Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ε.Ε. πρέπει να έχει το θάρρος να αλλάξει τις αποτυχημένες συνταγές της Τρόικα

"Η συνταγή είναι λάθος. Και όσο υπάρχει ιδεολογική εμμονή σε μια λάθος συνταγή, το κοινωνικό και οικονομικό κόστος θα μεγαλώνει όχι μόνο για την ελληνική κοινωνία αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη."
Στην Ελλάδα και άλλες χώρες της κρίσης να χτιστεί ένα νέο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο

Οι Πράσινοι στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με Μπαρόζο

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Πράσινοι πρότειναν να δημιουργηθεί ένα Ταμείο Αλληλεγγύης με ευρωπαϊκούς πόρους για τη άμεση υποστήριξη όλων των πολιτών που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της κρίσης. Υποστήριξαν, επίσης, ότι για να πετύχει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς στόχους πρέπει να της δοθεί παράταση χρόνου. Αν θέλουμε αποτελεσματικό κοινωνικό μοντέλο στην Ευρώπη, όπως τόνισε και ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, τότε αυτό πρέπει να ξεκινήσει σχεδόν από το μηδέν στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της κρίσης.
Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο:

"Στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στις 12 Σεπτεμβρίου 2012, έγινε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο ότι δεν αρκούν τα ωραία λόγια. 
Σήμερα χρειάζονται πράξεις, νέες ιδέες και νέοι προσανατολισμοί για μια συνεκτική ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση. Μια απάντηση βασισμένη στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική ολοκλήρωση και στην εμβάθυνση της δημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης μπορεί να δώσει μια νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή διαδικασία αν οι πολιτικές δυνάμεις και οι κυβερνήσεις αναλάβουν τις ευθύνες που τους αντιστοιχούν. 
Οι δημοσιονομικές ή οικονομικές ρυθμίσεις δεν επαρκούν πλέον, χρειάζονται πολιτικές απαντήσεις στην κρίση.
Για μια άλλη φορά, η χώρα μας ήταν στο κέντρο της συζήτησης. 
Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά οι προτάσεις της Τρόικα έχουν αποτύχει γιατί επιμένει στις περικοπές και όχι σε μια κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση με την υποστήριξη της κοινωνίας.
Χρειάζεται, η ελληνική κοινωνία να επεξεργαστεί το δικό της σχέδιο για αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων με ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, της απασχόλησης, αναζωογόνηση και πράσινη στροφή της οικονομίας μας.

Η Ε.Ε. πρέπει να έχει το θάρρος να αλλάξει τις αποτυχημένες συνταγές της Τρόικα. Η συνταγή είναι λάθος. Και όσο υπάρχει ιδεολογική εμμονή σε μια λάθος συνταγή, το κοινωνικό και οικονομικό κόστος θα μεγαλώνει όχι μόνο για την ελληνική κοινωνία αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι Πράσινοι έχουν εκφράσει τη σταθερή αλληλεγγύη τους προς την ελληνική κοινωνία τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στα εθνικά κοινοβούλια. Πρόταση επτά σημείων για ...
την υποστήριξη της Ελλάδας με συγκεκριμένες ενέργειες έχει καταθέσει, ήδη, η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ, συμπρόεδρος της ομάδας, επανέλαβε στην Ολομέλεια σήμερα, για άλλη μια φορά, τη θέση των Πράσινων για άμεση υποστήριξη της Ελλάδας. Συγκεκριμένα πρότεινε τη δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλεγγύης για στοχευμένη και άμεση κοινωνική στήριξη όσων έχουν ανάγκη.

Δεν είναι δυνατόν η Ε.Ε. να μην έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει ανθρώπους που είναι στα όρια της επιβίωσης και να αφήνει ακροδεξιούς να εκμεταλλεύονται τη δυστυχία της κοινωνίας.Όσοι δεν διαθέτουν τα μέσα να επιβιώσουν έχουν πλήρως εγκαταλειφθεί αφού δεν υπάρχει πλέον κοινωνικό κράτος. Η απόγνωση μεγαλώνει.Αν θέλουμε αποτελεσματικό κοινωνικό μοντέλο στην Ευρώπη, όπως τόνισε και ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, τότε αυτό πρέπει να ξεκινήσει σχεδόν από το μηδέν στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της κρίσης.
Ο Ντάνυ Κον Μπεντίντ επανέλαβε την ανάγκη παράτασης του χρόνου που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων.

Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο έχουμε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δουλέψει για την προσαρμογή των όρων του Μνημονίου στις ευρωπαϊκές πολιτικές και τους στόχους τους, όσον αφορά στην απασχόληση, την εξάλειψη της φτώχειας, τον κοινωνικό διάλογο και την αειφορία (βιωσιμότητα).
Καθώς επίσης και να ασκήσει συντονισμένες πιέσεις στην Ελβετία και σε άλλες χώρες ώστε να υπάρξει διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα και τραπεζικός έλεγχος σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα διασφαλίζει ότι δεν γίνονται οι τράπεζες σε ορισμένες χώρες καταφύγια μαύρου χρήματος και γκρίζων περιουσιών.

Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, το ύψος των καταθέσεων Ελλήνων σε αυτές τις τράπεζες ξεπερνάει τα 180-220 δις ευρώ και κατά συνέπεια τα ελάχιστα έσοδα από μια φορολόγηση των εισοδημάτων που δεν έχουν πληρώσει τους αντίστοιχους φόρους θα μπορούσε να ανέρχεται σε δεκάδες δις ευρώ.Η ελληνική κυβέρνηση συζητά με την ελβετική, εδώ και χρόνια, για μια ρύθμιση που θα αφορά μόλις το 10% των καταθέσεων, δηλαδή περίπου 20 δις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του κυβερνητικού επιτελείου, μια ρύθμιση για τα 20 δις θα μπορούσε να επιφέρει έσοδα για το δημόσιο ταμείο της τάξης των 6 δις. Αυτό θα έδινε μια ανάσα στην προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων της χώρας, με άλλα μέσα και όχι με περικοπές που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αντοχές της κοινωνίας".

1 σχόλιο:

  1. Συγγνώμη, αυτό μου θυμίζει τον καλό Γερμανό και τον κακό Γερμανό. Οι Πρασινοι είναι λιγότερο αθώο κατασκεύασμα από όσο φαίνονται, φυσικά δεν είναι "Δεξιοί" ούτε είναι "Αριστεροί". Τι είναι;

    http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2012/01/blog-post_08.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU