Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Επιτέλους διαπραγμάτευση με σαφείς προτάσεις... Κρίνονται οι "ιδεολογικές" εμμονές της τρόικας

Το ρεπορτάζ από ΤΑ ΝΕΑ: Πρόταση της ΔΗΜΑΡ να αποσύρονται τα επώδυνα μέτρα όταν θα βρίσκονται πόροι από ισοδύναμα Ρήτρα ανάσας στο πακέτο των 11,8 δισ. ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μαρία Νταλιάνη 
Φόρμουλα για «ρήτρα ισοδυνάμων» προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά για το πακέτο των 11,88 δισ. ευρώ, με στόχο την ελάφρυνση ιδιαίτερα των χαμηλών εισοδημάτων (...) 
Η πρόταση Κουβέλη που θα παρουσιαστεί στην τρόικα είναι να ψηφιστεί το σύνολο του πακέτου των 11,88 δισ. ευρώ, αλλά να εφαρμοστεί αρχικά μόνο ένα μέρος του - στο οποίο πάντως θα περιλαμβάνονται και μέτρα περιορισμού εισοδημάτων, όπως διευκρινίζουν Ωστόσο, όπως προσθέτουν, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για αναβολή κάποιων πολύ επώδυνων μέτρων και να δοθεί στην κυβέρνηση η δυνατότητα να τα καταργεί, σε περίπτωση που βρει ισοδύναμα μέτρα. Σύμφωνα με το σενάριο της ΔΗΜΑΡ, για κάθε ισοδύναμο που θα επιτυγχάνεται θα αφαιρούνται ισόποσα μέτρα από το πακέτο που ζητάει μετ' επιτάσεως η τρόικα προκειμένου να εγκρίνει τις επόμενες δόσεις. Οπως εξηγεί στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου με γνώση του σχεδίου, προϋπόθεση είναι να υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για το ποια μέτρα θα αφαιρούνται από τη λίστα που αναμένεται να έρθει για ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες, «θα είναι δηλαδή προκαθορισμένα και ονοματισμένα». Το ίδιο στέλεχος εξηγεί: «Αν καταφέρουμε να πιάσουμε τους οικονομικούς στόχους από τα ισοδύναμα, θα αφαιρείται από το πακέτο των 11,88 δισ. ευρώ συγκεκριμένο μέτρο και όχι τυχαία, με κριτήριο πάντα την κοινωνική δικαιοσύνη. Για παράδειγμα, προτεραιότητα θα έχουν τα κοινωνικά επιδόματα ή τα δώρα στους συνταξιούχους κ.λπ. 
Προτείνουμε αυτή τη μέθοδο γιατί πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο ολόκληρη η κοινωνία θα έχει ένα σημαντικό κίνητρο για να ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν και να ελαφρυνθούν ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα και οι συνταξιούχοι. Να αισθανθούν συμμέτοχοι στην προσπάθεια γιατί θα έχουν άμεσα να κερδίσουν». Στη ρήτρα ισοδύναμων μέτρων της ΔΗΜΑΡ εξέχουσα θέση έχουν η φοροδιαφυγή, η παραοικονομία, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας αλλά και της σπατάλης. 
Και η θέση της ΔΗΜΑΡ:
Ρήτρα ισοδύναμων μέτρων


του Σάκη Παπαθανασίου*
Η λήψη μέτρων μόνιμης μείωσης των δαπανών κατά 11,5 δισ. συνιστά μια βασική υποχρέωση του μνημονίου, συνδεόμενη με το δημοσιονομικό στόχο του μηδενικού ελλείμματος. Ομως, ο στόχος αυτός μπορεί να καλυφθεί και μέσω ενός άλλου μίγματος στη σχέση δαπανών - εσόδων. 
Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του Πέτερ Μπόφινγκερ - ενός εκ των σοφών συμβούλων της Γερμανίας - στο ερώτημα αν θα βοηθούσε η απάλειψη της σχεδιαζόμενης μείωσης κρατικών δαπανών: «Αυτό είναι θέμα οικονομικών μοντέλων. Γεγονός είναι ότι η μείωση των δαπανών βρίσκεται σε συνάρτηση με τα έσοδα. Αν αυξηθούν ουσιαστικά τα έσοδα μέσω ενός καλύτερου φορολογικού συστήματος, τότε θα ελαττωθεί και η ανάγκη μείωσης του ποσοστού των κρατικών δαπανών...». 
Βεβαίως το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει δείξει πλήρη ανικανότητα στην πάταξη της φοροδιαφυγής και κάθε τέτοιος συνυπολογισμός στην κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου φαντάζει αφερέγγυος. 
Αν θέλουμε όμως η χώρα μας να ξεφύγει από την απειλή της χρεοκοπίας, αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει, με επίτευξη άμεσων αποτελεσμάτων σε αυτόν τον τομέα,συμπεριλαμβάνοντας την εκ των υστέρων φορολόγηση όσων φοροδιέφυγαν και την ανάκτηση των ποσών που ιδιοποιήθηκαν πολιτικά πρόσωπα και διαχειριστές υποθέσεων δημόσιου χρήματος.
Η αναθεώρηση κατά 11,5 δισ. των δαπανών και η επικαιροποίηση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής προσαρμογής είναι συμβατική υποχρέωση, όμως ...η υιοθέτηση των μέτρων αφορά τους προϋπολογισμούς 2013 και 2014 ή και τους προϋπολογισμούς έως το 2016, αν λάβουμε χρονική επιμήκυνση. 
Αυτή η χρονική κατανομή μάς δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε συμφωνία επί των 11,5 δισ. με ρήτρα ισοδύναμων μέτρων. 
Αυτό σημαίνει:
- Συμφωνία σε ένα καλάθι μέτρων, από τα οποία κάποια θα ενταχθούν σε ρήτρα με δυνατότητα αντικατάστασης σε περίπτωση ανεύρεσης ισοδυνάμων.
- Ψήφιση από το συνολικό πακέτο όλων των μέτρων εκτός αυτών που εντάσσονται στη ρήτρα ισοδυνάμου.
- Αντικατάσταση και μη υλοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στη ρήτρα, εφόσον πετύχουμε ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και μείωση των δαπανών λειτουργίας/προμηθειών.
Στη ρήτρα ισοδύναμων πρέπει να ενταχθούν αυτά τα μέτρα που θεωρούμε ότι είναι ιδιαιτέρως κοινωνικά δυσβάστακτα, όπως η μείωση χαμηλών συντάξεων, η αύξηση του ηλικιακού ορίου για ένταξη στο ΕΚΑΣ, η κατάργηση των ειδικών επιδομάτων ανεργίας για εποχιακά απασχολουμένους, η περικοπή δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, ο περιορισμός των κοινωνικών επιδομάτων στη βάση αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων και άλλα.
Η συμπερίληψη ρήτρας ισοδυνάμων δεν συνιστά παρελκυστική τακτική, αντίθετα βοηθά στην κινητοποίηση του πληθυσμού υπέρ της υλοποίησης εξυγιαντικών για την ελληνική οικονομία και κοινωνία αλλαγών (αρκετές από τις οποίες συμπεριλαμβάνονται στα προβλεπόμενα μέτρα) και αφορούν στην προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης, τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των δημόσιων πόρων, την εξυγίανση του κοινωνικού προϋπολογισμού με καθιέρωση της ανταποδοτικότητας σε παροχές, όπως το εφάπαξ και οι επικουρικές συντάξεις.
Μαζί με τη ρήτρα ισοδυνάμων είναι απαραίτητη η παροχή μιας αναπτυξιακής έγχυσης στην ελληνική οικονομία. 
Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός θα προκύψει λιγότερο δύσκολα και επώδυνα όταν η δημοσιονομική εξυγίανση συνδυαστεί με την ανάπτυξη και τη διεύρυνση της απασχόλησης. Γι' αυτό η μείωση κρατικών δαπανών παθογόνου ή κοινωνικά αναποτελεσματικού χαρακτήρα πρέπει να συνοδευτεί από μια παράλληλη αύξηση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων μέσω ΕΣΠΑ και ΕΤΕ με υψηλό εισοδηματικό πολλαπλασιαστή, ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση.
Η ρήτρα ισοδύναμων μέτρων και η ελεγχόμενη - στοχευμένη αναπτυξιακή έγχυση προς την ελληνική οικονομία για την προώθηση μιας νέου τύπου ανάπτυξης είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για συντεταγμένη κοινωνική προσαρμογή.

*Ο ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ είναι μέλος της Ε Ε της Δημοκρατικής Αριστεράς και εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ στην ομάδα διαπραγμάτευσης των τριών κομμάτων της κυβέρνησης
*Αγγελιοφόρος 3.9.12 

2 σχόλια:

  1. Περιττό είναι το να επισημάνω το αυτονόητο, αλλά θα το πράξω, διότι στην εποχή μας τα αυτονόητα δεν είναι δεδομένα :

    Η τρόϊκα των δανειστών γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της όλα όσα λέει η συγκυβέρνηση και ειδικότερα η ΔΗΜΑΡ. Και φυσικά, η κυβέρνηση των τριών καμπαλλέρος θα υποταχθεί, πλήρως, στις παραγγελίες της τρόϊκας.

    Και όλα αυτά, μέχρι τον Νοέμβριο. Από εκεί και πέρα, θα έλθει η περίοδος της μεγάλης κλωτσιάς...

    Το θέμα δεν είναι αν θα την αποδεχθούν αυτήν την κλωτσιά οι "δικοί" μας. Την έχουν αποδεχθεί. Και μάλλον την διαπραγματεύονται στο παρασκήνιο. (Πάντως, θα είναι έγκλημα, που θα αγγίζει τα όρια της εθνικής προδοσίας, εάν οι "λεβέντες" της συγκυβέρνησης βγάλουν την χώρα από την ευρωζώνη, στην παρούσα συγκυρία και μάλιστα, εάν αυτό το πράξουν, χωρίς πλήρη διαγραφή του ελληνικού δημόσιου χρέους, αν και καλύτερο θα ήταν το να αναλάβει την εξυπηρέτηση του χρέους αυτού η Ε.Κ.Τ. Και ακόμα καλύτερο θα ήταν το να δημιουργήσει η κυβέρνηση εκείνα τα στρατηγικά αποθέματα σε συνάλλαγμα, που θα της επέτρεπαν και την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών της σε συνάλλαγμα).

    Το θέμα είναι αν θα τολμήσουν να την δώσουν οι Γερμανοί.

    Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πως κατάντησες καημένε Φώτη!
    Καρατζαφέρης της "Αριστεράς"!

    Υ.Γ. Εμείς οι "τέλος πάντων Αριστεροί" από τον Άννα στον Καϊάφα πέφτουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU