Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ας μιλήσουμε τώρα για την προειδοποίηση απόλυσης

του Ανδρέα Πετρουλάκη

Το άλλο περιβόητο "αγκάθι" των εργασιακών (για το οποίο ο κ. Κουβέλης έχει επίσης βγει στο κλαρί): 

του Ιωάννη Ληξουριώτη*

Θα διηγηθούμε μια μικρή ιστορία (που δεν είναι παραμυθάκι): Κάποτε, πολύ πίσω στο παρελθόν, ένας καλός νόμος (Ν. 3198/1955) προέβλεψε την υποχρέωση των εργοδοτών να καταβάλλουν στους εργαζόμενους που απολύουν αποζημίωση σε συνάρτηση με το χρόνο υπηρεσίας τους. Προέβλεψε όμως επίσης ότι ο εργοδότης είχε την δυνατότητα, αντί να καταβάλει την πλήρη αποζημίωση, να προειδοποιεί τον εργαζόμενο που ήθελε να απολύσει και στην περίπτωση αυτή να μειώνεται η οφειλόμενη αποζημίωση στο μισθό της κανονικά οφειλόμενης.
Θα έλεγε κάποιος: "τι χαρά για τους εργοδότες !!! Θα κάνουν μια ωραία προειδοποίηση στον εργαζόμενο που πρόκειται να απολύσουν και αντί να καταβάλλουν π.χ. έξη μήνες μισθούς αποζημίωση θα του δίνουν τρεις μισθούς". Εμπρός λοιπόν πρόσω ολοταχώς για προειδοποιήσεις !!!. (αυτά θα σκέφθηκε το 1955 ο παππούς του κ. Τσίπρα που δεν συμπαθούσε τους εργοδότες).

Αμ δε !! Επί εξήντα περίπου χρόνια ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΟΥΤΕ ΚΑΤ' ΕΛΑΧΙΣΤΟ. Σε τέτοιο μάλιστα σημείο που η σχετική διάταξη είχε περιπέσει σε πλήρη αχρησία (επιφυλάσσομαι για τις απόψεις του κ. Αυτιά).
Πρόσφατα ήλθε εκ νέου στην επιφάνεια το ζήτημα της προειδοποίησης. Για κάποιους λόγους που ούτε εγώ έχω καταλάβει, θεωρήθηκε από την τρόικα ότι εάν μειωνόταν ο χρόνος προειδοποίησης θα ελαφρώνονταν τα κόστη των εργοδοτών κατά τις απολύσεις. Ποια κόστη όμως, τη στιγμή που κανένας εργοδότης δεν χρησιμοποιούσε την προειδοποίηση για να απολύσει εργαζομένους;

Ας εξετάσουμε λοιπόν ποιος ήταν ο λόγος που οι εργοδότες δεν εκμεταλλεύτηκαν αυτό το "κελεπούρι" που τους πρόσφερε ο νόμος και κατά τη γνώμη μου ούτε τώρα πρόκειται να το εκμεταλλευτούν, ακόμη και με μειωμένο κόστος.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: Με βάση το ισχύον δίκαιο, εάν ένας εργαζόμενος έχει εργαστεί σε έναν εργοδότη 10 συμπληρωμένα χρόνια και αυτός θέλει να τον απολύσει χωρίς προειδοποίηση θα πρέπει να του καταβάλει ως αποζημίωση μισθούς έξη (6) μηνών. Εάν τον απολύσει με προειδοποίηση 4 μηνών (δηλαδή του λέει σήμερα ότι θα απολυθεί σε 4 μήνες) οφείλει να του καταβάλει αποζημίωση τριών (3) μηνών. Δηλαδή ο εργοδότης θα κερδίσει τρεις (3) μισθούς αποζημίωση.
Από πρώτη προσέγγιση εμφανίζεται (αυτό θα μπορούσε να υποστηριχθεί με οργίλες κραυγές σε κάθε αξιοπρεπές πρωινάδικο) ότι ο εργοδότης με το "κόλπο" αυτό επωφελείται 3 ολόκληρους μισθούς !!!

Για να δούμε όμως, υπάρχει πραγματικό κέρδος για τον εργοδότη; Θα τολμήσω να προφέρω το "σατανικό στίχο" μου:

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΡΔΟΣ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΣΤΟΣ.
Για να το καταλάβουμε δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιήσουμε λογική ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών "δημοκρατικών" δυνάμεων, αλλά την κοινή λογική με βάση την οποία οι εργοδότες επί εξήντα χρόνια προτίμησαν να μην πλησιάσουν τη δυνατότητα προειδοποίησης που τους παρείχε ο νόμος.
Εδώ ο λαός λέει "τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι ..." και γι' αυτό λέω και εγώ:

Τι σημαίνει ουσιαστικά προειδοποίηση απόλυσης; Ότι ενώ θέλει ο εργοδότης σήμερα να απολύσει έναν εργαζόμενο (προφανώς γιατί δεν τον χρειάζεται), προκειμένου να κερδίσει τη διαφορά της αποζημίωσης, τον κρατά στην εργασία και του λέει ότι θα τον απολύσει, κατά το παράδειγμά μας, μετά 4 μήνες. Άρα: α) Τον πληρώνει άλλους 4 μήνες ενώ δεν τον χρειάζεται και β) (ίσως το χειρότερο) τον έχει 4 μήνες μέσα στην επιχείρηση και (πολύ λογικά) όχι μόνο αυτός δεν έχει κανέναν λόγο (μάλλον και αντικείμενο) να εργαστεί (αφού είναι προφανές ότι ενώπιον απόλυσης δεν φοβάται μη του χαλάσουν τη διαγωγή), αλλά έχει και όλη την ευχέρεια να δημιουργεί εργασιακά προβλήματα και να υπονομεύει την επιχείρηση.
Ποιο είναι λοιπόν το λάδι και ποιο είναι το ξύδι;
Με την προειδοποίηση απόλυσης, ο εργοδότης κερδίζει μεν 3 μισθούς από την αποζημίωση και χάνει 4 μισθούς ως αμοιβή σε έναν εργαζόμενο που δεν δουλεύει και που υπονομεύει και το εργασιακό κλίμα. Δηλαδή έχει καθαρή χασούρα έναν μισθό, συν το μπάχαλο που δημιουργείται στην επιχείρηση από τους υπό προθεσμία απολυμένους !!!!

ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Το αθώο ερώτημα:
ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ (ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ;;
ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΞΙΑ ΣΕ ΑΧΡΗΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ; ΜΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ.

Με την αγάπη μου


*ο Ιωάννης Ληξουριώτης είναι καθηγητής εργατικού δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

5 σχόλια:

  1. Ναι αλλα υπαρχει και κατι που λεγεται συστατικη επιστολη και αν θελει ο εργαζομενος να γραφει κατι θετικο για αυτον ωστε να εχει ελπιδες να βρει αλλου δουλεια θα πρεπει αυτους τους 4 μηνες να δουλευει με τον ιδιο ζηλο οπως και πριν του ανακοινωθει η απολυση.
    Ποιος κερδιζει σε αυτην την περιπτωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οι απολύσεις γίνονται μόνο γιατί "προφανώς δεν τους χρειάζεται άλλο ο εργοδότης" κύριε καθηγητά;
    για αντικατάσταση εργαζομένου με νέο φθηνότερο, για εκδικητκές απολύσεις εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους ή απλά μια ελάχιστη αξιοπρέπεια δεν έχετε ακούσει ποτέ; για να μην αναφερθώ σε αντικατάσταση για βόλεμα "δικού μας παιδιού (βλ.ρουφιάνου).. δεν έχετε εικόνα από εργασιακούς χώρους ή απλά μπροστά στην ανάγκη υποστήριξης της εργοδοτικής γραμμής αυτά είναι "ψιλά γράμματα";
    εκτός από το θέμα της συστατικής επιστολής που βάζει ο προηγούμενος αν κάποιος εργαζόμενος αρνηθεί να παράσχει τις υπηρεσίες που είναι υποχρεωμένος βάσει της σύμβασης εργασίας δεν δικαιούται αποζημίωση. Είναι βέβαια τραγωδία για τον εργοδότη που θα του "χαλάει το εργασιακό κλίμα" ο μελλοντικός απολυμένος. Πως σας φαίνεται η ιδέα να τραγουδάει χαμογελαστός αυτός που περιμένει στην ουρά για ανεργία τον ύμνο της εταιρείας; έτσι σαν ισοδύναμο μέτρο κύριε καθηγητά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειναι απο τις ελαχιστες φορες που καθηγητης Πανεπιστημιου μιλαει για την ουσια και οχι ..."περι ψυχης".
    "...επειδή πρέπει να λέμε την αλήθεια (όχι στο «λαό» αλλά στους ίδιους τους εαυτούς μας)..."
    Eυχαριστουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ κύριε καθηγητά, τι ωραία που τα λέτε καλέ!
    (Πόσα; )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ με το - κατά κανόνα - ασύμφορο της προειδοποίησης για τους εργοδότες. Λάβετε υπόψην σας ότι κατά το χρόνο προειδοποίησης πέρα από τους μισθούς καταβάλλονται και οι εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ, το ύψος των οποίων δεν είναι αμελητέο και στο παράδειγα ισοφαρίζει τη διαφορά. Συμφωνώ επίσης ότι η δυνατότητα αυτή χρησιμοποιείται σπανίως και σε οριακές περιπτώσεις υψηλών αποζημιώσεων, ή όταν ο εργοδότης ούτως ή άλλως δεν καταβάλει τρέχοντες μισθούς και θέλει να μεταθέσει το κόστος της απόλυσης σε απώτερο χρόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU