Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Φρανσουά Ολάντ: Η πλήρης ακύρωση του µνηµονίου θα θεωρηθεί από πολλές χώρες της Ευρωζώνης ως ρήξη

"Προσέξτε κάποιοι σας την έχουν στημένη"

Για να δείτε το βίντεο, εδώ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕ∆ΡΟΥ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ ΣΤΗΝ ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ∆ΕΛΤΙΟ ΕΙ∆ΗΣΕΩΝ MEGA
Αποµαγνητοφωνηµένο κείμενο της αποκλειστικής συνέντευξης που
παραχώρησε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην Όλγα Τρέµη και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. 
ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Καλησπέρα σας, κύριε Πρόεδρε. 

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ: Καλησπέρα σας. 

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Θέλω να σας ευχαριστήσω γι' αυτήν τη συνέντευξη. Είναι µεγάλη τιµή να σας φιλοξενούµε στο ∆ελτίο των 20:00 στο MEGA. 
Αρχίζω απ' το ελληνικό πρόγραµµα το οποίο στηρίζεται πάνω σε ορισµένες ιδέες για ύφεση κι οι οποίες απέχουν απ' την πραγµατικότητα. Το συνολικό ποσοστό ύφεσης στην Ελλάδα είναι 20% τα τελευταία πέντε χρόνια. 
Ποιες είναι, λοιπόν, οι αλλαγές στις οποίες µπορούν να ελπίζουν οι Έλληνες µετά την επαναδιαπραγµάτευση του µνηµονίου; Να ελπίζουν σε επιµήκυνση του χρόνου δηµοσιονοµικής προσαρµογής; Να ελπίζουν ότι µισθοί και συντάξεις δεν θα µειωθούν περαιτέρω κι ότι η Ευρώπη θα δώσει έµφαση στην ανάπτυξη; 

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ: Από τη στιγµή που εξελέγην Πρόεδρος της Γαλλίας έθεσα την ανάπτυξη ως προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή δέσµευση. 
Έχουµε Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου µε όλους τους αρχηγούς κρατών και
κυβερνήσεων όπου θα λάβουµε µέτρα για την ανάπτυξη τα οποία θα έχουν
αντίκτυπο και στην Ελλάδα, αν η ίδια η Ελλάδα επιλέξει να παραµείνει στην
Ευρωζώνη και να σεβαστεί τις δεσµεύσεις της. 
Τήρηση των δεσµεύσεων, που έχουν ληφθεί, δεν σηµαίνει παραµονή στην ίδια
κατάσταση. Επικαλέστηκα ενώπιον των οµολόγων µου τα ευρωπαϊκά
διαρθρωτικά κονδύλια, τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί, να χρησιµοποιηθούν
για ανάπτυξη της Ελλάδας. 

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριµένος επ ' αυτού; Πολλοί
Έλληνες πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να βγει η χώρα απ' την Ευρωζώνη, διότι αυτό θα κόστιζε πολύ ακριβά στην Ευρωζώνη. Αληθεύει ή υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τον οποίο ορισµένοι προετοιµάζονται; 

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ: Σέβοµαι τον ελληνικό λαό. Θα αποφασίσει αυτό που θέλει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Κι εγώ είµαι Πρόεδρος µιας ∆ηµοκρατίας  που έχει βουλευτικές εκλογές την ίδια µέρα. Εποµένως, θεωρώ ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να ασκήσουν πλήρως το κυριαρχικό τους δικαίωµα. Πρέπει, όµως, να τους προειδοποιήσω διότι είναι καθήκον µου, διότι είµαι φίλος της Ελλάδας: Εάν έχει δοθεί η εντύπωση ότι οι Έλληνες θέλουν να αποµακρυνθούν από τις συµφωνηθείσες δεσµεύσεις και να εγκαταλείψουν κάθε προοπτική ανάκαµψης τότε, θα υπάρξουν χώρες εντός της Ευρωζώνης που θα προτιµήσουν να τερµατίσουν την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Προτιµώ λοιπόν να το πω διότι αυτή είναι η γλώσσα της αλήθειας. Εγώ δεν στηρίζω αυτήν την τοποθέτηση. Θέλω να παραµείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη αλλά, οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό προϋποθέτει µια σχέση εµπιστοσύνης. 

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Μετά τις εκλογές του Μαϊου όλα τα ελληνικά πολιτικά κόµµατα µιλούν για επαναδιαπραγµάτευση του µνηµονίου. Ορισµένα, όµως, θέλουν την ακύρωσή του. Σ' αυτήν την περίπτωση η οικονοµική βοήθεια θα διακοπεί; 

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ: ∆εν θέλω να πιέσω. ∆εν θα πει ο Πρόεδρος της Γαλλίας
στους Έλληνες τι πρέπει να κάνουν. ∆εν θέλω να αρχίσω τις απειλές. ∆εν είναι σωστή στάση. Είναι δυνατόν, και ως Πρόεδρος θα µεριµνήσω, να έρθουν
κονδύλια στην Ελλάδα για ανάπτυξη και να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα. 
Η πλήρης ακύρωση του µνηµονίου θα θεωρηθεί από πολλές χώρες της
Ευρωζώνης ως ρήξη. 

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Μπορώ να σας κάνω άλλη µια ερώτηση; Αληθεύει αυτό που λένε ορισµένοι ότι οι Ευρωπαίοι βιάστηκαν να διευθετήσουν το ισπανικό πρόβληµα ώστε να προετοιµάσουν την Ευρώπη για ένα ελληνικό "ατύχηµα"; 

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ: Όχι, δεν είναι αλήθεια. Ήταν επείγον να διευθετηθεί το
πρόβληµα των ισπανικών τραπεζών. Υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για την Ισπανία να µην µπορεί πλέον να αναχρηµατοδοτηθεί. Βλέπετε ότι δεν είναι µια κατάσταση που αφορά µόνο την Ελλάδα, αφορά κι άλλες χώρες ακόµη κι αν η κατάστασή τους είναι πολύ διαφορετική. Όµως, δεν είναι αλήθεια να πιστεύει κανείς ότι η στήριξη στην Ισπανία έγινε για να χειριστούµε καλύτερα την περίπτωση της Ελλάδας αργότερα. Όχι. Η Ευρώπη αντιµετωπίζει τις καταστάσεις όπως αυτές παρουσιάζονται και παρεµβαίνει γρήγορα όπως έγινε παλαιότερα για την Ελλάδα και σε ένα διαφορετικό πλαίσιο για την Ισπανία. 

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Γνωρίζετε τι λέγεται στην Ελλάδα; Ότι στην Ευρώπη υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που µιλούν που εκφράζουν τις ιδέες τους για το παρόν, το µέλλον της Ευρώπης, αλλά στο τέλος η Ευρώπη κάνει αυτό που επιθυµεί η κ. Μέρκελ. Το λένε λαµβάνοντας υπ’ όψιν τους την περασµένη περίοδο έχοντας στο µυαλό τους ότι ο Νικολά Σαρκοζί κυρίως στο τέλος συµφωνούσε πάντα µε την κ. Μέρκελ. Πώς θα αλλάξει αυτό; 

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ: Κατ' αρχήν, υπάρχει αλλαγή. Οι Γάλλοι θέλησαν να είµαι Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας. Αυτό έγινε. Υπήρξε και µια δεύτερη αλλαγή. Κατόρθωσα, κατά κάποιον τρόπο, η ανάπτυξη να είναι το θέµα για το οποίο θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι Ευρωπαίοι και θα λάβουν νέες δεσµεύσεις. Υπάρχει και µια τρίτη αλλαγή. Ότι η οικονοµική κατάσταση έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να πρέπει επίσης να έχουµε εγγυήσεις για να διασφαλιστούν οι τράπεζες και να µπορούν να χρηµατοδοτηθούν. Εποµένως, βρισκόµαστε ήδη σε άλλο στάδιο. 
Αυτό πρέπει να καταλάβουν κι οι Έλληνες: Ότι δεν θα είναι µόνο δυο άνθρωποι στην Ευρώπη που θα αποφασίζουν για λογαριασµό των άλλων. ∆εν αληθεύει, δεν ξέρω αν αλήθευε στο παρελθόν, αλλά, στο µέλλον δεν θα είναι έτσι. 

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Αυτό είναι πολύ σηµαντικό κυρίως για τις πιο αδύναµες χώρες, κύριε Πρόεδρε. Όµως, η Ευρώπη δεν έχει συµφωνήσει σε αυτό το θέµα, το θέµα της ανάπτυξης. ∆ηλαδή, δεν σκέφτονται όλοι ότι η δηµοσιονοµική πειθαρχία και η ανάπτυξη πρέπει να είναι οι δυο όψεις του ίδιου νοµίσµατος. 

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ: Είναι αλήθεια. Στην Ευρώπη υπάρχουν κυβερνήσεις που δεν σκέφτονται το ίδιο στο θέµα της ανάπτυξης, της πειθαρχίας, της εποπτείας των τραπεζών, του φόρου επί των χρηµατοπιστωτικών συναλλαγών, των ευρωοµολόγων. Υπάρχουν διαφορές αλλά, έχει σηµασία να βρούµε έναν συµβιβασµό στο τέλος. Και θα µεριµνήσω ώστε να υπάρξει συµβιβασµός. 

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Θα τον βρείτε; 

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ: Προϋποθέτει σοβαρή δουλειά στα δηµοσιονοµικά. Στη
χώρα µου θα κάνουµε επιλογές που θα µας επιτρέψουν να ξαναβρούµε την
ισορροπία στα δηµοσιονοµικά. ∆ιότι και εµείς έχουµε µεγάλο χρέος. Όµως, θα
υπάρξουν και αναπτυξιακές επιλογές. Εξάλλου, λέω αυτό το τόσο απλό πράγµα: 
Αν δεν υπάρχει ανάπτυξη, και η Ελλάδα είναι η απόδειξη δεν µπορεί να υπάρξει µείωση δηµοσιονοµικού ελλείµµατος. Εποµένως, πρέπει να είµαστε σοβαροί, πειθαρχηµένοι αλλά, ταυτοχρόνως χρειαζόµαστε αυξηµένη οικονοµική δραστηριότητα για περισσότερα φορολογικά έσοδα τα οποία θα βελτιώσουν τα δηµόσια ταµεία κάθε χώρας. 

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Μια τελευταία ερώτηση. Πολλοί, όχι µόνο στην Ελλάδα, 
πιστεύουν ότι η Γερµανία θέλει να δηµιουργήσει µια Ευρώπη δυο ταχυτήτων. Ας δούµε πώς είναι η σηµερινή εικόνα. Ήδη τρεις χώρες έχουν µνηµόνιο. Μια άλλη χώρα, η Ισπανία, έχει ένα µνηµόνιο "λάιτ" όπως λέγεται. Ίσως αύριο κι άλλες χώρες µπουν σε πρόγραµµα. Τι σηµαίνει αυτό, λοιπόν; Ότι βρισκόµαστε ενώπιον της δηµιουργίας µιας Ευρώπης εκείνων που δανείζει κι εκείνων που δανείζονται; 
Αυτό είναι το όραµά σας για την Ευρώπη; Αυτό ήταν το όραµα του Στρατηγού Ντε Γκωλ που µιλούσε για µια Ευρώπη που εκτείνεται απ' τον Ατλαντικό έως τα  Ουράλια Όρη; 

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ: Υπάρχει µια Ευρώπη των 27. Και δεν έχει υποχρεωτικά
τις ίδιες ταχύτητες για να χειριστεί έναν αριθµό προβληµάτων ή ένα ορισµένο
επίπεδο κινδύνων. Το καταλαβαίνω απολύτως. Η απόδειξη είναι ότι υπάρχει κατ'  αρχήν η Ευρωζώνη και µετά οι χώρες που δεν ανήκουν σε αυτήν. Η Γαλλία, η Ελλάδα, είµαστε στην Ευρωζώνη. Εποµένως, πρέπει να είµαστε αλληλέγγυοι µεταξύ µας να κάνουµε προσπάθειες σε ό,τι αφορά τις ευθύνες µας αλλά, υπάρχει ήδη µια πρώτη ένωση, η Ένωση του ευρώ. Κι εγώ θέλω να διατηρήσω την Ευρωζώνη. Οι χώρες που την απαρτίζουν πρέπει να παραµείνουν εντός αυτής. Με τον όρο να το θέλουν, να το αποφασίσουν πράγµα που θα κάνουν οι Έλληνες στις 17 Ιουνίου. 

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Αυτό είναι το µήνυµά σας προς τον ελληνικό λαό ή θέλετε να
προσθέσετε κάτι άλλο; 

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ: Είµαι Γάλλος, φίλος των Ελλήνων. Τους ζητώ να µου
έχουν εµπιστοσύνη. ∆εν είµαι υποψήφιος, αλλά, Πρόεδρος της Γαλλίας. ∆εν έχω καµία θέση να επιβάλω στους Έλληνες τι πρέπει να κάνουν. ∆εν µπορώ να πω κάτι που θα τους επηρεάσει. ∆ιότι δεν αντιλαµβάνοµαι έτσι τη σχέση µου µε την Ελλάδα, η οποία είναι σπουδαία και περήφανη χώρα. και περιµένει να την κυβερνήσουν µόνον οι Έλληνες. Συνεπώς, αυτό που τους ζητώ είναι να έχουν εµπιστοσύνη σε αυτά που µπορούµε να κάνουµε µαζί και να είναι ειλικρινείς. 
∆ηλαδή, να επιλέξουν αυτό που τους φαίνεται καλύτερο. Κι αν θέλουν να µείνουν στην Ευρωζώνη να ξέρουν ότι η Ευρώπη θα τους στηρίξει διότι είναι απαραίτητο και ταυτοχρόνως πρέπει να γίνουν προσπάθειες αλλά, δίκαια. Αυτό ήταν το πρόγραµµά µου για τη Γαλλία. Είναι αναγκαίες οι προσπάθειες, αλλά, να είναι δίκαιες. Οι έχοντες και οι πιο πλούσιοι να πληρώσουν το µερίδιο που τους αναλογεί στις προσπάθειες. 

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. 

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. 

2 σχόλια:

  1. Εντάξει, καταλάβαμε από τα καθημερινά σας άρθρα. Θα ψηφίσουμε ΝΔ μην αγχώνεστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU