Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

"Μερικά μαθήματα"...για τον κ. Βαρουφάκη

περί ιδιωτικοποιήσεων εταιριών ενέργειας και ΔΕΚΟ



της Έλλης Ζερβουδάκη*

Πριν καταπιαστώ με κάθε μια από τις ανακρίβειες του κ. Βαρουφάκη - ο οποίος έχει το ταλέντο να παραπλανά τους αναγνώστες του παραλείποντας βασικά στοιχεία και παρερμηνεύοντας γεγονότα - θα απαντήσω στο σύνολο της εικόνας που προσπαθεί να δημιουργήσει με το
άρθρο του "Μερικά μαθήματα για τη δική μας κατάσταση....Ειρωνεία, ηλεκτρισμός και ιδιωτικοποίηση".
Στο άρθρο αυτό, ο κ. Βαρουφάκης, προσπαθεί να πείσει κάθε καλόπιστο αναγνώστη, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των εταιριών ενέργειας και ΔΕΚΟ. Χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού κλάδου στη Μεγάλη Βρετανία αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν καταστροφική.
Η αλήθεια βέβαια, στο σύνολό της, είναι ακριβώς το αντίθετο. Ξεχνάει βλέπετε ο κ. Βαρουφάκης να αναφέρει τα καλά της ιδιωτικοποίησης, λέει δε χαρακτηριστικά στο άρθρο του «Το αν αυτός ο μετασχηματισμός ήταν, συνολικά, ωφέλιμος για τη Βρετανία είναι μία μεγάλη συζήτηση που ξεπερνά τη φιλοδοξία του παρόντος άρθρου»…ε, ας το κοιτάξουμε λοιπόν: Η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και των ΔΕΚΟ στη Βρετανία ήταν θετική γιατί έφερε:
  • Περισσότερες και καλύτερες επιλογές για τους καταναλωτές: Σπάζοντας το μονοπώλιο, 40%+ των καταναλωτών επέλεξαν αλλαγή Προμηθευτή.
  • Μεγάλη και γενικώς παραδεκτή βελτίωση στο Service: π.χ. καθιερώθηκε το σύστημα ραντεβού με τον πελάτη και άρχισε να μετριέται και να μειώνεται ο χρόνος ανταπόκρισης και επίλυσης τεχνικών προβλημάτων.
  • Χαμηλότερες τιμές λόγω ανταγωνισμού: από 10% - 20% μείωση τιμών τα πρώτα χρόνια (συναρτόμενο με τις διεθνείς τιμές χονδρικής). Το σύνηθες μέτρο σύγκρισης που αναφέρεται είναι το ότι μετά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας η Βρετανία έχει σταθερά πιο ανταγωνιστικές τιμές από την ηπειρωτική Ευρώπη, γεγονός ακόμα πιο εντυπωσιακό εάν λάβουμε υπόψη την έλλειψη ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας και την αυξανόμενη εξάρτησή της σε εισαγωγές αερίου.
  • Περισσότερη καινοτομία και μεγαλύτερη δυναμική για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και εναλλακτικές μορφές ενέργειας (το αντίθετο από αυτό που γράφει ο κ. Βαρουφάκης): Οι ιδιωτικές επενδύσεις πχ. στον χώρο των ΑΠΕ είναι ένα φανερό παράδειγμα όπου οι δυνάμεις της αγοράς έφεραν ραγδαίες εξελίξεις και καινοτομία, με επίδραση στην τεχνολογία αλλά και σε τεχνικές εφαρμογής – όπως π.χ. μεγαλύτερες, αποτελεσματικότερες, και πιο αξιόπιστες τουρμπίνες.
  • Οι ιδιωτικοποιήσεις έφεραν σημαντικά έσοδα που επέτρεψαν στην κυβέρνηση ...να αναζωογονήσει την φθίνουσα οικονομία.
  • Άνοιξαν και εξελίχθηκαν νέες αγορές/βιομηχανίες: πχ. εξειδικευμένες εταιρίες και καινοτόμα προϊόντα στις I&C αγορές (industrial and corporate), καθώς η Βρετανία προσέλκυσε ξένους επενδυτές.
  • Βελτίωση συνθηκών εργασίας και αύξηση των αμοιβών: οι εταιρείες ενέργειας άρχισαν να ανταγωνίζονται στην προσέλκυση των πιο ταλαντούχων εργαζομένων με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αμοιβές των μεσαίων και ανώτερων στελεχών.
Πέραν αυτού, πρέπει και να καταρρίψουμε και κάποιες λανθασμένες διαπιστώσεις του κ. Βαρουφάκη, και όχι μόνο - που τείνουν να μετατρέπουν θετικά αποτελέσματα σε αρνητικά. Πάμε λοιπόν:

1. Πολλοί θεωρούν λανθασμένα ότι η ιδιωτικοποίηση φέρνει ακριβότερες τιμές (ο κ. Βαρουφάκης νομίζω δεν πέφτει τουλάχιστον σε αυτή τη παγίδα)
  • Η εξάντληση των φυσικών πόρων της Μεγάλης Βρετανίας, και η παράλληλη αύξηση των ενεργειακών αναγκών, που υποχρέωσαν την κυβέρνηση να στραφεί στην Ευρώπη για να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτρισμού και φυσικού αεριού, οδήγησαν στην αύξηση των τιμών και όχι οι ιδιωτικοποιήσεις καθεαυτές.
  • Χρόνια ελλειπών επενδύσεων από τους δημόσιους οργανισμούς σημαίνει ότι οι ενεργειακές υποδομές έχουν άμεση ανάγκη εκσυγχρονισμού. Οι ιδιωτικές εταιρείες χρηματοδοτούν αυτά τα απαραίτητα έργα υποδομής εφόσον υπάρχει λογική απόδοση των επενδύσεων (ROI), ενώ οι κυβερνήσεις έχουν την τάση να αδρανούν.
2. Μας γράφει έμμεσα ο κος Βαρουφάκης ότι εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης σταμάτησαν επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες. («Το ότι θα σταματούσαν τις επενδύσεις ... απασχόλησε»)
  • Μα έγινε ακριβώς το αντίθετο! Όπως αναφέρω και πρωτύτερα, οι ιδιωτικές επενδύσεις για παράδειγμα στις ΑΠΕ αποτελούν ξεκάθαρο παράδειγμα για το πως n αγορά έφερε ραγδαία εξέλιξη και καινοτομία. Το μόνο πρόβλημα καινοτομίας που υπήρξε στην Μεγάλη Βρετανία (για να είμαστε ακριβείς και δίκαιοι) αφορά τα ”Εξυπνα δίκτυα”. Το πρόβλημα αυτό, που πλέον ξεπεράστηκε, επήλθε λόγω του υπερκερματισμού των δικτύων μεταφοράς και μέτρησης....κάτι για το οποίο προειδοποιώ εδώ και καιρό ότι πρέπει να προσέξουμε στην Ελλάδα (ας μάθουμε και από τα λάθη τους). Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις ΑΠΕ την περίοδο Απρίλιος 2011 - Ιούλιος 2012 είχαν εξαγγελθεί επενδύσεις 12,7 δις λιρών με δημιουργία c22.800 νέων θέσεων εργασίας.
3. Αφήνει επίσης να εννοηθεί ο κ. Βαρουφάκης ότι το Βρετανικό κράτος απέτυχε στην στοχευμένη μέσω ιδιωτικοποίησης μεγέθυνση και εξάπλωση των Βρετανικών εταιριών ενέργειας και ΔΕΚΟ («όλη αυτή η προσπάθεια θα δημιουργούσε τις συνθήκες ....επικυριαρχία στον τομέα της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας»).
  • Λάθος και πάλι. Η National Grid και η Centrica παραδείγματος χάρη έχουν εξαπλωθεί ιδιαίτερα επιτυχώς, και δη, πέραν τις Ευρώπης, στις ΗΠΑ. Η ΒG Group δε, είναι πλέον πολυεθνική με παρουσία σε 27 χώρες.
4. Και φτάνουμε στις Ιερές Αγελάδες...ή αλλιώς στα συνδικάτα. Κατά τον κ. Βαρουφάκη «Η δεκαετία του 1980 ήταν καταστροφική για τα συνδικάτα της Βρετανίας». Και αναρωτιέμαι, εάν δεν είμαι μέλος της παρέας του κ.Φωτόπουλου (ή του Scargill στην περίπτωση της Βρετανίας του ’80), αλλά ένας απλός πολίτης, η αποδυνάμωση αυτή των συνδικάτων μήπως είναι για το συμφέρον μου ;
  • Προφανώς. Στην Βρετανία, οι ζημιές στην εθνική βιομηχανία άνθρακα αυξανόντουσαν δραματικά και ετησίως, και οι κυβερνητικές επιδοτήσεις έφθασαν το 1,3 δις λίρες το χρόνο. Η βιομηχανία χρειαζόταν απεγνωσμένα αναδιάρθρωση, πολλά ορυχεία έπρεπε να κλείσουν και να μειωθεί το εργατικό δυναμικό ώστε να υπάρχει ελπίδα επιβίωσης για κάποια από αυτά. Ο επικεφαλής των εργατών Scargill και οι ακόλουθοι του δεν δεχόντουσαν κανένα συμβιβασμό παρά το μέγεθος των ζημιών που τελικά πλήρωνε ο φορολογούμενος. Με την αποδυνάμωση των συνδικάτων σώθηκε η Βρετανία. Στην Ελλάδα δε, η αποδυνάμωση των συνδικάτων θα σήμαινε και μεγάλη μείωση της διαφθοράς...αλλά κάποιος πρέπει να τολμήσει να αγγίξει τα «όσια».
5. Η υπόνοιά του ότι οι Άγγλοι την πάτησαν από τους Γάλλους
  • Όσο για την την EDF, ναι, το Γαλλικό κράτος έχει μεν ένα ποσοστό 84.4%, αλλά η EDF είναι εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο Euronext από τον Νοέμβριο του 2005 και λειτουργεί με κριτήρια ιδιωτικής εταιρείας. Αφήστε δε, ότι στην Βρετανία θεωρούν μεγάλη επιτυχία το ότι έχουν έρθει ξένες εταιρίες σαν την EDF να επενδύσουν στη χώρα. Και λογικό: η θυγατρική Edf Energy απασχολεί στην Μεγάλη Βρετανία χιλιάδες υπαλλήλους (σχεδόν 15.000 για την ακρίβεια) και επενδύει σημαντικά ποσά στην βελτίωση της υποδομής της χώρας. Επίσης στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας η EDF λειτουργεί σε συνεργασία με την Βρετανική Centrica (που έχει το 20% της σύμπραξης) μεταφέροντας τεχνογνωσία.
Εννοείται, πως κάθε κατεύθυνση, έχει τις παγίδες της. Παγίδες τις οποίες πρέπει να προσέξουμε και να αποφύγουμε στην Ελληνική εφαρμογή ενός προγράμματος ιδιωτικοποίησης. Παραδείγματος χάρη και πολύ συνοπτικά:
  • Να οργανώσουμε μια πραγματικά ανταγωνιστική διαδικασία ιδιωτικοποίησης για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή τιμή πώλησης.
  • Να εξασφαλίσουμε κατάλληλη διάσπαση της αγοράς και αποτελεσματική ρύθμιση για να αποφύγουμε πιθανή αντικατάσταση του κρατικού μονοπώλιου με ιδιωτικό, άλλα και να εξασφαλίσουμε την συνεχή βελτίωση του δικτύου ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας ( π.χ. ενεργειακή κάλυψη δύσβατων περιοχών, έξυπνα δίκτυα, κλπ)
  • Να αντισταθμίσουμε την μεταβλητότητα στην τιμολόγηση των καυσίμων.
  • Να αναγνωρίσουμε στο σύνολο της αγοράς ενέργειας ποιοι τομείς πρέπει να απελευθερωθούν για να υπάρχει αποτέλεσμα – πχ είναι δυνατόν να υπάρχει ανταγωνισμός στην προμήθεια χωρίς αντίστοιχη απελευθέρωση στη ζήτηση?
Τέλος, χρειάζεται μια ισορροπία μεταξύ του κρατικού έλεγχου (για την διασφάλιση της παροχής ενέργειας), της λειτουργίας της αγοράς, και της προστασίας του καταναλωτή. 

Η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύει τα συμφέροντα του Κράτους και των καταναλωτών μέσα από αποτελεσματικούς μηχανισμούς ρύθμισης, συνεργασία με τις ιδιωτικές εταιρίες, και ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη σε νέους τομείς.
Κατά αυτόν τον τρόπο και αποφεύγοντας τις λακκούβες η ιδιωτικοποίηση εάν εφαρμοστεί σωστά θα είναι θετική για την Ελλάδα, όπως ήταν και για την Μεγάλη Βρετανία ή και καλύτερα. Εάν ο κ. Βαρουφάκης έχει ακόμα αμφιβολίες θα του πρότεινα να μιλήσει πέραν από τους πανεπιστημιακούς και τα συνδικάτα και με στελέχη της αγοράς και των υπουργείων στην Μεγάλη Βρετανία.


*από την athens voice


20 σχόλια:

  1. Δεν έχει λόγο να φτιάχνει κάλτσες, ή ...πατάτες το Κράτος. Αλλά...:

    Κάθε χώρα έχει διαφορετικούς λόγους που κρατικοποιεί, και η Ελλάδα τους δικούς της. Στην Ελλάδα κρατικοποιήθηκαν ένα σωρό εταιρίες από τον Πουρνάρα (που έκανε κάλτσες), μέχρι την Πειραϊκή-Πατραϊκή, την Softex, την ΑΓΕΤ, την Ολυμπιακή, την Εμπορική, τα Διυλιστήρια Ασπροπύργου, ο Σκαραμαγκάς, και ένα σωρό μικρές εταιρίες που ξεχάστηκαν στον "Ο.Α.Ε.", ή "Ο.Ο.Α.Ε." Αυτές οι εταιρίες κρατικοποιήθηκαν για ένα σωρό λόγους, κρίνετε εσείς: 1) Για να βγει αξιοπρεπώς ο ιδρυτής-ιδιοκτήτης όταν η αγορά είχε στραβώσει λόγω πετρελαϊκής κρίσης, άντε και να σωθεί και καμιά θέση εργασίας. 2) Από εμπάθεια που είχε και επιχειρηματικά ντεσού. 3) Παράνομα και αυθαίρετα γιατί ο ντόπιος ή ο διεθνής ("Ευρωπαϊκός") ανταγωνισμός το απαίτησε. 4) Γιατί έσκουζαν οι πασόκοι παράγοντες να σώσουν και να αυξήσουν την πελατεία τους. Το πού και πώς κατέληξαν αυτές οι εταιρείες είναι η ...Ιστορία της Μεταπολίτευσης.

    Μετά έχουμε τις ΔΕΚΟ. Οι ΔΕΚΟ ξεκίνησαν ίσως ιδιωτικές επειδή το Κράτος ήταν φτωχό ή κατεστραμένο, και έγιναν κρατικές γιατί μόνο το κράτος είχε τα κεφάλαια να τις φτιάχνει, να τις συντηρεί, και να χρηματοδοτεί τις απαραίτητες υποδομές.

    Αν δεν είχαμε ΕΥΔΑΠ, θα έπρεπε να φτιάχναμε, ειδεμή δεν θα ζούσαμε στην Πόλη, αλλά στα χωριά μας. Αν τα χωριά μας δεν είχαν μια πηγή και ένα δίκτυο ύδρευσης, δεν θα υπήρχαν. Πρώτα βρήκαν την πηγή, μετά έκαναν το χωριό, και μετά κλπ. Ο μόνο λόγος να ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ ή η πηγή του χωριού, είναι εάν είναι φτηνότερο και καλύτερο από το να τρέχει ο κοινοτάρχης, ή οι υπάλληλοι της συγκεκριμένης ΕΥΔΑΠ. Αν ο εκάστοτε Υπουργός Νερών είναι λαμόγιο, και δεν είναι ικανός, ή εσκεμμένα, δεν μπορεί να βάλει καλή (κομματική) διοίκηση στην ΕΥΔΑΠ,τότε εμφανίζονται οι εκπρόσωποι της Suez, που μάλλον ...στήριξαν τον Υπουργό, να μιλάνε για ιδιωτικοποίηση. Δεν με νοιάζει τίνος είναι η ΕΥΔΑΠ, φτάνει το ανελαστικό προϊόν της να είναι καλό και φτηνό. Αυτό προϋποθέτει τίμια, ισχυρή, και "λαϊκά" (ή καταναλωτικά, ή κυνοβουλευτικά) ελεγχόμενη Ρυθμιστική Αρχή. Kυρία Ζερβουδάκη μου, τα μερίσματα και τους τόκους της Suez θα τα πληρώνουν τα παιδάκια σας.

    Ο ΟΤΕ ιδιωτικοποιήθηκε (α) αφού είχαν γίνει ο πολλές επενδύσεις και μίζες από τον φορολογούμενο και (β) επειδή η τεχνολογία άλλαξε, και δεν είναι φυσικό μονοπώλιο η τηλεπικοινωνία. Φυσικό μονοπώλιο είναι οι συχνότητες και το δικαίωμα δρόμου των καλωδίων. Αυτός που αγόρασε τον ΟΤΕ (νύχτα, παρανομοπαράτυπα, με το 20% της Μαρφίν) μάλλον υπαγορεύει κανόνες στον Υπουργό, παρά ελέγχεται από κάποια Ρυθμιστική Αρχή. ναι. οι υπάλληλοι στα ΟΤΕσοπς φοράνε ομοιόμορφα μπλουζάκια και ...ξυρίζονται, αλλά η ψηφιακή τεχνολογία ήταν του 1970-1980 και εμείς ακόμα την ανακαλύπτουμε. Το ότι λάδωνες για να βάλεις γραμμή το 1990, είναι επειδή λαδωνόταν (έμμεσα ή άμεσα) ο εκάστοτε Υπουργός, ή αφεντικό του, να είναι έτσι.

    Η ΔΕΗ είναι περίπτωση. Μία ΔΕΗ χρειάζεται κεφάλαια. Ήδη παλιώνουν οι μονάδες που μπήκαν στις ένδοξες μέρες της δεκαετίας του 60 ή του 70. Παλιώνουν με την ΔΕΗ τεχνητά άφραγκη (επειδή λαδωνόταν έμμεσα ή άμεσα) οι αρμόδιοι (Υπουργοί και ΔΕΗτζήδες από τουλάχιστον την εποχή Σημίτη στο ΥΒΕΤ. Η ΔΕΗ υπήρξε "Δ"ημόσια όχι τόσο λόγω του φυσικού μονοπωλίου ή της κοινής ωφέλειας του ρεύματος, αλλά λόγω της αδυναμίας ιδιωτών να χρηματοδοτούν (αυτοί προτιμούν ένα γρήγορο 10-15%, μπαμ-μπαμ).

    Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι ό,τι εισπράξουμε από πώληση ΔΕΚΟ θα το πληρώσουμε προσαυξημένο με τόκους, κόστος ιδίων κεφαλαίων,κέρδη και μερίσματα του όποιου αγοράσει. Κούκλα. Στην χώρα που το εμφιαλωμένο νερό είναι βασικά νερό ΕΥΔΑΠ μολυσμένο με ίχνη από φαινόλες του μπουκαλιού, σε τιμή ...βενζίνης.

    Κυρία Ζερβουδάκη, ούτε που διάβασα τι λέει ο Βαρουφάκης, άσε που δεν τον πάω γιατί έχει διεστραμμένες ιδέες περί φορολογίας... Βρε που έχω μπλέξει...

    Tέλος κυρία Ζερβουδάκη μου, μια συμβουλή: Πιο Τζήμερος πεθαίνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "... έγιναν κρατικές γιατί μόνο το κράτος είχε τα κεφάλαια να τις φτιάχνει, να τις συντηρεί, και να χρηματοδοτεί τις απαραίτητες υποδομές"

      Τα θές και τα λές ή σου ξεφεύγουν?

      Διαγραφή
    2. Γιατί κύριος πόσους ιδιώτες ξέρεις που θα έκαναν ή ακόμα καλύτερα έκαναν μελέτες διαχείρισης υδάτινων πόρων για να χτίσουν στην συνέχεια υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής και ταυτόχρονα έδιναν τις αποζημιώσεις για τυχόν απαλλωτριώσεις απο την τσέπη τους? Πόσους ξέρεις που μέσω δημοπρασίας θα έπαιρναν με διαφανείς διαδικασίες την εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων στη σωστή του τιμή και όχι έναντι πινακίου φακής όπως πάει να γίνει? ( ακόμα και άν παραδεχτούμε οτι ένας τέτοιας στρατηγικής σημασίας φυσικός πόρος μπορεί να τιμολογηθεί...)

      Διαγραφή
    3. Γαμώτο δέν έχει κουμπί like αυτό εδώ το μπλόγκ...

      Διαγραφή
  2. Κατανοητή η αγχώδης προσπάθεια της υποψήφιας της Δράσης να εξυπηρετήσει τα αφεντικά της (Γερμανικά κεφάλαια;) και να μας πείσει για την αναγκαιότητα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.Ή για το ό,τι η αποδυνάμωση των συνδικάτων είναι προς το.. συμφέρον μας!!!
    Αλλά το παραμυθάκι τέλος,παιδιά.

    "Η Ελλάδα δεν είναι Βρεττανία.Νεοφιλελεύθεροι θα φύγετε όλοι με φορεία"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έ, αφού είναι της Δράσης, τα πράγματα είναι απλά: δεν χρειάζεται να ακούσουμε τι λέει... Είναι φιλελεύθερη!! Ουφ...

      Διαγραφή
    2. Έχουμε μόνο ένα μικρό πρόβλημα ανώνυμε: Η ΕΖ εκτός από την συμμετοχή της στην Δράση έχει κάνει και μερικά ακόμη πράγματα στη ζωή της (πριν την Δράση): Γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Αεροδιαστημική στο Πανεπιστήμιο WPI των Η.Π.Α., όπου η διατριβή της δημοσιεύθηκε ως τμήμα της έκδοσης Revolutionary flow & wake analysis των καθηγητών Alexandrou και Olinger. Απέκτησε MBA από το City University Business School (CASS) του Λονδίνου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της εκπαιδεύτηκε και ως αξιωματικός με την Αμερικανική Αεροπορία και εκπροσώπησε την Ελλάδα στη NASA (International Space Camp, 1991).

      Είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος της MCN Consulting, έχοντας συνεργαστεί με πολυάριθμες FTSE100/Fortune 500 εταιρίες και μεγάλους κυβερνητικούς οργανισμούς. Έχει συμβουλέψει Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε ποικίλα θέματα -από τον εντοπισμό οικονομικού εγκλήματος μέχρι την κανονιστική ρύθμιση στο χώρο της Ενέργειας. Στον τομέα της Ενέργειας έχει συντονίσει επίσης έρευνες σε συνεργασία με την ευρύτερη βιομηχανία και έχει διοργανώσει και παρουσιάσει σε exec forum στο Ην.Βασίλειο. Πριν την MCN ήταν Επικεφαλής Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και Πρακτικών Υποδομών στην Corven. Προηγουμένως, είχε εργαστεί στην A.T. Kearney εξειδικεύοντας σε θέματα στρατηγικής, επιχειρησιακής βελτίωσης και διαχείρισης προγραμμάτων, καθώς και στην Citigroup, όπου διαχειριζόταν τμήματα εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής, και τον προγραμματισμού υλοποίησης του συστήματος back office της τράπεζας στο Ην. Βασίλειο.

      Εχει διδάξει ως προσκεκλημένη λέκτορας στο University of Surrey, και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του φιλανθρωπικού ιδρύματος LAT, με το οποίο και έχει διοργανώσει πολλές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, καθώς επίσης κι ενεργό μέλος του ιδρύματος Ethiopian Education Foundation. Οι σπουδές και η καριέρα της την κράτησαν στο εξωτερικό για είκοσι χρόνια. Έχει πρόσφατα επιστρέψει στην Ελλάδα, ειδικά με το σκοπό να παράσχει την εμπειρία και τις υπηρεσίες της στη χώρα της.

      Παρ΄όλα αυτά δεν έχει δικαίωμα δια να ομιλεί επειδή έτσι το θέλει ένας ανώνυμος και ανεπάγγελτος, πολιτικά θρησκευόμενος... lol

      Διαγραφή
    3. Όντως πρόκειται για εξαιρετική επιστήμονα (ή επιστημόνισσα; -δεν ξέρω). Όμως στο άρθρο της δε μιλάει για ρευστομηχανική αλλά για ένα ζήτημα πολιτικό όπου η πολιτική προτίμηση της γράφουσας αν μη τι άλλο παίζει το ρόλο της στον τρόπο που παρουσιάζει τα δεδομένα. Επίσης όπως αλλού έχει αναφερθεί η κα Ζερβουδάκη, Δ/σα σύμβουλος ούσα της ΜCN έχει εμπλακεί ενεργά στον ενεργειακό κλάδο της Βρετανίας.
      Επί της ουσίας τώρα: Πουθενά δεν παρατίθεται ούτε σε link το άρθρο του Βαρουφάκη. Και εκεί θα έβλεπε κανείς ότι είναι αρκετά ουδέτερο και η στόχευσή του δεν ήταν να κατακεραυνώσει την ιδιωτικοποίηση καθαυτή (λέει σαφώς ότι επί του θέματος μπορούν να γραφτούν σεντόνια χωρίς να καταλήξεις σε αποτέλεσμα) αλλά στις αντιφάσεις του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου συστήματος. Η ενέργεια (όπως και άλλοι κλάδοι υποδομών και φυσικών μονοπωλίων στην Ευρώπη) "ιδιωτικοποιείται" με την πώληση σε άλλους κρατικούς οργανισμούς ενώ η απώλεια εργασιακών δικαιωμάτων βρετανών εργαζομένων στην ενέργεια αντισταθμίστηκε μετά από την ιδιωτικοκρατικοποίηση μέσω της EDF. Tίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο.

      Διαγραφή
    4. "Πουθενά δεν παρατίθεται ούτε σε link το άρθρο του Βαρουφάκη." Πατάς τη λέξη άρθρο που είναι link (γι αυτό είναι με κόκκινο) στην αρχική φράση: "θα απαντήσω στο σύνολο της εικόνας που προσπαθεί να δημιουργήσει με το άρθρο του "Μερικά μαθήματα για τη δική μας κατάσταση....Ειρωνεία, ηλεκτρισμός και ιδιωτικοποίηση".". Μην κατηγορούμε άλλους για ότι δεν προσέξαμε...

      Διαγραφή
    5. Έχω ήδη απολογηθεί για το σφάλμα μου κατωτέρω

      Διαγραφή
    6. ''Οι σπουδές και η καριέρα της την κράτησαν στο εξωτερικό για είκοσι χρόνια. Έχει πρόσφατα επιστρέψει στην Ελλάδα, ειδικά με το σκοπό να παράσχει την εμπειρία και τις υπηρεσίες της στη χώρα της.''

      Η έχουσα το τέλειο προφίλ οικονομικού δολοφόνου μυστικού πράκτορα (άκου εκεί εκπαιδέυτηκε σάν αξιωματικός με την αμερικανική αεροπορία ) Δηλαδή μας κοροιδεύεις όταν λές οτι έχει έρθει με σκοπό να παρέχει υπηρεσίες στη χώρα της. Υπηρεσίες παρέχει σίγουρα σε ποιόν είναι άλλο θέμα....

      Διαγραφή
  3. Εξαιρετικό άρθρο για τον καθυστερημένο γκουρού του τσιπρανδρέου. μπράβο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενδιαφέρον.
    Ο Βαρουφάκης δεν κατάλαβα που κολλάει. Ο άνθρωπος το λέει καθαρά οτι δεν είναι ο σκοπός του άρθρουτου να κάνει απολογισμό της ιδιωτικοποίησης.

    Ολα τα άλλα που λέει είναι μια όμορφη αφήγηση της ιστορίας, ναι, τα συνδικάτα υπέστησαν ήττες εκείνη την περίοδο. Το αν έπρεπε ή όχι είναι αλλο θέμα.

    Δεν καταλαβαίνω λοιπόν, γιατί πρέπει να πετάμε πέτρες ο ένας στον άλλον συνεχώς?

    Τελικά όπως υποψιαζόμουνα ούτε απο κεί υπάρχει φώς, οι τύποι της δράσης είναι απλά αλλη μια φυλή Ταλιμπάν του Ελλαδιστάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ωπ! από μια κακή ρύθμιση του browser παρασύρθηκα σε σφάλμα και λινκ στο αρχικό άρθρο υπάρχει. Mea culpa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλές οι σπουδές και η τεράστια επαγγελματική επιτυχία και εμπειρία, αλλά το να ταυτίζεται τόσο πολύ η κα ΕΖ με τη Θάτσερ περίεργο μου φαίνεται. Ο νεοφιλελεύθερος ταλιμπανισμός είναι άλλη μια αρρώστεια της εποχής μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο νεοφιλελεύθρος δογματισμός είναι εξίσου απεχθής όσο και ο κομμουνιστικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://en.wikipedia.org/wiki/California_electricity_crisis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μιλάμε για τον ορισμό του απατεώνα. Παριστάνει τον οικονομολόγο ενώ διδάσκει οικονομική θεωρία (ο κόσμος όμως νομίζει ότι είναι το ίδιο πράγμα) αλλά στην ουσία είναι πρύτανης στον λαϊκισμό. Ελεος με τον Μπαρουφάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλά, δεν καταλαβαίνετε ότι ο επιθανάτιος ρόγχος του νεοφιλελευθερισμού ακούγεται σε όλες τις ηπείρους; Μάλλον το καταλαβαίνετε κυρία μου, φαίνεται από το άγχος σας! Καληνύχτα σας και καλή τύχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έ πες κι εμάς κάτι παραπάνω για αυτόν τον νεοφιλελεύθερισμό. Που βρίσκεται πχ στην Κίνα, την Βραζιλία, την Ινδία, την Γερμανία, την Αμερική; Παγκόσμια; Και τι τον απειλεί; Άλλο σύστημα και ποιο; καλημέρα!

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU