Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Η χαλυβουργία κλείνει. Επιτέλους μια νίκη


από την Μαργαρίτα
Επιτέλους μια νίκη. Μια νίκη για να γελάσει και λίγο το χειλάκι του Περισσού. Η Χαλυβουργία του Μάνεση, αυτό το σύγχρονο κολαστήριο της εργατικής τάξης, επιτέλους έκλεισε. Μπορεί οι σύντροφοι να μην τα πήγαν καλά στις εκλογές, αλλά στον πραγματικό ταξικό αγώνα έβαλαν γκολ. 
Μερικές εκατοντάδες ακόμα εργαζόμενοι στο δρόμο, μια ακόμα παραγωγική μονάδα βάζει λουκέτο. 
Ο αγώνας δικαιώνεται. 
Γιατί ο στόχος της Αριστεράς που σέβεται τον εαυτό της είναι η επιβίωση της τελευταίας Σοβιετικής Δημοκρατίας και όχι των εργαζομένων. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να εξαφανιστούν όλες οι σοβαρές παραγωγικές μονάδες και να επιβιώσουν μόνο οι κρατικές και κυρίως αυτές που δεν παράγουν τίποτα. 
Αυτό είναι εξάλλου και το ιστορικό προτσές της οικοδόμησης του σοσιαλισμού σε μια μόνη χώρα. Δεν έχει σημασία αν κυβερνά ο Σαμαράς ή ο Βενιζέλος. Σημασία έχει η οικονομία ηλίθιε. 
Και αυτή πρέπει να παραμείνει σοβιετική.
Η Κουμουνδούρου ζηλεύει λίγο που δεν ήταν αυτή μπροστάρης σε αυτόν τον αγώνα τον καλό. Αλλά δεν χολοσκάνει, γιατί νέοι αγώνες ανοίγονται μπροστά της. 
Οι κρατικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να φύγουν από τα χέρια της μαφίας που τις λυμαίνεται και δεν πρέπει. Η ιστορία την καλεί να διασώσει τα φέουδα της κομματικής και της συνδικαλιστικής ολιγαρχίας και είναι δυνατότερη από ποτέ, ώστε να το πετύχει.
Είχαμε προβλέψει την τύχη του εργοστασίου του Ασπροπύργου
Το κλείσιμο ήταν στόχος, όχι μόνο των συντρόφων, αλλά πιθανόν και της εργοδοσίας. Οι δουλειές του χάλυβα στην Ελλάδα έχουν πέσει, η συγγενής μονάδα του Βόλου καλύπτει επαρκώς τη ζήτηση, γιατί να έχεις ανοικτό ένα εργοστάσιο που μπαίνει μέσα και το ΠΑΜΕ στο σβέρκο σου να σε ταλαιπωρεί;

Το θέμα που θέλω να θίξω είναι άλλο. 
Μάθαμε στα θρανία του κομμουνισμού ότι η μόνη πρωτοπόρα τάξη είναι η εργατική. Ο πρωτοπόρος εργάτης, υποθέτω, δεν είναι μόνο ο πιο εργατικός, ο πιο μπρατσωμένος, ο πιο ηρωικός, αλλά κυρίως ο πιο έξυπνος. 
Πως άφησαν λοιπόν οι χαλυβουργοί μια κομματική μειοψηφία να τους χειραγωγήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να χάσουν τη δουλειά τους; Στόμα και μιλιά δεν είχαν; Γιατί δε φώναξαν; Γιατί δεν οργανώθηκαν και δεν αντιτάχθηκαν σε όλους αυτούς που σχεδόν ένα χρόνο τώρα, έπαιρναν το ψωμί από το στόμα των παιδιών τους; Που ήταν τα μπράτσα και η ψυχή τους; Πως θα οικοδομήσει αυτό το προλεταριάτο το σοσιαλισμό, αν είναι τόσο αφελές και άτολμο; Πως είναι δυνατόν άνθρωποι του πιο σκληρού μόχθου να υποτάσσονται σε μια χούφτα ιδεόληπτων ή υστερόβουλων κομματανθρώπων; Τόση πια δύναμη έχουν οι μαφίες; Πόση είναι η δύναμη της ιδεοληψίας ώστε να μπαίνει πάνω και από την επιβίωση; 
Πότε θα μάθουμε τι και πως παίχτηκε στον Ασπρόπυργο;
Φαντάζομαι ότι η άλλη Αριστερά αυτή της Ανανέωσης θα έχει κάτι να πει επί του θέματος.

Η είδηση εδώ

10 σχόλια:

  1. Λευτεριά στον Μάνεση. Η καπιταλιστές δεν έχουν να χάσουν παρά μόνο τα κότερά τους...συγνώμη τις αλυσίδες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας προτιμούν να «πεθάνουν», από το να ζήσουν σαν δούλοι! Ακατανόητο στην εποχή του χυλού & των προσκυνημένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κίνηση του Μάνεση έχει ορισμό και λέγεται Lock out ή ανταπεργία, μία μέθοδος που χρησιμοποιούσαν κατά κόρο οι καπιταλιστές κατά την κρίση του 1929 (αλλά και εντεύθεν), μαζί με τους μπράβους και τους απεργοσπάστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προφανώς για σας τα ιδεολογήματα μετρούν περισσότερο από την ζωή των εργαζομένων - τους οποίους και προσβάλλετε ανερυθρίαστα ως "προσκυνημένους". Φαίνεται ότι για την σημερινή αριστερά όποιος δουλεύει - έστω για ένα κομμάτι ψωμί - είναι προδότης, εκτός αν εργάζεται στο δημόσιο οπότε τότε είναι ένας υπερήφανος κρατικός λειτουργός. Έλα που δεν χωρούν όλοι όμως στο δημόσιο.. Έλα που ο πλούτος παράγεται από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα... Έλα που ο σοσιαλισμός σας (ο κρατισμός δηλαδή) απέτυχε όπου εφαρμόστηκε...
    Για όλα αυτά θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, σαν πιόνια στα χέρια σας και φυσικά θα ανταμειφθούν στον παράδεισο που επικαλείται η "θρησκεία" σας. Αριστερά μετά σου λέει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ιδεολογήματα; Γιατί ιδεολόγημα δεν είναι το μένος που έχετε όλοι εσείς κατά του δημόσιου τομέα και των εργαζόμενών του;
    Υπάρχει πλέον πρωτογενής και δευτερογενής στην Ελλάδα εδώ και τριαντατόσα χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ;
    Το ΚΚΕ φταίει που οι παραπάνω τομείς αποδυναμώθηκαν λόγω ποσοστώσεων, ΚΑΠ και εισαγωγής φτηνών βιομηχανικών προϊόντων;

    Θέλω να δω αν μπορείς να ζήσεις εσύ με 340-400ευρώ με την τρέχουσα αγοραστική τους αξία.
    Είμαι πολύ περίεργος, αλήθεια ...

    ΥΓ: Αν θέλετε να λέγεστε αριστεροί δεν σας πρέπει ο Σκάι και το πρόταγκον. Μια απο τα ίδια λένε και αυτοί και δεν έχουν ταμπέλες "αριστερά"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ώρα που χάνονται 800 θέσεις εργασίας την ημέρα - από τον ιδιωτικό τομέα - όσοι συμβάλλουν στο κλείσιμο επιχειρήσεων και την ανεργία, δεν μπορεί να λέγονται αριστεροί. Ιδεολογήματα είναι όλες οι μπούρδες που συνοδεύουν αυτήν την καταστροφική πολιτική, όπως στην Χαλυβουργία. Στο άλλο εργοστάσιο στον Βόλο όλα πάνε καλά - επειδή οι εργαζόμενοι αντιστάθηκαν στις φαντασιώσεις των επαγγελματιών της "επανάστασης". Βρείτε δουλειά τώρα στους 400! Μπορείτε; Αν δεν μπορείτε, κρυφτείτε καλύτερα, γιατί το άδειο στομάχι έχει περίεργες παρενέργειες. Ήδη το ΚΚΕ πλησιάζει ολοταχώς εξωκοινοβουλευτικά ποσοστά και δικαίως.

      Διαγραφή
    2. Επειδή δεν απαντάτε επι της ουσίας αλλά χρησιμοποιείτε επιχειρήματα Αρη Προρτοσάλτε, αντιγράφω σχόλιό μου από το αδελφό σας μπλογκ:

      Να φύγουμε λίγο από τη χαλυβουργία;

      Κάτι παλληκάρια (και κορίτσια) σαν εσάς, έρχονται εδώ και κάνα χρόνο σε μια επιχείρηση, μην έχοντα ιδέα πως στήνεται μια μεταλλική κατασκευή, πως φτιάχνεται ένα κτίριο, πως δουλεύει μια πρίζα με σκοπό να κάνουν ακόμα πιο παραγωγική μια πολυεθνική επιχείρηση, με υποκατάστημα στην Ελλάδα και με πελάτες στο εξωτερικό.

      Κρατούν από ένα ντοσιέ στα χέρια, μερικοί ένα ipad με μπόλικα excelια μέσα και μιλούν με ένα κλισέ λεξιλόγιο όπως καινοτομία, οικολογικό αποτύπωμα, πράσινη ανάπτυξη, παραγωγικότητα κλπ.
      Έχουν πείσει το αφεντικό και τους περισσότερους project managers ότι πρέπει να δώσουν έμφαση στην εργολαβία (ελληνιστί: outsourcing) μειώνοντας δραματικά το λειτουργικό κόστος και απολύοντας έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό.

      Ξέρω ότι θα τους πείσουν. Είναι η μόδα της εποχής. Ξέρω επίσης ότι σε μεγάλη ηλικία τα στελέχη της επιχείρησης θα ψάχνουν για δουλειά και φυσικά δεν θα βρίσκουν, εκτός αν ξενιτευτούν. Ξέρω ότι στην κενή θέση τους (αν υπάρξει τέτοια) δεν θα έλθει κανένας νεώτερος και φτηνότερος από αυτούς.

      Αντιπροτείνοντας (με στοιχεία) να μεταφερθεί αυτούσια η επιχείρηση στο εξωτερικό, τα παλληκάρια και οι κοπελιές του “σύμβουλου managment” έπαθαν collapsus. Η αντιπρότασή τους ακόμα αναμένεται επίσημα, αλλά από διαρροές μαθεύτηκε ότι ήλθαν για να διώξουν κόσμο και να κλείσουν το εν Ελλάδι υποκατάστημα. Σε κουβέντες που διαμείφθηκαν εκατέρωθεν μίλησαν για άλλες νοοτροπίες και για γηράσκουσες καταστάσεις που πρέπει να καταστραφούν.

      Στην εταιρεία όχι ΚΚΕ και ΠΑΜΕ δεν υπάρχει, αλλά ούτε “μύτη” από ΣΥΡΙΖΑιο, ή παλαιοΠΑΣΟΚο. Ούτε σωματείο υπάρχει, ούτε καν σόλα από παπούτσι συνδικαλιστή.
      (αυτό δα έλειπε, τεχνική εταιρεία είναι όχι φάμπρικα!)


      _________
      Κυρίες και κύριοι θαμώνες της αριστερής στρουθοκαμήλου δεν με πείθετε, όπως ξέρω ότι δεν σας πείθω. Το firmware που βλέπω ότι σας “εγκατέστησαν” δυστυχώς δεν μπορώ να το υπερβώ.

      Εύχομαι μόνο να μην βρεθείτε στη θέση κάποιου εκεί μέσα, εκεί που πάνε τα παλληκάρια και οι κοπελλιές να κάνουν την βρωμοδουλειά. Αλλά ακόμα και τότε δεν θα καταλάβετε τίποτα. Ο αμοραλισμός με αριστερή προβιά σάς έχουν ποτίσει ακόμα και το μεδούλι. Το πιο άσχημο είναι ότι αυτοχαρακτηρίζεστε “αριστεροί”.

      Για να γυρίσω και στη χαλυβουργία, εύχομαι να μην βρεθείτε στη θέση του Σιφωνιού και των συν αυτώ που επειδή δεν έχουν να χάσουν τίποτα παρά μόνο 400ευρώ μηνιάτικο με μηδενική αγοραστική αξία, το παλεύουν και όπου φτάσει.

      Την έννοια αξιοπρέπεια την έχετε ακουστά;

      Διαγραφή
    3. Προφανώς θεωρητικός είσαι φίλε μου... Ή Δημόσιος Υπάλληλος ή με το χαρτζιλίκι του μπαμπά ή ούφο του υπαρκτού. Δηλαδή οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Βόλου δεν έχουν αξιοπρέπεια; Είσαι τελείως ηλίθιος; Από που θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση που υπολειτουργεί; Το ότι στον Βόλο απορρόφησαν όλη τη δουλειά και κάνουν και υπερωρίες ποιον ωφέλησε; Τόσο θρησκευόμενοι είσαστε; Τόσο τυφλοί και φανατικοί;

      Διαγραφή
    4. Ο χαρακτηρισμός "ηλίθιος" επιστρέφεται γιατί αυτό είναι ίδιον της συνομοταξίας σου!

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU