Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Ναι, εάν γίνει αυτό θα πρόκειται για επανάσταση...

Καιρό κρατάει αυτή η κόντρα. Πως γίνεται το ελληνικό κράτος να μην μπορεί να παρουσιάσει ολοκληρωμένα στοιχεία για το πόσοι μισθοδοτούνται από το Δημόσιο, για ποιες υπηρεσίες και πόσο! Η υπονόμευση κάθε σχετικής διαδικασίας απογραφής έχει φυσικά να κάνει με το πελατειακό κράτος: τα "δικά μας παιδιά". Τώρα φαίνεται ότι το πράγμα δεν πάει άλλο: Στουρνάρας και Μανιτάκης αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας την νέα ελληνική επανάσταση - εκείνη κατά του πελατειακού συστήματος.
Οι αντιστάσεις από όλους τους κρατικοδίαιτους του πελατειακού πυρήνα, μαζί και των συνδιοικούντων συνδικαλιστών των ΔΕΚΟ, θα είναι τιτάνια. Όμως η διαφάνεια θα δικαιώσει όσους/ες τιμούν τη θέση τους στην δημόσια διοίκηση και θα λήξει τον εμφύλιο μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που διατηρείται για να προφυλαχθούν οι κομματάνθρωποι που από διάφορες θέσεις ρουφούν τον δημόσιο πλούτο.
Ελπίζουμε η Αριστερά να συγκρατηθεί αυτήν την φορά από την ψηφοθηρία της και να μην καταγγείλλει την απόπειρα διαφάνειας στο ελληνικό κράτος. Κάτι που αν είχε γίνει από καιρό δεν θα είμαστε ο αδύναμος κρίκος και το πρώτο θύμα της κρίσης.
Ιστορική ευκαιρία για την χώρα μας να ολοκληρώσει την πρώτη επανάσταση κατά του κοτζαμπασισμού... (ΑΣ)

Απογράφονται οι... χρυσοί μισθοί του Δημοσίου
Η απογραφή αγγίζει περί τις 100.000 υπαλλήλους, διευθυντικά στελέχη και συμβούλους υπουργών και βουλευτών


του Δημήτρη Νικολακόπουλου από ΤΟ ΒΗΜΑ

Τα golden boys του Δημοσίου, τους εκπροσώπους του σκληρού πυρήνα του κράτους που "διαπλέκονται" με τον κρατικό κορβανά, το προσωπικό που προσελήφθη με ρουσφέτι ή εκφράζει τις πελατειακές σχέσεις και τους, παντός είδους, πολυθεσίτες, αρπακτικά και λαμόγια που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα επιχειρεί να ελέγξει η κυβέρνηση μέσω της απογραφής τους και διασταύρωσης των περιουσιακών στοιχείων τους. Η νέα απογραφή, την οποία αποφάσισαν να διενεργήσουν οι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κκ. Γιάννης Στουρνάρας και Αντώνης Μανιτάκης αντιστοίχως, εκτιμάται ότι θα αγγίξει περίπου 100.000 άτομα.
Η διεξαγωγή της απογραφής πραγματοποιείται μετά τη μειωμένη δυναμική της απογραφής του 2010, η οποία είχε αποτέλεσμα να ενταχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και να υποστούν ελέγχους των περιουσιακών στοιχείων τους τα "συνήθη υποζύγια", που είναι το τακτικό προσωπικό του Δημοσίου, και ταυτόχρονα να μείνουν στο… απυρόβλητο τα "λευκά κολάρα" του κράτους, που είναι τα υψηλά αμειβόμενα στελέχη, τα οποία διορίζονται από την πολιτική εξουσία σε θέσεις-"κλειδιά".

Ελεγχος σε όλους
Αυτή τη φορά όμως το πολιτικό σύστημα, θέλοντας να κάνει μια επίδειξη ήθους και αποκατάστασης της χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, αποφάσισε να μην εξαιρέσει από τη νέα απογραφή ακόμη και ...

τους υπουργούς, τους υφυπουργούς, τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς, το προσωπικό της Βουλής, τους ειδικούς και επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών και κυρίως τους διορισμένους επικεφαλής των δημοσίων οργανισμών, των ΝΠΔΔ των ΝΠΙΔ (που επιχορηγούνται από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του κρατικού τους προϋπολογισμού ή το κράτος κατέχει το 51% τουλάχιστον του μετοχικού τους κεφαλαίου), των Ανωνύμων Εταιρειών και των ΔΕΚΟ οι οποίες δεν έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.
Για πρώτη φορά όμως γίνεται διασταύρωση περιουσιακών στοιχείων της "στρατιάς των κομματικών εγκαθέτων", οι οποίοι διατηρούν παχυλούς μισθούς, γράφουν συνήθως στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις αποφάσεις της κυβέρνησης για μείωση των αποδοχών τους και φοροδιαφεύγουν βγάζοντας δημόσιο χρήμα στο εξωτερικό.
Καταγραφή
Η νέα απογραφή, που υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, αποφασίστηκε, εκτός των άλλων, μετά την αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει πειστικά στοιχεία στην τρόικα για το εύρος του δημόσιου τομέα και για το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, το οποίο - ειρήσθω εν παρόδω - δεν μειώνεται παρά τις άγριες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Κι αυτό γιατί στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών δεν εντάχθηκε το σύνολο του προσωπικού, ούτε καν εκείνο του "στενού" δημόσιου τομέα που απογράφηκε.
Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά, προκειμένου να υποβοηθηθεί στην άσκηση της πολιτικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, σύστησε ένα ενιαίο Μητρώο των Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο φιλοδοξούσε να περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, και τα "ποιοτικά χαρακτηριστικά" του προσωπικού, μια διαδικασία που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2011.

Αναξιόπιστα στοιχεία

Παρά ταύτα, καμία από τις δύο υφιστάμενες βάσεις δεδομένων - ούτε το Μητρώο ούτε η Ενιαία Αρχή -, όπως προκύπτει και από την "αλληλογραφία" μεταξύ της τρόικας και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν είναι σε θέση να παράσχει αξιόπιστα στοιχεία. 
Ακόμη και ο ακριβής συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει διευκρινιστεί, τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της πρώτης απογραφής, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή οποιαδήποτε αξιόπιστη εκτίμηση για τη διαμόρφωση του μισθολογικού κόστους στην πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής ως το 2015.
Αυτός είναι και ο πρώτος λόγος που υπαγορεύει τη νέα απογραφή. Κι αυτό γιατί, εκτός από τις εγγενείς αδυναμίες που παρουσιάζει το όλο εγχείρημα της καταγραφής των στοιχείων των δημοσίων υπαλλήλων, είχε απομείνει εκτός απογραφής ένα σημαντικό τμήμα του δημόσιου τομέα που έχει άμεση σχέση με τη συμπεριφορά των κομμάτων της εξουσίας. Το τμήμα αυτό, που είναι και το πλέον "ευρωβόρο", αποφασίστηκε να απογραφεί άμεσα
Μέτωπο με τους προνομιούχους
"Πόθεν έσχες" για τα golden boys του κράτους
Είναι η πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους που η πολιτική εξουσία ανοίγει μέτωπο με τα "δικά της παιδιά". 
Η διασταύρωση των περιουσιακών στοιχείων του προσωπικού που θα απογραφεί είναι απολύτως βέβαιον ότι θα φέρει το φως σκανδαλώδεις μισθούς διευθυντικών στελεχών, ύποπτα επιδόματα και παροχές που εκτοξεύουν στα ύψη τις βασικές αποδοχές ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων και μια ολόκληρη στρατιά διπλοαμειβόμενων ή και τριπλοαμειβόμενων από τον κρατικό κορβανά υπαλλήλων.
Tα 7 εκατ. ευρώ άγγιξαν οι αμοιβές και τα έξοδα που καταβλήθηκαν σε συμβούλους του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου την περίοδο από το 2011 ως και τον Μάρτιο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ύστερα από αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα. 
Τα στοιχεία αυτά παραμένουν ωστόσο ελλιπή γιατί δεν κατανέμονται επακριβώς στα μισθοδοτούμενα άτομα. Είναι αρκετό όμως να υπογραμμιστεί ότι οι δαπάνες για τα ταξίδια στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ ανήλθαν για την ίδια περίοδο σε 79.000 ευρώ. Επιπροσθέτως, τη διετία Ιούνιος 2010 - Ιούνιος 2012 το σύνολο των αμοιβών που καταβλήθηκαν σε χρηματοοικονομικούς, νομικούς και τεχνικούς συμβούλους για την παροχή υπηρεσιών ανά έργο αποκρατικοποίησης ανέρχεται στο ποσό των 5.548.935,08 ευρώ.
Το παράδειγμα του ΤΑΙΠΕΔ είναι αποκαλυπτικό. Τα ποσά που δαπανούν σχεδόν όλα τα ΝΠΙΔ σε "χρηματοοικονομικούς, νομικούς και τεχνικούς συμβούλους" είναι τεράστια και κυρίως δεν φαίνονται παρά μόνο στο... λογιστήριο των εταιρειών. Τα χρήματα αυτά καταβάλλονται συνήθως με δελτία παροχής υπηρεσιών και είναι αμφίβολο αν δηλώνονται ακόμη και στην Εφορία.
Ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης, από την άλλη πλευρά, διενεργεί έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν διευθυντικά στελέχη ΔΕΚΟ όχι μόνο δεν υπέστησαν καμία περικοπή αλλά αντίθετα αύξησαν τις αμοιβές τους "διά της πλαγίας οδού", είτε με χορήγηση ειδικών ή έκτακτων επιδομάτων και αποζημιώσεων είτε με πλασματικές υπερωρίες και έξοδα κίνησης. Η περίπτωση του ΟΠΑΠ, στον οποίο οι μισθοί έχουν εκτοξευθεί στα ύψη λόγω ειδικών συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι εργαζόμενοι με τη διοίκηση του οργανισμού, είναι χαρακτηριστική. 
"Χρυσοί" όμως χαρακτηρίζονται και οι μισθοί που δίδονται ακόμη και σε υπερχρεωμένες ΔΕΚΟ. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι στους 11 πιο ζημιογόνους δημόσιους οργανισμούς (ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΔΙΣY, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΕΘΕΛ, ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΤΑ, ΤΕΟ και ΟΔΙΕ) ο μέσος ετήσιος μισθός για το 2009 ανέρχεται σε 40.772 ευρώ και είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα και κατά 44,1% υψηλότερος από τον μέσο μισθό στον δημόσιο τομέα.

20 σχόλια:

  1. Ακόμη και για τα golden boys η Αριστερά φταίει; Ή μήπως είναι η Αριστερά υπέρ των απίστευτων μισθολογικών ανισοτήτων; Το ίδιο το άρθρο αναφέρει ότι κάποιες αποκαλύψεις για εξωφρενικές αμοιβές έγιναν κατόπιν επερώτησης Τσίπρα. Η συκοφαντία όμως σε τέτοιου τύπου άρθρα σταθερή. Όλους αυτούς η Αριστερά τους προστατεύει υποτίθεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δες τα σχόλια παρακάτω Αδαμαντία. Αυτό έπρεπε να το ζητά η αριστερά και όχι να το υποψιάζεται. Ο Τσίπρας καλά έκανε την επερώτηση αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γουστάρει απογραφές και αξιολογήσεις.

      Διαγραφή
  2. Γιατί μου φαίνεται το όλο άρθρο του Νικολόπουλου μια αρλούμπα;
    >Γιατί διανθίζεται με πομπώδεις εκφράσεις περιγράφοντας μια απλή διαδικασία που δεν πρόκειται να βγάλει τίποτε επί της ουσίας. Οι ΔΕΚΟ έχουν ισολογισμούς εκεί φαίνεται ξεκάθαρα τι πληρώνουν πού. Και ως συνήθως το βουνό που κοιλοπονάει θα βγάλει ένα ποντίκι. Στην προηγούμενη απογραφή τα μιλιούνια των ΔΥ βγήκαν τελικά 800000.
    >Ξαναμασάει τα περί ρετιρέ (αναφέροντας συνολικά μισθοδοτικά κόστη μάλιστα -"στο χέρι"+"εισφορές εργαζομένου"+"εισφορές εργοδότη" για να γίνεται φραμπαλάς) χρησιμοποιώντας στοιχεία του... 2009 (μία δε από τις ΔΕΚΟ που αναφέρει δεν υπάρχει πλέον, έχει συγχωνευθεί) όταν έχουν μεσολαβήσει κάμποσα μνημόνια και περικοπές
    >Αδυνατεί να διαχωρίσει το ρόλο ΔΕΚΟ από Δημόσιο. Οι ΔΕΚΟ έχουν παραγωγή 24/7/365 το Δημόσιο ασκεί διοίκηση
    >Φυσικά υπάρχει ένα ζήτημα με διάφορους μετακλητούς που έχουν προσληφθεί ως σύμβουλοι των διοικήσεων. Τι θα βγάλει η έρευνα; πρακτικά τίποτα
    Τέλος πάντων μια χαζή διαδικασία είναι, δε βλάπτει αν γίνει, αλλά μην περιμένουμε θαύματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως ίσως δεν γνωρίζεις, κοινή βάση/πρόγραμμα πληροφορικής δεν υπάρχει μεταξύ υπουργείων και άλλων δημόσιων υπηρεσιών και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η απευθείας μεταξύ τους επικοινωνία με νόμο. Για να γίνει αυτή χρειάζεται ή νόμος (όπως έγινε και συνδέθηκε ΟΑΕΔ με ΙΚΑ και βρήκαν ανθρώπους με πλαστά πιστοποιητικά ή επιδόματα) ή άδεια από την Αρχή Πραστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ούτε τηλέφωνο δεν παίρνει η μια υπηρεσία την άλλη. Μέχρι δυο χρόνια πριν υπήρχε (πριν το ΑΜΚΑ) άλλο μητρώο για κάθε οργανισμό και αυτά δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους. Ακόμη σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η οριζόντια επικοινωνία του κράτους μεταξύ του.
      όλες λοιπόν οι προηγούμενες απογραφές γινόντουσαν με στεγανά και χωρίς επιβεβαίωση, συγκρίσεις, διασταυρώσεις. Τώρα θα δούμε τι ακριβώς συμβαίνει - κι αυτό θα τα δείξει όλα. ΑΝ ΓΙΝΕΙ...

      Διαγραφή
    2. Δεν σάς αντιλαμβάνομαι. Κατ' αρχήν η νέα "απογραφή" στοχεύει στις ΔΕΚΟ. Οι ΔΕΚΟ* είναι επιχειρήσεις με παραγωγή και υποχρέωση έκδοσης ισολογισμών. Ένα από τα κόστη τους είναι το μισθοδοτικό / ασφαλιστικό. Μόνος έλεγχος που χρειάζεται είναι για το ύψος του και μετά ο συνολικός έλεγχος της αποδοτικότητάς τους με βάση κάποιο συμβόλαιο με το δημόσιο. Ο στενός έλεγχος του πώς και σε ποιον διανέμονται οι μισθοί μόνο σοβιετία θυμίζει και το μόνο που θα κάνει είναι να προκαλέσει δυσλειτουργίες.
      ____
      *Αλοίμονο αν είχαν ενιαία πληροφορική πλατφόρμα εταιρείες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους όπως π.χ. η ΔΕΗ και ο ΟΣΕ.

      Διαγραφή
    3. Είστε ΔΥ; Σας φαίνεται απίθανο κάποιος να "δουλεύει" και στην ΔΕΗ και στον ΟΣΕ και να δηλώνει μόνο τη μια "δουλειά"; Εδώ ένα νησί γέμισε τυφλούς και κανείς δεν "ήξερε" τίποτα...
      Η απογραφή είναι συνολική. Είναι το κόσκινο εκείνο που θα βγάλει λαυράκια κι όλοι/ες όσοι/ες ντροπιάζουν τους ΔΥ θα αποκαλυφθούν. Κι αυτό κάθε έντιμος πολίτης έπρεπε να το ζητά φανατικά. Κράτος δικαίου δεν νοείται χωρίς διαφάνεια.
      Θα σας πω και μια προσωπική ιστορία: Για υπόθεσή μου έτρεχα μήνες μεταξύ ΔΟΥ και ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ). Και στις δυο υπηρεσίες μου έλεγαν για την άλλη: "πήγαινε και πες τους ότι... κλπ". Στην αρχή δεν αντέδρασα προσπαθώντας να τελειώσει η ταλαιπωρία μου - μετά όμως , όταν βαρέθηκα να κάνω τον ταχυδρόμο τους ζήτησα να σηκώσουν το τηλέφωνο και να μιλήσουν οι ίδιοι/ες με την άλλη υπηρεσία αντί να χάνω μεροκάματα εγώ ως αναρμόδιος άλλωστε. Η απάντησ με άφησε ξερό: "απαγορεύεται κύριε!".
      Όπως καταλαβαίνεις, για να δικαιολογείται η γραφειοκρατία και οι θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, υπάρχουν νόμοι για να επικοινωνούν μέσω Λαμίας και εγγράφων, υπηρεσίες που συστεγάζονται συχνά! Με την απογραφή και την πληροφορική θα δούμε όσα δεν φαντάζεστε...

      Διαγραφή
    4. Έστω υπάρχουν. Πόσοι είναι αυτοί; 5; 10; 50; (δε μιλώ για αποσπασμένους σε πολιτικά γραφεία, μέγιστη στρέβλωση) Θα ξεκινήσει μια ολόκληρη διαδικασία (με κόστος φυσικά) για να τους βρει. Ε, και; Μόνο φαΐ στους δημοσιογράφους θα δώσει για να κάνουν παιχνίδι. Αν αυτοί μπορούν να απουσιάζουν από τη μία δημόσια δουλειά για να παρίστανται στην άλλη η ευθύνη είναι των άμεσα προϊσταμένων τους που τούς καλύπτουν. Οι ΔΕΚΟ έχουν input (χρηματοδότηση, τέλη, κόμιστρα κλπ)/output(βατώρες, οχηματοχιλιόμετρα, επιβάτες). Επ' αυτών θα έπρεπε να ελέγχονται.

      Διαγραφή
    5. Και πως βρέθηκε άνδρας (αστυνομικός) που έπαιρνε επιδόματα για 19 παιδιά και γυναίκα που έπαιρνε από πολλές διαφορετικές υπηρεσίες επιδόματα; 56 έχουν απολυθεί μόνο από τον ΟΑΕΔ για συνεργεία σε επιδόματα μαιμού και αποδοχή πλαστών χαρτιών παραμονής αλλοδαπών. Η μαφία δουλεύει συστηματικά και το εύρος θα καταπλήξει. Εδώ, μόνο σε ότι έχει βγεί αντιστοιχούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και σε χρόνο δεκαετίας πολλά δις! Πως απορρίπτεις μια διαδικασία που θα φέρει διαφάνεια και έσοδα;

      Διαγραφή
    6. Είπα "δε βλάπτει αν γίνει". Αλλά ειδικά στις ΔΕΚΟ το πρόβλημα δεν είναι "οι τεμπέληδες", "οι επίορκοι" και άλλα τέτοια ηχηρά. Είναι κυρίως πρόβλημα οργάνωσης παραγωγής αλλά και σχέσεων με τον κύριο μέτοχό τους, το δημόσιο, το οποίο μέσω αυτών διανέμει "κοινωνικά αγαθά"

      Διαγραφή
  3. Γιώργο δεν μάς λες και τον νόμο που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την επικοινωνία των Δημόσιων Υπηρεσιών; Γιατί αυτό που λες είναι πολύ χοντρό.
    Άκου τώρα τι συμβαίνει. Στο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπάρχει βάση δεδομένων στο οποίο λειτουργεί η ιστοσελίδα http://www.apografi.gov.gr. Σε όλες τις Υπηρεσίες τού Δημοσίου υπάρχει διαπιστευμένος υπάλληλος (με κωδικό) ο οποίος είναι υποχρεωμένος να περνά στην εν λόγω βάση δεδομένων κάθε μεταβολή των Υπαλλήλων τής Υπηρεσίας του. Είτε πρόσληψη, είτε μετάταξη, είτε συνταξιοδότηση περνά υποχρεωτικά σε αυτή την βάση. Υπάλληλος (ή γενικότερα αμειβόμενος από το Δημόσιο, πχ μετακλητός) που δεν είναι καταχωρημένος σε αυτήν την βάση ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο νόμος αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ Κικίλια σήμερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Κι έγινε πολλή σχετική συζήτηση - προφανώς έχει ενσωματωθεί στις διατάξεις για τα προσωπικά δεδομένα (!!). Μην επιμένεις στην απογραφή Ραγκούση και την ιστοσελίδα - ούτε ισχύει η μη πληρωμη - η κάθε υπηρεσία έχει την δική της διαδικασία: γι αυτό όταν τα βάζουν όλα μαζί δεν βγαίνει νόημα. Λίγη υπομονή. Εκτός αν θεωρείς την απογραφή ... συνωμοσία!

      Διαγραφή
    2. 1. Τι ανακατεύεις τα επιδόματα τού ΟΑΕΔ και τα επιδόματα που έπαιρναν οι διάφορε "μαϊμούδες" με το μισθολόγιο των ΔΥ;
      2. "Μην επιμένεις στην απογραφή Ραγκούση και την ιστοσελίδα - ούτε ισχύει η μη πληρωμη"
      Επίτρεψέ μου να ΓΝΩΡΙΖΩ (λόγω θέσης) περισσότερα από ότι ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ.
      3. Ξέρεις πόσοι "κικίλιες" κυκλοφορούν;
      4. Καμία απογραφή δεν με ενοχλεί. Αλλά γιατί εσύ δεν αφήνεις ΠΡΩΤΑ να γίνει και μετά να φτάσεις σε συμπεράσματα;

      Διαγραφή
    3. Γνωρίζω cornelsen, γνωρίζω... Ας περιμένουμε λοιπόν. Εύχομαι να γίνει η απογραφή και να μάθουμε την περιουσιακή κατάσταση και την αντιστοίχιση με τα πραγματικά εισοδήματα, ειδικά των 100.000 "διευθυντών" - γνωρίζεις φαντάζομαι την ΔΕΚΟ όπου όλοι έγιναν διευθυντές για να έχουν αύξηση αντί για μείωση μισθού (πέρυσι επί Βενιζέλου...

      Διαγραφή
  4. Για να ξεχωρίζουμε τα πράγματα.
    - Οι ΔΥ τού στενού Δ.Τ. (αυτοί που λέμε ΔΥ) έχουν απογραφεί και πληρώνονται μόνο εφ' όσον είναι καταχωρημένοι στην σχετική βάση δεδομένων τού Υπ. Δ/κής Μεταρρύθμισης. Στην ίδια βάση είναι καταχωρημένοι και μετακλητοί, ιερείς, δημαρχαίοι, μέλη ΔΣ και ΥΣ κλπ ακόμη και Γεν. Γραμματείς Υπουργείων και Υπουργοί.
    - Οι Υπάλληλοι των ΔΕΚΟ δεν ξέρω αν έχουν απογραφεί αν και έχουν ανακοινωθεί στοιχεία που τούς ανεβάζουν σε 70 χιλ.
    - Φυσικά και δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν αδρά αμειβόμενοι σύμβουλοι, "παρατρεχάμενοι" και κάθε λογής κομματικά λαμόγια. Είναι, για πρδγμα, μεγαλοδημοσιογράφοι τής ΕΡΤ, στελέχη εταιρειών όπως το ΤΑΙΠΕΔ (τής εταιρείας ξεπουλήματος τού Δημόσιου πλούτου), πρόεδροι Ανεξάρτητων Αρχών κλπ. Αλλά αυτοί δεν είναι η μεγάλη μάζα των ΔΥ των 1000€. Είναι οι διάφοροι "πανταλάκηδες" που περιφέρονται από Υπηρεσία σε Υπηρεσία τού Δημοσίου, και σε τελική ανάλυση, είναι οι ομοϊδεάτες σου που μάς κουνούν το δάχτυλο, που μάς παραμυθιάζουν για το "μεγάλο" κράτος. Χαρακτηριστική περίπτωση ο γνωστός Χρ. Κώνστας: ενώ μάς λέει τα κάθε λογής νεοφιλελεύθερα παραμύθια του διορίστηκε εκπρόσωπος Τύπου στο ΤΑΙΠΕΔ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ομοϊδεάτες μου ή ομοϊδεάτες σου; Το μεγάλο κράτος είναι μια γενική ιδέα σωστή - ήδη έφυγαν 200.000 ΔΥ και διαφορά δεν υπάρχει. Κάποια στιγμή λοιπόν σίγουρα ήταν μεγάλο - και τώρα μετρώντας το θα δούμε αν αντιστοιχεί στο μέγεθος της ιδιωτικής οικονομίας την οποία υποτίθεται ότι εξυπηρετεί. Θα δούμε αν είναι ακόμη μεγάλο και αν αμείβεται ανάλογα με την παραγωγικότητά του. Οι ομοϊδεάτες σου ποτέ δεν παραδέχτηκαν ότι το κράτος ήταν μεγάλο- ούτε και τώρα πρόκειται. Ο λαϊκισμός δεν το επιτρέπει - και οι πανταλάκηδες είναι άσσοι του λαϊκισμού. Ποιος λοιπόν είναι ομοϊδεάτης με ποιον.

      Διαγραφή
  5. Δεν μού προξενεί πλέον η παραμόρφωση τής αλήθεις από μέρους σου. Όταν μάς έγραφες για 1 εκατ. ΔΥ νόμιζα πως έκανες απλώς λάθος.
    Σού έγραψα τότε -και το επαναλαμβάνω και σήμερα για όσους σε διαβάζουν- ότι στην μελέτη THE SIZE AND PERFORMANCE OF PUBLIC SECTOR ACTIVITIES IN EUROPE για την αναλογία των ΔΥ στον πληθυσμό ηλικίας 15-64 ετών («on the total population between 15 and 64 years») αναφέρεται:
    «While the Scandinavian countries and France have the largest public sectors, with a share of public sector employment in the total labour force of more than 20% in 2002, public employment in Greece, Ireland, the Netherlands, and Germany was about half that share.»
    Κι αυτό πριν αρχίσει η μείωση των ΔΥ. Η οποία δεν μετρά 200 χιλ. (όπως λαναθασμένα λες) αλλά 90 χιλ από το 2009.
    Όσο για "ήδη έφυγαν 200.000 ΔΥ και διαφορά δεν υπάρχει" απαντά ο δημοσιογράφος Δ. Μάρης:
    «Αυτό έχει ως συνέπεια να μην αποκαλύπτεται στο πραγματικό μέγεθός του το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΔΟΥ λόγω έλλειψης προσωπικού. Το μισθολογικό κούρεμα και η απειλή της εφεδρείας οδήγησαν προς την έξοδο χιλιάδες υπαλλήλους. Ένα μεγάλο ποσοστό των υπηρεσιών μετά τις σχετικές εξελίξεις δεν διαθέτει σχεδόν κανένα υπάλληλο, ενώ ακόμα και εφορίες που έχουν προσωπικό δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους.
    Οι πολεοδομίες αποτελούν άλλον έναν τομέα ο οποίος έχει τεθεί σε αδράνεια, καθώς οι υπάλληλοι του δεν επαρκούν για να ολοκληρώσουν μια σειρά από υποχρεώσεις που σχετίζονται για παράδειγμα με αιτήσεις νομιμοποίησης Η/Υ και αυθαίρετων χώρων. Τα προβλήματα στις πολεοδομίες έχουν αυξηθεί λόγω του προγράμματος «Καλλικράτη».
    Όπως και στην περίπτωση των εφοριών, τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν βρεθεί χωρίς προσωπικό […] Σε μεγάλα ασφαλιστικά Ταμεία χρειάζονται από 6 έως και 12 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία συνταξιοδότησης.
    Στην πλειονότητα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν ελλείψεις, […]
    Η οικονομική κρίση «χτύπησε» και της υπηρεσίες της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία ξαφνικά βρέθηκε με ελλείψεις προσωπικού.
    Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η υπηρεσία βρίσκεται εκτεθειμένη και εκπρόθεσμη απέναντι στην κεντρική διοίκηση…»
    Εφημερίδα «Επενδυτής» 19-20/5/2012


    ΥΓ.: Το ότι οι ένστολοι είναι πραγματικά υπεράριθμοι δεν βλέπω να σε πολυενοχλεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kύριε "cornelsen" νομίζω ότι η απάντηση στον ορυμαγδό των δημοσιευμάτων για τους κακούς βδελυρούς ΔΥ δεν πρέπει να αφορά το μέγεθος (στο οποίο οι φιλελεύθεροι ταλιμπάν έχουν έτοιμη την απάντηση "χε...καμε, όσοι και νά'ναι δε μπορούμε και δε θέλουμε να τούς πληρώσουμε". Είναι να καταλάβουμε τι τούς έχουμε βάλει να κάνουν. Και αυτό που τούς έχουμε βάλει να κάνουν είναι να κυνηγάνε την ουρά τους με ατέρμονες διαδικασίες επί διαδικασιών (οι πολεοδομίες είναι τυπικό παράδειγμα). Και σίγουρα υπάρχει τρόπος (δεν είμαι μάστορας της διοικητικής επιστήμης αλλά φαντάζομαι υπάρχει μέθοδος) αυτοί οι 800000 να παράγουν περισσότερο "προϊόν" και μάλιστα να είναι χαλαροί* στη δουλειά τους και ευχαριστημένοι με αυτό που κάνουν.
      Όσον αφορά το επιχείρημα του ιστολογίου "φύγανε 200000, ε, και τι έγινε;" αυτό δε σηκώνει καν σχολιασμό. Και στο στενό δημόσιο τομέα (π.χ. χαώδη νοσοκομεία) και στον ευρύτερο (π.χ. πολύ αραιωμένα δρομολόγια λεωφορείων) οι επιπτώσεις των μειώσεων προσωπικού είναι πασίδηλες

      _________
      * Έχω δουλέψει ως μηχανικός και στις δύο πλευρές, ΙΥ και ΔΥ (ΔΕΚΟ). Πιστέψτε με το ναρκαλιευτή τον τελειοποίησα ως ΙΥ. Πιστέψτε με τον ύπνο μου από τις ευθύνες τον έχασα ως ΔΥ.

      Διαγραφή
    2. Έ καλά, αν πάρουμε παράδειγμα τις πολεοδομίες που καταργήθηκαν λόγω ανεξέλεγκτης διαφθοράς, τι να πω; Όσο για τα νούμερα, κοντός ψαλμός αλληλούϊα...
      Οι εργαζόμενοι ΔΥ θα ξαλαφρώσουν πολύ από τους ημετέρους και τους εγκάθετους - και είμαι σίγουρος ότι θα επαρκούν και με το παραπάνω για όλες τις δουλειές τους με λίγο ορθολογισμό. Οι κομματικοί είναι το πρόβλημα - αυτοί διόγκωσαν τον αριθμό και έριξαν την ποιότητα. Λίγη υπομονή.
      Μετά τα ξαναλέμε :)

      Διαγραφή
    3. @Ανώνυμος
      Φυσικά και δεν είμαι υπέρ αυτού τού κράτους που έχουμε. Είναι υπερβολικά ελαστικό σε δαπάνες αστυνομίας, στρατού (η στρουθοκάμηλος εξακολουθεί να μην λέει τίποτε γι' αυτό προφανώς γιατί ο οικονομικός νεοφιλελευθερισμός θέλει ισχυρό κατασταλτικό κρατος) αλλά όχι σε δαπάνες υγείας και παιδείας. Το κράτος μας δεν κάνει ελέγχους και δεν εισπράττει φόρους από τούς έχοντες γι' αυτό πληρώνουμε σε υψηλές τιμές τα πάντα ενώ το κεφάλαιο έχει την υψηλότερη απόδοση στις χώρες τής ΕΕ (τουλάχιστον μέχρι το 2009).
      Ενδεικτικές είναι οι δημόσιες δαπάνες τού 2008 (%ΑΕΠ)
      Ελλάδα/Δανία
      Στρατός και αστυνομία 4,8% / 2,7%
      Τόκοι 5,7% / 2,7%
      Εκπαίδευση 4,2% / 7,7%
      Υγεία 5,7% / 7,7%
      Ασφάλιση και επιδόματα 18,3% / 22,5%
      Ότι πληρώνεις, αγοράζεις...

      Διαγραφή
    4. Συγγνώμη για το λάθος μου: Τόκοι % ΑΕΠ (2008) Ελλάδα 4,4% Δανία 0,0%!

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU