Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Είδες η αξιολόγηση;

"Μαχαίρι στο κόκκαλο" του πελατειακού κράτους και της κατασπατάλησης πόρων για δημιουργία "θέσεων ...αεργίας ημετέρων", από την εφαρμογή της αξιολόγησης των δομών του ελληνικού κράτους. Να δούμε τι θα δούμε και με την αξιολόγηση των ιδίων των δημοσίων υπαλλήλων που ακολουθεί...
"Συμπληρώστε παρακαλώ αυτήν την αίτηση για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας"...

Task Force: "Μαχαίρι" στις μισές δομές του κράτους
Κατά το ήμισυ μειώνονται περίπου και οι διευθυντικές θέσεις

του Δημήτρη Νικολακόπουλου από ΤΟ ΒΗΜΑ

Περιττές χαρακτηρίζονται οι μισές υπηρεσίες των υπουργείων

Περίπου στο 50% των υπηρεσιών όλων σχεδόν των υπουργείων προτείνουν οι ομάδες εργασίας που έχουν ξεκινήσει την αξιολόγηση των δομών του κράτους με την άμεση επίβλεψη της Task Force. Η πρόταση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν αντίστοιχα και οι θέσεις ευθύνης καθώς πολλά διευθυντικά στελέχη θα μείνουν χωρίς αντικείμενο εργασίας και χωρίς υπαλλήλους.
Η ομάδα της Task Force, που επιβλέπει την αξιολόγηση των δομών του κράτους, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Κατά την εξέταση της υφιστάμενης κατάστασης διαπίστωσαν ότι στα υπουργεία υπάρχουν υπηρεσίες που ουσιαστικά είναι «νεκρές», έχουν συσταθεί για ψηφοθηρικούς κυρίως λόγους «οργανισμοί -σφραγίδες» και υπάρχουν υπηρεσιακές μονάδες που επιτελούν περιττές και άχρηστες αρμοδιότητες.
Προτείνουν, ως εκ τούτου, την άμεση κατάργησή τους, κάτι που υποστηρίζουν ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση στην εξυπηρέτηση των πολιτών ή στην αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα των υπουργείων.
Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια διαπίστωση είχαν καταλήξει και στελέχη του ΟΟΣΑ τα οποία είχαν προτείνει - κάτι που έγινε και αποδεκτό από τον πρώην υπουργό κ. Δ. Ρέππα-, την κατάργηση του 30% των δομών του κράτους. Το σχετικό νομοσχέδιο, όμως, αν και καταρτίσθηκε, δεν ψηφίσθηκε από τη Βουλή, καθώς τα δύο κόμματα, το ΠαΣοΚ και η ΝΔ, εμφανίσθηκαν απρόθυμα να αναλάβουν προεκλογικά το ρίσκο μίας παρόμοιας ριζοσπαστικής πρωτοβουλίας.
Η κατάργηση του 50% και όχι του 30% των δομών του κράτους που προέβλεπε η «ρύθμιση Ρέππα», που επανέρχεται σήμερα μέσω της αξιολόγησης των υπηρεσιών των υπουργείων, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση τεράστιων ποσών που έχουν σχέση με ...τη μείωση των λειτουργικών εξόδων (ενοίκια, αναλώσιμα υλικά, εξοπλισμός κ.λπ), Θα προκύψουν όμως οικονομικά οφέλη και από την αντίστοιχη -κατά περίπου 50%-, μείωση των θέσεων ευθύνης αφού θα μειωθούν κατά το ήμισυ τα σχετικά επιδόματα.
Το Δημόσιο, μ΄ άλλα λόγια, από τις αρχές του επόμενου έτους θα λειτουργεί με τους μισούς σχεδόν τμηματάρχες, διευθυντές και γενικούς διευθυντές. Επιπλέον, το προσωπικού που υπηρετεί στις υπό κατάργηση υπηρεσιακές μονάδες, θα μετακινηθεί σε κάποια άλλη υπηρεσία από εκείνη στην οποία εργάζεται στο πλαίσιο του ίδιου υπουργείου ή κάποιου άλλου δημόσιου φορέα. Είναι μια άνευ προηγουμένου μετακίνηση προσωπικού που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2013 και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του ιδίου έτους.
Σ΄ αυτή την κατεύθυνση, εκτός από τα στελέχη της Task Force, πιέζουν και οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ οι οποίοι στην επικαιροποιημένη έκθεσή τους διαπιστώνουν ότι οι δομές φτάνουν τις 302 κατά μέσο όρο ανά υπουργείο σε κεντρικό επίπεδο και σε 137 σε περιφερειακό.
«Η παρούσα κατάσταση είναι το αποτέλεσμα πολλών δεκαετιών σταδιακής διεύρυνσης της οργανωσιακής δομής των υπουργείων, κατά την οποία νέες δομές δημιουργήθηκαν σε ανταπόκριση νέων αναγκών ή ευκαιριών χρηματοδότησης, αλλά σπάνια απομακρύνθηκαν οι παρωχημένες δομές», αναφέρεται στην έκθεση. «Οι ενιαίοι διοικητικοί τομείς, για παράδειγμα, δημιουργήθηκαν αρχικά για τη διαχείριση προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τότε δημιουργήθηκε ένας αριθμός ενιαίων διοικητικών τομέων για να ικανοποιηθούν συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες, σε κατά περίπτωση βάση, με επικεφαλής έναν Ειδικό Γραμματέα κάθε φορά».
Οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ επιμένουν, από την άλλη πλευρά, στην άμεση ολοκλήρωση και της διαδικασίας της κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων, κάτι το οποίο προωθεί τη ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρότι κωλυσιεργεί εσκεμμένα η δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία με την ανοχή και ενθάρρυνση των πολιτικών προϊσταμένων των υπουργείων.
Η ύπαρξη των κενών οργανικών θέσεων χαρακτηρίζεται ως «μια από τις σημαντικές παρενέργειες της απόλυτης προσκόλλησης στα νομικά κείμενα που επιδεικνύει η ελληνική δημόσια διοίκηση για τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων ενός υπουργείου».
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών οι 11.485 θέσεις ή το 36% του συνολικού αριθμού των θέσεων, είναι κενές. Ακόμη μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κενών οργανικών θέσεων τους δήμους. Ηδη, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Εσωτερικών που έχει καταρτίσει και τις ΚΥΑ για την κατάργησή τους, το ποσοστό των κενών οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ ανέρχεται στο 68,8%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU