Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

"Βάστα Στουρνάρα!"


του Γιάννη Γιγουρτσή*

Δεν ξέρω αν ο νέος υπουργός οικονομικών θα καταφέρει να δρέψει τη δόξα του Κεμάλ Ντερβίς του μεγάλου Τούρκου οικονομολόγου που κατάφερε μέσα σε μια τριετία, με ένα απολύτως επιτυχές οικονομικό πρόγραμμα να οδηγήσει την Τουρκία από την μεγαλύτερη οικονομική κρίση της ιστορίας της σε πορεία αλματώδους ανάπτυξης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Ντερβίς ανέλαβε υπουργός οικονομικών όχι του Ερντογάν που εκμεταλλεύτηκε το θετικό αποτέλεσμα του προγράμματος Ντερβις για ίδιον όφελος και ουσιαστικά το συνέχισε χωρίς τον ίδιο ως υπουργό, αλλά του Ετσεβίτ, του ανθρώπου δηλαδή που ήταν επικεφαλής ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος το οποίο και είχε οδηγήσει τη χώρα στην τεράστια αυτή κρίση. 

Το τουρκικό πολιτικό σύστημα όμως, έστω και την ύστατη ώρα συνειδητοποίησε τον επικείμενο όλεθρο που θα το συμπαρέσυρε και προχώρησε σε γενναίες αποφάσεις που οδήγησαν σε πλήρη αναστροφή της κατάστασης αλλά είχαν και ως συνέπεια την ανατροπή του ως τότε κατεστημένου πολιτικού σκηνικού.
Σήμερα, στην Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας φαίνεται να έχει τις ικανότητες και τις γνώσεις για να προχωρήσει αποφασιστικά σε μία νέα, και ίσως τελευταία, προσπάθεια ανόρθωσης της καταρρακωμένης ελληνικής οικονομίας. Μέρα με τη μέρα, με ταχείς ρυθμούς, αναδεικνύεται σε έναν νέο πόλο συσπείρωσης των δυνάμεων που επιθυμούν πραγματικά την σωτηρία της χώρας και δίνει την ελπίδα πως κάτι τελικά μπορεί να γίνειΑν επιτύχει, ο κ. Στουρνάρας θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει ακόμα και στην κεντρική πολιτική σκηνή ως ένα νέο πολιτικό πρόσωπο με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Το κακό από την άλλη με τον κ. Στουρνάρα για κάποιους είναι ακριβώς αυτό, δηλαδή ότι μπορεί όντως να επιτύχει.
Για να προχωρήσει πάντως, πρέπει να του παρασχεθούν και οι δυνατότητες να το κάνει, να αρθούν τα εμπόδια και η επιτροπεία που προσπαθούν να του επιβάλλουν οι πολιτικοί αρχηγοί και ειδικά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Ο τελευταίος νοιώθει να κλονίζεται τόσο η προσωπική του δυνατότητα προβολής όσο και να αμφισβητείται ο ρόλος που θέλει να διαδραματίσει ως ...
«Νέστωρ» των οικονομικών, τρομάρα του, αλλά και ως συνδιαπραγματευτής και συνδιαμορφωτής της οικονομικής πολιτικής σε επίπεδο όχι απλώς αρχών αλλά πρακτικής, λες και είναι αυτός ακόμη ο υπουργός Οικονομικών (ή λες και το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που κάποτε ήταν).
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα δείξει προς τα πού θα πάει το πράγμα και θα φανεί αν το φθίνων πολιτικό σύστημα έχει ακόμα κάποιες υγιείς παραμέτρους που θα μπορέσουν ίσως να το διασώσουν ή αν οι αγκυλώσεις, η διαφθορά, η πελατειακή λειτουργία και κοντολογίς οι θανάσιμες εκείνες αδυναμίες που μας οδήγησαν έως εδώ είναι τόσο ισχυρές ώστε να ξεπερνούν και αυτό ακόμα το ένστικτο της πολιτικής του αυτοσυντήρησης.
Κλείνω με μια φράση-σύνθημα που διάβασα στο διαδίκτυο που συνοψίζει και εκφράζει ακριβώς αυτή την ελπίδα που περιγράφω εδώ, ένα σύνθημα «όλα τα λεφτά» όπως έγραψε ένας φίλος, το οποίο σας προτείνω να υιοθετήσετε:

«Βάστα Στουρνάρα!»


Δείτε ακόμα:

http://news247.gr/eidiseis/politiki/o_giannhs_stoyrnaras_analamvanei_to_ypoyrgeio_oikonomikwn.1831349.html Η επιλογή ως Υπουργού Οικονομικών και Βιογραφικά
http://www.newsnow.gr/article/156275/to-kata-stournara-evaggelion.html Το κατα Στουρνάρα Ευαγγέλιον. Λυσιτελείς και εφαρμόσιμες προτάσεις του Υπουργού Οικονομικών
http://www.newsnow.gr/article/155034/oi-dyskoles-sxeseis-venizelou-stournara--to-simitiko-mplok-ki-i-kyvernisi-samara.html Για τις προβληματικές σχέσεις Στουρνάρα-Βενιζέλου


* από το φόρουμ Μεταρρυθμιστική Αριστερά στο fb
* ο Γιάννης Γιγουρτσής ζει στην Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU