Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Ακόμη και "fast track", η ελληνική γραφειοκρατία συνεχίζει να σκοτώνει την επιχειρηματικότητα...


Fast Track Ελλάδος και Βουλγαρίας
του Γιώργου Καισάριου*
Είναι ένα θέμα που έχω αναπτύξει πολλές φορές, αλλά νομίζω ότι τα λόγια κάποιου που μένει στην Βουλγαρία έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα, διότι άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη. Είναι δε ο λόγος που εκτιμώ ότι στην επόμενη δεκαετία οι Βούλγαροι θα μας περάσουν σε κατά κεφαλήν εισόδημα, αν δεν αλλάξουμε σύντομα, που δεν το βλέπω με τα μυαλά που έχουμε.
Γράφει ο Χρήστος Ν. Μουρούτης, Ελληνας επιχειρηματίας στην Βουλγαρία:

“Θα ήθελα να σας διηγηθώ μιά απλή προσωπική εμπειρία που μου συνέβη την Τετάρτη 5 Ιουλίου στην Θεσσαλονίκη και νομίζω ότι πρέπει να σχολιαστεί. Συνδράμοντας έναν φίλο μου Βούλγαρο επιχειρηματία με διεθνείς επιτυχείς δραστηριότητες, για να ανοίξει μία ελληνική ΕΠΕ εταιρεία, κατέβηκα στην Θεσσαλονίκη για να επισκεφθώ μαζί του έναν δικηγόρο. Εδώ και περίπου 16 χρόνια δεν έχω δραστηριότητες και προσωπικές εμπειρίες με το σύστημα της πατρίδας μας, καθόσον ζω και δραστηριοποιούμαι εκτός της Ελλάδας. 

Ο δικηγόρος με χαρά μας παρουσίασε το λεγόμενο fast track σύστημα εταιρειών με το οποίο, για να ανοίξει κάποιος ξένος εταιρεία, θα πρέπει να έχει 
(α) ταυτότητα, 
(β) διάφορα εκκαθαριστικά ότι πληρώνει τον φόρο στον τόπο του ή να ανοίξει νέο ΑΦΜ ατομικό στην Ελλάδα, 
(γ) να ορίσει υποχρεωτικά αντίκλητο δικηγόρο για να κάνει την εργασία αυτή, 
(δ) να μισθώσει υποχρεωτικά γραφείο και να πάει σε μία ΔΟΥ να το λάβουν υπόψιν τους και να κάνουν θεώρηση, 
(ε) να προσλάβει λογιστή υποχρεωτικά και να καταθέσει μιά σειρά από δικαιολογητικά που σχετίζονται με κωδικούς δραστηριότητας, 
(στ) να καταθέσει κεφάλαιο 4500 ευρώ, 
(ζ) υποχρεωτικά και με ποινικές ευθύνες να αυτασφαλιστεί στον ΟΑΕΕ άσχετα αν είναι ασφαλισμένος στην χώρα καταγωγής, 
(η) υποχρεωτικά να εγγραφεί σε επιμελητήριο και 
(θ) υποχρεωτικά να δώσει πληρεξούσιο σε συμβολαιογράφο για να γίνει γρήγορα... το fast track. 
Και όλα αυτά με ένα κόστος πάνω-κάτω 4000 ευρώ συν λογιστές, υποχρεωτική ενοικίαση γραφείου και υποχρεωτική αυτασφάλιση.
Φυσικά ο δικηγόρος θα πρέπει να περάσει από ΔΟΥ, από δημοσίευση, νομαρχίες, ΟΑΕΕ, επιμελητήριο, να κανονίσει τα μισθωτήρια και άλλα πράγματα και να κάνει δύο με τρεις εβδομάδες για να ξεκινήσει. Φυσικά ο λογιστής πρέπει να πάει να θεωρήσει τιμολόγια και να έχει και πάρε-δώσε με την εφορία. Κάτι ακόμα που έκανε εντύπωση από την συζήτηση με τους δικηγόρους είναι ότι στην περίπτωση που βάλεις μετοχικό κεφάλαιο μιας ΕΠΕ ή μιας ΑΕ, περίπου το 7,5% πάει για διάφορα κόστη υπέρ κράτους, ταμείων, τρίτων κλπ. Δηλαδή αυτός που κάνει επένδυση 1.000.000 € ας πούμε ξεκινά με κεφάλαιο 925.000€ καθόσον το υπόλοιπο έχει διαμοιραστεί πριν ξεκινήσει καν δραστηριότητα.
Εγώ δεν είχα εμπειρία αλλά αποφάσισα να μην κάνω κριτική στη χώρα καταγωγής μου. 
Όμως για τον Βούλγαρο φίλο μου η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη, επειδή ήταν σχεδόν αδύνατον να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνουν τόσες ενέργειες, με τόσους ανθρώπους, με τόσες υπηρεσίες και να πάρουν τόσες πολλές ημέρες και κόστη για να ολοκληρωθούν, όταν το μέσο κόστος μιας εταιρείας ανά την Ευρώπη δεν είναι πάνω από 1000€ και οι ενέργειες είναι περιορισμένες. 
Επίσης αυτό που του έκανε τεράστια εντύπωση ήταν η συμβολαιογράφος ...
που είχε ένα τεράστιο τεφτέρι όπου έγραφε τις πράξεις, υποχρεωτικά από το νόμο κίτρινο χαρτί και πολλά χαρτόσημα κολλημένα πάνω σε αυτό. Δίκαια θυμήθηκε τις εποχές του Κομμουνισμού και τους κρατικούς συμβολαιογράφους στη Σόφια που χρησιμοποιούσαν χαρτόσημα και τεφτέρια.

Από την δική μου εμπειρία, θα σας πω λοιπόν πως λειτουργούν τα πράγματα εδώ στην Βουλγαρία και ελπίζω κάποιοι με καλή διάθεση να αποφασίσουν να το αντιγράψουν και να το χρησιμοποιήσουν ταυτόσημα για το καλό της Ελλάδας.

Όταν εμφανίζεται ένας πολίτης της ΕΕ και θέλει να κάνει μια Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, μπορεί με τη βοήθεια δικηγόρου ή και ενός απλού λογιστή ή ενός φίλου του, να κάνει το απλοποιημένο καταστατικό που καλύπτει όλες τις δραστηριότητες που προβλέπει ο νόμος και έτσι δεν απαιτεί ειδικούς κωδικούς. 
Κωδικοί δίνονται μόνο σε περίπτωση εμπορίας ειδών με ειδικό δασμό ή υπηρεσιών που απαιτούν ειδική άδεια. Ο σκοπός αναγράφεται αλλά κάθε υπηρεσία ή εμπόριο είναι εφικτό μέσω κάθε εταιρείας, χωρίς επιπλέον δηλώσεις. 
Με την υπογραφή του καταστατικού σε ένα αντίγραφο, την καταβολή του κεφαλαίου που μπορεί να είναι 1 ευρώ μόνον με άνοιγμα ενός ειδικού λογαριασμού σε τράπεζα και την πιστοποίηση της υπογραφής σε συμβολαιογράφο, διαδικασία που παίρνει 2 λεπτά και κοστίζει 3 ευρώ, ολοκληρώνονται τα προκαταρκτικά. Τα έγγραφα μπαίνουν σκαναρισμένα στο ηλεκτρονικό register και η εταιρεία έχει γίνει πραγματικότητα με μοναδικό αριθμό που λειτουργεί ως ΑΦΜ και αριθμός κοινωνικής ασφάλισης μέσα σε 6-24 ώρες. 
Αμέσως μετά, ο μέτοχος - διαχειριστής μπορεί να τυπώσει το πρώτο του τιμολόγιο στον υπολογιστή του και να λειτουργήσει. 
Ο νόμος δεν υποχρεώνει υποχρεωτική αυτασφάλιση, δεκάδες δικαιολογητικά, να έχεις μισθωτήρια, δικηγόρους, λογιστές υποχρεωτικά τοποθετημένους ούτε να κάνεις ενέργειες πληρεξουσίων και λήψη ατομικού ΑΦΜ από συμβολαιογράφο. Επίσης είναι προαιρετική η εγγραφή σε ένα επιμελητήριο καθόσον μπορείς να είσαι ενάντιος με την ιδέα. 
Το όλο κόστος μπορεί να κυμανθεί από €300-600 με όλα τα κόστη καλυμμένα. 
Το μετοχικό σου κεφάλαιο είναι διαθέσιμο 100% και η όποια αλλαγή στην εταιρεία δεν απαιτεί ΔΟΥ, Νομαρχίες και ΦΕΚ αλλά απλά με το username και password την εισαγωγή στοιχείων στο ηλεκτρονικό registry
Mε τον ίδιο τρόπο αν θέλεις ένα πιστοποιητικό λειτουργίας μιας εταιρείας μπαίνεις στο registry και το τυπώνεις χωρίς κόστος στον εκτυπωτή σου. Όλα αυτά γίνονται με βάση την επίπεδη φορολογία 10% σε φυσικά και σε νομικά πρόσωπα, που ισχύει για τα τελευταία 8 χρόνια.

Ακόμα κάτι παραπάνω, οι συμβολαιογράφοι στη Βουλγαρία είναι ηλεκτρονικοποιημένοι. Κάθε πράξη μπαίνει στο register κατευθείαν όπως και τα απλά πληρεξούσια. 
Όταν αγοράζεις γαίες υπογράφεις σε απλό χαρτί 2-3 σελίδων, πληρώνεις προκαταρκτικά τα κόστη σου ηλεκτρονικά και έχεις ηλεκτρονικό αντίγραφο κτηματολογίου που βγαίνει σε δευτερόλεπτα. Σε δευτερόλεπτα επίσης ένας συμβολαιογράφος μπορεί να κάνει έλεγχο περιουσιολογίου φυσικών προσώπων όπως και έλεγχο καταδικών ή εκκρεμών υποθέσεων στο δικαστήριο για εταιρείες και φυσικά πρόσωπα. 
Δεν υπάρχουν φυσικά χαρτόσημα, από τότε που καταργήθηκαν οι... κρατικοί συμβολαιογράφοι.

Βλέποντας λοιπόν το fast track των τριών εβδομάδων, των πολλαπλών υποχρεώσεων, της γραφειοκρατίας και του συμβολαιογράφου με το κίτρινο χαρτί, το μεγάλο τεφτέρι και τα χαρτόσημα, δίκαια ο φίλος μου που δεν πίστευε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτό το σημείο ακόμα, ιδιαίτερα μετά τον βαρύγδουπο «fast track» τίτλο, έκανε κάμποσες φωτογραφίες για ανάμνηση και για να έχει δείγματα ιστορικής πραγματικότητας αφού του θύμιζαν τη χώρα του της εποχής του κομμουνισμού και των πρώτων ετών μετά την πτώση του. 
Όλα αυτά θα πρέπει κάποιοι πολιτικοί υπεύθυνοι να τα λάβουν υπόψιν τους για να κατανοήσουν το γιατί οι ελληνικές εταιρείες φεύγουν εκτός Ελλάδος –εκτός από την φορολογία– και να πιάσουν να αντιγράφουν συστήματα που λειτουργούν με απλότητα και χωρίς χάσιμο ανθρωποωρών και δημιουργία τεράστιου οικονομικού κόστους σε απλές λειτουργικές κινήσεις.

Χρήστος Ν. Μουρούτης - Σόφια, Βουλγαρία”
Υπεύθυνος για την φιλοξενία: Γιώργος Καισάριος
πηγή: http://www.market-talk.net/index.php/id/10995

4 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα είναι μία χώρα κουφάρι.
    Μιά χώρα χωρίς εντόσθια (μηχανισμό).
    Μιά χώρα σπαζοκεφαλιά.
    Μιά χώρα που έχει ταυτόχρονα Δημοκρατία, Δικτατορία, Φατριοκρατία, Συντεχνιοκρατία και Μαλακοκρατία.
    Μιά χώρα που κάνουν κουμάντο οι Εθνικοί Νταβατζήδες οι Πολιτικοί οι Δημοσιογράφοι οι Παπάδες το ΠΑΜΕ οι Συνδικαλιστές.
    Μιά χώρα που δεν ξέρει ποιούς έχει συμμάχους δεν ξέρει αν ανήκει στην Δύση στην Ανατολή ή στην Λατινική Αμερική.
    Μιά χώρα που μπαίνει και βγαίνει από τον ΟΗΕ το ΝΑΤΟ την ΕΕ.
    Μιά Χώρα που καταγγέλει και φοβάται τους φανατικούς Ισλαμιστές και η ίδια είναι το Ιράν της Χριστιανοσύνης.
    Η λίστα με την παράλογη και σχιζοφρενική χώρα που λέγεται Ελλάδα είναι ατελείωτη. Γεμίζεις τις σελίδες 100 τομης εγκυκλοπαίδειας.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι πιθανοτητες ο φιλος του Ελληνα, Βουλγαρος επιχειρηματιας να μην ηταν διαπλεκομενος με την Βουλγαρικη μαφια ειναι ελαχιστες, καθοσον :
    "ολες οι χωρες εχουν την μαφια τους, αλλα η βουλγαρικη μαφια εχει την Βουλγαρια."
    Εκτος κι αν εκσυγχρονιστηκε τοσο πολυ η γειτονικη μαφια.

    Με αυτο εχω να (ξανα) παρατηρησω οτι το "καντε κατι" απο πλευρας Ε.Ε. ή Τροϊκα ειναι μεν σωστο, αλλα υπαρχουν προτεραιοτητες ακομη και στις μεταρρυθμισεις,ή προαπαιτουμενα λ.χ. η αναγκαια προετοιμασια για μετεπειτα ενεργειες τον καταλληλο χρονο (οσον αφορα την αξιοποιηση της δημοσιας περιουσιας και οχι -αναγκαστικα - την πωληση) και αυτο δεν σημαινει οτι θα ξεπουλησουμε ολη την δημοσια περιουσια για ψιχουλα ή θα κανουμε τα "στραβα ματια" σε αθεμιτες πρακτικες επιχειρηματιων, προκειμενου να "σωθουμε".

    Τα πραγματα αργα, πολυ αργα ειναι αληθεια, κινουνται προς το καλυτερο. Ηδη σημερα αποφασιστηκε η μειωση του εφαπαξ των ΔΥ κατα 22.6%. Το θεμα ειναι οτι αν γινει οριζοντια περικοπη, χωρις να ληφθει υποψη η αναλογιστικη μελετη τι πρεπει να κοπει και απο που, αμναλογα τις κρατησεις για εφαπαξ, ενος εκαστου, θα προκυψουν 50.000 λαθη (αλλοι ευνοημενοι και αλλοι αδικημενοι).Η σημερινη τεχνολογια επιτρεπει την αυτοματοποιηση παραγωγης εγγραφων, δικαιολογητικων, συνταξεων, εφαπαξ, κ.λ.π. με μεγαλη ταχυτητα, αφου εισαχθουν τα δεδομενα. Ομως απο το 1990 οι ΔΥ επαιξαν πασιεντζες και μετα απο το 1988 εβλεπαν το χρηματιστηριο στο διαδικτυο.Δεν ηταν η δουλεια τους να εισαγουν στοιχεια (φορολογικα, ασφαλιστικα, ....)
    Αν δεν υπαρχει η εφαρμογη, ,μπορει να ενοποιηθουν οι φορεις (μειωση διαφθορας, οικονομιες κλιμακας)και να γινει με τροποποιηση υφισταμενης κια να δοκιμαστει εντος 3 μηνων.Ρωτηστε ενα ειδικο της πληροφορικης. Ακομη κι εμεις οι μηχανικοι το γνωριζουμε.
    Απλως υπηρξε μια "μηχανη διαδοχικων αναθεσεων" σε ξεπερασμενα πληροφοριακα συστηματα, οχι γιατι ο προμηθευτης δεν ηξερε να κανει πιο συγχρονη εφαρμογη, αλλα ηθελε μετα απο μερικα χρονια να ξαναπουλησει μια λιγο καλυτερη αλλα επισης παρωχημενη κ.ο.κ.
    Αρα -νομιζω- πρεπει να ελεγχθουν ποινικα οι υπευθυνοι συνταξης και εγκρισης παρωχημενων προδιαγραφων ξεπερασμενων πληροφοριακων συστηματων με τεχνικο συμβουλο λ.χ. τον καθηγητη Σπινελλη.

    Τελειωνοντας θα ευχομουν σιγα -σιγα να κινηθούε προς κυβερνησεις, δημοσια διοικηση και πολιτες με περισσοτερη ηθικη,δραση, προνοητικοτητα αντι για ψεματα, νωθροτητα, λαμογια, διαφθορα, βραδυτητα,...

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ1 Εγραψα ενα σχολιο που υποστηριζω οτι "τα κλεμμενα" αποτελουν εναν ανεξαντλητο οικονομικο πορο,για την χωρα, τωρα και εις το διηνεκες .
    ΥΓ2 Γιώργο EL σε χαιρετω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Αφώτιστε γειά σου.
      Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά χρονικά περιθώρια για να κινηθούμε σιγά σιγά.
      Εάν παραμερίσουν οι πολιτικάντηδες και διαχειριστούν την κατάσταση οι (κατάλληλοι) κάτι μπορεί να γίνει.
      Με την προϋπόθεση να φτιαχτεί ένας μηχανισμός που θα τους προφυλάξει από τις μπανανόφλουδες που θα τους ρίχνουν οι (θιγμένοι) από τις αλλαγές.
      Σίγουρα θα γίνουν και λάθη. Δεν μπορεί όμως εν ονόματι των πιθανών λαθών να χάνεται πολύτιμος χρόνος.
      Δεν θέλει μυαλό και κόπο για να διορθώσεις χρόνιους παραλογισμούς στο άψε σβήσε.
      Μου έλεγε φίλος.
      Στον Πόρο ο στρατιωτικός παπάς του ναυτικού είναι σε (βαθμό) ανώτερος από τον διοικητή του στρατοπέδου.
      Παπάδες του στρατού που παίρνουν βαθμούς από τον γάμο του καραγκιόζη και γίνονται και (πληρώνονται) σαν ταξίαρχοι, ναύαρχοι και πτέραρχοι.
      Σε ερωτησή μου εάν παίρνουν και τους δύο μισθούς δεν μου απάντησε. Εγώ το θεωρώ και το ποιό πιθανό. Και εννοείται δύο συντάξεις δύο εφάπαξ.
      Η αγορά όπως ξέρεις Αφώτιστε είναι στα κόκκινα. Στο τέλος του χρόνου θα έχουν κλείσει πάνω από το 50% των επιχειρήσεων που έχουν μείνει.Η ανεργία θα φλερτάρει με τους 2.500.000 ανέργους του Ιδιωτικού τομέα. Η αεργία που σε πολλούς σαν λέξη είναι άγνωστη θα έχει πάνω από 500.000 μέλη.
      Γιώργος EL

      Διαγραφή
  3. Γιώργος EL

    Εκτος απο τις μεταρρυθμισεις, δυο μεθοδοι υπαρχουν για να επιταχυνουν την λειτουργια των υπαλληλων της δημοσιας διοικησης:
    1. ο χρηματισμος ή η εντολη του υπουργου (ως τωρα)
    2.αν νομοθετηθει ενας βασικος μισθος 500 ευρω και η επιπλεον αμοιβη με την κλασσικη καπιταλιστικη μεθοδο "πληρωμη με το κομματι", ενδεχεται οι ΔΥ να εργαζονται πιο γηγορα.

    Ως τελευταια μεθοδο θα σκεπτομουν την νομοθετηση της υποχρεωτικη ληψης...διεγερτικων απο τους ΔΥ, ωστε να αυξηθει η αποδοση τους, οπως την δεκαετια του 60 οπου οι φοιτητες στις εξετασεις επαιρναν αμφεταμινες.

    Νομιζω οτι -υποσυυνειδητα - εγραψα την λεξη κλειδι : "εξετασεις", δηλ. μηνιαια και ετησια αξιολογηση, επιβραβευση η τιμωρια, οπως οι ιδιωτικοι υπαλληλοι και οι αυτοαπασχολουμενοι.

    Στο πολυ μακρινο μελλον-οταν αυτα που γραφουμε θα ειναι η αρχαιολογια του διαδικτυου- ενδεχεται με συνειδητοποιηση των ΔΥ και υπευθυνη δημοκρατια ή αυταρχικες μεθοδους διοικησης, ολα αυτα να λυθουν.

    ΥΓ Παραπεμπω στο σατιρικο κινηματογραφικο εργο του κουβανου Αλλεα "Ο θανατος ενος γραφεοκρατη"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU