Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ δείκτης "φερεγγυότητας" προς την ευρώπη και τον κόσμο


του Κώστα Ανδρέου


Οι βουλευτικές έδρες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, φτάνουν για την συγκρότηση κυβέρνησης ευρωπαικής κατεύθυνσης, με άνεση.
Αυτή η διαπίστωση, μπορεί να οδηγήσει τόσο την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όσο και την ίδια την ΔΗΜΑΡ, στην εύκολη επιχειρηματολογία, για την μη συμμετοχή της στην "κυβερνητική περιπέτεια".
Εύκολη είναι η επίκληση, της ασφαλιστικής δικλείδας, για μια τέτοια περίπτωση, των "φερέγγυων προσώπων".
Εύκολα μπορεί κανείς να ξεκινήσει τις αντιρρήσεις, τόσο για το πρόσωπο του προτεινόμενου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όσο και για μια σειρά από δεύτερα πρόσωπα, όπως ο Γεωργιάδης και ο Βορίδης, για να μην συμμετάσχει.
Δεν στερούνται, λογικής τέτοιες αντιρρήσεις.
Τόσο λόγοι ικανότητας, όσο και ιδεολογικοί λόγοι, μπορούν να δόσουν, επιχειρήματα καθ'όλα σεβαστά.

Όμως όπως έχω ξαναγράψει, το αίτημα των εκλογών, δεν ήταν μόνο η επιλογή κυβερνητικής λύσης, σε ευρωπαική κατεύθυνση, αλλά και λύσης προοδευτικής (συγκριτικά πάντα) και φερέγγυας.
Εχουμε δηλαδή στην συζήτηση δύο θέματα.
1. Το θέμα των προοδευτικών λύσεων, στα προβλήματα και
2. Το πρόβλημα της φερεγγυότητας της χώρας στις ευρωπαικές και τις διεθνείς σχέσεις της.

Για το πρώτο ζήτημα, η χρησιμότητα της ΔΗΜΑΡ, είναι προφανής.
Λύσεις ευρωπαικές, που θα σέβονται τις αντοχές της κοινωνίας, αντικατάσταση αντεργατικών και αντιλαικών μέτρων με "ισοδύναμα" μέτρα, που θα αποκαθιστούν στοιχειωδώς την αίσθηση της "κοινωνικής δικαιοσύνης", μαζί με πολιτικές για ανακούφιση των ανέργων και των φτωχών.
Σ'αυτό το πεδίο η φωνή της ΔΗΜΑΡ, είναι προφανώς αντιληπτό πόσο χρήσιμη είναι.
Με την διατάραξη , τα τελευταία δύο χρόνια αυτής της εμπιστοσύνης των πολιτών, προς το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ, είναι φανερό ότι είναι αναμενόμενος από το κοινωνικό σώμα.
Είναι η "φερεγγυότητα" προς το εσωτερικό της χώρας.
Για το δεύτερο ζήτημα, δηλαδή την "φερεγγυότητα" προς την ευρώπη και τον κόσμο, η αξία της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ, όπως φάνηκε και από τις επαφές Κουβέλη στην Ευρώπη, με παράγοντες των σοσιαλιστών και των σοσιαλδημοκρατών, είναι ακόμη σημαντικότερη.
Η Ευρώπη θα πάρει ισχυρό μήνυμα, ότι ...

πέραν των "ανεπαρκών" συνομιλητών της, υπάρχει ακόμη μία δύναμη, που αθροίζει την συμφωνία της στην ευρωπαική κατεύθυνση.
Είναι εκείνη η συνεισφορά που αλλάζει τα προεκλογικά δεδομένα και ταυτόχρονα θέτει επί τάπητος το ζήτημα της τροποποίησης της "συμφωνίας" με όρους ανακούφισης της ανυπόφορης πίεσης που ασκεί στην χώρα και που δεν μπορούν εύκολα να το βάλλουν στην συζήτηση , αυτοί που μόλις έχουν υπογράψει την προηγούμενη συμφωνία.
Νομίζω, ότι αυτή η ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ, είναι απείρως σημαντικότερη, απ'αυτήν που τα "φερέγγυα πρόσωπα" εξασφαλίζουν.
Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ είναι πολλαπλά σημαντικότερη από την δύναμη των ψήφων της και πρέπει να το αντιληφθεί.Σηματοδοτεί την ανάκτηση της "χαμένης φερεγγυότητας" και της κυβέρνησης και της χώρας.

9 σχόλια:

  1. Η ΔΗΜΑΡ δεν θα καταφέρει τίποτα με την συμμετοχή της, το σύστημα θα την καταπιεί ολόκληρη, μη δίνοντας καμία διέξοδο στους προοδευτικούς πολίτες. Επαναλαμβάνω ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν είναι απλά δύο πιο δεξιά με πολιτικούς όρους κόμματα από την ΔΗΜΑΡ. Είναι πραγματικά διεφθαρμένα κόμματα από τα οποία ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα. Ίσως να συμφωνούσα με το κείμενο αν μόνοι τους ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν μπορούσαν αριθμητικά. Τότε ίσως να είχε ένα ενδιαφέρον και περιθώρια επιτυχίας το εγχείρημα. Τώρα δεν έχει. Δεκανίκι για το σύστημά τους ψάχνουν, θα την φάνε, και δεν θα κερδίσει και τίποτα. Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να διεκδικήσει απλή αναλογική και κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών για την ψήφο ανοχής.
    CM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλλά βέβαια από την αρχή δεν συμφωνώ με το κείμενο. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ=κυβέρνηση ευρωπαϊκής κατεύθυνσης. Από που κι ως που!
    CM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε CM οι λέξεις πια πρέπει να προσεγγίζονται με προσοχή. Όλα αλλάζουν πια με την αναγκαστική επίγνωση που αποκτούμε ξυπνώντας από τον ναρκισσιστικό μας λήθαργο. Φυσικά και δεν γουστάρουμε τον Αντώνη και τον Βαγγέλη, ούτε τα μοιραία κόμματά τους - αλλά τι να κάνουμε; Αυτούς έχουμε "ευρωπαίους"... συν τη ΔΗΜΑΡ από κοινοβούλιο. Η άλλη εκδοχή είναι οι ευρωσκεπτικιστές ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΧΑ. Αυτά είναι τα επτά κόμματά μας και χρειαζόμαστε επειγόντως κάποιον να κάνει διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας. Καλύτερη επιλογή από το όλοι μαζί είναι οι τρεις - τι άλλο; Δεν έχουμε την πολυτέλεια της καθαρής επιλογής - ούτε η ΔΗΜΑΡ την έχει. Ψηφίστηκε ακριβώς γι αυτό: Κυβέρνηση + Διαπραγμάτευση, χωρίς έξοδο.

      Διαγραφή
    2. Η ΔΗΜΑΡ δεν είπε ποτέ ότι θα συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση. Είπε ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση, και ότι θα κινηθεί με βάση τις 7 προγραμματικές θέσεις της. Άλλο συμετοχή, άλλο στήριξη, και άλλο ανοχή. Και τα τρία όμως δίνουν κυβέρνηση! Αυτές θα τις δεχτεί ο Σαμαράς; Προφανώς και όχι. Δεν μπορώ να καταννοήσω γιατί πολλοί άνθρωποι ζητούν από την ΔΗΜΑΡ να αυτοκτονήσει πολιτικά χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα για την κοινωνία. Πίστεψέ με, καρφί δεν θα μου καιγόταν αν ένα κόμμα καταστρεφόταν για να σωθεί η πατρίδα-κοινωνία. Αλλά εδώ μιλάμε ότι ψάχνουν δεκανίκι. Η αυτοκτονία της ΔΗΜΑΡ θα κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμο μετά από ένα χρόνο, και πάρα πολλούς προοδευτικούς πολίτες εγκλωβισμένους στο τίποτα! Δεν θεωρώ τον Κουβέλη χαζό για να ενδώσει σε μια τέτοια διαδικασία. Το καλύτερο που μπορεί να πετύχει η ΔΗΜΑΡ είναι να διαπραγματευτεί μέτρα-νόμους οι οποίοι μπορούν να γίνουν πράξη σε μια μέρα, όπως πχ

      Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και υπαγωγή των οικονομικών εγκλημάτων των υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου και της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.

      Δραστική μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων και κατάργηση της αποζημίωσης για συμμετοχή στις επιτροπές της Βουλής. Κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και συνταξιοδότηση των βουλευτών μόνον από τον ασφαλιστικό τους φορέα, όπως ο κάθε πολίτης και εφόσον βέβαια θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

      Μείωση στο μισό της κρατικής επιχορήγησης των πολιτικών κομμάτων. Δραστικός περιορισμός του αριθμού των ειδικών συμβούλων και συνεργατών των υπουργών και βουλευτών, καθώς και των ατελειών που απολαμβάνουν. Πλήρης έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών από ανεξάρτητο θεσμικό όργανο, χωρίς συμμετοχή πολιτικών προσώπων.

      Αλλαγή του εκλογικού νόμου με καθιέρωση της απλής αναλογικής.

      Τα παραπάνω τα έκανα copy-paste από τα 7 σημεία της ΔΗΜΑΡ για προγραμματική δέσμευση. Έτσι το βλέπω εγώ μόνο. Ενσωματώνεις αυτά στις προγραμματικές σου δεσμεύσεις, και εγώ σου δίνω ανοχή. Αν τώρα θες στήριξη, θα σου ζητήσω κι άλλα! Αν πάλι θες συμμετοχή, θα στα ζητήσω ΟΛΑ, και θα πάω να τα διεκδηκήσω μόνος μου διότι δεν σε εμπιστεύομαι! Εγώ έτσι το βλέπω, και έτσι νομίζω πως οφείλεις να κάνεις πολιτική απέναντι σε διεφθαρμένους τραμπούκους!
      Θα ήθελα να τονίσω και κάτι άλλο, μιας και μπήκες στον κόπο να μου απαντήσεις στο αρχικό μου σχόλιο. Πρέπει όλοι μας πια να κατανοήσουμε κάτι, για να μπορούμε να προχωρήσουμε και να φτιάξουμε το αύριο αυτής της χώρας. Το παιγνίδι στην κεντροαριστερά έχει πλέον κριθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε. Η ΔΗΜΑΡ οφείλει, για να μην σβηστεί από τον χάρτη, να παλέψει με όλες της τις δυνάμεις για την απλή αναλογική, και να διαμορφώσει ένα οικονομικό πρόγραμμα μακριά από τον πεθαμένο μπλαιρισμό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και δαφοροποιημένο από την παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ. Να κοντράρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε προγραμματικές θέσεις, με σκοπό την συνεργασία μαζί του την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Όταν και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πια έτοιμος, διότι τώρα δεν ήταν.
      CM

      Διαγραφή
  3. @CM
    τώρα είναι κατανοητές οι ενστάσεις σου και μπορώ να σου απαντήσω.
    Η ΔΗΜΑΡ έχει δύο δρόμους. Είτε να είναι αυτόνομο κόμμα, μιας άλλης αριστεράς, με στρατηγικό στόχο την διάσωση της χώρας από την καταστροφή, είτε να ξαναγίνει είτε τάση του ΣΥΝ, είτε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, στο μέλλον.
    Εγώ προτιμώ τον πρώτο δρόμο τον αχαρτογράφητο. Τον άλλο δρόμο θα τον χαράξει μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια Ελλάδα της δραχμής. Δεν χολοσκάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τον πρώτο δρόμο θέλω. Ο δεύτερος δρόμος θα την καταπιεί. Δεν θέλω έναν αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ μεθαύριο, αλλά ούτε μια αυτοδύναμη ΔΗΜΑΡ, όχι ότι πρόκειται να γίνει, απλά το αναφέρω. Παράλληλα όμως, θέλω ουσιαστική και ολική ρήξη με το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα της δραχμής, ακόμα και να ήταν η άποψή του, δεν έχει το πολιτικό σθένος (!!!) για μία τέτοια επιλογή.
      CM

      Διαγραφή
    2. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχεις δίκιο, δεν είναι κόμμα της δραχμής. Είναι κόμμα "εκείνων των πολύχρωμων ωραίων νομισμάτων με τους παπαγάλους".

      Διαγραφή
  4. Και με την ευκαιρία, ωφείλω να ζητήσω συγνώμη από την ΔΗΜΑΡ, για έναν λόγο.
    Την αδίκησα, όταν υποστήριζε ότι η λύση θα έλθει από αλλαγές στην ΕΕ. Δεν πίστευα ότι μπορούν αυτές να γίνουν όσο γρήγορα απαιτούσε η επαπειλούμενη κατάρρευση της χώρας, δεν πίστευα ότι μπορεί να ήταν οι ευρωπαικές εξελίξεις και αλλαγές εργαλείο πολιτικής.
    Διαψεύστηκα. Φαίνεται ότι είχαν δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αναμένουμε να δούμε και το προγραμματικό πλαίσιο του Αντωνάκη. Την 6η Μαίου πήρε την διερευνητική ως πρώτο κόμμα και την παρέδωσε σε 3 ώρες, και τώρα την έχει πάρει και το μόνο που μας έχει πει είναι ότι θα γίνει πρωθυπουργός. Μήπως οφείλει αυτός να ξεκινήσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις, ή περιμένει πως οι άλλοι δύο θα του δώσουν λευκή επιταγή του στυλ προχώρα Αντωνάκη και εμείς σε στηρίζουμε! Τραγικός τύπος!
    CM

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU