Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Όταν δημιουργείς στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα τρολλάρεις το σύστημα

We The Misfits, χαρτογραφώντας την Terra Incognita

του Βαγγέλη Δαβιτίδη

Περιοδικό Υποβρύχιο νο 65


Χαρτογραφώντας την terra incognita που απλώνεται µπροστά σου αναπόφευκτα νοιώθεις δέος, ενίοτε φόβο, κανείς δε σε προετοίµασε γι αυτό. Χρυσαυγίτες σε ρόλο Λαιστρυγόνων, ξεπερασµένοι πολιτικοί σχηµατισµοί και οι υποστηρικτές τους σε ρόλο Λωτοφάγων, βρίσκοµαι στην Οδύσσεια; Ή µήπως στη Μόρντορ;

Μια κατάσταση χωρίς σταθερές, απρόβλεπτη, ανεξερεύνητη. Μήπως όµως όλος ο κόσµος δεν ακολουθεί ένα µονοπάτι έξω από την “comfort zone” του; 

Από το Occupy Wall St movement µε σύνθηµα «είµαστε το 99%» µέχρι την «αραβική άνοιξη» ο παλιός κόσµος τρίζει συθέµελα. Και πόσο άραγε διαφέρει το κρατικίστικο µοντέλο της Γαλλίας από της Ελλάδας; Πόσο ικανοποιηµένοι είναι οι Βρετανοί που ιδιωτικοποίησαν σχεδόν τα πάντα;
Κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητές της. Στην περίπτωση της Ελλάδας ωστόσο δε µιλάµε απλά για ιδιαιτερότητες. Γιατί εδώ όταν δηµιουργείς στην πραγµατικότητα τρολάρεις το σύστηµα. Ένα κλειστό για τους νέους σύστηµα όπου η καινοτοµία αποθαρρυνόταν ή στην περίπτωση εκείνων που είχαν «πρόσβαση» νεκρωνόταν στο Δηµόσιο.
Σε µια κοινωνία που αναγκαστικά εισέρχεται σε φάση επανεκκίνησης έχεις την ευκαιρία οι αδυναµίες σου να µετατραπούν σε πλεονεκτήµατα. 
Είναι άπειρα τα πράγµατα που λείπουν από την Ελλάδα; Οκ, ευκαιρία να τα φτιάξουµε λοιπόν. 
Έχουµε το πιο µορφωµένο ανθρώπινο δυναµικό που είχε ποτέ αυτή η χώρα. Και ακόµα πιο σηµαντικό νέους ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει περισσότερο απ’ όσο ποτέ. Έχουν παραστάσεις, δεν µπορείς να τους πουλάς φούµαρα για µεταξωτές κορδέλες πια. Μόνη προϋπόθεση να συνειδητοποιήσουµε ότι δεν έχουµε να περιµένουµε τίποτα από κανέναν.
Οι δηµιουργικές δυνάµεις που ήταν στο περιθώριο όλα αυτά τα χρόνια µακριά από τους «προβολείς της δηµοσιότητας», σπούδαζαν ή εργάζονταν αθόρυβα, οι misfits που το σύστηµα αγνοούσε την περίοδο των παχιών αγελάδων, οι αποκλεισµένοι από ένα υπερτροφικό σύστηµα που το µόνο που γνώριζε είναι να καταναλώνει, θα αποτελέσουν την επόµενη µέρα για την Ελλάδα. Το κατεστηµένο του hangover παραδίδει τη σκυτάλη στους “doers”.
Και αυτό δε θα συµβεί άµεσα και νοµοτελειακά στην Ελλάδα µόνο. Είναι µια παγκόσµια τάση. Ένα αυτάρεσκο σύστηµα καταρρέει σαν τραπουλόχαρτο σε µια κοινωνία γνώσης όπου η πληροφορία διαδίδεται µέσω του διαδικτύου αστραπιαία. 
Η έµπνευση πλέον την οποία απεγνωσµένα ψάχνουν οι πιο προηγµένες οικονοµίες τους κόσµου στη στασιµότητα στην οποία έχουν περιπέσει (δες τη συνέντευξη που µας είχε δώσει ο vice president της Ogilvy UK, Rory Sutherland στο περιθώριο του περσινού TEDxAthens για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία της εποχής µας, “The great Stagnation” του Tyler Cowen, σηµείωση: δεν τυπώθηκε ποτέ, είναι e-book http://www.ypovrixio.gr/article.php?issues_no=62&contents_id=1043) δεν προέρχεται από τεχνοκράτες αλλά από τον αναπτυσσόµενο κόσµο και τις γκρίζες ζώνες του δυτικού. 

Στο βασικό µας άρθρο στο παρόν τεύχος στο οποίο χαρτογραφούµε αυτή τη νέα terra incognita, µια απόφοιτος του LSE, η Kyra Maya Phillips και µια απόφοιτος της Οξφόρδης, η Alexa Clay υποστηρίζουν ότι οι πειρατές, οι τροµοκράτες, οι χάκερς και οι συµµορίες του Λος Άντζελες είναι εξίσου καινοτόµοι µε τη Silicon Valley. Στο βιβλίο τους “Misfit Economy” που θα κυκλοφορήσει το 2013 υποστηρίζουν ότι υπήρχε πολύ περισσότερη δηµοκρατία σε ένα πειρατικό πλοίο του 18ο αιώνα παρά σε ένα ευρωπαϊκό βασίλειο και αντλούν σύγχρονα παραδείγµατα καινοτοµίας από χώρες της Λατινικής Αµερικής, της Ασίας και της Αφρικής. Ωστόσο το πιο σηµαντικό είναι ότι ετοιµάζουν την ίδρυση της Misfit Academy όπου αυτό το «περιθώριο» θα κληθεί να διδάξει νέους αλλά και παραδοσιακούς επιχειρηµατίες στο πως να καινοτοµούν.

“Extreme times require extreme measures.”

Οι misfits είναι το µέλλον. 
Το θέµα είναι ότι το ίδιο πιστεύουν και οι Χρυσαυγίτες… Και δυστυχώς όσοι τους κλείνουν το µάτι. Που δεν είναι άλλοι από αυτούς που εξισώσουν τα άκρα. 
Όπως λέω από τότε που ξεκίνησε η κρίση, η ευτυχία µας θα είναι η εκδίκησή µας.




*misfits/απροσάρμοστοι


1 σχόλιο:

  1. ΚΩΛΟΙ ΧΕΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΟΛΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΩΜΙΑ
    28/10/1940: ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ – 28/10/2012: ΤΑΠΕΙΝΩΜΕΝΟΙ...

    του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
    http://ellinikoforoum.blogspot.gr/2012/10/blog-post_8248.html

    Αλλά αυτή δεν είναι η μοίρα μας. Το αποτέλεσμα της ατολμίας μας είναι. Το τίμημα που πληρώνουμε σαν λαός, γιατί υποστείλαμε την πολιτική μας σκέψη, γιατί ανεχθήκαμε τους νεοταξίτες της BILDERBERG να νερώσουν το εθνικό μας φρόνημα, γιατί συμβιβαστήκαμε με την ιδέα πως τα τυφλά σχολειά που κατασκεύασαν, θα έπρεπε να σταματήσουν να βγάζουν πολίτες, αλλά ανήλικα ΑΦΜ που στοιβάζονται στη σειρά περιμένοντας την ώρα τους να μεγαλώσουν για να καταθέσουν το δικό τους φόρο αίματος τους στα σύγχρονα κολαστήρια που ετοίμασαν οι εγκέφαλοι της Γκεστάπο.

    Αυτή η χώρα κι αυτός ο λαός, αυτό που σήμερα καλείται να πληρώσει, δεν είναι τα εγκλήματα των πολιτικών ουρακοτάγκων που διαχειρίστηκαν τις τύχες της.Αυτό που καλείται να πληρώσει...

    Είναι το τίμημα της ανοχής της. Της ανοχής αυτού του λαού που έβλεπε την πατρίδα του να μετατρέπεται σε θερμοκοιτίδα άβουλων και προσκυνημένων ανδρεικέλων, χωρίς να αντιδρά στα χειρότερα που συσσωρεύονταν.

    Αυτή η χώρα κι αυτός ο λαός, καλούνται να πληρώσουν βαρύτατο τίμημα γιατί σήκωσαν το χέρι τους και δολοφόνησαν τη μήτρα που γεννά ηγέτες με ανάστημα, και στη θέση της έβαλαν μια βιομηχανία που κατασκευάζει άβουλα και – το χειρότερο – προσκυνημένα ανθρωπάκια…

    Ανθρωπάκια που όποτε θυμούνται να ψελλίσουν τη λέξη «περηφάνια» το κάνουν μόνο για να συγκαλύψουν πίσω από το μαγικό ήχο της, το βρωμερό πρόσωπο του Εφιάλτη. Μια κορυφαία εθνική υποχώρηση.

    Τον Οκτώβρη του 1940, αυτός ο λαός έγραψε σελίδες περήφανης ιστορίας, γιατί ξεσηκώθηκε, γιατί δεν κιότεψε, γιατί δε συμβιβάστηκε, και γιατί μέσα από αυτή την αποφασιστικότητά του, ανάγκασε ακόμη κι έναν δουλοπρεπή δικτάτορα να πει «ΟΧΙ» στον εισβολέα, αφού ήξερε καλά πως είχε να διαλέξει ανάμεσα σε δυο πράγματα. Ή στο «ΟΧΙ» μαζί με το λαό ή στο Γουδί με το λαό τιμωρό και εκτελεστή του.


    Τον Οκτώβρη του 2012, αυτός ο λαός ταπεινώνεται γιατί ανέχεται να τον ταπεινώνουν. Τσαλακώνεται η αξιοπρέπειά του, γιατί...

    Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ>>> http://ellinikoforoum.blogspot.gr/2012/10/blog-post_8248.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU