Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Χριστόφορος Πισσαρίδης: Η τρόικα θα πρέπει να επιτρέψει μέτρα ανάπτυξης, τα οποία θα πρέπει η ίδια να χρηματοδοτήσει

Αναγκαία η επιμήκυνση και το "πάγωμα" των μέτρων λιτότητας


*βίντεο κακής εικόνας από χρήστη του youtube (η ΕΡΤ δεν διαθέτει τα βίντεό της για αναπαραγωγή...)

από την ert
"Η Ευρώπη βιώνει μια κρίση χρέους και οι αγορές θεωρούν πολύ πιθανό ότι η Ελλάδακαι η Κύπρος θα βγουν από το ευρώ παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν", δήλωσε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Οικονομολόγος- κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας το 2010, μιλώντας στην εκπομπή ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΝΕΤ αναφορικά με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη με την κρίση. 

Ο κ. Πισσαρίδης επισήμανε ότι το μεγαλύτερο λάθος των μεγάλων χωρών ήταν ότι δεν είχαν προβλέψει πόσο μεγάλη θα ήταν η κρίση που θα ακολουθούσε τα μέτρα λιτότητας που είχαν ζητήσει, από τις χώρες που είχαν πρόβλημα, όπως η Ελλάδα.
"Τώρα βλέπουμε ότι τα αρνητικά αποτελέσματα της λιτότητας στις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου θα κρατήσουν περισσότερο και θα είναι πιο βαθειά", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι "χρονική επιμήκυνση και ξελάφρωμα των μέτρων". Παράλληλα, τόνισε ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν καταστρέψει τις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε αυτά.

Για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, σημείωσε ότι αυτή επιβάλλεται καθαρά από τα τωρινά οικονομικά στοιχεία. 

"Όταν συμφωνήθηκαν τα μέτρα, δεν φαίνονταν τόσο άσχημα τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία. Σήμερα, όμως, η διεθνής οικονομία δεν είναι σε καλή κατάσταση, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ανακάμψει, οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν ανακάμψει πολύ λίγο, η Κίνα και οι άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες αναπτύσσονται πολύ πιο αργά από ό, τι αναμενόταν. Οι υποδομές των χωρών που έχουν λάβει μέτρα λιτότητας καταστρέφονται, με συνέπεια να μη δημιουργείται ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις".
Σε ερώτηση αν θα τα καταφέρουμε με τα νέα μέτρα που θα ληφθούν, τόνισε: "Αυτά τα μέτρα είναι ένα πολύ θετικό βήμα προς ένα νέο δανεισμό από επίσημες πηγές και όχι από τις γενικές αγορές".

Σε ερώτηση αν είναι υπέρ ενός νέου κουρέματος του χρέους, υπογράμμισε ότι «ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει αβεβαιότητα στις αγορές. "Χρειάζεται πίστη στις αγορές ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση όντας μέσα στο ευρώ", τόνισε.

Σε ερώτηση τί μπορεί να είναι αυτό που θα λειτουργήσει θετικά στον τομέα της ανάπτυξης για να μην χρειαστούν νέα μέτρα, σημείωσε ότι "αν αφεθεί η Ελλάδα τελείως μόνη της για να βρει νέα μέτρα για την ανεργία, δεν θα μπορέσει να κάνει κάτι για τα επόμενα τρία χρόνια, όπως πάει η κατάσταση. Η τρόικα θα πρέπει να επιτρέψει μέτρα ανάπτυξης, τα οποία θα πρέπει η ίδια να χρηματοδοτήσει".

Ο κ. Πισσαρίδης αναφέρθηκε και στα μέτρα της Κομισιόν για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας, τονίζοντας ότι "θα πρέπει να ανοίξει νέος διάλογος με την Κομισιόν" για αυτά τα θέματα.

Σε ερώτηση για το εάν έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, τόνισε: 

"Ο κίνδυνος αυτός έχει ελαττωθεί, αλλά υπάρχει ακόμη. Αν δεν φθάσουμε στο σημείο να δανειζόμαστε από την ελεύθερη αγορά, δεν θα μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο. Είμαστε στην σωστή κατεύθυνση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU