Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Υπάρχουν 2 εκατομμύρια περίπου άνθρωποι που βλέπουν καθημερινά τις δουλειές τους να καταρρέουν. Για τα 8 δις που χρωστάει το κράτος και που σημαίνουν ανεργία, δεν μιλάει κανείς

αναντίστοιχη συρρίκνωση...
Ο διάλογος γίνεται εσωτερικά στα πλαίσια του πελατειακού κράτους. Οι αντιθέσεις είναι "εντός". Για τους εκτός παιχνιδιού δεν υπάρχει καμία μέριμνα, καμία φροντίδα. Κόκκινες γραμμές γι’ αυτούς δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό, ο αριθμός αυτός που θα ’πρεπε να μας απασχολεί πρωτίστως, τα 8 δις χρέη προς τον ιδιωτικό τομέα, δεν υπάρχει καθόλου στην επικαιρότητα. Κι ας σημαίνουν ύφεση. Κι ας σημαίνουν ανεργία. 
από το edito του Φώτη Γεωργελέ στην Athens Voice
...
Είναι τώρα τόσος καιρός που κόμματα, ΜΜΕ, κοινή γνώμη, όλος ο δημόσιος διάλογος, συζητάει για τα Μέτρα. Χρόνια συζητάει για τα μέτρα. Πόσο θα μειωθούν οι μισθοί στα ειδικά μισθολόγια και πόσο οι συντάξεις. 

Κάπου χαμένη σ’ αυτή τη συζήτηση, σε μια μικρή παράγραφο στις εφημερίδες, είναι η είδηση ότι το κράτος χρωστάει 8 δις. Αν κάποιος έχει όρεξη και κάνει την ίδια διαίρεση, θα βρει πόσες 10δες χιλιάδες, 100άδες χιλιάδες ίσως απολύσεις είναι αποτέλεσμα της στάσης πληρωμών από το κράτος.
Το κράτος έχει κάνει στάση πληρωμών, δεν πληρώνει τα χρέη του. Δεν επιστρέφει το ΦΠΑ. Δεν εκταμιεύει τα ΕΣΠΑ. Και το ακόμα χειρότερο, σιωπηλά μειώνει κάθε τρίμηνο τις δημόσιες επενδύσεις. Αυτές που το σχέδιο προέβλεπε αντιθέτως να αυξηθούν για να καταπολεμηθεί η ύφεση. Αντί γι’ αυτό, έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί. 
Δηλαδή το κράτος δεν επιτελεί το ρόλο του, δεν κάνει τη δουλειά του, δεν φτιάχνει δρόμους, γέφυρες, σχολεία, εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων, μετρό, λιμάνια. 
Μειώνει τις υπηρεσίες του για να μη μειώσει το καταναλωτικό του κόστος.
Παραδόξως κανείς δεν μιλάει γι’ αυτά. 
Κανείς δεν ενδιαφέρεται. 
Τα κόμματα συναγωνίζονται στη δήθεν φιλολαϊκότητα με ρελάνς υπεράσπισης του δημοσίου. Το οποίο δεν πρέπει να θιγεί καθόλου. Ποιο δημόσιο, όμως, υπερασπίζονται; Όχι το δημόσιο των υπηρεσιών προς τους πολίτες του. Γιατί αυτό έχει συρρικνωθεί τελείως. Αλλά το δημόσιο της γραφειοκρατίας.
Γιατί αυτό γίνεται αυτό τον καιρό.  Ακόμα κι όταν κόβουν μισθούς, μειώνουν τις αποδοχές στο δημόσιο προκειμένου να διαφυλάξουν άθικτες τις δομές του αχανούς κράτους

Τους χιλιάδες άχρηστους οργανισμούς, τα Διοικητικά Συμβούλια, τις αμειβόμενες επιτροπές, τους διορισμούς θυγατέρων στη Βουλή και την ΕΡΤ, τους «μετακλητούς» υπαλλήλους στους βουλευτές, τις αποσπάσεις, τις «θέσεις ευθύνης», τα τμήματα με τμηματάρχες χωρίς υπαλλήλους, τα ειρηνοδικεία χωρίς αποφάσεις, τα στρατόπεδα σε κάθε γωνιά, τα ΑΕΙ σε κάθε πόλη και τα ΤΕΙ σε κάθε χωριό χωρίς φοιτητές, τις χρεοκοπημένες ΔΕΚΟ. 
Κόβουν μισθούς για να μην κόψουν τις δομές που αναπαράγουν τη γραφειοκρατία και το κομματικό κράτος. 
Τι κρίμα που όσοι απεργούν τώρα, ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκαν για όλα τα προηγούμενα…

Ο διάλογος γίνεται εσωτερικά στα πλαίσια του πελατειακού κράτους. Οι αντιθέσεις είναι «εντός». Για τους εκτός παιχνιδιού δεν υπάρχει καμία μέριμνα, καμία φροντίδα. Κόκκινες γραμμές γι’ αυτούς δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό, ο αριθμός αυτός που θα ’πρεπε να μας απασχολεί πρωτίστως, τα 8 δις χρέη προς τον ιδιωτικό τομέα, δεν υπάρχει καθόλου στην επικαιρότητα. Κι ας σημαίνουν ύφεση. Κι ας σημαίνουν ανεργία.
Είναι ευχάριστες οι μειώσεις μισθών, είναι δίκαιες; Όχι. 
Όχι όλες, τουλάχιστον. 
Δεν είναι όμως περίεργο ότι 3 χρόνια τώρα αυτοί που αντιδρούν με μεγαλύτερη αδιαλλαξία είναι οι περισσότερο ευνοημένοι από το σύστημα που κατέρρευσε; 
Αυτοί που έχουν μια σχετική έστω ασφάλεια; 
Και με εκείνους που πραγματικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης δεν ασχολείται κανένας. Δεν λέω ότι δεν θα ’πρεπε να συζητάμε για τα 11,5 δις. Αλλά δεν είναι περίεργο ότι για τα 8 δις που σημαίνουν ανεργία, δεν μιλάει κανείς;

Υπάρχουν 2 εκατομμύρια περίπου άνθρωποι που βλέπουν καθημερινά τις δουλειές τους να καταρρέουν. 
Υπάρχουν 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες άνεργοι. 
Υπάρχουν 100άδες χιλιάδες νέοι που κάθε χρόνο ενηλικιώνονται και δεν βλέπουν κανένα επαγγελματικό μέλλον. 
Γι’ αυτούς δεν υπάρχει πολιτική έκφραση. 
Το πολιτικό σύστημα, συμπολιτευόμενο και αντιπολιτευόμενο, αντιπροσωπεύει τους «εντός». Τρία χρόνια τώρα συζητάει αν θα συγχωνεύσει την Εθνική Επιτροπή Γάλακτος με τον Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος. Τουλάχιστον έκλεισαν το γυμναστήριο του Πασόκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU