Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Στον ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετούν καθαρά συντεχνιακά αιτήματα, όπως έκαναν επί δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Έτσι, όσοι ωφελούνται από τον κρατισμό σήμερα συσπειρώνονται γύρω του

του Ηλία Μόσιαλου*

Η κριτική για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εστιάστηκε κυρίως στις δημοσιονομικές επιπτώσεις του. 
Είναι σαφές πως, αν σήμερα είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους στην ΕΕ, αυτό οφείλεται στο ότι το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας (που δεν περιλαμβάνει τους τόκους) μειώθηκε με τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων από 24 δισ. ευρώ το 2009 σε 4 δισ. τον Δεκέμβριο του 2011. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία προτείνει να επιστρέψουμε στην εποχή των μεγάλων δημοσιονομικών ανοιγμάτων για να εισέλθουμε σε αναπτυξιακή πορεία. 
Αλλά όταν το 2009 είχαμε αυτό το τεράστιο έλλειμμα, η χώρα είχε ύφεση -3,2%.
Θα περίμενε κανείς από ένα αριστερό κόμμα να τονίσει τις ανεπάρκειες του παραγωγικού μας μοντέλου και να θελήσει να αλλάξει τις ατέλειες των παραγωγικών σχέσεων. 
Αντιθέτως, τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; 
  • Δεν προτείνει τίποτα για τις ανισότητες, για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και για τις μορφές ανάπτυξης. Προτείνει μόνο προσλήψεις, κάλυψη δήθεν οργανικών κενών στην Παιδεία (τη στιγμή που έχουμε έναν καθηγητή ανά 8,4 μαθητές) και επιδοματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας αντί για πολιτικές ενίσχυσης της εργασίας και της επιχειρηματικότητας. 
  • Δεν λέει τίποτα για αύξηση του ανταγωνισμού και την αναγκαία αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών που υπολειτουργούν (Επιτροπή Ανταγωνισμού). Και αυτό γιατί εμπνέεται μόνο από τον κρατισμό.
Αλλά ο κρατισμός αναπαράγει και διευρύνει τις ανισότητες: 

Ενας δάσκαλος, π.χ., έπειτα από 30 χρόνια υπηρεσία αμείβεται με το ένα δεύτερο ή το ένα τρίτο του μισθού των «ρετιρέ» των ΔΕΚΟ. 
Η σύνταξη ενός διοικητικού υπαλλήλου του δημόσιου τομέα, πανεπιστημιακής μόρφωσης, υπολείπεται περίπου 500 ευρώ του συναδέλφου του της ΔΕΗ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Στον χώρο της Υγείας η Ελλάδα είναι η χώρα με τις υψηλότερες (μετά τις ΗΠΑ) ανισότητες στην πρόσβαση στις υπηρεσίες, παρότι έχουμε τους περισσότερους γιατρούς, φαρμακοποιούς και οδοντιάτρους ανά χίλιους κατοίκους όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και παγκοσμίως. 
Τα λεγόμενα «ευγενή» Ταμεία... (πολλά εκ των οποίων επιδοτούνται από «κοινωνικούς» πόρους) πληρώνουν μόνο το μεταβλητό κόστος των υπηρεσιών υγείας, γιατί οι μισθοί του υγειονομικού προσωπικού αλλά και η συντήρηση των υποδομών επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τους Ελληνες που πληρώνουν φόρους.

Στην Παιδεία, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, οι πολίτες πληρώνουν συνολικά 5,17 δισ. ευρώ από το εισόδημά τους, δηλαδή το 35,2% της συνολικής χρηματοδότησης, που ανέρχεται στο ποσό των 14,7 δισ. ευρώ, για τις διάφορες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών. 
Και όμως 37.652 παιδιά εγκαταλείπουν τα σχολεία τους. Οσοι φοιτητές είναι πάνω από το όριο της φτώχειας είναι 24 φορές περισσότεροι από τους αντίστοιχους φτωχούς που έχουν κάνει μεταπτυχιακό. 
Επίσης, οι φτωχοί που έχουν τελειώσει το Λύκειο είναι τρεις φορές λιγότεροι από όσους αποφοίτους βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας. Οι πτυχιούχοι ΑΕΙ, οι οικογένειες των οποίων είναι πάνω από το όριο της φτώχειας, είναι 7,7 φορές περισσότεροι από όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η άρση των ανισοτήτων δεν υπάρχει, γιατί οι ελληνικές ανισότητες παράγονται από τον κρατισμό που υπερασπίζεται. Αντιστοίχως, όσοι ωφελούνται από τον κρατισμό σήμερα συσπειρώνονται γύρω του. 
Ο ελληνικός κρατισμός παράγει και ανισότητες στο επίπεδο της κοινωνίας, μεταξύ όσων έχουν σίγουρη και ασφαλή εργασία και όσων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα με ανασφάλεια και συχνά με ανεξέλεγκτες συνθήκες. 
Ο ελληνικός κρατισμός όμως είχε διπλή φύση και μέσα στο ίδιο το Δημόσιο. Αφενός δημιούργησε θέσεις εργασίας καθόλου προνομιούχες, χωρίς δυνατότητες ανέλιξης και κακοπληρωμένες, αφετέρου θέσεις εργασίας σχετικά ασφαλείς και με ιδιαίτερα υψηλές αμοιβές.
Αριστερή πολιτική όμως σημαίνει ανάπτυξη με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και ενεργοποίηση του κοινωνικού ασανσέρ (κοινωνική κινητικότητα), μέσα από σοβαρές δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες που θα συμβάλλουν στην επίτευξη δεξιοτήτων (κυρίως μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος), αλλά και θα δημιουργούν συνθήκες εκδίπλωσης και πραγματοποίησής τους στην αγορά εργασίας. 
Τι προϋποθέτει αυτή η αριστερή πολιτική; 
Προϋποθέτει τη στήριξη ενός μοντέλου παραγωγής που θα βασίζεται στον υγιή ιδιωτικό τομέα και στην ταυτόχρονη ενίσχυση του κράτους πρόνοιας των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως είναι η στήριξη βρεφονηπιακών σταθμών και υπηρεσιών για ηλικιωμένους. 
Μια τέτοια πολιτική θα διευκολύνει τις γυναίκες να συμμετέχουν ισότιμα στην αγορά εργασίας και θα άρει πολλές ανισότητες σε αυτόν τον τομέα, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύει και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. 
Προϋποθέτει ακόμη υπηρεσίες κατάρτισης για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των πολιτών και τη σύγκλισή τους με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας. 
Προϋποθέτει, τέλος, σοβαρές υπηρεσίες υγείας, κοινωνική δικαιοσύνη στις συντάξεις, δημόσιο τομέα που θα εγγυάται αξιοκρατία, υγιή ανταγωνισμό και διαφάνεια στις συναλλαγές.
Γι' αυτά όμως τίποτα δεν λένε στον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάνε για το δημόσιο συμφέρον, στην ουσία εξυπηρετούν καθαρά συντεχνιακά αιτήματα, όπως έκαναν επί δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία.

*Ο Ηλίας Μόσιαλος είναι καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στη London School of Economics και πρώην υπουργός Επικρατείας
*ΤΑ ΝΕΑ, 5/5/12

12 σχόλια:

  1. Καλά ότι λέει το άσπρο μαύρο είναι γεγονός. Ο κρατισμός αναπαράγει τις ταξικές διακρίσεις... άκρως δεξιά λογική και νεοφιλελεύθερη. Δηλαδή, οι δημόσιοι υπάλληλοι κατέχουν μέσα παραγωγής, παράγουν υπεραξία που τους επιτρέπει να θησαυρίζουν σε βάρος μισθωτών υπαλλήλων ΤΟΥΣ κλπ.

    Μάλιστα. Για την καημένη της αστική τάξη που έχει ιδιωτικά νοσοκομεία, φαρμνακευτικές εταιρείες κλπ; Κι αυτοί οι καημένοι υπόκεινται στις ταξικές διακρίσεις που επιβάλλει ο... κρατισμός;

    (δεν κατάλαβα το ρόλο της αναδημοσίευσης πάντως)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά, ζούμε σουρεαλιστικές καταστάσεις. Όλα αυτά τα φρικτά της Ελληνικής κοινωνίας που το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τα διορθώνει (κατά τον αρθρογράφο), τα δημιούργησε το κόμμα του. Αυτή την τερατώδη ευθύνη την αντιπαρέρχεται και κατηγορεί ένα κόμμα που ζητάει ψήφο για να κυβερνήσει, ότι εξυπηρετεί διάφορα περίεργα συμφέροντα (συντεχνίες κ.λ.π.), τα οποία όμως συμφέροντα τα εξυπηρέτησε αρκούντως το κόμμα του αρθρογράφου όλα τα χρόνια που κυβέρνησε. Που σαι ρε Ιονέσκο; Αριστουργήματα θα έγραφες αν ζούσες στην Ελλάδα σήμερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά, ζούμε σουρεαλιστικές καταστάσεις. Όλα αυτά τα φρικτά της Ελληνικής κοινωνίας που το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τα διορθώνει (κατά τον αρθρογράφο), τα δημιούργησε το κόμμα του. Αυτή την τερατώδη ευθύνη την αντιπαρέρχεται και κατηγορεί ένα κόμμα που ζητάει ψήφο για να κυβερνήσει, ότι εξυπηρετεί διάφορα περίεργα συμφέροντα (συντεχνίες κ.λ.π.), τα οποία όμως συμφέροντα τα εξυπηρέτησε αρκούντως το κόμμα του αρθρογράφου όλα τα χρόνια που κυβέρνησε. Που σαι ρε Ιονέσκο; Αριστουργήματα θα έγραφες αν ζούσες στην Ελλάδα σήμερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κατήφορος της Νεοφιλελεύθερης Στρουθοκάμιλου δεν έχει τέρμα.
    Μιλάμε για άρθρο που αντιστρέφει ΕΝΤΕΛΩΣ την πραγματικότητα.
    Δηλαδή οι ακραίες νεοφιλελεύθερες αντικρατιστικές πολιτικές της Θάτσερ και του Ρήγκαν, δημιούργησαν κοινωνίες ισότητας;

    Θα τρελαθούμε τελείως.

    Στρατής Γατελούζος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοσιαλδημοκράτης είναι ο άνθρωπος. Μην τον ταυτίζουμε με ότι μα συμφέρει...

      Διαγραφή
    2. Φιλελεύθερος σοσιαλδημοκράτης. δηλαδή ένας πολιτικός που υπηρετεί όλους τους άλλους πλην του ελληνικού λαού.

      Στρατή, έχεις απόλυτο δίκιο.

      Διαγραφή
  5. Ένας σοσιαλδημοκράτης που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης είναι πρόθυμος να εφαρμόσει κάθε αντιλαϊκή πολιτική,για λογαριασμό των ιδιωτικών εταιρειών φαρμάκου,της διάλυσης των δημοσίων νοσοκομείων,της προώθησης των ιδιωτικών ομίλων υγείας.Για όσους έχουν ακόμη να πληρώνουν.Οι άλλοι ας πάνε να ψοφήσουν,ατύχησαν.Τί υποκρισία,αναλγησία και ξεδιαντροπιά..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαίρομαι που οι δογματικοί παραμένουν στην εποχή τους - καταγγείλτε τους αριστερούς και την αριστερή πολιτική! Τι σχέση έχετε άλλωστε μαζί τους; Τι σχέση έχει με σας η ανάρτηση κειμένου ενός σκεπτόμενου αριστερού;
    Κι εσύ Δείμο μαζί που μου φαίνεται ακόμη δεν έχεις φύγει από το ΚΚΕ - άντε έως τις συνιστώσες το πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν, Γιώργο, εγκαλούμαι, επειδή βλέπω τις ταξικές διαφορές όχι από το κράτος, αλλά από τις σχέσεις παραγωγής και τα χρήματα που απολαμβάνουν οι πολίτες, τότε είμαι χαρούμενος που ακόμα είμαι στην αριστερά και δε χρειάζομαι επιθετικούς προσδιορισμούς μπροστά από τη λέξη αριστερά.

    Αν ένας υποψήφιος βουλευτής ταυτίζεται ή συμφωνεί σε μεγάλο μέρος με τον πολιτικό λόγο (δεξιό στην ουσία του, αλλά λίγη σημασία έχει αυτό) ενός πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, τότε το 2% έχει κι άλλες ερμηνείες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγκαλείσαι για την συμφωνία σου στις λοιδορίες του Στρατή Γ., για "νεοφιλελεύθερη στρουθοκάμηλο" και μην κάνεις την πάπια. Δεν με πειράζει η συμφωνία σου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δημοκρατία έχουμε - αλλά να φτάνεις σε αυτό το σημείο; Φαίνεται ότι μέσα σου σκέφτεσαι ακόμη με όρους δύναμης, βίας, καταγγελίας και προβοκάτσιας του "αντιπάλου". Δεν μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό από το να σε αποχαιρετήσω από την παρέα των φίλων αναγνωστών.
      Στο καλό και καλή παρέα με τον Θέμη Δημητρακόπουλο και τους υπόλοιπους νέους προσήλυτους των νεοκομσομόλων που μαζί καταγγέλλετε την "εμετική" Μεταρρυθμιστική Αριστερά (http://www.facebook.com/profile.php?id=100000246059280) (!!!). Μεγάλες στιγμές...

      Διαγραφή
    2. 1) Η συμφωνία μου με το Στρατή ήταν στη φράση Δηλαδή οι ακραίες νεοφιλελεύθερες αντικρατιστικές πολιτικές της Θάτσερ και του Ρήγκαν, δημιούργησαν κοινωνίες ισότητας;.
      2)Είμαι υπερβολικά ευγενικός και έχω εξαιρετικό κριτήριο επιλογής ανθρώπων. Είμαι δε τόσο υπέρ υο διαλόγου (σε αντίθεσει με άλλους που προσβάλλουν, όχι ο παρών συνομιλητής, ώστε να μην τους κρίνω ποτέ, αλλά μόνο τα λόγια τους. Ως εκ τούτου ποτέ δε θα χαρακτήριζα το ιστολόγιο ή το διαχειριστή του, αλλά μόνο τα λόγια του (αυτό επειδή προτίμησες να δεις την προσβολή περί νεοφιλελεύθερης στρουθοκαμήλου κι όχι την πολιτική μου συμφωνία. Καλά από τις 3 φράσεις μόνο τη μισή είδες κι επέλεξες; Εκτός αν υπήρχε άλλος λόγος που δεν κατανοώ).
      3) Η μεταρρυθμιστική αριστερά ουδέποτε χαρακτηριστικέ εμετική από εμένα. Αντίθετα, εμετικό έκρινα το topik του Προκοπάκη. Εσείς τον χαίρεστε και τον έχετε στα όπα όπα (όσοι συμμετέχετε) και τον ανέχεστε να προσβάλλει την αριστερά -τη μεταρρυθμιστική- ενώ κατεβαίνει με φιλελεύθερους σε εκλογές κι ενώ η γυναίκα του έχει φύγει από τη ΔΗΜΑΡ επειδή δεν την κατέβασαν στις εκλογές υποψήφια. Αυτές οι συμπεριφορές δε γεννιούνται, αλλά υποθάλπονται. Η ομάδα (κι εδώ διαφωνώ με το Θέμη) έχει σοβαρά κι αξιόλογα άτομα, με τα οποία και διαφωνώ βεβαίως, αλλά αξιόλογα άτομα. Και για αυτό έμεινα μέχρι τώρα (άλλη διαφωνία με το Θέμη). Ένα όμως εμετικό κείμενο ταύτισης του γιαουρτιού ως βίας και του φασισμού, όταν καλύπτεπται από τόσα μέλη, εμένα θα με βρει αντίθετο.
      Και με τη δύναμη τη μικρή που έχω, με τη δύναμη των λίγων αναγνωστών μου, αυτή την προβοκάτσια του υπηρέτη του νεοφιλευθερισμού προς την αριστερά θα την ξεσκεπάσω... Δεν μπορεί ένας υποψήφιος φιλελεύθερου κόμματος, να θέλει να μου τη βγει αριστερά, να προσβάλλει τον αγώνα χιλιάδων ανθρώπων, απλά και μόνο για να έχει την τιμή να είναι υποψήφιος βουλευτής αυτός και να μας το παίζει και διανόηση.
      Αλλά σε παρακαλώ πολύ, λόγια στο δικό μου στόμα, μη βάζεις. Η ομάδα δεν είναι εμετική. Εμετικοί είναι ορισμένοι εκεί μέσα.

      Διαγραφή
    3. "η γυναίκα του έχει φύγει από τη ΔΗΜΑΡ επειδή δεν την κατέβασαν στις εκλογές υποψήφια". Τελικά είσαι απίστευτα ανεύθυνος και προκατειλημμένος - βαποράκι κανονικό του Συριζα. Εκτός από τις μπούρδες που λες για να δικαιολογηθείς -όλοι βλέπουν την απάντησή σου στο σχόλιο- τολμάς να ααπαράγεις και τις ανοησίες που κάποιοι χρησιμοποιούν για να βρωμίζουν ανθρώπους και υπολήψεις. Μάθε πρώτα πότε έφυγε η Κιντή και γιατί και πόσους μήνες πριν τις εκλογές. Όσο για τον πολιτικό φιλελευθερισμό -που ακόμη μέσα στον δογματισμό σου μπερδεύεις με τον νεοφιλελευθερισμό - είναι και αυτοπροσδιορισμός των Οικολόγων Πράσινων και κάθε δημοκρατικού κόμματος. Οι επιλογές του Γ.Προκοπάκη είναι δικαίωμά του και τις επεξηγεί πάντα πολιτικά - αντίθετα με εσένα που δουλεύεις άριστα το αριστερόμετρο για τους άλλους. Για βάλτο να δουλέψει για σένα.
      υγ Θα εκτιμούσα πολύ να μην ξαναδώ σχόλιό σου σε αυτό το ιστολόγιο. Έχεις το δικό σου - ελπίζω να μην το θεωρείς σαν άλλους συριζαίους δημοκρατικό σου δικαίωμα να μας βρίζεις και μέσα στο σπίτι μας; (Ο φίλος σου ο Θέμης, με τον πολιτισμό που τον διακρίνει γράφει προς όλους μας "ουστ"... μη με φέρεις σε ανάλογο πολιτιστικό επίπεδο :)

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU