Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Ανατροπή εκλογικών προτεραιοτήτων μετά την αυτοαπομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ σε εξοδιακή πολιτική


Σαφής πλέον (και μοναδική) προοπτική η κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το ερώτημα στους ψηφοφόρους είναι από ποιους και με τι δύναμη ο καθένας

Μέχρι χθες η πιθανότητα "κυβέρνησης της Αριστεράς" φάνταζε σαν πιθανό σενάριο, με την αναμενόμενη προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωπαϊκό πλάνο  αλλά και την συμμετοχή σε μια τέτοια προσπάθεια της Δημοκρατικής Αριστεράς και άλλων μικρότερων δυνάμεων. 
Από χτες όμως όλα έχουν αλλάξει: 
Η εμμονή Τσίπρα σε μονομερή ακύρωση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης τα τίναξε όλα στον αέρα. Με δεδομένη την άρνηση της Δημοκρατικής Αριστεράς να τραβήξει μαζί του αυτόν τον καταστροφικό δρόμο, την πάγια άρνηση του ΚΚΕ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την καταγγελία της εξοδιακής πολιτικής του και από μικρότερες δυναμεις σαν τους Οικολόγους Πράσινους, η εικόνα για τις ανάγκες στις 18 του Ιουνίου αλλάζουν καθοριστικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει μόνος του από το κάδρο της διακυβέρνησης. Η εφαρμογή της πολιτικής του απαιτεί πλέον αυτοδυναμία, εφόσον κανείς άλλος δεν είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί μαζί του στο απευκταίο σενάριο της εξόδου της χώρας μονομερώς από την ευρωζώνη με ότι αυτό συνεπάγεται. Άρα ο ρόλος του περιορίζεται είτε στην αντιπολίτευση (και μάλλον αυτό επιθυμεί διακαώς και με όσο μεγαλύτερο ποσοστό γίνεται, αφού δεν έχει εσωτερική συνοχή ούτε πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης) είτε στην συμμετοχή του σε μια οικουμενική κυβέρνηση σωτηρίας ως ενός εκ των εταίρων (πράγμα που μάλλον θα αποφύγει για να μην αναλάβει καμία ευθύνη).

Η κυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ ακόμη και αν βγουν οι αριθμοί, δεν νομιμοποιείται να συνεχίσει την διαχείριση, εφόσον έχει χρεωθεί από τον λαό με τα λάθη της διετίας, την ακινησία των μεταρρυθμίσεων και την παράλυση κάθε διαδικασίας εκπόνησης εναλλακτικής πρότασης (μόνο και μόνο για την προστασία του πελατειακού συστήματος). Ακόμη και αν πράγματα έχουν αλλάξει μέσα στα κόμματα του παλιού δικομματισμού, μια τέτοια κυβέρνηση απαιτεί μεγαλύτερη βάση, δηλαδή την συμμετοχή τουλάχιστον και της ΔΗΜΑΡ (κάτι που απερρίφθη στις προηγούμενες διερευνητικές ως παροχή "αριστερού άλλοθι").
Μόνη λοιπόν εκδοχή διακυβέρνησης είναι η συμμετοχή "όλων" ή των περισσοτέρων σε κυβέρνηση συνεργασίας που θα διαπραγματευτεί ένα εθνικό εναλλακτικό σχέδιο, ένα δικό μας μνημόνιο σε σταδιακή αντικατάσταση του τρέχοντος. Και που οι εταίροι μας και δανειστές δεν έχουν πρόβλημα να αποδεχτούν αρκεί να βγαίνουν τα νούμερα της δημοσιονομικής προσαρμογής και να αποπληρώνεται  με κάποιον τρόπο το δάνειο.
Οι ψηφοφόροι έτσι έχουν πια μπροστά τους ένα και μοναδικό ερώτημα: ποιον να στηρίξουν από όσους θέλουν να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες (και δεν υπεκφεύγουν με  παραπλανητικά διλήμματα) και πόσο (δηλαδή πόσο σημαντικό να είναι το βάρος του στη νέα κυβέρνηση).

Με αυτό το νέο κριτήριο, πολλά μπορούν να αλλάξουν τις επόμενες μέρες. Κόμματα που δεσμεύονται να προσφέρουν στην δημιουργία κυβέρνησης και την αποφυγή καταστροφικών περιπετειών έχουν την δυνατότητα να ενισχυθούν σημαντικά (όπως η Δημοκρατική Αριστερά) ή και να ανατρέψουν την δημοσκοπική τάση και να εκπροσωπηθούν στην Βουλή (όπως η Δράση/ΔΞ και οι Οικολόγοι Πράσινοι). 
Προφανώς η κυβέρνηση εθνικής ενότητας τους χρειάζεται όλους όσους/ες σκέφτονται θετικά και έχουν συγκεκριμένες προτάσεις και δέσμευση διαλόγου και συναινέσεων. 
Οι υπόλοιποι αποφάσισαν να τραβήξουν τον δικό τους δρόμο - το πόσοι θα τους ακολουθήσουν γίνεται σιγά σιγά δικό τους πρόβλημα - γιατί ο ανορθολογισμός και ο μεσσιανισμός έπιασε ήδη το μέγιστό του και οι πηγές τους στερεύουν. Πήραν την διαμαρτυρία, έπρεπε πια και να πείσουν κάποιους/ες από το υπόλοιπο κοινό. Όμως προτίμησαν την αυτοαπομόνωση σε μια μονοδιάστατη και καταδικασμένη εξοδιακή πολιτική: "μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ". Και η αλαζονεία ανταμείβεται...

7 σχόλια:

  1. oι Ο -π και η Δημαρ θα πρεπει να ειναι ετοιμοι για σημαντικές συζητησεις αλλά και ..παροχή πρωτων βοηθειων στον τραυαματισμένο απο τις Διεψευσεις κοσμο αμεσως μετα τις εκλογές .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και που να δεις πόσο (και πως) θα "αμειφθούν" αυτοί (της "εθνικής ενότητας"), που θα κυβερνήσουν - αν και όσο μπορέσουν να κυβερνήσουν!

    (Όσον αφορά την παροχή των "πρώτων βοηθειών", αυτές σίγουρα θα χρειασθούν, για την περίθαλψη των κυβερνητών της "εθνικής ενότητας", που θα υποστούν, όσα υποστούν από τις "εκδηλώσεις αγάπης, λατρείας, ανείπωτου θαυμασμού και αστείρευτης ευγνωμοσύνης" που θα επιδείξει ο ελληνικός πληθυσμός, για την ... "εθνοσωτήριο" προσφορά τους).

    Αλλά δεν χρειάζεται τόσο άγχος, τόση βιασύνη και τόση ... κοσμοσυρροή, για το μοίρασμα των υπουργικών θώκων. Μέχρι την επομένη της 17ης ημέρας του μηνός, υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη.

    Ως εκ τούτου, υπομονή και η ώρα, αν είναι νάρθει, θε ναρθεί. Αλλιώς, θα προσπεράσει. Και εν πάση περιπώσει, η πολιτική γκιλοντίνα και ο πολιτικός τους δήμιος, που περιμένουν τους μέλλοντες "εθνικούς κυβερνήτες" του τόπου, δεν πρόκειται να καθυστερήσουν στο ραντεβού τους. Θα είναι εκεί στην ώρα τους, για την εκκαθάριση των λογαριασμών και των εκκρεμοτήτων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Κόμματα που δεσμεύονται να προσφέρουν στην δημιουργία κυβέρνησης και την αποφυγή καταστροφικών περιπετειών έχουν την δυνατότητα να ενισχυθούν σημαντικά (όπως η Δημοκρατική Αριστερά) ή και να ανατρέψουν την δημοσκοπική τάση και να εκπροσωπηθούν στην Βουλή (όπως η Δράση/ΔΞ και οι Οικολόγοι Πράσινοι)."

    Να στηρίξουμε ΔΗΜΑΡ,Ο-Π,Τζήμερο-Μάνο(!!!) για χάρη.. κυβέρνησης 'Εθνικής ενότητας' και λοιπά κολοκύθια.

    Ευχαριστώ,δε θα πάρω.Όχι άλλη φτώχεια,εξαθλίωση,ανεργία,εξευτελισμό και υποταγή στο νεοφιλελευθερισμό.

    ΣΥΡΙΖΑ μέχρι κι αυτοδυναμίας αν είναι δυνατόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο “ροιδης εμμονες” κανει αυστηρη κριτικη στον ΣΥΡΙΖΑ οτι πολλοι θα την γλυτωσουν αλλαζοντας στρατοπεδο, λ.χ. εφοριακοι.

    Λογω ηθικης σημασιας το αναρτω και να με συγχωρειτε για την καταχρηση του χωρου.

    O κ.Τσίπρας και οι εφοριακοί

    22/05/2012 από Po

    Είναι η αριστερή προστασία της διαφθοράς λύση;

    http://roides.wordpress.com/2012/05/22/22may12%CE%AF/#comment-50798

    Νέος και Ανατροπέας (!), να σκύβει δουλικά το κεφάλι στον Αρχιερέα των Γομόρων και να βαυκαλίζεται: «Όθεν φρονώ πως είμαι στα γεμάτα ενδεδειγμένος για να υπηρετήσω αυτήν την χώρα, την προσφιλή πατρίδα μου …».

    Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

    Κύριε Ροΐδη,
    Βρίσκομαι στην πολύ δυσάρεστη θέση να βάλω εύλογα ερωτήματα προς ένα προοδευτικό δημοκρατικό κόμμα, με έντιμα και καλοπροαίρετα στελέχη, που φιλοδοξεί αύριο κιόλας να μας κυβερνήσει. Δεν το κάνω από αντιπολιτευτική διάθεση, είναι δεδομένη η αντίθεσή μας στα διεφθαρμένα, ανεύθυνα και καταστροφικά κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στον εθνικιστή αρχηγό της πρώτης και στο Φαρισαίο του δεύτερου, αλλά δεν είναι τίμιο να προσποιούμαι ότι δεν βλέπω πως ο κ.Τσίπρας και το κόμμα του, θέλουν να κρατούν ομερτά σε μια σειρά φοβερών σκανδάλων και προβλημάτων όπως τα οικονομικά της Εκκλησίας, οι υπερεξοπλισμοί, η αδικαιολόγητη δικαστική ασυλία Τσουκάτου-ΠΑΣΟΚ, η νόμιμη προμήθεια του C4I (ΓΑΠ-Τρεπεκλής), τα μυστικά κονδύλια (με εξαίρεση μια αδικαιολόγητα καθυστερημένη, σοβαρή μεν αλλά βραχύβια, χωρίς συνέχεια, παρέμβαση Τσίπρα κατά ΓΑΠ), η διαφθορά ενός μεγάλου τμήματος των εφοριακών-μηχανικών πολεοδομιών-γιατρών. Εκτός κι αν θεωρηθούν επαρκές άλλοθι, κάτι μισόλογα δεξιά και αριστερά, κάποιες αποσπασματικές ευκαιριακές ατάκες ή δυο σειρές σε κάποιο αραχνιασμένο κομματικό κείμενο που δε διάβασε ποτέ κανείς.

    Η πατρίδα μας περνάει εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και φοβάμαι πως μερικοί προσπαθούν να αναβιώσουν το 1981, σαν φάρσα, στου κασίδη το κεφάλι και με τον Κασιδιάρη στη Βουλή. Γι’αυτό και η σιωπή σε όσα κωμικοτραγικά διαδραματίζονται και σε όσα φοβερά απειλούνται, ισοδυναμεί με προδοσία. Γράφω λοιπόν αυτολογοκρινόμενος αυτά τα ελάχιστα, ελπίζοντας πως βάζω ένα πολύ μικρό λιθαράκι στο να σοβαρευτούν φίλιες δυνάμεις και να αποφύγουμε να σκάσει η βόμβα της χρεοκοπίας στα χέρια μιας χαζοχαρούμενης Αριστεράς, με αποτέλεσμα ένα Βατερλώ που θα στείλει τη χώρα στη σκηνή της τραγωδίας και την Αριστερά άδικα στο εδώλιο του (συν)υπεύθυνου και του (συγ)κατηγορούμενου, από αυτούς μάλιστα που πυροδότησαν την έκρηξη.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχετικά με τους εφοριακούς ξεχωρίζω δυο ειδήσεις από «ΤΑ ΝΕΑ»:

    1. «Η κρίση χτύπησε το φακελάκι και το γρηγορόσημο… Γιατροί, εφοριακοί και υπάλληλοι πολεοδομιών έριξαν τις τιμές. ... Το αποτέλεσμα, όπως καταγράφεται στην Εθνική Ερευνα για τη Διαφθορά για το έτος 2011 που παρουσίασε ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας – Ελλάδας Κώστας Μπακούρης ήταν να ξοδευτούν 554 εκατ. ευρώ για φακελάκι, ποσό μειωμένο κατά 78 εκατ. σε σχέση με το 2010. Νοσοκομεία, εφορίες και πολεοδομίες παραμένουν σταθερά στις πρώτες θέσεις κατάταξης της μικροδιαφθοράς στο Δημόσιο. Ο δημόσιος τομέας εξακολουθεί να κατέχει τη μερίδα του λέοντος στην πίτα της μικροδιαφθοράς, όπως διαπιστώνεται από την αύξηση του ποσοστού των νοικοκυριών που αναφέρουν περιστατικά διαφθοράς στο Δημόσιο (7,4% το 2011, έναντι 7,2% το 2010) συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα (3,4% το 2011, έναντι 4% το 2010), στην έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Public Issue για λογαριασμό της Διεθνούς Διαφάνειας» (4/4/2012).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 2. «Ξέσπασε πόλεμος για τη διαφθορά στις εφορίες

    Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δ. Σπινέλλης απαντά στις μηνύσεις των εφοριακών καλώντας τους πολίτες που έχουν πέσει θύματα επίορκων υπαλλήλων να καταθέσουν τις εμπειρίες τους (ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ -13/3/ 2012)

    Βεντέτα για την τιμή των εφοριακών έχει ξεσπάσει μεταξύ του συνδικαλιστικού τους οργάνου και του πρώην γενικού γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδη Σπινέλλη. Οι μεν επιτίθενται με μήνυση και οργίλες ανακοινώσεις, ο δε απαντά σχεδιάζοντας την υπερασπιστική του γραμμή με βάση το Διαδίκτυο και τις εμπειρίες χιλιάδων πολιτών. Ηταν 13 Δεκεμβρίου του 2011. Σε μια εκδήλωση υπό τον τίτλο «Φοροδιαφυγή και κοινωνική δικαιοσύνη» ο Διομήδης Σπινέλλης είχε σοκάρει μιλώντας δημοσίως για τον κανόνα του 4-4-2, ήτοι 40% «έκπτωση» επί του προστίμου στον φορολογούμενο, 40% για την ευγενική συνεργασία του ελεγκτή – ή, σε απλά ελληνικά, μίζα – και 20% έσοδα για το κρατικό ταμείο. Ο κ. Σπινέλλης διευκρίνιζε ότι δεν ήταν ο πρώτος που το υποστήριζε. Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε για να μιλήσει περί εκτεταμένης διαφθοράς δεν ήταν καινούργια. Είχαν ήδη δημοσιευθεί σε έρευνα της ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς το 2010 αλλά και από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το 2011. Την περασμένη Πέμπτη, ωστόσο, ο Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων, «υπερασπιζόμενος την τιμή του κλάδου», κατέθεσε μήνυση κατά του Διομήδη Σπινέλλη και του Νικόλαου Λέκκα, διευθυντή Σχεδιασμού και Ελέγχων του ΣΔΟΕ: τρεις – και κάτι – μήνες μετά την καταγγελία, οι συνδικαλιστές των εφοριακών σήκωναν το γάντι. …….Η αντίδραση Σπινέλλη ήταν άμεση και ήρθε μέσω Διαδικτύου. Με ένα tweet ενημέρωνε όσους τον ακολουθούν για τη μήνυση και ζητούσε τη συνδρομή τους. Έστησε μια φόρμα υποδοχής καταγγελιών στην προσωπική του ιστοσελίδα (spinellis.gr/istoria) και καλούσε όσους έχουν πέσει θύματα επίορκων εφοριακών να καταθέσουν εκεί τις εμπειρίες τους. …. Μέσα σε μόλις πέντε λεπτά από τη στιγμή που ανέβασε στο twitter την έκκλησή του, 30 άνθρωποι είχαν αναδημοσιεύσει το tweet του βάζοντας το λιθαράκι τους στην προώθηση της ψηφιακής αυτής καμπάνιας. Σε τρεις μόλις μέρες, 5.500 άτομα είχαν επισκεφθεί την ιστοσελίδα με τη φόρμα του κ. Σπινέλλη. Στο twitter, μάλιστα, του έγιναν και προτάσεις για το πώς να τη βελτιώσει. Οπερ και εγένετο. «Ο Σπινέλλης σε μία μέρα σήκωσε έναν μηχανισμό καταγραφής περιστατικών διαφθοράς, άλλοι αρμόδιοι δεν έχουν κάνει τίποτα χρόνια», έγραφε ένας χρήστης, …».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποια ήταν η αντίδραση της Αριστεράς; Ζήτησε Πόθεν Έσχες για τους Εφοριακούς κλπ; (Έπρεπε να το είχε κάνει προ δεκαετιών, αλλά κάλιο αργά κλπ). Μήπως προσέφερε νομική και πολιτική υποστήριξη σε πολίτες θύματα διεφθαρμένων εφοριακών, γιατρών κλπ; Μήπως άνοιξε κάποιο γραφείο καταγγελιών, ή αρκέστηκε στις γνωστές γενικόλογες, προσχηματικές, ανώδυνες, μη προσωποποιημένες, και άσφαιρες καταγγελίες κατά του καπιταλισμού, του συστήματος, του δικομματισμού κλπ:

    «…Ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ) και σε σχετική δήλωσή του τόνισε ότι «το φαύλο πολιτικό σύστημα της κλεπτοκρατίας και της διαπλοκής επέλεξε συνειδητά όλα αυτά τα χρόνια να πριμοδοτήσει και να αφήσει ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή και τώρα προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στους εφοριακούς». Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι υπάρχουν επίορκοι εφοριακοί, όπως υπάρχουν επίορκοι σε κάθε επάγγελμα, οι οποίοι ωστόσο αποτελούν «απλά γρανάζια» ενός συστήματος που στόχος του «είναι να διατηρηθεί αυτό το άδικο και ταξικό φορολογικό σύστημα, το μοναδικό στην Ευρώπη, που έχει τόσο μεγάλους φόρους στα χαμηλά εισοδήματα και αφήνει ανεξέλεγκτα τα μεγάλα εισοδήματα» (Βήμα 11/01/2012).

    Να βάλω τις φωνές σαν τον αντιμνημονιακό κ.Καμμένο με τις πέντε ψήφους ανοχής, να μουντζώσω κατά τα πρότυπα της «Εκκλησίας του Δήμου» των «Αγανακτισμένων» ή να μπουκάρω στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά τα πρότυπα των 50άρηδων απόστρατων που «δεν αποτελούν κίνδυνο για τη Δημοκρατία», όταν εισβάλλουν στο Πεντάγωνο; Είναι λοιπόν ίδια η διαφθορά στους Εφοριακούς, όπως στους δάσκαλους, στους οικοδόμους, στους κηπουρούς ή στις καθαρίστριες και αφορά κάποιους ανώνυμους πάντα (λίγους ασφαλώς, αυτό υπαινίσσεται η τετριμμένη, κλασσική, δεξιάς κουλτούρας, διατύπωση) “επίορκους”, οι οποίοι απολαμβάνουν ασυλία μέχρι να γίνει Επανάσταση (ΚΚΕ) ή μέχρι να καταλάβουν με απίστευτους ηθικούς συμβιβασμούς, κωλοτούμπες, ερασιτεχνισμούς, αντιφάσεις και στρογγυλέματα οι κ.κ.Αρσένης (δια της συζύγου, βαπτισμένης στη Σιλωάμ) του «άρθρου 4», των άχρηστων πλην πανάκριβων S-300, του αλήστου μνήμης «ενιαίου αμυντικού δόγματος», και των θεοκρατικών εξομολογήσεων στα σχολεία (εγκύκλιος 15/12/97) και Τσίπρας την εξουσία, για να εφαρμόσουν μετά το (άγνωστο) πατριωτικό, σοσιαλι(ή η;)στικό τους πρόγραμμα;


    ΥΓ
    Από άρθρο («Ο συλλογικός Σωκράτης») του καθηγητή Γ.Φαράκλα στην «Αυγή» (4/5/2012):
    «…Η κατάσταση αυτή γεννά βέβαια τον αντίστοιχο κυνισμό. Ό,τι κι αν λέει κάποιος, οι πολλοί θεωρούν ότι συνάμα τους κλείνει το μάτι. Όταν ένας πολιτικός λέει: ‘Θέλω να πιάσω τους φοροφυγάδες’, καταλαβαίνουν: ‘Θέλω να πιάσω τους φοροφυγάδες των άλλων, όχι τους δικούς μου’, άλλοι καταλαβαίνουν: ‘Δεν θέλω να πιάσω κανένα φοροφυγά’, άλλοι δεν διστάζουν να καταλάβουν: ‘Προτίθεμαι να προστατέψω τους φοροφυγάδες’. Όταν ένας πολιτικός λέει: ‘Θέλω να σώσω το κοινωνικό κράτος’, καταλαβαίνουν: ‘Θέλω να συνεχίσω να παίρνω προμήθειες και να ευνοώ τους φίλους μου’, άλλοι καταλαβαίνουν: ‘Δεν θέλω να χάσω τις ψήφους των συντεχνιών…».



    Σημείωση Ρο: Εντάξει. Είπαμε ψηφίζουμε Αριστερά, θα πρέπει όμως, να υπάρχει και μία αντίστοιχη Αριστερά που να πληρεί πολλά (όχι Όλα) από τα κριτήριά μας. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε δεν προσφέρουμε Λευκή Επιταγή σε Κανέναν. Όσο και αν αυτό δημιουργεί μια δυσφορία ανάλογη με αυτήν των ψηφοφόρων του Ανδρέα με το ζιβάγκο του 1981 προς κάποιους εναπομείναντες σκεπτόμενους εκείνης της εποχής. ΟΚ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU