πελατεία, συνεισφέρει στην διατήρηση του πελατειασμού. 
Και όποιος επίσης διακηρύσσει ακόμα και τώρα αντιμνημονιακά μέτωπα στο κενό δεν μπορεί να κρύψει την νοσταλγία του για την παλιά "κατάσταση".  
οι Οικολόγοι είμαστε υπέρ της ανακύκλωσης. Μπράβο Φώτη...
Δεν μπορούμε άρα παρά να απαιτήσουμε καθαρή αντιπελατειακή συγκρότηση και πολιτική και όχι μισόλογα και λαϊκισμό. Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται ούτε από ένα μόνο κόμμα ούτε κανείς έχει όλες τις απαντήσεις. Είναι μεγάλη υποκρισία και ανευθυνότητα να ισχυρίζεται κανείς το αντίθετο. Και αποκαλύπτει κίνητρα και προθέσεις.
Με βάση αυτά τα κριτήρια έχουμε επιλογές. 
Ποιοι/ες και κατά πόσον δέχονται ως βασικό δίλημμα αυτών των εκλογών την συγκρότηση ή όχι ενός θεσμικού κράτους με ανεξάρτητη λειτουργία ή την συνέχιση του πελατειακού συστήματος.
Και το κόλπο δεν πιάνει πια - κανείς δεν ξεπλένεται φορώντας την αντιμνημονιακή προβιά: δεκαετίες στο κόλπο δεν κρύβονται εύκολα για τους αναγεννημένους αίφνης "πατριώτες" και "έλληνες", δήθεν "ανεξάρτητους" ή "δημοκρατικούς". Καμμένη θα αποδειχτεί η αναπαλαίωση των υλικών του δικομματισμού όσο και η ακίνδυνη μειλιχιότητα των οιονεί μεταρρυθμιστών. 
Ως πολίτες έχουμε επιλογές - ως πελάτες επίσης. Ας αποφασίσουμε τι είμαστε.


Γιώργος Παπασπυρόπουλος



15 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΣΑΙ,ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΥΛΑΕΙ Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΌΤΗΤΑ ΣΟΥ; ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙΣ ΦΩΤΟ ΠΡΩΤΗ ΦΑΤΣΑ ΤΟ ΦΩΤΗ; ΓΙΑ ΡΩΤΗΣΕ ΤΟ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΤΟ ΜΑΝΑΒΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΊΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΠΑΛΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο,

    καλά θα ήταν να ήταν τόσο απλά τα πράγματα. Να μας συχγωρήσεις όμως αν θα είμαστε επιφυλλακτικοί και δε ποντάρουμε σε μεγάλα λόγια και τσάμπα υποσχέσεις. Βλέπεις, έχουμε φάει πολλές.

    Ανάμεσα τους νεοφώτιστους, μπορεί να λέει ο καθένας ό,τι θέλει. Η ιστορία θα δείξει αν βγαίνει η συνταγή της...αναγέννησης (ποιά είναι, αλήθεια;). Την επόμενη των εκλογών το κράτος θα είναι το ίδιο, με τους ίδιους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες και τους ίδιους ημιανέντιμους πολίτες. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν.

    Το κύριο που χρειάζεται είναι να καταποντιστεί ο δικομματισμός. Απο εκεί και πέρα, ποιός θα φάει τα κουκιά τίνος ανάμεσα στους πένητες αποσπά την προσοχή απο το κυρίως ζήτημα. Προσωπικά κανένα απο τα μικρά αριστερά και "κάπως αλλιώς" κόμματα δε με έχει πείσει οτι έχει τις πρότασεις και το σθένος.

    υγ. όπως αναρωτιέται και ο παραπάνω ανώνυμος: η φώτο του Κουβέλη, πού κολλάει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 04:48 PM
    @ Γιώργος
    Μα ο Κουβέλης δεν επιδίδεται με τόση επιτυχία στην αναπαλαίωση και την ανακύκλωση υλικών του δικομματισμού; Δεν ειναι ο κλασικός εκπρόσωπος της "ακίνδυνης μειλιχιότητας των οιονεί μεταρρυθμιστών";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης είναι μια φωτό που παρουσιάζει έναν έστω οιονεί εκπρόσωπο του θεσμικού κράτους στο κέντρο πλαισιωμένο από δυο εκπροσώπους του πελατειακού βαθέως Πασοκ. Τι τους ενώνει όλους αυτούς; Ο ...αντιμνημονιασμός; Και τα εγκλήματα παραγράφονται; Όταν κάποιοι έλεγαν ότι η Δημαρ δουλεύει σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ ή εκδίδει πιστοποιητικά νομιμότητας, δεν είχαν δίκιο;

      Διαγραφή
    2. Εκεί ακριβώς κολλάει...κάθε φορά που βλέπω αυτήν τη φωτο και άλλες παρόμοιες αναρωτιέμαι: τόσο πολύ βρε Φώτη ποντάρεις στις μεταγραφές ανθρώπων αμφισβητούμενης στάσης και επαγγελματιών της πολιτικής της "μεταπολίτευσης"; Τι τους ζήλεψες εκτός τις ψήφους; Τόσοι αριστεροί ήθους, ιδεών και προσωπικών αγώνων δεν σου έκαναν; Και άλλοι ατελείωτοι σχετικοί συνειρμοί.. Και μετά, τι θα τους κάνεις όλους αυτούς δίπλα σου;

      Διαγραφή
    3. Ευτυχώς που δεν πόνταρε σε σένα .

      Διαγραφή
  4. Απο που πρεπει να ξεκινησω χρονικα....

    Για τις μεταγραφες. Οι ορθοδοξοι χριστιανοι ελληνες και αρβανιτες οπλαρχηγοι, αλλαζαν στρατοπεδο, αναλογα με την ροη χρηματων, αρματωλοι κια κλεφτες κατα την τουρκοκρατια, ακομη και κατα την επανασταση του 21. Ο ΓΓ ΚΚΕ του 1920 Ε. Σταυριδης ("Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Καραμανλή ο Σταυρίδης συμμετείχε στη συγκρότηση μυστικής αντικομμουνιστικής ιδεολογικής επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν και οι Γεώργιος Γεωργαλάς και Γεώργιος Παπαδόπουλος και η οποία χρηματοδοτούνταν από την κυβέρνηση και είχε στόχο να ανακοπεί η επιρροή της ΕΔΑ- η οποία τότε βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση (1958)- στην κοινωνία ")

    Απο τους κοτζαμπασηδες, οι οποιοι μετα το 1830 εγιναν δημαρχοι και εξεδιδαν πλαστες ή διεσταλμενες βεβαιωσεις περι συνεχους συμμετοχης στον αγωνα του Χ υπο τον οπλαρχηγον Υ…
    Στην εκθεση-γενικα- δεν ημουν εκτος θεματος.

    Η διαφθορα των … φυλων της χωρας και ειδικοτερα η πολιτικη διαφθορα με εξυπηρετησεις ….πολιτων-πελατων. Και η πλειοδοσια για εξυπηρετησεις απο τα κομματα της αριστερας ηδη απο το 1981 (προσληψη διπλασιων των απιτουμενων και συνταξιοδοτηση σε αεργους εργαζομενους των προβληματικων επιχειρησεων, στην Ολυμπικη, στην συνταξιοδοτηση μητερων στα 40 με ανηλικο παιδι, στις συνταξεις αναπηριας,….) εως και το 2009
    (100.000 νεες θεσεις εργασιας στο δημοσιο, 1300 ευρω κατωτατος μισθος,…).
    Η δεκαετια 2000-2009 ειναι χειροτερη του 20ου αιωνα για την χωρα.

    Πρωτο βημα η παραπλανηση : προβλημα (πραγματικο ή λιγοτερο πραγματικο) υγειας, ανημπορια, ανεργια,…
    Δευτερο βημα η αυθαιρεσια, η εξαιρεση, η ειδικη μεταχειριση με νομοθετικη ρυθμιση
    Το αποτελεσμα -μεχρι τωρα- η πολιτικη και εκλογικη υποστηριξη.
    Συνεπειες. Για τους ωφελουμενους η χαλαροτητα και η αδρανεια σε καφενεια, προπατζηδικα,… λογω της μιζερης -πολλες φορες- εξασφαλισης και για τους -πλεον δραστηριους- η δευτερη (πολλες φορες) αδηλωτη εργασια.
    Για τους νεωτερους εως τωρα. Η προσπαθεια επαφης με πολιτικους παραγοντες και βουλευτες μεσω γονεων-συγγενων για ενταξη στους κρατικοδιαιτους ωφελουμενους.

    Χρονια πολλα!

    Αφωτιστος Φιλλελην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργο
    Η φωτογραφία είναι φάουλ. Ε δεν είναι ο Κουβέλης εκπρόσωπος του πελατειακού κράτους. Για όνομα.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Leo, συγχαρητήρια για άλλη μια φορά για το "καθαρό" μυαλό και την σωστή τοποθέτησή σας... Παρακολουθώ και το δικό σας blog οπως και της στρουθοκαμήλου. Δυστυχώς τελευταία η στρουθοκάμηλος έχωσε και το κεφάλι της (μαζί με τα πόδια της) στη λεκάνη με το νερό και δεν βλέπει πια καθαρά... εν όψει εκλογών έχει πάρει ένα ολισθηρό λαϊκίστικο κατήφορο και απομακρύνει ακόμα και τους πιο φανατικούς αντι-δημαρίτες απο το blog της και απο τους ΟΠ που εκπροσωπεί...
      Αντιγράφει την χειρότερη πλευρά του Τρεμμόπουλου... Κρίμα... :)
      ΜΤ

      Διαγραφή
    2. Καλά μην στεναχωριέσαι leo. Έβαλα την φωτό στο κομμάτι του άρθρου που τον αφορά - παρότι έχω διευκρινίσει ότι βρίσκεται μεταξύ εκπροσώπων του πελατειακού κράτους αυτός ο θεσμικός (έστω οιονεί) και αυτό είναι το ερέθισμα για σκέψεις σε αυτήν την φωτό. Εντάξει, εκλογές έχουμε, καταλαβαίνω...
      Τώρα είναι φάουλ;

      Διαγραφή
    3. "Δυστυχώς τελευταία η στρουθοκάμηλος έχωσε και το κεφάλι της (μαζί με τα πόδια της) στη λεκάνη με το νερό και δεν βλέπει πια καθαρά... εν όψει εκλογών έχει πάρει ένα ολισθηρό λαϊκίστικο κατήφορο και απομακρύνει ακόμα και τους πιο φανατικούς αντι-δημαρίτες απο το blog της και απο τους ΟΠ που εκπροσωπεί... " Καλή η προσπάθεια αλλά αυτοαναιρείται από μόνη της φίλε μου ΜΤ: γιατί τόσος κόπος αν οι ΟΠ χάνουν από τις αναρτήσεις μου; Δικός τους είσαι; :)

      Διαγραφή
    4. Το καλύτερο που μπορούσες να κανείς για τη ΔΗΜΑΡ το έκανες. Έφυγες. Σ' ευχαριστούμε .

      Διαγραφή
  6. Γιώργο.
    Σταμάτα να λες τα πράγματα με τ΄ονομά τους.
    Παίξε και εσύ το παιχνίδι των ισορροπιών που παίζουν τόσα χρόνια αλλά και (τώρα) οι υπόλοιποι.
    Δεν αντέχει η Ελληνική κοινωνία αλλαγές. Ρίξε μιά ματιά στους υποψηφίους των κομμάτων και θα καταλάβεις πως η επομένη των εκλογών θα είναι μία από τα ίδια.
    Κάποιοι από τους αξιόλογους υποψηφίους θα πατώσουν δυστυχώς πανηγυρικά για μία ακόμη φορά.
    Οι αρχηγοί των κομμάτων θα πριμοδοτήσουν τους ελεγχόμενους (αρνιά) γιατί οι άλλες φωνές των (μεταρρυθμιστών) θα τους τινάξουν τα μαγαζιά στον αέρα.
    Η πορεία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει αποφασισθεί να είναι παθητική και εκβιαστική. Σενάριο ανάπτυξης (σοβαρό) δεν υπάρχει ούτε στα χαρτιά.
    Και για τις κατινιές των ανώνυμων μην χολοσκάς.
    Από ανώνυμους συμβουλές και ειδικά μαλώματα και κακιούλες δεν λαμβάνονται υπ' όψιν.
    Γιώργος El

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάποια στιγμή η περίοδος των εκπτώσεων πρέπει να τελειώσει. Γι αυτό και η αγανάκτηση για τις "ευκαιρίες" που εξασφάλισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ενδεχομένως χωρίς να ρωτήσει κανέναν, είναι μάλλον αδικαιολόγητες.

    Η κριτική και η καταδίκη του δικομματισμού, της ΧΑ και του ΛΑΟΣ είναι αυτονόητη, αλλά όποιος εξαντλεί την κριτική του σκέψη μέχρι εκεί, γιατί προέχουν οι εκλογές κλπ θα το μετανοιώσει πολύ σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU