Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΔΗΜΑΡ, ΔΗΜΑΡ, τι θα γίνει φίλε μου με μας;


Θα ρίξει η ΔΗΜΑΡ την κυβέρνηση για τα εργασιακά; Δεν το πιστεύω...
Θα υποχωρήσει η τρόικα ή θα παρθεί "πολιτική απόφαση" να διερευνηθεί αργότερα η διαφωνία αυτή; Πιθανότερο. Όχι το πρώτο, το δεύτερο.
Είναι λιγότερο άδικα τα οριζόντια μέτρα φορολογίας και περικοπών που περιλαμβάνονται στο πακέτο από τα μέτρα στα εργασιακά που δεν αφορούν και τους πάντες; Όχι...
Εκείνα γιατί η ΔΗΜΑΡ θα τα ψήφιζε αν κατέβαιναν ξεχωριστά; Τρέλα...
"Έξω απ' την τρέλα δεν είχε κάτι να πιαστεί, γιατί του το 'χαν διαλύσει" λέει ο ποιητής... Είναι όμως έτσι με την Δημοκρατική Αριστερά;
Αυτό που συμβαίνει στην ΔΗΜΑΡ έχει να κάνει περισσότερο με την ίδια και λιγότερο με την τρόικα και τις απαιτήσεις της, την τρικομματική κυβέρνηση και την συνοχή της ή την ίδια την πορεία των διαπραγματεύσεων. Έχει να κάνει με το έλλειμμα μεταρρυθμισμού ολόκληρης της Αριστεράς και της Δημοκρατικής Αριστεράς ειδικότερα. 

Η ΔΗΜΑΡ πολύ καλά έκανε και μπήκε στην κυβέρνηση. Άλλαξε την πορεία των πραγμάτων. Της έδωσε την νομιμοποίηση της εθνικής συνεργασίας. Της έδωσε την πρωτοβουλία κινήσεων εφόσον κάθε πράξη της θα είχε τον προέλεγχο από μια δημοκρατική αριστερή σκοπιά. Της έδωσε αξιοπιστία αφού δεν ήταν μια νέα μεταμφίεση του παλαιού δικομματισμού αλλά μια ελεγχόμενη ιστορία. Της έδωσε ελπίδα και προοπτική να πετύχει με συστράτευση την παραμονή μας στην ευρωζώνη και να περάσει χωρίς ανθρωπιστική καταστροφή "τον κάβο".
Γι αυτό και υποστηρίχθηκε κριτικά από δυνάμεις του μεταρρυθμισμού και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. 
Αυτό που συχνά όμως παραβλέπεται σε αυτό το συμβάν, είναι ότι η ΔΗΜΑΡ παρόλα αυτά, δεν είχε τα φόντα να συμβάλλει και προωθητικά στο μεταρρυθμιστικό έργο της νέας κυβέρνησης, ούτε στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών/κλειδιών για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου αυτής της χώρας και την επαναφορά της σε τροχιά ανάπτυξης. Δεν ήταν έτοιμη. Γι αυτό και την τιμά ακόμη περισσότερο το ρίσκο που πήρε και η ευθύνη που ανέλαβε.
Δεν ήταν έτοιμη. 
Παρόλη την ανανεωτική της κληρονομιά, παρόλη την μεταρρυθμιστική ζέση πολλών μελών και φίλων της, η ίδια παρέμενε δέσμια του συνασπισμικού της παρελθόντος. Της συμμετοχής της για δεκαετίες σε μιαν Αριστερά που ποτέ δεν ξεπέρασε τον εθισμό της στον κρατισμό, την νοσταλγία της για τον υπαρκτό και την προσκόλλησή της στο καθεστώς του δημοσιοϋπαλληλικού κρατικοδίαιτου "σοσιαλισμού" των αγώνων για επιδόματα χωρίς αξιολόγηση ικανοτήτων και προσφοράς - "για όλους". 
Παρά την διαφοροποίησή της από τον αριστερισμό και την επαναστατική γυμναστική των συνιστωσών αλλά και τον λαϊκισμό των αδιαφοροποίητα και απολιτικά, αγανακτισμένων, η ίδια δεν προσχώρησε ποτέ ολοκληρωτικά στο μεταρρυθμιστικό στρατόπεδο. Οι συμμετοχές της στην νέα κυβέρνηση το έδειξαν: άχρωμες, συντεχνιακές, του μη μεταρρυθμιστικού "κλίματος". Οι πράξεις της επίσης άτολμες, αναβλητικές, υποχωρητικές στην αντιμεταρρύθμιση. Στην παιδεία, την δικαιοσύνη, το δημόσιο κανένα καθαρό μέτωπο δεν αναπτύχθηκε. Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι γίνεται προετοιμασία για κάτι τέτοιο. Ούτε ως διακήρυξη.
Η πρωτοβουλία έγειρε αναπόφευκτα στην πλευρά Σαμαρά, την ατζέντα συνέχισε να την βάζει η τρόικα.  
Το "δικό μας μνημόνιο", η εθνική εναλλακτική πρόταση στις πολιτικές της τρόικας δεν εμφανίστηκε ποτέ. 
Προτάσεις ισοδυνάμων μέτρων στην άμυνα, την εκκλησία, τις γκρίζες περιουσίες, ή η απαίτηση διαφάνειας με το σαρωτικό πόθεν έσχες των δημόσιων λειτουργών και δικαιοσύνης στην κατανομή των βαρών με εισοδηματικά κριτήρια, εγκαταλείφθηκαν πριν προλάβουν καν να εκφραστούν. Στοχευμένα μέτρα στην θέση των τυφλών οριζοντίων, δεν παλεύτηκαν ως αληθινές κόκκινες γραμμές αλλά υποτονικά. Η φορολογία των μικρομεσαίων αφέθηκε να ανεβεί σε απαγορευτικά επίπεδα, σαν να μην απασχολεί κανέναν από την Αριστερά η υπαρκτή παραγωγική δομή της κοινωνίας μας αλλά μόνο οι ΔΥ και η μονιμότητά τους.
Σήμερα, η αγκύρωση στα εργασιακά δεν πείθει ούτε τους δικούς της ανθρώπους. Είναι μια προσπάθεια εκβίασης μια νίκης για την τιμή των όπλων ή μιας "αριστερής" δικαιολογίας απεγκλωβισμού από μια προσπάθεια που σώζει την χώρα αλλά καταστρέφει το κόμμα... Ένα απονενοημένο διάβημα χωρίς αλεξίπτωτο. Ένα τρελό φορτηγό...
Υπάρχει βέβαια και ο από μηχανής Θεός. Που θα σώσει τα προσχήματα για την ΔΗΜΑΡ και την χώρα επίσης: η υποχώρηση δια της αναβολής, της τρόικας στα εργασιακά. 
Και είναι μάλλον και το πιθανότερο σενάριο. Γιατί υπάρχει αρκετή ακόμη λογική και υπομονή ανάμεσα στους "δανειστές τοκογλύφους" εταίρους μας. 
Ελπίζω δηλαδή...
Αλλιώς,  "ΔΗΜΑΡ, ΔΗΜΑΡ τι θα γίνει φίλε μου με μας;"


(του Γιώργου Παπασπυρόπουλου)

15 σχόλια:

  1. Δεν ήταν έτοιμη και δεν είχε καθαρό όραμα. καιρός να το κάνει κάποια στιγμή ΤΩΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Λεωνίδα - ΤΩΡΑ. Στο πρώτο ραντεβού με την ευθύνη, τον Ιούνη, ήταν εκεί. Τώρα τα πράγματα είναι ώριμα για γάμο...

      Διαγραφή
  2. Ρε παίδες

    Ερχεται η ΔΗΜΑΡ και λεει ψηφίζω 13,5 δισ περικοπες και ζητάω 2 νόμους για τα εργασιακά σαν αντάλλαγμα.
    Οι δυο νομοι για τα εργασιακά , με δεδομένη την κατάσταση είναι οριακοί όσον αφορά τις επιπτώσεις
    Και έρχεται η Τροικα , τους λέει , προς το παρόν, "στα τσακίδια".
    Μα αυτό αποδιοργανώνει όλο τον μεταρρυθμιστικό χώρο. Είναι σαν τους λένε δεν σας χρειαζόμαστε.
    Με τη Δημαρ χωρίς κύρος, με το Πασοκ "τέρμα" , η μοναδική δύναμη να κρατήσει το Σαμαρά είναι η μια ακροδεξιά στροφή (το παιδί ξέρει από αυτά)δηλαδή ο λαός του Καμένου και της ΧΑ
    Η εξέλιξη δεν είναι εις βάρος της Δημαρ είναι εις βάρος της κοινωνίας.Και ύφεση και τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις σε ανυποληψία, και ακροδεξιά στροφή.
    Δεν σας καταλαβαίνω.
    Αν Η Δημαρ ψηφίσει τα μέτρα χωρίς ουτε ένα συμβολικό αντάλαγμα, τελείωσε , δεν θα έχει να παρουσιάσει ουτε ένα επίτευγμα.
    Η Μέρκελ και η Τροικα μας ωθούν σε μια συνθήκη ακραίας πόλωσης, δηλαδή μεταρρύθμιση, left liberal, οικολογία κλπ κλπ bye bye for ever.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη, καταπίνουμε την εμμονή της τρόικας σε παράλογες αναμονές εσόδων από οριζόντιες περικοπές και βαριά φορολογία που εξαφανίζει τον παραγωγικό ιστό της ελληνικής μικρής επιχειρηματικότητας (95%) και τα στυλώνουμε σε συμβολικές διατάξεις που αφορούν ελάχιστους; Αυτή η μάχη δεν είναι για την μεταρρύθμιση, είναι για την υστεροφημία ενός κόμματος. Η ακραία πόλωση προκύπτει όταν δεν πραγματοποιείται στα ουσιώδη αλλά στα παραπλανητικά - εικονική σύγκρουση, ελάχιστα προωθητική. Καλώς ή κακώς όχημα της όποιας μεταρρύθμισης είναι σήμερα η τρικομματική που η Δημαρ απειλεί να θυσιάσει εάν επιμείνει να καταψηφίσει όλο το πακέτο. Τότε αντίο μεταρρύθμιση, left liberal, οικολογία κλπ

      Διαγραφή
  3. Κυνική δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ στο Der Spiegel
    – Μήνυμα προς την Ελληνική κυβέρνηση

    Μία απίστευτα κυνική τοποθέτηση, που αποτελεί μήνυμα προς την Ελληνική τρικομματική κυβέρνηση, είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα στη συνέντευξη του Προέδρου της ΕΚΤ κ. Ντράγκι στο Spiegel.

    O Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία του με την πρόταση του ...κ. Σόιμπλε για έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών από έναν Υπερεπίτροπο. Η πρόταση αυτή συνιστά εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και ο κ.Ντράγκι δεν ”μάσησε” καθόλου τα λόγια του.

    Στη συνέντευξή του στο Spiegel o κ.Ντράγκι επισημαίνει χαρακτηριστικά: ”Κάποιες κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει ότι έχουν χάσει εδώ και καιρό την εθνική τους ανεξαρτησία λόγω του υψηλού χρέους τους . Μόνο αν εκχωρήσουν την εθνική τους κυριαρχία θα έχουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρωζώνης”.

    Η σαφής αυτή προειδοποίηση του κ.Ντράγκι απευθύνεται κυρίως προς την Ελληνική κυβέρνηση ενώ έχει ως αποδέκτες και τις άλλες χώρες του νότου.
    Ο κ.Ντράγκι είναι ενοχλημένος από τα προβλήματα που παρατηρούνται στη συμφωνία για τα μέτρα αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που τα συνοδεύουν και αποτελούν απαιτήσεις των δανειστών. Θεωρεί ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια να θέτει όρους και εμπόδια και ασκεί πίεση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να ψηφιστεί από τη Βουλή.

    Είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό το γεγονός ότι ο Κεντρικός Τραπεζίτης ουσιαστικά ”φωτογραφίζει” τη διάταξη που παρακάμπτει τη Βουλή και θέτει υπεράνω του Κοινοβουλίου το ΤΑΙΠΕΔ.
    Σε ελεύθερη μετάφραση ο κ.Μάριο Ντράγκι μας λέει: ”Θα κάνετε ότι σας λέμε, δεν έχετε πλέον εθνική κυριαρχία”.

    Συμφωνείς με τον Ντράγκι ή κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν πολλοί λόγοι εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας. Υποχρεωτικοί όπως η αποδοχή όρων έναντι δανεικών, εθελοντική χάριν της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ακόμη και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μπορεί να εκχωρήσεις κυριαρχία ή σε μια ομοσπονδιακή ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Ο υπερεπίτροπος ή υπουργός οικονομικών της ευρωζώνης είναι ένα στάδιο απαραίτητο, όπως και ο κοινός υπουργός άμυνας ή εξωτερικών. Το θέμα είναι να αυξηθούν οι αρμοδιότητες του ευρωκοινοβουλίου αντίστοιχα, όχι να μην γίνει η ενοποίηση. Κάθε βήμα ενοποίησης αφαιρεί μέρος εθνικής κυριαρχίας και το εκχωρεί στην ενωμένη Ευρώπη - αλλιώς δεν γίνεται.
      Εθνική κυριαρχία κατά τα άλλα ως Έλληνες θα αποκτήσουμε όταν δεν θα έχουμε ανάγκη από διακρατικό δανεισμό αλλά μπορούμε να δανειζόμαστε από "τις αγορές".

      Διαγραφή
  4. "Εθνική κυριαρχία κατά τα άλλα ως Έλληνες θα αποκτήσουμε όταν δεν θα έχουμε ανάγκη από διακρατικό δανεισμό αλλά μπορούμε να δανειζόμαστε από "τις αγορές"."

    Περίεργες αντιλήψεις έχεις περί εθνικής κυριαρχίας.Φαίνεται πως για σένα η επανάσταση του '21,ή η εθνική αντίσταση,αυτό είχε ως στόχο.Να μπορούμε να.. "δανειζόμαστε από τις αγορές".

    Έχεις πουλήσει την ψυχή και τη συνείδησή σου για 30 αργύρια.Στις αγορές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα δάνεια φίλε μου έχουν όρους - δεν είναι δωρεάν. Η τρόικα ζητά αυτά, ο Ρώσοι τα πετρέλαια (Κύπρος) οι Κινέζοι τα λιμάνια κλπ
      Κατάγγειλε όποιον θες ως προδότη αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Και η επναάσταση του 21 κατέληξε στους βαυαρούς βασιλείς λόγω δανείων. Η αμερικανοκρατία ήρθε μέσω σχεδίου Μάρσαλ κλπ κλπ
      Ίσως για όλα αυτά φταίω εγώ βέβαια. Μπορεί...

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή το παν είναι τα δάνεια...
      Αν π.χ. δεν δανείσει κανείς τη χώρα θα ψοφήσουμε...
      Αν π.χ. η χώρα ήταν μόνη της σ'αυτό τον πλανήτη και γύρω-γύρω θάλασσα,θα είμασταν καταδικασμένοι σε κοινωνικό και βιολογικό θάνατο...

      Αφού καταστράφηκε (συνειδητά) η παραγωγική δομή της χώρας αλλά και του ευρωπαϊκού νότου μέσα σε ένα περιβάλλον κοινής αγοράς/νομίσματος,όπου το μεγάλο κεφάλαιο τρώει το μικρό,δεν έχουμε άλλη λύση απ'το να ζήσουμε ως δούλοι και επαίτες του τραπεζιτικού κεφαλαίου.
      Να ξεπουλήσουμε έναντι πινακίου φακής τις παραγωγικές μονάδες που απέμειναν..
      Να πουλήσουμε κανά νησί...
      Να γίνει όλη η χώρα μια ειδική οικονομική ζώνη με 150Ε μισθό και 30% ανεργία...
      Να πάρουν τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας οι τράπεζες..
      Να διαλύσουμε την υγεία κι όποιος δεν μπορεί να αγοράσει φάρμακα να πεθαίνει...
      Να καταστρέψουμε το φυσικό περιβάλλον για χάρη της κάθε TVXgold..
      Nα χαρίσουμε για ψίχουλα τον πλούτο του υπεδάφους..
      Να χτυπήσουν κόκκινο οι αυτοκτονίες και η μετανάστευση..

      Εύγε πατριώτη,εύγε!

      Διαγραφή
    3. Φίλε μου, όταν όλοι σχεδόν οι πολιτικοί μας και τα κόμματά τους, οι επιχειρηματίες αλλά και οι συντεχνίες είναι κρατικοδίαιτοι, ότι όνειρο και να κάνεις άλλοι διαχειρίζονται τις τύχες σου. Και άλλοι έχουν αναλάβει την διαχείριση γιατί τούτοι δω είναι όλοι σαν δημόσιοι υπάλληλοι: κανένα σχέδιο, καμιά πρωτοβουλία. Πες μου μια πολιτική δύναμη ικανή να μας βγάλει από το πηγάδι, με ανθρώπους που έχουν δουλέψει στην παραγωγή, στην αγορά και είναι ικανοί να κρατήσουν μια επιχείρηση και τότε να συνεργαστούμε μαζί της και να κάνουμε όνειρα...
      Μέχρι τότε είμαστε στο έλεος των δανεικών, του ανταγωνισμού προϊόντων κινέζων και ινδών με μεροκάματα 3 € και πρώτες ύλες χαμηλής ποιότητας αλλά σε Κοινή Αγορά! Στο μεταξύ εμείς με ένα κράτος άχρηστο που απλά πληρώνεται για να μην κάνει τίποτα.
      Ωραίο θάταν το νησί σου αλλά μόνο στα όνειρα. Γίνε λίγο πρακτικός και πες μου την λύση πριν αρχίσεις το βρισίδι Ή εκτονώσου αλλού - εδώ σε φιλοξενώ!

      Διαγραφή
  5. Ο κακομοίρης ο Κουβέλης μάλλον δε είχε καταλάβει οτι η τρόικα έψαχνε μόνο για κομπάρσους! Εκτός βέβαια και αν όλο αυτό είναι απλά μέρος του ρόλου.
    Υπομονή σε λίγες μέρες θα ξέρουμε!

    dimitris t

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι τα έχεις μπερδέψει.
      Με την δανειακή σύμβαση ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ λεφτά, δεν ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ.
      Αυτά τα λεφτά περιμένουμε για να συνεχίσουμε να πληρώνουμε το κράτος πρόνοιας των ΔΥ.
      Φυσικά δεν μας δίνουν όσα θα θέλαμε, αλλά παρά τα ολότελα ...
      Το χειρότερο είναι ότι μας βάζουν όρους οι αθεόφοβοι.
      Δεν καταλαβαίνουν ότι μπορεί να είμαστε ένα έθνος επαιτών, αλλά έχουμε μεγάλη ιστορία.
      Γι αυτό και ο υπόλοιπος πλανήτης πρέπει να μας εξασφαλίσει τα προς το ζήν.
      Και φυσικά να μην ξεχνάμε το επίδομα γάμου.
      Και όπως θα έλεγε και ο Μιχαλολιάκος, δεν μπορούν να μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε Βούλγαροι ή Ρουμάνοι.

      Διαγραφή
  6. Γεά σου ρε Παπασπυρόπουλε με την δημοσιοϋπαλληλική διανόηση του μαγαζιού σου.
    Αφιερωμένο εξαιρετικά στο roufteam του blog
    http://youtu.be/eZgv-kYyYXE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καστανάδες % παπσπυρόπουλοι πάλι εκτός γραμμής σας το κόμμα.Παρών αυτοί ναι εσεις! Συνέπεια συνέχεια στις κωλοτούμπες! Αντε κατ ευθείαν στο Μάνο δε παλεύεται η κατάσταση ούτε στη δημαρ.
    http://www.enikos.gr/politics/92867,Parwn_8a_dhlwsoyn_oi_voyleytes_ths_DHM.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU