Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Τα νέα εκλογικά διλήμματα και οι Οικολόγοι Πράσινοι

πανέτοιμοι/ες για την νέα μάχη!

Πως μια κατ΄αρχήν αμφίβολη αναδίπλωση μπορεί να αποτελέσει τελικά εφαλτήριο εκτόξευσης για την πολιτική οικολογία

Μετά και την σύμπραξη ΝΔ - ΔΗΣΥ και Δράσης - Δημιουργίας Ξανά ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του νέου προεκλογικού τοπίου. Ήδη τα αποτελέσματα της απροθυμίας της Αριστεράς και των οπαδών της εξόδου από την ΕΕ, να συμμετέχουν στην διαμόρφωση πολυκομματικής κυβέρνησης - με βασική ευθύνη των Συριζα/Καμμένου και δευτερευόντως της Δημαρ - και της επανάληψης των εκλογών μέσα σε συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης, είναι φανερά: τα διλήμματα έχουν αντιστραφεί. 
Από την καταγγελία των κομμάτων του δικομματισμού και της μέχρι τώρα διαχείρισης και την επαναδιαπραγμάτευση των μνημονίων από νέες πολιτικές πλειοψηφίες φτάνουμε στην διαμόρφωση δυο νέων παρατάξεων: της επαναδιαπραγμάτευσης μέσα στην ΕΕ από την μια και της μονομερούς ακύρωσης των συμφωνιών και εξόδου από την ευρωζώνη από την άλλη.

Πίσω από αυτό το δίλημμα, αναδιοργανώνεται (και ενώνεται) ξανά η κεντροδεξιά εμφανιζόμενη ως η κατεξοχήν ευρωπαϊκή δύναμη. Χωρίς να αναλαμβάνει καμιά ευθύνη για την προηγούμενη διαχείρισή της που σχεδόν διπλασίασε το χρέος, για την "αντιμνημονιακή"/συντεχνιακή αντιπολίτευσή της μέχρι τον Οκτώβρη ούτε καν για την συντεχνιακή πελατειακή της διαχείριση των μνημονίων σε συναίνεση με το ΠΑΣΟΚ στην συνέχεια. Επανέρχεται με δύναμη ένας νέος δικομματισμός, όπου προσωρινά την θέση του ΠΑΣΟΚ που αναδιοργανώνεται, θα πάρει ο υποδοχέας του μίγματος των ωφελημένων της μεταπολίτευσης και των τυφλά οργισμένων, Συριζα.

Ποια είναι η θέση των Οικολόγων Πράσινων σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία;
Σίγουρα η απόφαση για αυτόνομη κάθοδο, συγκέντρωσε σημαντικές αντιστάσεις και διαφωνίες όσο και κριτική για απομονωτισμό σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την χώρα. Από την άλλη, τα ίδια τα γεγονότα έρχονται παραδόξως και εκ των υστέρων να συναινέσουν σε μια τέτοια απόφαση:
Ο ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετούμενος υπέρ μονομερών ενεργειών ακύρωσης των μνημονίων και συνεπακόλουθα δανειακής και ευρώ, ήδη, έχει διαμορφώσει ένα αντιευρωπαϊκό μπλοκ παρέα με τελείως ετερόκλητες δυνάμεις... όπως το συνονθύλευμα του Πάνου Καμμένου, το ΚΚΕ και την Χρυσή Αυγή. Ταυτόχρονα, δεν απάντησε ποτέ στα ερωτήματα των ΟΠ για συγκεκριμένες απαντήσεις παραμένοντας κρυμμένος πίσω από το ¨αντιμνημονιακό" νεφέλωμα και τον ανεύθυνο λαϊκισμό που συντηρεί με την νέα εκδοχή του "λεφτά υπάρχουν".
Η ΔΗΜΑΡ, δεν έδειξε και πολλή ζέση να δημιουργήσει μια προεκλογική διαδικασία αμοιβαίας προγραμματικής διερεύνησης και δεν έκανε καμιά δημόσια πρόταση για πιθανή συνεργασία. Ίσως στα ηγετικά κλιμάκια επεκράτησε η άποψη ότι πιο εύκολα λεηλατείς σε ψήφους ένα κόμμα που συμπιέζεται κοντά στο 3% παρά εισπράττεις από μια εκλογική συνεργασία που θέλει και συγκεκριμένες δεσμεύσεις. 
Οι ΚΕΝΤΡΏΟΙ φιλελεύθεροι, με την κατάληξη που είχαν οι διεργασίες -πρώτα μεταξύ τους- απέδειξαν ότι οι καρέκλες είναι πιο σημαντικές από τις υπεσχημένες υπερβάσεις  που διαλαλούσαν σε αριστερούς και οικολόγους μεταρρυθμιστές όλο το προηγούμενο διάστημα. Επεκράτησε η α-πολιτική και εξευτελίστηκε η αμοιβαία διάθεση εμπιστοσύνης όσων συμμετείχαν από κινήσεις κορυφής παλαιοκομματικής νοοτροπίας.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; 
Ότι ο χώρος πιθανών προεκλογικών συνεργασιών των Οικολόγων Πράσινων εξανεμίστηκε ...από μόνος του...
Απέμεινε μονάχα η μετεκλογική δέσμευση για σχηματισμό οπωσδήποτε κυβέρνησης με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, παραμονή στο ευρώ, εφαρμογή των σωστών μεταρρυθμίσεων και αναδιαπραγμάτευση των λάθος οριζόντιων μέτρων περικοπών και υφεσιακών πολιτικών, λειτουργίας του κράτους και βιώσιμης αναπτυξιακής πορείας. Δέσμευση που συμμερίζεται η ΔΗΜΑΡ, οι Φιλελεύθεροι αλλά στα λόγια, ακόμη και τα συνθλιμμένα  κόμματα του πρώην δικομματισμού, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν προτάσεις, έχουν διακριτό στίγμα εναλλακτικής πορείας και είναι ευρωπαίοι χωρίς υποσημειώσεις. Επίσης είναι δεσμευμένοι υπέρ των μετεκλογικών συνεργασιών και του οπωσδήποτε σχηματισμού  πολυκομματικής κυβέρνησης από αυτές τις εκλογές.
Θα δοκιμαστούν από τις συμπληγάδες της νέας πόλωσης ανάμεσα στον παλιό και τον νέο λαϊκισμό. Όμως, δεν έχουν να κρύψουν τίποτα κάτω από το τραπέζι και οι συμβολή τους παραμένει αναγκαία και άκρως απαραίτητη στη νέα πορεία της χώρας μας που πρέπει να ξεκινήσει στις 18 Ιουνίου. 
Αποτελούν μια δύναμη εμπιστοσύνης, διαφάνειας και σαφών προτάσεων εξόδου από την κρίση με αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου. Όσο προχωράμε προς τις εκλογές, τα μειονεκτήματα της αυτόνομης καθόδου μπορούν - και ήδη υπάρχουν τέτοια σημάδια - να γίνουν πλεονεκτήματα μιας υπεύθυνης συνεργατικής δύναμης με καθαρό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Κι αντί για "πράσινο ΚΚΕ" (με την έννοια της οικολογικής καθαρότητας και του απομονωτισμού) να αποδειχτούν η νέα εναλλακτική δύναμη απέναντι στην αμετροέπεια και την μικροκομματική ανευθυνότητα που πλήττει ολόκληρο το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα και τον νέο δήθεν "αριστεροδεξιό" διπολισμό και την αναβίωση εμφυλιακών διλημμάτων που προωθούνται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε, τα ερωτήματα προς όλους σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, είναι επιτέλους επί της ουσίας - ο θυμός εκφράστηκε, τώρα ας εκφραστεί και κάθε στρατηγική πια υπεύθυνη επιλογή. Κι εδώ οι ΟΠ έχουν πολλά να πουν.

3 σχόλια:

  1. Συμφωνώ, θα μείνουμε πιστοί στην ψήφο μας της πρώτης Κυριακής με την ελπίδα πως η Αριστερά των ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ θα αυτοαποκαλύπτεται εγκλωβισμένη μέσα στην αλαζονία της όσο πλησιάζουμε στις κάλπες.
    ΚΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν κατάλαβα πώς εξήχθη το συμπέρασμα ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ (προσωποιημένος μάλιστα) για τη μη πολυκομματική κυβέρνηση).

    You 've got mail

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "θα μείνουμε πιστοί στην ψήφο μας της πρώτης Κυριακής". Οι ΟΠ ειναι - προς το παρον- ο πραγματικος ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ της Οικολογικής Αριστεράς, μεχρι αποδειξεως του εναντιου.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU