Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Γιατί υποψήφιος στις εκλογές, γιατί με τους Οικολόγους Πράσινους

του Γιώργου Παπασπυρόπουλου*


Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση έχει για τη χώρα μας και για τον καθένα μας προσωπικά καθοριστική σημασία.
Μπροστά μας παρατάσσεται, για άλλη μια φορά, το πολιτικό προσωπικό που ευθύνεται για την μεγαλύτερη χρεοκοπία ευρωπαϊκής χώρας και μέλους της ευρωζώνης, μεταπολεμικά.
Το σύστημα της μεταπολίτευσης, ο πελατειασμός και ο συντεχνιασμός που αντικατέστησαν τους ανέκαθεν ασθενείς θεσμούς του «κράτους της δεξιάς», οδήγησαν την Ελλάδα στην κατασπατάληση του εθνικού πλούτου, την αποπαραγωγικοποίηση της χώρας και την ψευδή ανάπτυξη με δανεικά και υπερχρέωση των επόμενων γενεών. Το ίδιο σύστημα αφομοίωσε την πρώην Αριστερά των αγώνων και της δικαιοσύνης με την επιδοματική του πολιτική αντί κοινωνικού κράτους και την ευνόηση των ισχυρών κρατικοδίαιτων συντεχνιών αντί της υγιούς παραγωγικής και βιώσιμης, μικρής και μεγάλης, τοπικής και διεθνούς, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.
Οι πράσινες πολιτικές εξαφανίστηκαν έναντι της εξυπηρέτησης των συμφερόντων, η αυθαιρεσία, οι επίορκοι, οι εξοπλισμοί, η φορολογική εύνοια στην εκκλησία και η ασυλία των κυκλωμάτων παρασιτισμού πλημμύρισαν την επικράτεια. Ζώνες ανομίας με την σφραγίδα του κράτους, κομματικού λάφυρου, απλώθηκαν παντού και η αυτοδυναμία του κάθε πυλώνα του δικομματισμού έγινε το πλυντήριο αξιών και ικανοτήτων έναντι των «δικών μας παιδιών».
Σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι έρχονται να μας ξανασώσουν.
Και μαζί τους κόμματα υποδοχής της δυσαρέσκειας, από αναπαλαιωμένα, πλην όμως τοξικά, υλικά που συμμετείχαν στο μεταπολιτευτικό κατασκεύασμα και παριστάνουν τώρα τον αρνητή του. 
Εκλογικές φούσκες κατασκευασμένες την τελευταία στιγμή σαν τους "Ανεξάρτητους Έλληνες" του Καμμένου ή μεταλλαγμένα μορφώματα, σαν την πρώην μεταρρυθμιστική "Δημοκρατική Αριστερά" του Κουβέλη, που συγκεντρώνουν ανερυθρίαστα στις τάξεις τους κάθε καρυδιάς καρύδι με μόνο επίδικο την άγρα ψήφων και την μετέπειτα κομματική τους διαχείριση.
Κόμματα αρχηγικά, χωρίς εναλλακτικές προτάσεις και κυρίως χωρίς την καλή μαρτυρία της υπεύθυνης στάσης την κρίσιμη ώρα, συνωθούνται για την υπεξαίρεση της ψήφου και της εντολής.
Μπροστά μας βρίσκεται η πιο σημαντική περίοδος για αυτήν τη χώρα. Η περίοδος της αλλαγής μοντέλου, οικονομίας και διακυβέρνησης. Της αντικατάστασης του συστήματος παρασιτικού καταναλωτισμού με μια θεσμική επιτέλους λειτουργία ενός κράτους προσανατολισμένου στην βιωσιμότητα της απασχόλησης και την αειφορία.
Και αυτήν την στιγμή, ότι καλύτερο διαθέτουμε σε ανθρώπινο δυναμικό, είτε μεταναστεύει ξανά στο εξωτερικό για να επιβιώσει είτε νοιώθει αποκλειμένο στο πολιτικό περιθώριο. 
Ο κίνδυνος να αφήσουμε πάλι την εκπροσώπησή μας και στους «επαγγελματίες» είναι που με κάνουν να συμμετέχω ως υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές –και να παρακινώ όσους αξιόλογους ανθρώπους γνωρίζω να συμμετάσχουν επίσης δίνοντας μια εναλλακτική λύση στους ψηφοφόρους ακόμη και αμφίβολων για την χρησιμότητά τους κομμάτων.


Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι το μόνο πραγματικά νέο κόμμα
Μπορεί να κλείνουν μια μόλις δεκαετία παρουσίας στην πολιτική σκηνή αλλά έρχονται από μακριά.
Είναι το εγχείρημα που συμπυκνώνει τις αναμονές πολλών γενεών για συμμετοχικότητα, συνδιαμόρφωση, αμεσοδημοκρατία στις πολιτικές συλλογικότητες. 
Η δύσκολη για επαγγελματίες πολιτικούς οργανωτική τους δομή αποτρέπει την θεμελίωση προσωπικών συμφερόντων από την άσκηση πολιτικής, επιτρέπει την διαφάνεια και τον έλεγχο της εσωτερικής διαχείρισης. 
Η εναλλαγή όλων των αιρετών τους εκπροσώπων στο μέσον της θητείας, επιτρέπει την έκφραση όλων των απόψεων αλλά και την αποτροπή του επαγγελματισμού και της συνταξιοδότησης από την πολιτική επάγγελμα. Η συλλογική ηγεσία την ύπαρξη αρχηγισμού και μεγάλων τιμονιέρηδων στην πορεία των ΟΠ. Αντίθετα, η εκλογή κατά περίπτωση –όπως και στην προεκλογική- ηγεσιών και εκπροσώπων «σκοπού», επιτρέπει το ξετύλιγμα ικανοτήτων, την αξιολόγηση της δουλειάς του καθενός και της καθεμιάς και την εκτόνωση θεμιτών φιλοδοξιών με την ανάθεση έργου.
Με αυτήν την έννοια, οι Οικολόγοι Πράσινοι βρίσκονται από την φύση τους εκτός πελατειακού τόξου και συντεχνιασμού, των δυο μεγάλων πληγών της ελληνικής πολιτικής.
Αυτό τους επιτρέπει ψύχραιμες και διασταυρούμενες αναλύσεις της πραγματικότητας και κατάληξη σε συνθετικές προτάσεις επίλυσης προβλημάτων με το νου στην αειφορία και όχι την εξυπηρέτηση πολιτικών πελατών. 
Στην μέχρι τώρα διαδρομή τους είχαν πάντα διάλογο με την κοινωνία, χωρίς φανατισμούς και χαρακώματα. Είναι μια χρήσιμη δύναμη σε κάθε πολυκομματική συνεργασία ή και διακυβέρνηση, ένα κόμμα δύσκολα αλώσιμο από τα πελατειακά συμφέροντα και την συναλλαγή.
Η πορεία των Οικολόγων Πρασίνων στην φάση των μνημονίων ήταν μεν η άρνησή τους ως μη βιώσιμων εναλλακτικών αλλά όχι και η συμπαράταξή τους με το λαϊκιστικό αντμνημονιακό μέτωπο του «όχι σε όλα» και της επιστροφής στην παλιά κατάσταση –αντίθετα, η ενίσχυση με προτάσεις κάθε θετικής πολιτικής και η κατάθεση εναλλακτικών με βάθος χρόνου.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, προς τιμή τους, δεν θεωρούν ότι αποτελούν την μοναδική λύση στην κρίση, ούτε ότι μπορούν μόνοι τους να αποτελέσουν την απάντηση, γνωρίζοντας ότι ούτε τα ξέρουν όλα, ούτε οι θέσεις και οι προτάσεις τους μπορούν να αξιολογηθούν ή και να εφαρμοστούν χωρίς πλειοψηφική νομιμοποίηση και συνεργασίες.
Δεν χρησιμοποιούν τις εκλογές για "συνεργασιακό λαϊκισμό" αλλά είναι ανοιχτοί  στις επιβεβλημένες μετεκλογικές συνεργασίες βάσει προγράμματος και όχι ιδεολογημάτων.
Στο μετεκλογικό χάος θα είναι μια χρήσιμη δύναμη στην νέα βουλή, μια βουλή με καθοριστική σημασία για το αύριο. Επίσης θα επιβεβαιωθεί έτσι η μη αρχηγική, συνεργατική τους λογική έναντι των αρχηγισμών και της αυτοδυναμίας που οδήγησαν τα πράγματα στην σημερινή τους κατάσταση.
Γι αυτό, μια ενισχυμένη Πράσινη κοινοβουλευτική παρουσία είναι σήμερα ότι καλύτερο και ελπιδοφόρο στο γκρίζο πολιτικό σκηνικό και τις ανώφελες σκιαμαχίες «μνημονιακών/αντιμνημονιακών».
Στο ποδοσφαιρικό show που στήνεται με τους πολίτες ξανά θεατές και αμέτοχα κουκιά, η δύναμη του πράσινου εγχειρήματος των Οικολόγων Πράσινων είναι στην ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ και την ΕΥΘΥΝΗ των συγκεκριμένων λύσεων χωρίς εκπτώσεις χάριν συμφερόντων του κομματικού πελατολογίου.
Γι αυτό, σας καλώ να δώσετε μαζί μου, δύναμη στους Οικολόγους Πράσινους και ισχυρή πράσινη εκπροσώπηση στο νέο κοινοβούλιο.
Ας κάνουμε την αδυναμία μας δύναμη και ας δώσουμε στην αμφιβολία και την σύγχυσή μας θετική διέξοδο. 




* υποψήφιος με τους Οικολόγους Πράσινους στην Περιφέρεια (Υπόλοιπο) Αττικής

19 σχόλια:

  1. Φιλε Γιωργο

    Καλη επιτυχια!

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Εχω μετοικισει προσωρινα και στην Καλυβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από βάθη καρδίας καλή επιτυχία. Οι Οικολόγοι είναι το μόνο κόμμα που σκέφτομαι ούτως ή άλλως (μαζί με ένα ακόμη) για να ψηφίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αποβάλλει και κάποιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή επιτυχία φίλε Γιώργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν καί τό παιδεύω ακόμη στό μυαλό μου τί νά ψηφήσω, όμως σέ σένα φίλε Γιώργο από καρδιάς εύχομαι καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρ΄ ότι και εκεί προβλήματα θα έχεις και θα έχουν, κάτι ξέρουμε κι εμείς,καλή τύχη.Αν και αυτή τη φορά η "τύχη" δεν θα είναι με τους Ο.Π.
    Προσωπικά θα ρίξω άκυρο στις επόμενες βλέπουμε.
    Καλή τύχη και στον εταίρο Καππαδόκη της παρέας σας,που βρήκε επιτέλους το δρόμο του με το Στέφανο Μάνο,κ. Προκοπάκη.
    "Φάνης" Αφάνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλη επιτυχία αν και θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ. Μακάρι όσοι εκλεχτούν στην νέα Βουλή να υπηρετήσουν τον λαό με ευθύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το να εκλεγεί κάποιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές, δεν είμαι σίγουρος ότι είναι επιτυχία, αλλά μιας και είσαι αποφασισμένος, σου εύχομαι και εγώ καλή επιτυχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ minority - φυσικά δεν είναι επιτυχία, ρίσκο είναι υψηλού κινδύνου. Νομίζω όμως ότι δεν μπορούμε ειδικά τώρα να μην κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας. Άλλες εποχές θα μπορούσαμε να κάτσουμε στον καναπέ μας και να βλέπουμε τα αποτελέσματα ως trash tv - τώρα όμως;

      Διαγραφή
  9. Γιώργο από καρδιάς καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. είμαι αυτός που πιο πάνω είπα ότι θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήθελα να πω ότι πέρα από τις διαφορές ( μικρές ή μεγάλες) μεταξύ των αριστερών, οικολογικών και προοδευτικών δυνάμεων, υπάρχουν και πολλά κοινά σημεία και σε αυτά πρέπει να δίνουμε βάση και στις διαφορές να προσπαθούμε να βρούμε το κοινό σημείο. και αν σε επίπεδο ηγεσιών υπάρχει ένας δογματισμός, τουλάχιστον στην βάση ο κόσμος της αριστεράς έχει πολλά κοινά. Αναφέρομαι κυρίως στο κόσμο που θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική αριστερά και ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ πράσινους, αλλά και σε ένα κόσμο του κέντρου όπως και σε ενα κόσμο του ΚΚΕ που παρότι είναι δημοκρατής για ενα ανεξήγητο λόγο έχει παραπλανηθεί από την ηγεσία του ΚΚΕ. Η Χρυσή αυγή πιθανότατα θα μπει στην Βουλή, μαζί με έναν ενισχυμένο Καμμενο και άκόμα και το ΛΑ.ΟΣ να είναι στην Βουλή. Το Δημοκρατικό μέτωπο πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και να μην μιζεριάζει γιατί ο κίνδυνος εκτροπής είναι μεγάλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η απόφαση σου είναι σωστή. Η μη συμμετοχή, ειδικά τώρα, δεν είναι λύση.
    Καλή επιτυχία.
    Vinotinto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλή επιτυχία, αν και δεν ψηφίζω οικολόγους

    δ.β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιώργο καλή επιτυχία! και ας φροντίζουμε για αυτά που μας ενώνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γιώργο,
    μη μπορώντας πια να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ εξ αιτίας του ακραίου λαϊκισμού του που έχει φτάσει ακόμη και σε φλερτ με ακροδεξιά στοιχεία, θα ψηφίσω τους Οικ.Πράσινους και φυσικά θα επιλέξω ένα πρόσωπο που γνωρίζω και εκτιμώ.
    Κ.Δ.-Άνοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ ΚΔ - και εγώ είδα ανθρώπους που αναζητούν νομιμοποίηση ίσως και ασυλία σε πολλά ψηφοδέλτια, όχι μόνο του Συριζα, αλλά προς μεγάλη μου λύπη και εκεί. Θέλει προσοχή ποιον στέλνεις στη Βουλή...

      Διαγραφή
  15. Στη Δημοκρατική Αριστερά επίσης, η οποία έγινε κολυμπήθρα του Σιλωάμ για πανικόβλητους Πασοκτζήδες.
    ΚΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU