5

Τι θέλει λοιπόν η Χαμάς; (άρθρο του Gideon Levy στην Haaretz)

Τι θέλει λοιπόν η Χαμάς; (άρθρο του Gideon Levy στην Haaretz)
Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκαν από την Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ 10 όροι προκειμένου να συμφωνηθεί 10ετής εκεχειρία. Διαβάστε τον κατάλογο των αιτημάτων και σκεφτείτε ειλικρινά αν έστω κι ένα απ’ αυτά είναι άδικο: να αποσυρθούν οι δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού και να επιτραπεί στους αγρότες να καλλιεργούν τη γη τους μέχρι τον φράχτη των συνόρων· να αφεθούν ελεύθεροι όσοι κρατούμενοι είχαν απελευθερωθεί στην ανταλλαγή με τον Γκιλάντ Σαλίτ και μετά συνελήφθησαν ξανά· να τερματιστεί η πολιορκία και να ανοίξουν οι συνοριακές διαβάσεις· να ανοίξει ένα λιμάνι και ένας αερολιμένας που θα λειτουργούν υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ· να επεκταθεί η ζώνη αλιείας· διεθνής εποπτεία στη συνοριακή διάβαση της Ράφα· να δεσμευτεί το Ισραήλ σε δεκαετή εκεχειρία και κλείσιμο του εναέριου χώρου της Γάζας στα ισραηλινά αεροσκάφη· να επιτρέπεται σε κατοίκους της Γάζας να επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ και να προσεύχονται στο τζαμί Αλ-Ακσά· να δεσμευτεί το Ισραήλ να μην παρεμβαίνει στην παλαιστινιακή πολιτική, όπως στο σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας· και να ανοίξει η βιομηχανική ζώνη της Γάζας. Οι όροι αυτοί είναι μη στρατιωτικοί· τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την επίτευξή τους είναι στρατιωτικά, βίαια και εγκληματικά. (sarantakos.wordpress.com)

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012

Η Ελλάδα Ανθίζει

Παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ταινίας αυστριακών σκηνοθετών για την Ελλάδα της κρίσης. Ενθουσιώδης η υποδοχή από το κοινό.

Δείτε εδώ το βίντεο από την παρουσίαση


Παρουσία του προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κ. Schultz, πολλών ευρωβουλευτών και πλήθος κόσμου έγινε η παρουσίαση της ταινίας αυστριακών σκηνοθετών με τίτλο "Η Ελλάδα Ανθίζει" την Τρίτη 11 Ιουλίου σε αίθουσα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Παρόντες ήταν και οι σκηνοθέτες Fabian Eder και Katharina Stemberger.
"Η ταινία παρουσίασε μια ξεκάθαρη εικόνα αυτών που η κρίση μαστίζει εδώ και πολλά χρόνια και ξεγυμνώνει πολλά κλισέ και διάφορες ιδεοληψίες σχετικά με τους Έλληνες" δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε με το κοινό ο επικεφαλής των αυστριακών σοσιαλιστών ευρωβουλευτών Jörg Leichtfried.
Ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Othmar Karas, αυστριακός χριστιανοδημοκράτης, εξήρε την ταινία λέγοντας πως 
"είναι μια σημαντική υπενθύμιση να μη ξεχνάμε τους ανθρώπους πίσω από τη κρίση. Στην Ευρώπη μιλάμε πολύ ο ένας για τον άλλο και αντί να επαναλαμβάνουμε και να ενδυναμώνουμε τις προκαταλήψεις, πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλο να διαβεί το δύσκολο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων άνθρωποι στην Ελλάδα αισθάνονται σήμερα την κρίση πολύ βαθιά και είναι θύματα των λαθών πολλών γενεών πολιτικών από όλες τις πολιτικές παρατάξεις."
Η ευρωβουλευτής Ulrike Lunacek, επίσης από την Αυστρία, επικεφαλής των αυστριακών πράσινων ευρωβουλευτών, εκπροσωπώντας και την ομάδα των Πράσινων κατά την παρουσίαση της ταινίας δήλωσε πως
"Την ταινία αυτή αξίζει να τη δει κανείς για πολλούς λόγους: το έργο κάνει στη πράξη αυτό που η Κομισιόν και η Τρόικα έχουν αμελήσει. Ακούει τους έλληνες και συζητάει μαζί τους, όπως ...στην αρχαία Ελλάδα, όταν μαζευόνταν και συζητούσαν στην αρχαία αγορά. Η ταινία αυτή είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία κι ένας χρήσιμος τρόπος για τους έλληνες να ακουστεί η γνώμη τους. Μαθαίνουμε πως έχουν πληγεί από την κρίση και ακούμε και τι λύσεις προτείνουνε. Αυτό είναι θεμελιώδες, καθώς όλα τα σχέδια διάσωσης έχουν ως σκοπό να δώσουν τη δυνατότητα να ζήσουν οι έλληνες σε μια χώρα μακριά από τη χρεοκοπία."
Τέλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης το λόγο ζήτησε και πήρε και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Ν. Χρυσόγελος αφού ευχαρίστησε τους δύο σκηνοθέτες για το πολύ ποιοτικό και γεμάτο συναισθήματα έργο τους, ανέφερε πως είναι σημαντικό που μια τέτοια προσπάθεια έχει μεταφερθεί με τόσο εύγλωττο και παραστατικό τρόπο δίνοντας φωνή στους απλούς και καθημερινούς ανθρώπους της ελληνικής περιφέρειας, νησιωτικής και ηπειρωτικής.
"Η ταινία είναι μια απάντηση στα προβλήματα της νεανικής ανεργίας και της φτώχιας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Απλά εκτυλίσσονται οι σκηνές σε ένα ταξίδι από την Κρήτη, περνώντας από νησιά του Αιγαίου, κάνοντας στάση σε πόλεις της Πελοποννήσου, φτάνοντας μέχρι και τα νησιά του Ιονίου. Το ταξίδι αυτό έχει κι ένα ακόμα μήνυμα: Δείχνει πόσο σημαντικές είναι οι ευρωπαϊκές αξίες που εμείς εδώ προσπαθούμε να αναδείξουμε και που με μεγάλη επιτυχία κατάφεραν να κάνουν οι 2 σκηνοθέτες."
Δείτε εδώ το τρέηλερ της ταινίας

Πληροφορίες μπορείτε να δείτε στον ιστότοπο της ταινίας: www.griechenlandblueht.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Βρείτε μας στο Facebook