Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Η Ευρώπη ποτέ δεν πεθαίνει...

Όπως είχαν προβλέψει οι ψυχραιμότεροι, η Ευρώπη, όπως τόχει κάνει ξανά και ξανά, μαθαίνει και προσαρμόζεται συνεχώς. Ακόμη και οι "σκληροί" Γερμανοί έχουν έτοιμα από καιρό τα plan B τους, σε περίπτωση που συναντήσουν - όπως χθες - σοβαρή αντίσταση και ισχυρές συμμαχίες εναντίον τους. Και μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα...

από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ:

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Μειώνεται το ελληνικό χρέος κατά 50 δισ. ευρώ

Του Κώστα Τσαχάκη
Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο μείωσης του Δημόσιου χρέους κατά 50 δισ. ευρώ ή 25% του ΑΕΠ μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τους μηχανισμούς διάσωσης.
Μειώνεται το ελληνικό χρέος κατά 50 δισ. ευρώΜε την απόφαση οι ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα μπορούν να απευθύνονται για την ανακεφαλαιοποίηση τους στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) χωρίς να επιβαρύνεται το χρέος των κρατών μελών. 
Εφόσον ισχύσει η αρχή για ίση μεταχείριση των κρατών - μελών η απόφαση θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους.
Η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του PSI και το «κούρεμα» των ομολόγων εξασφάλισε στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης 50 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης για την κεφαλαιακή ενίσχυση των εγχώριων τραπεζών. Ήδη έχουν εκταμιευτεί τα 25 δισ. ευρώ (εξ αυτών τα 18 δισ. έχουν δοθεί στις τράπεζες) και απομένει να δοθούν , πιθανότατα εντός του Αυγούστου , τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ.
Όμως, τα κεφάλαια αυτά διοχετεύονται στις τράπεζες με ...ενδιάμεσο το ελληνικό Δημόσιο βαρύνοντας έτσι το χρέος το οποίο προσεγγίζει το 160% του ΑΕΠ.
Όπως λέει κυβερνητική πηγή η Ελλάδα θα πρέπει στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των κρατών – μελών να ζητήσει από τους εταίρους μας να ισχύσει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής και για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών.
«Θα πρέπει να προηγηθεί διαπραγμάτευση» προσθέτει αλλά ο στόχος «μοιάζει να είναι εφικτός».
Μάλιστα κατά πληροφορίες το ελληνικό αίτημα στηρίζει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε περίπτωση που η Ελλάδα επωφεληθεί από το νέο καθεστώς που θα ισχύσει για την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών επιτυγχάνεται άμεσα μια πολύ μεγάλη μείωση του χρέους.
Τα 50 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν το 25% του ΑΕΠ και μπορεί με μία απόφαση σε πολιτικό επίπεδο το χρέος να πέσει μέσα σε μία... ημέρα από το 160% στο 135% του ΑΕΠ.

3 σχόλια:

  1. Η Ευρώπη είναι σίγουρο ότι ποτέ δεν πεθαίνει.

    Η ευρωζώνη, όμως, είναι, ήδη, νεκρή. Και η πρόσφατη απόφαση των ευρωζωνιτών ρίχνει τις πρώτες φτυαριές στον τάφο της.

    Το μέγεθος του ελληνικού δημόσιου χρέους, είτε φθάνει στα 160% του ΑΕΠ, είτε στα 135% του ΑΕΠ, είτε στα 120% του ΑΕΠ, δεν αλλάξει τα δεδομένα, ως προς την βιωσιμότητά του. Παραμένει - και θα παραμένει - αφόρητα μη βιώσιμο και αδύνατο να εξυπηρετηθεί, όσο αυτό είναι εκφρασμένο σε ευρώ και όσο το ευρώ παραμένει τόσο σκληρό όσο είναι τώρα.

    (Επίσης, καλόν είναι να μην είναι τόσο ρηχός ο κυρ-Τσαχάκης. Δεν του χρειάζεται - εκτός εάν επιτελεί κάποιο έργο)...

    Αρεστόν, ή όχι, έτσι έχουν τα πράγματα. Βέβαια, καλή είναι η παρηγοριά στον άρρωστο. Αλλά δεν είναι αρκετή, για την θεραπεία του - ιδιαίτερα όταν αυτός είναι ένας διασωληνωμένος πολυτραυματίας, που βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύντροφε Τάσο καλημέρα.
      Όπως σου έχω ξαναγράψει σε παρακολουθώ και σε θαυμάζω! Ιδιαίτερα την άψογη λογική σου και τα παραδείγματά σου. Έπαψα να λαμβάνω υπόψη μου εκείνον τον γνωστό μου (πρώην σύντροφο και νυν προβοκάτορα) που ισχυρίζεται ότι το σκεπτικό σου είναι¨ ράβδος εν γωνία άρα βρέχει¨. Ένα πραγμα μόνο με ανησυχεί. Κατάλαβες ότι οι εκλογές τελείωσαν ή προβλέπεις σύντομα εκλογές, οπότε θα βγούμε σίγουρα πρώτοι και με διαφορά καιτότε θα γυρίσομε πτωχοί πλην εθνικά περήφανοι στη δραχμή;

      Διαγραφή
  2. Πολύ βιάζεσαι, λέγοντας, γενικώς, ότι οι εκλογές τελείωσαν. Τελείωσαν οι εκλογές της 17/6/2012. Με τις επόμενες θα δούμε, αν και πως θα γίνουν (αν και αυτό είναι άσχετο με το παρόν θέμα).

    Δεν γνωρίζω ποιοί είμαστε εμείς που "θα βγούμε σίγουρα πρώτοι". Δεν αισθάνομαι ότι ανήκω σε κάποια ομάδα που θα βγει σίγουρα πρώτη σε οποιονδήποτε τομέα - αν και αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

    Οι δαιμονοποιήσεις πάντοτε ήσαν βλαπτικές. Ως εκ τούτου, ουδέποτε είναι χρήσιμες. Και η δραχμή και το ευρώ δεν είναι τίποτε περισσότερο από εργαλεία, που σχετίζονται με την κοινωνική ζωή. Αν είναι λειτουργικά εργαλεία, έχει καλώς. Αν όχι, τότε δεν είναι χρήσιμα, ως αναποτελεσματικά. Αυτό είναι το κριτήριο των πάντων. Με αυτήν την διαπίστωση, ως βάση, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η δραχμή αποτελεί αναγκαιότητα, για τον τόπο και η φυσική κατάληξη του όλου εγχειρήματος, που άρχισε να λαμβάνει χώρα, με την έλευση της ελληνικής κρίσης το 2010 (εκτός και αν οι ευρωζωνίτες υποστούν την "νόσο της νομισματικής χαλαρώσεως" και μετασχηματίσουν το ευρώ σε δραχμή, οπότε πάω πάσσο). Όσο, όμως, δεν υφίστανται αυτή την "νόσο", η απλή πραγματικότητα μας διδάσκει ότι την περίοδο 1999 - 2002 βιάστηκε κάθε λογική και η Ελλάδα - και όχι μόνον αυτή - μπήκε στην ευρωζώνη (η οποία, από μόνη της ήταν και αυτή άλλος ένας βιασμός της κοινής λογικής). Αυτόν τον βιασμό και τα οδυνηρά αποτελέσματά του, τα βιώνουν, τώρα και οι δύο. Και ακριβώς επειδή η παραβίαση της λογικής έχει κάποια, λιγότερο ή περισσότερο, στενά όρια, η επιστροφή στην δραχμή είναι η φυσική συνέπεια των πραγμάτων, για την χώρα. Όπως, επίσης και η ταφή της νεκρής ευρωζώνης είναι η φυσική απόληξη του θανάτου της, την ύπαρξη του οποίου, όμως, οι ευρωζωνίτες επιμένουν να αρνούνται να παραδεχθούν. Θα τον παραδεχθούν. Θα αργήσουν, αλλά θα τον παραδεχθούν. Το τι θα πράξουν, μετά την ταφή της είναι κάτι το διαφορετικό. Και αυτό είναι που μένει να δούμε. Όσοι επιζήσουμε, μέχρι τότε...

    (Άλλωστε, έτσι όπως είναι τώρα, τα πράγματα στην χώρα, είναι πολύ πιθανό αυτόν τον "εφιάλτη" των "ευρωπαϊστών" μας - την δραχμή - θα τον κάνουν πραγματικότητα οι τρεις συγκυβερνήτες της "νεοδημοκρατικής αριστεράς", εάν εφαρμόσουν όσα αναφέρουν στην προγραμματική τους διακήρυξη. Και εάν δεν εφαρμόσουν όσα διακήρυξαν σε αυτή την προγραμματική συμφωνία, για την νέα κυβέρνηση, τότε και πάλι είναι πολύ πιθανόν να φέρουν την δραχμή, εκ των πραγμάτων και επειδή δεν θα μπορούν να εφαρμόσουν όσα θα απαιτήσουν οι δανειστές να εφαρμοστούν, ή εάν αποπειραθούν να τα εφαρμόσουν. Με λίγα λόγια : Το Μνημόνιο, μαζί με το ελληνικό δημόσιο χρέος - που δεν είναι βιώσιμο όσο είναι μεγαλύτερο των 75 δισ. € - συνοδευόμενα αυτά τα δύο, με μια ισοτιμία του ευρώ κυμαινόμενη, σε σχέση με το δολλάριο, 1 ευρώ προς 1,20, έως 1,40 οδηγούν την Ελλάδα, εκτός ευρωζώνης. Αυτό θα συμβεί, ούτως εχόντων των πραγμάτων και των δεδομένων στην παρούσα συγκυβέρνηση, αφού, τώρα, ο "μουτζούρης" είναι στα χέρια της. Εκτός, εάν την "κοπάνησει" και αφήσει άλλους να κάνουν την "βρώμικη" δουλειά και να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Και αυτή την εξέλιξη θα είμαστε εδώ, για να την παρακολουθήσουμε. Για τον λόγο αυτόν, καλόν είναι να κρατάς κάποιες επιφυλάξεις και να μην είσαι σίγουρος για τίποτε)...

    Ποιός είναι ο φίλος σου, που σου λέει τέτοια πράγματα και συ κάθεσαι και τον ακούς - ή τουλάχιστον, καθόσουν και τον άκουγες, μέχρι κάποιο χρονικό σημείο;

    Αλήθεια, τι είναι αυτό που σε κάνει να νομίζεις ότι είμαι αριστερός; (Όχι ότι θα ήταν κακό το να είμαι). Γιατί, ντε και καλά, θα πρέπει να είμαι αριστερός; Γιατί έχεις κατηγοριοποιήσει, έτσι, τους ανθρώπους και πως σου έχει μπει στο μυαλό αυτή η ιδέα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU