Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Αυτές θα έπρεπε να είναι οι κόκκινες γραμμές

Με τα νέα μέτρα, οι μισθωτοί υποφέρουν αλλά η επιχειρηματικότητα πεθαίνει...
Τι θα περιμέναμε από την ΔΗΜΑΡ και όσους άλλους ομνύουν στον μεταρρυθμισμό, την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και την επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης ή έστω επιβίωσης; Να βάλουν κόκκινες γραμμές στην προστασία της εναπομείνασας παραγωγικής βάσης της κοινωνίας μας και κυρίως του 95% των επιχειρήσεων που καταδικάζονται στον αφανισμό με τα νέα μέτρα (εκείνων των αυτοαπασχολούμενων ή και με έως 10 εργαζόμενους). Και όχι για την προσχηματική υποστήριξη διατάξεων στα εργασιακά που τελικά αφορούν ελάχιστους υπό απόλυση, υψηλόμισθους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Όταν στο αξιακό φορτίο της Αριστεράς μπει και η προστασία της επιχειρηματικότητας, όταν η Αριστερά αποδεχθεί επιτέλους ότι ο πλούτος μιας κοινωνίας δεν παράγεται μόνο από τον εργαζόμενο, αλλά και από εκείνους που ρισκάρουν για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ανταγωνιστικά προϊόντα ή υπηρεσίες, και ότι προλετάριοι χωρίς εργοστάσια δεν υπάρχουν, θα έχει αποεθιστεί από τον κρατισμό και θα υπάρχει ελπίδα ανανέωσης της Αριστεράς και συνεπώς οικονομικής ανάκαμψης της κοινωνίας μας. Μέχρι τότε, ελπίδα από εκεί δυστυχώς δεν διαφαίνεται...(ΑΣ)
*Δημοσιεύουμε ενδεικτικό σχόλιο από την σχετική συζήτηση στην Μεταρρυθμιστική Αριστερά (σχόλιο του φοροτεχνικού ΓΑ):

Τελευταία παρατηρώ πολλά πoστ σχετικά με τη φοροδιαφυγή των επιτηδευματιών σε σύγκριση με τους μισθωτούς. Απαντώ λοιπόν με Απλά μαθηματικά. 

Ελεύθερος επαγγελματίας ή επιτηδευματίας (ατομική επιχείρηση ) έστω πως για το Οικ. έτος 2013 έχει καθαρά κέρδη 10.000 ευρώ . 
Αναλογούν φόρος 10.000Χ28%=2.800 ευρω πλέον προκαταβολή επόμενου έτους 55% ήτοι 2.800 Χ55% = 1.540 ευρώ. Μείον προκαταβολή προηγούμενου έτους ( έστω ότι το Οικ. 2012 είχε δηλώσει πάλι 10.000 ευρω, η προκαταβολή ήταν 500 Χ55%= 275 ευρώ. 
Άρα για 10.000 καθαρό εισόδημα το σύνολο του φόρου θα ανέρχεται σε 2800+1540-275=4.065 ευρώ. 
Για αυτό το καθαρό εισόδημα έχει επίσης αποδοθεί Φ.Π.Α 10.000 χ 23% = 2.300 ευρώ. 
Για ΟΑΕΕ και λοιπές υποχρεωτικές εισφορές έχουν αποδοθεί στη χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση τουλάχιστον 530Χ6 (δίμηνα)= 3.180 ευρώ.
Δηλαδή για καθαρό εισόδημα 10.000 ευρω το Ελληνικό κράτος θα εισπράξει Φόρο Εισοδήματος 4.065 ευρώ (ποσοστό 40,65%) ,
Φ.Π.Α 2.300 ευρω (ποσοστό 23%) και ασφαλιστικές εισφορές min ποσό 3.180 ευρώ (ποσοστό 31,80% ).
Αν όντως αυτό δεν είναι αντικίνητρο για κάποιον να επιχειρήσει ή να διατηρήσει την επιχείρησή του στη χώρα τούτη τότε τι είναι;
Και δεν υπολόγισα πως η επιχείρηση έχει έστω έναν εργαζόμενο!
Εσείς με τέτοια ποσοστά φορολογίας θα ανοίγατε επιχείρηση;Υπάρχει μέσος μισθωτός που φορολογείται με τέτοια επαχθή ποσοστά;

*Το παράδειγμα είναι υποθετικό για να φανεί η αποδιδόμενη φορολογική ποσόστωση. Οι ασφαλιστικές εισφορές αφαιρούνται μόνο κατά το 20% έως το Οικ. 2012 όχι στα βιβλία αλλά στην ετήσια Δ.Φ.Ε. Αυτά είναι τα ποσοστά όσο πιο απλά δοσμένα για να είναι κατανοητά για όλους. Για τα υπόλοιπα έχω ποστάρει πολλάκις τι πρέπει να γίνει. Πλήρη ανάλυση θα δώσει ίσως χειρότερα φορολογικά αποτελέσματα δεδομένου πως θα μπω σε καθαρά φοροτεχνικά θέματα που έτσι κι αλλιώς είναι δυσνόητα για τους περισσότερους (αυτοπεραίωση , μοναδικούς συντελεστες καθαρου κέρδους κλπ.). Πάντως σε γενικές γραμμές τα ανωτέρω πού έγραψα είναι αληθή. Τα νούμερα στη απλή αυτή περίπτωση έχουν έτσι.
(ΓΑ)

*Σχόλιο ΑΣ: 1. Η συνήθης ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ (για όχι νέους επαγγελματίες) είναι πάνω από 800 ευρώ το δίμηνο και περνά τα χίλια, αν κάνεις προσωρινό διακανονισμό (κανένα έλεος για τον επαγγελματία παρά τις διακηρύξεις). Και το κόστος της πολλαπλασιάζεται αντίστοιχα όπου υπάρχουν περισσότεροι του ενός εταίροι (ΕΕ, ΟΕ).
2. Οι δουλειές πια (λόγω γενικευμένης ύφεσης) δεν μπορούν να στηρίξουν ένα κατώφλι τζίρου που θα "σήκωνε" κάπως τις νέες επιβαρύνσεις και θα άφηνε κάτι στον επαγγελματία εκτός από νέα χρέη - τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα βρίσκονται έτσι στην φαντασία των εισηγητών των μέτρων (όπως και από το πετρέλαιο θέρμανσης...) και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής επίσης. 
3. Όλα αυτά αφορούν φυσικά όσους δεν φοροδιαφεύγουν ή δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν -δηλ. τα συνήθη κορόϊδα που διατηρούν και μερικές θέσεις εργασίας από πείσμα που τους κοστίζει - "λίγο ακόμα". Αντί για ήρωες αντιμετωπίζονται ως ηλίθιοι από το παρασιτικό πελατειακό κράτος των ημετέρων και τα δημοσιοϋπαλληλικά κόμματα.



8 σχόλια:

  1. Tην ώρα που ακόμη και τα παιδάκια στα δημοτικά προσεύχονται να έλθει η δόση,η ρευστότητα και η αειφόρος ανάπτυξη -και λιποθυμούν συγκινημένα ενίοτε- ,εσύ λιγοψυχάς μπρος στο χαρτί της εφορίας;
    Ντροπής πράγματα που θά'λεγε κι ο σύντροφος Μάνος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολοι μας περιμένουμε τον λόγο του σ. Φώτη στη Λαμία. Σε αντίθετη περίπτωση επιφυλάσσομαι για δημόσια αυτοκριτική και επανόρθωση με ανάρτηση των απάντων του Μπερλίνγκουερ, του Κόκκινου Ντάνι και του Κύρκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://www.enikos.gr/politics/93041,Den_kanei_vhma_pisw_h_DHMAR.html

      Πολιτικά τσογλάνια που φαντάζεστε την πολιτική υπόσταση ενός χώρου σε συνάφεια με την δική σας ακροβατική δραστηριότητα και τον τυχοδιωκτικό εισοδισμό πόσα πολιτικά χαστούκια θα χρειαστούν για να σταματήσετε να κάνετε υποδείξεις;
      Η κυρίαρχη πρακτική της οικονομικής ολιγαρχίας δεν σημαίνει ότι θα γίνει και κυρίαρχη πολιτική άποψη ούτε στη δημαρ και πολύ περισσότερο δεν έχει όρους να γίνει πλειοψηφική αντίληψη στην κοινωνία. Εκτός και αν «καταργήσετε» και την δημοκρατία, κάτι που πολύ ευχαρίστως θα κάνατε αν ποτέ σας δίνονταν η δυνατότητα.

      Διαγραφή
    2. Οι βρισιές δείχνουν πανικό. Γι αυτό δεν έσβησα το "σχόλιο" - είναι απόλαυση μέσα στην ασυναρτησία του :)

      Διαγραφή
  3. ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
    Φόροι 10% - 45% στα ενοίκια που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων
    Τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από το πρώτο ευρώ προωθεί το οικονομικό επιτελείο με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από το πρώτο ευρώ προωθεί το οικονομικό επιτελείο με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που φαίνεται να έχει "κλειδώσει" προβλέπει την κατάργηση του αφορολόγητου και την επιβολή κλιμακωτής αυτοτελούς φορολόγησης από 10% έως και 45% για τα εισοδήματα από ακίνητα.
    Αυτό σημαίνει ότι όσοι φορολογούμενοι εισπράττουν ενοίκια θα φορολογούνται για τα εισοδήματα αυτά αυτοτελώς, χωρίς αφορολόγητο όριο, και θα πληρώνουν φόρο τουλάχιστον 10% από το πρώτο ευρώ.
    Κλιμακωτά
    Πιο συγκεκριμένα, τα ενοίκια που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα φορολογούνται με κλιμακωτούς συντελεστές 10% και 30% για ποσά μέχρι 100.000 ευρώ και 45% για ποσά πάνω από 100.000 ευρώ.
    Το μέτρο αυτό αναμένεται να φέρει πρόσθετες φοροεπιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Εξάλλου το υπουργείο Οικονομικών προωθεί μια νέα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, με τρία μόνο φορολογικά κλιμάκια, στα οποία θα αντιστοιχούν συντελεστές φόρου από 21%, 36% και 45%.
    Ειδικότερα το πρώτο κλιμάκιο θα εκτείνεται μέχρι τις 25.000 ευρώ και θα έχει συντελεστή φόρου 21%, το δεύτερο κλιμάκιο θα ξεκινά από τις 25.001 ευρώ και θα φτάνει μέχρι τις 47.000 ευρώ με συντελεστή φόρου 36% και το τρίτο κλιμάκιο πάνω από τις 47.000 ευρώ με συντελεστή 45%. Επίσης επιβάλλεται κλιμακωτά φόρος 26% με 33% στα καθαρά εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων.
    Τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων τα οποία προέρχονται από ατομικές επιχειρήσεις ή από ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ με συντελεστή 26% και πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ με 33%.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63731537

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  4. ΕΛΛΑΔΑ ΘΗΣΑΥΡΟΙ
    Νοικιάζουν για 50 ευρώ κτίρια στην καρδιά της Πλάκας!
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

    Το θέατρο του παραλόγου με την περιουσία του υπουργείου Πολιτισμού φαίνεται πως δεν έχει τέλος. Κτίρια στην καρδιά της Πλάκας και στο εμπορικό φιλέτο της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου ενοικιάζονται έναντι 50 ευρώ. Εκτάσεις που είχαν απαλλοτριωθεί δεν είχαν καταγραφεί επισήμως, καθώς οι αρμόδιοι έφοροι Αρχαιοτήτων δεν είχαν προσκομίσει στο υποθηκοφυλακείο τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ οι καταπατήσεις, οι αυθαίρετοι χρήστες και οι εμπορικές χρήσεις σε ακίνητα εντός Αθηνών αγγίζει το 20%, υποθέσεις που θα διαβιβαστούν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.
    Αν και πλούσιο σε ακίνητη περιουσία το πρώην υπουργείο Πολιτισμού με πολλούς θησαυρούς ακόμη αναξιοποίητους το ίδιο παραμένει διάσπαρτο σε 17 διαφορετικά κτίρια, για τα οποία πληρώνει μίσθωμα ύψους 3 εκατ. ευρώ ανά έτος. Το φλέγον στεγαστικό ζήτημα εκτιμά ότι θα λυθεί άμεσα ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τζαβάρας, καθώς όπως δήλωσε έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις με την Εθνική Τράπεζα για την αγορά του κηρυγμένου ως μνημείου εργοστασίου Τσαούσογλου στην οδό Πειραιώς. Το τίμημα εκτιμάται ότι δεν θα υπερβεί τα 20 εκατ. ευρώ για να παραδοθεί με το κλειδί στο χέρι, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013. Οσο για το Ελληνικό Φεστιβάλ, θα παραμείνει στους χώρους που ώς τώρα χρησιμοποιεί, συγκατοικώντας με τις υπηρεσίες του υπουργείου."
    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΥΓ Εκτος απο κυνηγοι φοροκλεπτων ας γινουν και κυνηγοι “χαμενης” δημοσιας περιουσιας.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δικαια αποκτηση εισοδηματος και δικαια φορολογια

    Λιγα -για να μην γραψω ελαχιστα- εχουν γραφτει για την δικαια αποκτηση εισοδηματος και παρα πολλα για την δικαια φορολογια .

    1. Στα οικονομικα εγχειριδια που εχω ξεφυλλισει, παντοτε υπαρχει ενα κατω οριο εισοδηματος που δεν φορολογειται ή φορολογειται ελαχιστα λ.χ. με 10%. Ακομη και στις ΗΠΑ η φορολογια εισοδηματος ειναι προοδευτκη. Βλ.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Income_tax

    2. Στην χωρα μας δεν υπαρχει δικαια κατανομη εισοδηματων, λ.χ.
    -οι “πολυ εκλεκτοι” λαμβαναν υψηλους εως υψηλοτατους 16 ως 20 μισθους σε ΔΕΚΟ, αργομισθιες , πλασματικες υπερωριες,
    -στο Δημοσιο η αμοιβη ηταν αναλογα της προυπηρεσιας και οχι της αποδοσης
    -οι οι “εκλεκτοι” προμηθευτες υλικων και υπηρεσιων, εργοληπτες, μελετητες,….υπεγραφαν συμβασεις με πολυ υψηλο μοναδιαιο τιμημα, μεσα απο στημενους διαγωνισμους, οπου οι φθηνοτεροι απεκλειοντο εξ αρχης κ.ο.κ.

    και επομενως δεν υφισταται -ουτε ως εκφραση- η δικαια κατανομη φορων, αν και σε γενικες γραμμες η κλιμακα ηταν και ειναι προοδευτικη.

    3. Η εκτεταμενη παραοικονομια της ταξης του 30 -35 % οδηγει αφενος μεν στην αυξηση του ΦΠΑ και της συμμετοχης του ως ποσοστου στα φορολογικα εσοδα

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΥΓ Εχω διατυπωσει -σε αλλα πεδια- τις εξισωσεις αμεσης φορολογιας με συντελεστες βαρυτητας ανα πηγη εισσοδηματος και συντελεστες φορολογιας ανα κλιμακιο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU