Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

''Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή''

γλώττα λανθάνουσα τ'αληθή λέγει 
ή 
αν η φτώχεια θρέφει τον ΣΥΡΙΖΑ τότε τόσο καλύτερα για την ...φτώχεια! (ΑΣ)


του Πέτρου Παπασαραντόπουλου από το fb
Η αμετροεπής δήλωση Τσίπρα «Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή» με υποχρεώνει να αναρτήσω ξανά παλαιότερο κείμενό μου που δημοσιεύτηκε στη Μεταρρύθμιση με τίτλο «Η Γη της Επαγγελίας της Επανάστασης». Εκεί υπάρχει μια πολύ χαρακτηριστική περιγραφή του τι συνέβη στην Αργεντινή. Χαρακτηριστικό απόσπασμα:
Η είδηση διαδόθηκε γρήγορα στις τεράστιες αστικές φτωχογειτονιές γύρω από το Ροζάριο. Υπήρχε τροφή στον αυτοκινητόδρομο –και ήταν ακόμα ζωντανή.

Ένα φορτηγό που μετέφερε βοοειδή είχε ανατραπεί κοντά σε αυτήν την επαρχιώτικη βιομηχανική πόλη, σκορπίζοντας 22 άριστης ποιότητας βοοειδή Angus , που έκλειναν τον αυτοκινητόδρομο. Κάποια ζώα πέθαναν. Τα περισσότερα ήταν τραυματισμένα. Μερικά ήταν σώα.
Ένας όχλος βγήκε από τη Las Flores , μια παραγκούπολη από σωρούς σκουπιδιών και μεταλλικές παράγκες που ξεχείλιζε από πρόσφυγες λόγω της οικονομικής κατάρρευσης του κάποτε πλουσιότερου έθνους της Λατινικής Αμερικής. Μέσα σε μερικά λεπτά, 600 πεινασμένοι κάτοικοι έφτασαν στον τόπο του ατυχήματος, κρατώντας μασέτες και χασαπομάχαιρα. Ξαφνικά, σύμφωνα με τις περιγραφές κάποιων από τους παρόντες εκείνη τη μέρα του Μαρτίου, ακούστηκε μια κραυγή.
«Σκοτώστε τις αγελάδες!» κάποιος φώναξε. «Πάρτε ό,τι μπορείτε!»
«Όμως εκεί ήμουν κι εγώ, με το δικό μου ματωμένο μαχαίρι και ένα κομμάτι κρέατος,» είπε ο Banrel . «Αισθανόμουν ότι είχαμε γίνει μια αγέλη άγριων ζώων… σαν πιράνχας στο Discovery Channel . Σαν αυτά είχαμε γίνει.»
Η απόγνωση εκείνης της ημέρας, γείτονας εναντίον γείτονα για ένα κομμάτι κρέας, υποδήλωνε πόσο βαθιά είχε αλλάξει την Αργεντινή η κατάρρευση. Παραδοσιακά περήφανοι, οι Αργεντινοί είχαν αρχίσει να απελπίζονται. Οι φήμες μιλούσαν για τη χαμένη αξιοπρέπεια, για ένα έθνος που υποβαθμίστηκε με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί στο παρελθόν….
Μέχρι την προηγούμενη χρονιά, οι Αργεντινοί ήταν πολίτες του πλουσιότερου, πιο μορφωμένου και πιο εξευγενισμένου έθνους στη Λατινική Αμερική…. Οι φτωχοί εδώ ζούσαν με περισσότερη αξιοπρέπεια από εκείνους οπουδήποτε αλλού στην περιοχή. Η Αργεντινή ήταν, όπως άρεσε στους Αργεντινούς να λένε, πολύ πολιτισμένη χώρα.
Όχι πια….
Με τις κυβερνητικές στατιστικές να δείχνουν ότι 11.200 άνθρωποι την ημέρα έπεφταν κάτω από το όριο της φτώχειας –κερδίζοντας λιγότερο από 3 δολάρια την ημέρα– το Μπουένος Άιρες, μια πόλη που κάποτε συγκρινόταν με το Παρίσι, έγινε το βασίλειο πτωματοφάγων και κλεφτών τη νύχτα. Νεόπτωχοι άστεγοι άνθρωποι εμφανίζονταν από εγκαταλελειμμένα κτίρια και βαγόνια, ψάχνοντας στα σκουπίδια σε παρακμάζουσες γειτονιές της μεσαίας και της ανώτερης τάξης. Οι άνθρωποι από τη μεσαία τάξη, που εξαφανιζόταν, όπως ο Vicente Pitasi , 60 ετών και άνεργος, στράφηκαν σε ενεχυροδανειστήρια για να πουλήσουν τις βέρες τους.
«Έχω δει πολλά να συμβαίνουν στην Αργεντινή στη ζωή μου, αλλά ποτέ δεν έχασα την ελπίδα μέχρι τώρα,» είπε ο Pitasi . «Δεν έχει μείνει τίποτα εδώ, ούτε η περηφάνια μας.»…


Ολόκληρο το άρθρο, εδώ:

Η Γη της Επαγγελίας της Επανάστασης | Πέτρος Παπασαραντόπουλος | Μεταρρύθμιση www.metarithmisi.gr

2 σχόλια:

  1. Αφού διαγράφονται τα σχόλια που προσβάλλουν τους άλλους σχολιαστές γιατί αναρτώνται άρθρα που προσβάλλουν τη νοημοσύνη των αναγνωστών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU