Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Η ρεαλπολιτίκ της ΔΗΜΑΡ

Είναι καλό τις κρίσιμες αυτές ώρες να αναγνωρίζουμε την προσφορά όσων -χωρίς να έχουν τίποτα να κερδίσουν - έβαλαν το κεφάλι στον ντορβά του πολιτικού κόστους, απαγορευτικού μέχρι σήμερα στις συνεργασίες και την ανάληψη ευθυνών από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα. Παρά τα λάθη, η Δημαρ ανατρέπει μια νοοτροπία δεκαετιών και ανοίγει τον δρόμο σε μιαν εθνική προσπάθεια. Θα μπορούσε να πετάει ανοησίες από την θέση της αντιπολίτευσης, όπως κάνει ο Συριζα - αλλά δεν τόκανε... Αυτό πρέπει να της το αναγνωρίσουμε όπως επίσης και τις ελπίδες που γεννά η συμμετοχή της στην κυβέρνηση. Είθε να επιτύχει στην σωτηρία της χώρας μας (και της ανανεωτικής αριστεράς μαζί) - ΑΣ

του Κίμωνα Χατζημπίρου*


Μπορεί η αριστερά να έχει ξεμείνει από ιδεολογία, δηλαδή σχέδιο για την κοινωνία, η Δημοκρατική Αριστερά όμως ασκεί πολιτική. 
Την δύσκολη εποχή που ζούμε η διακυβέρνηση της χώρας είναι σχεδόν χαμένο στοίχημα. 
Η οικονομική διαχείριση και τα συνακόλουθα κοινωνικά φορτία κινούνται στην κόψη του ξυραφιού, ένα λάθος μπορεί να είναι μοιραίο αλλά και η αποφυγή λαθών δεν εξασφαλίζει γρήγορο ξεπέρασμα του κινδύνου. Θα ήταν μάλλον αδύνατον σε μια κεντροδεξιά συμμαχία να επιβιώσει για ικανό διάστημα μέσα σε θύελλες και σκοπέλους. 
Η συνετή απόφαση της ΔΗΜΑΡ να διακινδυνεύσει την συγκυβέρνηση του σκάφους δίνει στο εγχείρημα μια αίσθηση ισορροπίας και αυξάνει τις πιθανότητες σωτηρίας της χώρας. 
Μπορεί να κατηγορείται σαν αριστερό δεκανίκι μιας συντηρητικής πολιτικής, αλλά χωρίς δεκανίκι το σώμα γκρεμίζεται και μετά την κατάρρευση τα αριστερά δόγματα θα αξίζουν λιγότερο από τα καυσόξυλα.

Η σημαντική συνεισφορά της ΔΗΜΑΡ στην διακυβέρνηση είναι η μη απουσία της από το κυβερνητικό σχήμα
Γιατί να μην είναι και κάτι περισσότερο, π.χ. προσφορά υψηλού επιπέδου κυβερνητικών υπηρεσιών σε τομείς όπου κάποια στελέχη της έχουν διαπρέψει; Φαίνεται ότι πρακτικά αυτό είναι ανέφικτο, αφού προς το παρόν τα «αριστερά» βαρίδια επιβάλλουν την δική τους ατζέντα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ...
η δυνητική προσφορά του κόμματος στον τόπο. 
Η ηγεσία έκανε την υπέρβαση, με την προεκλογική υπόσχεση και την μετεκλογική υλοποίηση της συμμετοχής στην κυβέρνηση, η μουρμούρα όμως ακούγεται, είναι φανερό ότι μερικά στελέχη νοιώθουν άβολα. 
Η ΔΗΜΑΡ δεν έχει πολλούς που θα προωθούσαν ένα τολμηρό μεταρρυθμισμό. Αντίθετα, έχει μπόλικο έρμα με αντιλήψεις κρατικιστικές, λαϊκιστικές, συντεχνιακές. Για να κρατηθούν οι εσωτερικές ισορροπίες, προωθούνται στελέχη που επί χρόνια ζυμώθηκαν με την άρνηση ρηξικέλευθων αλλαγών. 
Ένας πολέμιος των ανεμογεννητριών, που αναλαμβάνει την νησιωτική πολιτική, δύσκολα θα φροντίσει να εξαπλωθούν τα αιολικά πάρκα, δηλαδή η σημαντικότερη αναπτυξιακή πρόταση για τα νησιά. 
Ένα στέλεχος εθισμένο στην βραδύτητα του χωροταξικού σχεδιασμού δύσκολα θα επιταχύνει τις επενδύσεις αν αναλάβει την περιβαλλοντική πολιτική. 
Ένας νομικός συνδικαλιστής δύσκολα θα εκσυγχρονίσει την λειτουργία της δικαιοσύνης, αφού αυτή τρέφει δικαστές και δικηγόρους. 
Ένα στέλεχος που πολεμά τη μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια δύσκολα θα προωθήσει δραστικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό τοπίο. 
Κοντολογίς, πολλοί δημόσιοι λειτουργοί που προέρχονται από την Αριστερά θα αποτελέσουν μάλλον δύναμη ακινησίας παρά μεταρρυθμιστικό μοχλό. 
Τελικά όμως, λίγη σημασία έχουν όλα αυτά. 
Είναι ουτοπία να περιμένει κανείς ότι σε αυτή την τραγική συγκυρία θα λυθούν χρόνιες αγκυλώσεις στην παιδεία, στην υγεία, στο περιβάλλον, στην δικαιοσύνη, στην εξωτερική πολιτική. 
Το στοίχημα επιβίωσης θα κριθεί στην οικονομία, την ανάπτυξη και την ασφάλεια των πολιτών. Αν και η ΔΗΜΑΡ δεν συμμετέχει ενεργά σε αυτούς τους τομείς, θα κληθεί να στηρίξει με ανοικτό πνεύμα δύσκολες αποφάσεις.

*από την Μεταρρύθμιση

7 σχόλια:

  1. http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=164339&catID=11&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

    Επιτέλους τα λαμόγια του πασοκ συναντούν τα λαμόγια της αριστεράς,για ρεαλπολιτικ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μπορούσαν μαζί να βρίσκονται και τα λαμόγια του Συριζα ή των "Ανεξάρτητων Ελλήνων", αφού όλοι συνυπεύθυνοι είναι... αλλά οι τελευταίοι προτιμούν να βλέπουν το πλοίο να βυθίζεται άπραγοι. Διαφορά νοοτροπίας ή μάλλον ποσότητας θανατηφόρας έκθεσης στον πελατειασμό και τον λαϊκισμό;

      Διαγραφή
  2. πελατειασμό(δικό σου) μεταρρυθμισμό( του συγγραφέα).
    "Κάγκελο" απο τη σκέψη σας.
    Για Τσίπρα και Καμένο κανένα ζόρι,αυτά είναι δικά σου προβλήματα φίλε.Άκουσες τίποτα για ελευθερία ισονομία δημοκρατία με τα γκρουπούσκουλα που ασχολείσαι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χθές 30/7 έκλεισαν μερικές επιχειρήσεις ακόμη.
    Σήμερα 31/7 θα κλείσουν κάποιες άλλες.
    Αύριο 1/8 επίσης κάποιες θα κλείσουν.
    Θα μου πεις, και ποιός νοιάζεται για τους μαλάκες. Προβλημά τους.
    Εμείς οι καλοπληρωμένοι πολιτευτές (δουλεύουμε) να σώσουμε την χώρα κάπου στο μέλλον.
    Γιατί όπως είπε ο από τα 26 του μόνιμα μισθοδοτούμενος από το Δημόσιο πρωθυπουργός.
    Με την βοήθεια του θεού θα σώσουμε την χώρα.
    Όταν καταστρέφεται η οικονομία και ο κοινωνικός ιστός της χώρας.
    Όταν φουντώνει το κύμα των νέων που μεταναστεύουν.
    Όταν όλος ο Ιδιωτικός τομέας λειτουργεί στα κόκκινα.
    Διερωτάται κανείς. Τι ακριβώς θα σώσουν?
    Και πότε θα δούμε το προϊόν της (εργασίας) τους που πληρώνουμε κάθε μήνα?
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέρμαχος της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος απ' την ίδρυση της ΔΗΜ.ΑΡ αιαθάνομαι μια αφόρητη κατεσχύνη για το κατάντημά της, ευτυχώς αντελήφθην νωρίς κατα που πήγαινε το πράγμα και επέστρεψα στη βάση μου.Όσο σύντροφοι και να το φτιασιδώνεται αυτό το άκρως συντιρητικό και νεοφιλλελέυθερο μόρφωμα το μόνο που μπορεί να παράγει είναι θεσούλες για κάποιους ανεπάγγελτους παλιούς συντρόφους και τον Φώτη αυριανό πρόεδρο της Δημοκρατίας για νάχει να λέει το σύστημα για την Δημοκρατικότητά του.Αριστερός πρόεδρος, κάτι σαν τον G.Napolitano. Μόνο που αυτοί δεν είναι πια αριστεροί αλλά δοσίλογοι του συστήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕΘΑ


    Στην τράπεζα Πειραιώς πήγε το "υγιές" κομμάτι της ΑΤΕ. Δηλαδή, μόνο το φιλέτο, αφού καθαρίστηκε από το χασάπη το σκάρτο μέρος.

    Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που βοηθά τις καλές τράπεζες, η όλη υπόθεση θα στοιχίσει 6-7 δις. (Τσάμπα πράγμα).

    Οι ανακοινώσεις δεν λένε πόσο κόστισε στην Τράπεζα Πειραιώς. (Ξανά, τσάμπα πράγμα).Δώρο την έκαμαν; ΝΑΙ!!!

    Η νέα Good Bank πωλήθηκε στην Πειραιώς όχι με ανταλλαγή μετοχών αλλά με μετρητά τελικώς στην τιμή που προσδιορίζεται σε P/BV κάτω των 0,5 ή 100-120 εκατ μετά τα πρόσθετα 500 εκατ που δόθηκαν στον ενοποιημένο ισολογισμό. Να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια της good ATE την στιγμή της εξαγοράς από την Πειραιώς ήταν μηδέν.
    Το ΤΧΣ εν συνεχεία κατέβαλλε ως νέα προκαταβολή στο νέο ενοποιημένο σχήμα Πειραιώς – good ATE επιπλέον 500 εκατ ευρώ.
    Η Πειραιώς είχε λάβει 4,7 δις και επιπλέον 500 εκατ σημαίνει σύνολο 5,2 δις ευρώ κεφάλαια.
    Τα 5,2 δις αποτελούν προκαταβολή και όχι το τελικό ύψος ανακεφαλαιοποίησης που εκτιμάται σε 5,7 με 5,8 δις ευρώ.
    Το νέο ενοποιημένο σχήμα Πειραιώς – good ATE θα έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας tier 1 8,2% περίπου.
    Για να φθάσει ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας tier 1 το οποίο ταυτόχρονα είναι και core tier 1 καθώς είναι καθαρό κεφάλαιο από αμκ από 8,2% στο 10% θα χρειαστεί επιπλέον 750 εκατ ευρώ.
    Άρα 5,2 δις ευρώ τα υφιστάμενα κεφάλαια που δόθηκαν συν τα 750 εκατ η νέα τράπεζα Πειραιώς – good ΑΤΕ Bank θα έχει λάβει περίπου 6 δις ευρώ από το ΤΧΣ.
    Σε καθαρό κεφάλαιο το νέο σχήμα θα διαθέτει 3 δις τα υφιστάμενα κεφάλαια της Πειραιώς συν τα 500 εκατ που δόθηκαν ως προκαταβολή στο ενοποιημένο σχήμα συν τα 750 εκατ επιπλέον που θα χρειαστούν συνολικά δηλαδή 4,25 δις ευρώ.Με δεδομένο ότι σε μια διάσπαση good και bad το παθητικό είναι ανεπηρέαστο το ενεργητικό της ΑΤΕ εμφανίζει ένα χάσμα 6 δις που αφαιρέθηκαν για να τοποθετηθούν στην bad bank.
    Ως γνωστό το ενεργητικό και παθητικό είναι πάντα το ίδιο όπερ σημαίνει ότι προκύπτει ένα funding gap ένα χάσμα χρηματοδότησης συνολικά 5,5 δις ευρώ περίπου.
    Αυτά τα 5,5 δις ευρώ τα καταβάλλει το ΤΧΣ στο νέο σχήμα και προσοχή αυτά τα 5,5 δις το ΤΧΣ δεν θα ζητήσει να επιστραφούν πίσω. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα bonus προς την εξαγορά. Αντίστοιχο bonus 1,1 δις είχε δοθεί στην νέα Proton και 770 εκατ στην TBank.
    Το ΤΧΣ θα επιχειρήσει να πάρει πίσω ότι μπορεί από την διαδικασία της εκκαθάρισης των παλαιών δανείων. Η Πειραιώς έχει λάβει 25 δις ευρώ ρευστότητα από την ΕΚΤ και 7 δις η ΑΤΕ. Συνολικά 32 δις ευρώ.
    Η εξάρτηση αυτή θα αρχίσει να μειώνεται άπαξ και κάλυψε funding gap το ΤΧΣ.

    Αυτά λέγονται τραπεζική λογιστική και είναι μόνο ένα μέρος του όλου θέματος. Αν δεν το ξέρετε, τα κεφάλαια του ΤΧΣ είναι αυτά που έχουμε δανειστεί και πληρώνουμε, ως λαός, με τους γνωστούς τρόπους. Αγοράζουν με ξένα κόλυβα και από τις κομένες συντάξεις, τους μισθούς , τους φόρους και την καταστροφή μας.

    Αλήθεια, τώρα: Όσοι ψήφισαν δεν ήξεραν; Πρόσφατη ήταν η συγκυβέρνηση Παπαδήμου. (Δεν λέμε, πως ο Τσίπρας ή οι αντιμνημονιακοί είναι καλύτεροι. Αυτοί απλώς παριστάνουν την αντιπολίτευση, σε δοσμένους έξωθεν ρόλους).

    Αν μη τι άλλο, τώρα, όλοι μαθαίνουμε τι θα πει "αξιοποίηση".



    Για την ιστορία, η ΑΤΕ δόθηκε σε έναν κύριο, ο οποίος θα έπρεπε να είχε τιμωρηθεί. Αλλά, εδώ, με νόμο Βενιζέλου απαλλάχτηκε ο καταχραστής Λαυρεντιάδης της Proton. Στην τραπεζική λογιστική και την εικονική εισφορά χρήματος θα κολήσουμε;

    Ρίχτε μια ματιά στο "Πέπλο σιωπής" του κ. Βαρουφάκη.

    Όλα είναι νόμιμα. Η πώληση της ζωής μας και της περιουσίας μας.



    Η συγκυβέρνηση βοηθά τους τραπεζίτες, για το καλό μας. Θα μας βοηθήσουν στη συνέχεια.( ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ)

    Για το τέλος, ένα σύντομο ανέκδοτο: "δημοκρατική αριστερά"!!!



    Επιμύθιον:"ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ!.. ΓΙΝΕΣΑΙ!")
    Κατάλαβες Γ.Π.;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην καταγγελία όλοι πρώτοι είμαστε. Περιγράφοντας τις εναλλακτικές μας πιάνει μια αλαλία...
      Όλοι έχουμε έναν οικονομολόγο να παραπέμψουμε. Αλλά δεν καταλαβαίνουμε ούτε τι λέμε ούτε τον αντίλογο....Προς τι λοιπόν οι ενστάσεις; Το σίγουρο για μένα είναι η κατασπατάληση του πλούτου από το πελατειακό σύστημα, δεξιό και αριστερό (εκεί τα βρίσκουν - δες την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης). Ισχυρίζομαι λοιπόν ότι στον ελληνικό προκαπιταλισμό, μία είναι η λύση: ξερίζωμα των πελατειακών σχέσεων και των συντεχνιακών δομών και αξιολόγηση, διαφάνεια, κούρεμα στις δαπάνες του κράτους. Όταν οι ΔΥ δεν θα είναι παιδιά ενός ανώτερου θεού και θα αποκατασταθεί η έννοια της προσφοράς και της παραγωγικότητας, τότε θα πάψει και η ελληνική κρίση - θα μείνει η διεθνής κρίση και εμείς στην Ευρώπη.

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU