Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Όταν η συντήρηση του κομματικού κράτους είναι η πρώτη επιλογή...

Ποια επαναδιαπραγμάτευση;


της Μιράντας Ξαφά* 

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση να επανεκκινήσει τις μεταρρυθμίσεις, η προσδοκία εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη παραμένει κυρίαρχη. Στην πρόσφατη έκθεσή του, το Citigroup ανεβάζει την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας στο 90% από 50%-75% πριν από τις εκλογές, διαπιστώνοντας ότι "υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προσβλέπει η τρόικα και αυτών που είναι πολιτικά και οικονομικά εφικτές στην Ελλάδα".

Αυτό που επείγει δεν είναι η αναδιαπραγμάτευση αλλά αποφασιστικά και άμεσα μέτρα για να συρρικνωθεί το κομματικό κράτος, η πηγή τόσο των ελλειμμάτων και του χρέους όσο και της έλλειψης ανταγωνιστικότητας. 
Οι αλλεπάλληλες φοροεπιδρομές με θύματα συνεχώς τους ίδιους βαθαίνουν την ύφεση και αναβάλλουν την εξυγίανση του Δημοσίου. 
Ο χρόνος έχει λιγοστέψει δραματικά από την αναποφασιστικότητα του πολιτικού συστήματος και τη διεξαγωγή δύο αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων μόλις πετύχαμε το «κούρεμα» των ομολόγων αλλά πριν εφαρμόσουμε τις περικοπές δαπανών που συμφωνήσαμε. 
Τώρα όλες οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην περικοπή των δημόσιων δαπανών, στις αποκρατικοποιήσεις και στην πάταξη της φοροδιαφυγής με την τεχνική βοήθεια της τρόικας, που μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί. 
Μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθεί το περιθώριο που χρειάζεται για την επανεκκίνηση του ιδιωτικού τομέα μέσω της μείωσης της φορολογίας, την αποπληρωμή των απλήρωτων υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να λήξει η πιστωτική ασφυξία.
Η συγχώνευση φορέων του Δημοσίου με μετάταξη του προσωπικού ελάχιστα μειώνει τις δαπάνες. 
Χρειάζεται δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με αποζημίωση που ανέρχεται στο 70% του βασικού μισθού τους, όπως έχει προτείνει ...
η Δράση. Μόνο έτσι μπορούν να εξοικονομηθούν τα 11,6 δισ. ευρώ που αναζητεί η κυβέρνηση και ταυτόχρονα να μειωθεί σημαντικά η γραφειοκρατία που είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη. 
Δραστηριότητες όπως οι διεθνείς εκθέσεις, οι κατασκευές, η αποκομιδή των απορριμμάτων κ.λπ. θα πρέπει να εκχωρηθούν στον ιδιωτικό τομέα σε εύλογο χρόνο, μαζί με ένα τμήμα του προσωπικού τους. 
Η άμεση πώληση του ΟΠΑΠ θα αποτελούσε έμπρακτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αγνοήσει μικροκομματικά συμφέροντα και να κινηθεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. 
Η αποφυγή του πολιτικού κόστους σήμερα είναι μια εθνικά καταστροφική συμπεριφορά.
Το τελευταίο που θα πρέπει να επιδιώκει η κυβέρνηση είναι η επιμήκυνση του προγράμματος σταθεροποίησης, που απλώς θα συσσωρεύσει πρόσθετο χρέος και θα παρατείνει την αβεβαιότητα. 
Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα καταβάλει σοβαρές προσπάθειες να συρρικνώσει το Δημόσιο και να εξαλείψει την πηγή των ελλειμμάτων, θα μπορούσε να ζητήσει «κούρεμα» του χρέους προς τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη. 
Το «κούρεμα» των ομολόγων που κατείχαν ιδιώτες επενδυτές κατά 106 δισ. ευρώ τον Μάρτιο μείωσε το χρέος οριακά, χωρίς να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα, διότι χρειάστηκε να δανειστούμε από τους εταίρους μας 30 δισ. ευρώ για να αποζημιώσουμε τους ομολογιούχους με ομόλογα ΑΑΑ του μηχανισμού στήριξης EFSF και άλλα 28 δισ. ευρώ για να καλύψουμε τις ζημίες που υπέστησαν οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας του «κουρέματος». 
Το γεγονός ότι τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν σε αντικατάσταση των παλαιών τιμολογούνται στο ένα έκτο της ονομαστικής τους αξίας αντανακλά την προσδοκία της αγοράς για νέο «κούρεμα». 
Αν μπορέσουμε να δεσμευτούμε σε μέτρα που μειώνουν τις δαπάνες σε μόνιμη βάση, ώστε να εξασφαλίσουμε πρωτογενές πλεόνασμα και να παύσουμε να δημιουργούμε νέο χρέος, οι εταίροι μας θα μπορούσαν να αποδεχθούν τη διαγραφή ενός τμήματος του χρέους για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα. 
Για παράδειγμα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επικαλεστεί τα βήματα που συντελούνται προς την τραπεζική ένωση της Ευρωζώνης ώστε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να επιβαρύνει τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM και όχι το Δημόσιο. 
Εναλλακτικά (ή συμπληρωματικά), θα μπορούσαν να «κουρευτούν» τα ομόλογα ύψους 50 δισ. ευρώ που η ΕΚΤ αγόρασε στη δευτερογενή αγορά σε μια μάταιη προσπάθεια να σταθεροποιήσει την αγορά, καθώς και τα δάνεια που μας παραχώρησαν οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

Το κυριότερο στοίχημα όμως δεν είναι αν η κυβέρνηση μπορεί να πείσει τους εταίρους μας να προσφέρουν πρόσθετη οικονομική στήριξη, αλλά κατά πόσο μπορεί να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια για την επανεκκίνηση της οικονομίας. 

Οσο πλανάται η προσδοκία εξόδου από την Ευρωζώνη, είναι απίθανο να εισρεύσουν τα κεφάλαια που είναι απαραίτητα για τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση καλείται να αντιστρέψει τη βαθιά εμπεδωμένη δυσπιστία για τη βούληση της Ελλάδας να εφαρμόζει όσα υπογράφει. 

Η αποτυχία της πολιτικής της τελευταίας διετίας είναι προφανής. Αυτή οφείλεται στη μη εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών που θα καθιστούσαν την οικονομία πιο ανταγωνιστική και θα διεύρυναν την παραγωγική βάση. Οφείλεται επίσης στην επιλογή της κυβέρνησης να επιβάλει οριζόντιες περικοπές και μπαράζ νέων φόρων προκειμένου να συντηρήσει το κομματικό κράτος, πολιτική στην οποία η τρόικα δεν συναινούσε
Είναι εύκολο να κατηγορεί κανείς το Μνημόνιο για τα δικά του λάθη. Τα λάθη αυτά πρέπει να αποφύγουμε να επαναλάβουμε αν θέλουμε να ξεπεράσουμε την κρίση.
* από την Καθημερινή 
* Η κ. Μιράντα Ξαφά είναι σύμβουλος επενδύσεων E.F. Consulting και μέλος της κεντρικής επιτροπής της Δράσης


5 σχόλια:

  1. Η κυρία flexiqurity.

    Να δούμε τι άλλο θα αναρτήσεις για να σε αξιοποιήσουν τα προσκυνητάρια σου.

    http://www.youtube.com/watch?v=nXVK6XXL_Qw&feature=results_video&playnext=1&list=PLBD76EF936C343BC3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tι Σταυρίδης τί Ξαφά τι Παπασπυρόπουλος!
    Σίγα μη ξαναγράψουμε για να απαντήσουμε στην αστέρω της δράσης.
    Εμείς δεν αντέχουμε στους πειρασμούς, όταν πετυχαίνουμε άρθρα του κ. Στέλιου Σταυρίδη. Είναι αυθεντικός εκφραστής της ανοησίας που ακούει στο όνομα "νεοφιλελευθερισμός". Παλιά, όταν πρωτοεμφανίστηκε δυνατά στη δεκαετία του 70, άκουγε στο όνομα "μονεταρισμός", αλλά ήταν κακόηχο και το άλλαξαν. Η ελευθερία είναι σπουδαία λέξη.
    Τούτη τη φορά, "τον πείραξε" η ομελέτα που έφαγε, ο ΣΥΡΙΖΑ, το κράτος, οι συνδικαλιστές, η γραφειοκρατία κλπ. Ευτυχώς, που υπάρχει και ο "αποφασισμένος Σαμαράς" να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Πάντα τα ίδια τον ενοχλούν. Μονοτονία. (Και σε μας το ίδιο συμβαίνει. Μονοτονία σε ότι μας ενοχλεί).

    Ο κ. Στέλιος είναι πάντα υπέρ της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας", "της παραγωγικής διαδικασίας", και ενάντια στον "κρατικό παρεμβατισμό". Παιδί του Φρίντμαν.

    "...η παραγωγική διαδικασία υπάγεται κυρίως σε νόμους πρακτικούς, απλούς, αποτελεσματικούς, που φυσικά, είναι νόμοι της φυσικής... Η γραφειοκρατία και η έλλειψη ορθολογισμού και πρακτικού πνεύματος, μας έχουν καθηλωμένους. Χρειαζόμαστε ανθρώπους της αγοράς, που θα διαγράψουν με μία μονοκοντυλιά τα πάντα και θα δώσουν απλές και αποτελεσματικές λύσεις".

    Εμείς, σήμερα, θα στηρίξουμε και θα βοηθήσουμε τις επιλογές του κ. Σταυρίδη. Αναζητήσαμε και βρήκαμε "ανθρώπους της αγοράς", που λειτουργούν, σύμφωνα με τους "νόμους της φυσικής". Είναι ένα καλό παράδειγμα προς μίμιση. (Για την ΑΤΕ και την Πειραιώς, υποσχόμεθα πως δεν θα πούμε λέξη). Θέμα μας, τα ιδιωτικά κανάλια, με πίνακες, που βρήκαμε στον εκπληκτικό δάσκαλο της τραπεζικής (και όχι μόνο) λογιστικής και ακούει στο όνομα Techie Chan. Όταν είμαστε μικροί, όλο τον ρωτούσαμε, να μας εξηγήσει "τι είναι τούτο;", "πώς λειτουργεί το άλλο;". Κι ας έχει τα μισά μας χρόνια ο δάσκαλος. Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια. Και τούτος ο δάσκαλος έχει και τα δύο.

    Δεν θα τους μεταφέρουμε εδώ, αφού με ένα κλικ και λίγη ανάγνωση, θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται. Εύκολα μπορείτε να δείτε, τις πωλήσεις, τις ζημιές και την υπερχρέωση τους.

    Οι εταιρείες αυτές, λοιπόν, δανείζονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τους "νόμους της φυσικής"... κι ας είναι φανερό πως δεν πρόκειται ποτέ να εξωφλήσουν τα χρέη τους. Η φύση δεν καταλαβαίνει από τα χρέη των πλουσίων.

    Είναι "νόμος της φυσικής" να μην επιτρέπεται στους απλούς πολίτες να έχουν δικό τους τηλεοπτικό σταθμό και να δανείζονται αφειδώς, δίχως ποτέ να ξοφλήσουν τα δάνεια.

    Είναι "νόμος της φυσικής", η υποχρεωτική ένταξη όλων στην ψηφιακή και μονοπωλιακή τηλεόραση της digea, που με άλλα λόγια, σημαίνει "βάζουμε έναν ρουφιάνο στο σπίτι μας" και θέτει υπό πλήρη έλεγχο τις συνήθειες μας, το ψυχογράφημα μας, τις ορέξεις μας και , αν αυτό φαίνεται ασήμαντο, εντάξει. Είναι, όμως, "φιλελεύθερο". Ένας ακόμα "νόμος της φυσικής" . Ναι, τους νόμους , με τους οποίους το κράτος διοικεί και διοικείται, τους στέλνει η φύση ή έστω ο Μωυσής.

    Eκεί στο τέλος του άθρου, θα δείτε και τα "δώρα" που κάνουν οι ιδιοκτήτες - διευθυντές στον εαυτό τους, ως αμοιβή επειδή έκλεισαν ζημιογόνους ισολογισμούς. Φυσικό κι αυτό.



    Επιμύθιο: Το κράτος και η αγορά ανήκουν στην ολιγαρχία (και οι τράπεζες, το νόμισμα και η ζωή μας, επίσης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι επώνυμοι έχουν απόψεις και δεν μπορούν να ξεγλιστρήσουν στην ασφάλεια της ανωνυμίας, όπως εσύ φίλε μου. Την λέξη ευθύνη την έχεις ακούσει ποτέ; Ή ανήκεις κι εσύ στους αναξιολόγητους ταγούς της επαναστατικότητας; Ποιος "Techie Chan"; Εδώ συζητάμε. Και συζητάμε άνθρωποι όχι δειλές σκιές που μόλις βρουν τα σκούρα χάνονται χωρίς να αναλάβουν καμιά ευθύνη για όσα λένε ή προτείνουν... Απόκτησε πρόσωπο κι ύστερα ζήτα απάντηση. Μέχρι τότε, απλά δεν υπάρχεις! Καλά μπάνια:)

      Διαγραφή
  3. "Δεν είμαστε απολογητές ευαγγελίων, θρησκειών και ιδεολογιών, θεών, ανθρώπων ή θεανθρώπων. Δεν είμαστε οραματιστές ή στοχαστές. Δεν δίνουμε λογαριασμό για την πίστη μας σε κανέναν, παρ' εκτός στον εαυτό μας. Είμαστε μια ασήμαντη σε αριθμό παρέα, χαμένη μέσα στο πλήθος, και δεν θέλουμε να ξεχωρίσουμε από αυτό. Σε καιρούς δικτατορίας και κατοχής κυκλοφορούμε με ψευδώνυμα ή ανωνύμως. Στις εκδηλώσεις που ζητούν ταυτότητα δεν πάμε. Δεν θέλουμε να υπάρχουμε για κανέναν και κυρίως για το καθεστώς. Εξ άλλου, είμαστε άθλιοι τύποι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δικαίωμά σας. Αλλά εδώ δεν είναι δημόσιος χώρος - είναι φόρουμ διαλόγου και σχολιασμού επωνύμων απόψεων. Εσείς είστε εκτός πλαισίου. Μην περιμένετε απαντήσεις λοιπόν - δεν συνηθίζεται να μιλά κανείς με τον αέρα, μοιάζει να παραμιλά...

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU