Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ευρωπαίοι Εργοδότες: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης δεν είναι πλέον ουτοπία"

"Είμαστε υπέρ ενός Ευρωπαϊκού Υπουργείου Οικονομικών, που θα πρέπει να υπόλογο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο"


ΠΗΓΗ: euractiv.gr

Μεγαλύτερη Πολιτική Ολοκλήρωση ζητούν ομοσπονδίες ευρωπαίων εργοδοτών από την ΕΕ από τη σημερινή σύνοδο κορυφής, με την Laurance Parisot, επικεφαλής της γαλλικής ομοσπονδίας εργοδοτών, να λέει μάλιστα ότι οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης δεν είναι πλέον ουτοπία».
Οι επικεφαλής της ομοσπονδιών εργοδοτών από Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Πολωνία και Ισπανία, έγραψαν ένα μανιφέστο που επισημαίνει 5 βήματα που θα βγάλουν την Ελλάδα από την ύφεση.
Το μανιφέστο που καταρτίστηκε από την ομοσπονδία ευρωπαίων εργοδοτών BusinessEurope, περιλαμβάνει την πρόταση ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM να μπορεί να δανείζει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «υπό αυστηρές προϋποθέσεις», και τονίζει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να είναι ελεύθερη να δανείζει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να αγοράζει ομόλογα.Η ΕΚΤ θα πρέπει «για περιορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να τεθούν σε ισχύ άλλα μέσα, να μπορεί να συμμετέχει στις αγορές δημόσιου χρέους, στο βαθμό που θεωρείται απαραίτητο για την στήριξη του ευρώ», αναφέρει το μανιφέστο.
Οι γάλλοι επιχειρηματίες θέλουν Ευρωπαϊκό Υπουργείο Οικονομικών 

Η Parisot, πρόεδρος των γάλλων εργοδοτών, επίσης στηρίζει την ιδέα ενός ευρωπαϊκού υπουργείου οικονομικών, θέμα στο οποίο είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική η γαλλική κυβέρνηση.

«"Πρέπει να συζητήσουμε το είδος της ένωσης, ωστόσο η ένωση γάλλων εργοδοτών θεωρεί πως ο Φεντεραλισμός δεν είναι πλέον στη σφαίρα της φαντασίας, και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης δεν αποτελούν πια ουτοπία. Είμαστε υπέρ ενός Ευρωπαϊκού Υπουργείου Οικονομικών, που θα πρέπει να υπόλογο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", τόνισε.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων τόνισε ότι είναι καλό σημάδι ότι οι ηγέτες φαίνεται να δέχονται "το πανευρωπαϊκό μοντέλο της κρίσης …
αντί να θεωρείται η Ελλάδα αποδιοπομπαίος τράγος"."Τώρα είναι η ώρα για την Ευρώπη να αποφασίσει εάν θέλει την πολιτική ένωση που πάντα ήταν ο μακροπρόθεσμος στόχος της", είπε ο Δασκαλόπουλος σε αποκλειστική συνέντευξη στην EurActiv.
Οι Γερμανοί θέλουν αυστηρή πειθαρχία πριν τα ευρωομόλογα 

Η στάση των ευρωπαίων εργοδοτών πλησιάζει εκείνη του «γαλλοϊταλικού στρατοπέδου», που τάσσεται υπέρ της άμεσης παρέμβασης για την κάλυψη των υπερχρεωμένων τραπεζών και αγοράς ομολόγων.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti είπε στο κοινοβούλιο στη Ρώμη την Τρίτη (26 Ιουνίου) ότι θα επαναλάβει την έκκλησή του για τα δύο ταμεία διάσωσης της ΕΕ, το EFSF και το ESM, να χρησιμοποιηθούν για να κατευναστεί η πίεση προς την ιταλική οικονομία.

Ωστόσο η πρόταση αυτή βρίσκει αντίθετους τους γερμανούς, με τον επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, να την απορρίπτει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU