Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Der Spiegel: Τα φορολογικά προνόμια της Εκκλησίας (Προς την Αριστερά μας)

από το ιστολόγιο Ροΐδη Εμμονές
Αφιερώνεται στα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ που έχουν “ξεχάσει” τη φορολόγηση της Εκκλησίας, συγκαλύπτουν τα οικονομικά της σκάνδαλα και υπερασπίζονται τους μισθούς Αρχιερέων και ιερέων.
SpiegelΗ Εκκλησία επιμένει στα προνόμιά της οξύνοντας την κρίση στην Ελλάδα
Τα φορολογικά προνόμια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας σχολιάζει δημοσίευμα του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, δημοσίευμα του περιοδικού με τον τίτλο «ιερός δεσμός» αναφέρεται στο ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «επιμένει στα προνόμιά της οξύνοντας έτσι την κρίση στην Ελλάδα».
Το δημοσίευμα αναφέρει την περίπτωση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου και παρατηρεί: «ο Μητροπολίτης, ένας από τους πιο συντηρητικούς ιερωμένους της χώρας, διαβόητος για τις λεκτικές του επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων, αριστερών και ομοφυλοφίλων, αισθάνεται ότι απειλείται. Από δανειστές που απομυζούν τη χώρα του. Από παράνομους μετανάστες τους οποίους, όπως λέει, κανείς δεν μπορεί να ελέγξει πλέον. Και από όσους τα βάζουν με την εκκλησία του. Από διανοούμενους που απαιτούν να συνεισφέρει και ο κλήρος το μερίδιό του στην κρίση».
Υπενθυμίζει και το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου
Όπως σημειώνει το Spiegel, «εδώ και χρόνια πολλοί Έλληνες αγανακτούν με το γεγονός ότι η ισχυρή εκκλησία δεν απέδιδε καθόλου φόρους έως το 2010, λάμβανε ευρωπαϊκές επιδοτήσεις μεγάλου ύψους και επιπλέον στήριξη από το κράτος. Αυτή περιλαμβάνει τη μισθοδοσία, ιερέων και επισκόπων, που κόστιζε στους φορολογούμενους περίπου 230 εκατ. ευρώ ετησίως. Μόλις τους τελευταίους μήνες προσπαθεί η κυβέρνηση να μειώσει αυτές τις δαπάνες» επισημαίνει το δημοσίευμα συμπληρώνοντας ότι τα φορολογικά προνόμια της ορθόδοξης εκκλησίας δεν καταργήθηκαν πλήρως.
Το Spiegel φιλοξενεί δηλώσεις του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος χαρακτηρίζει πρόβλημα το μη χωρισμό κράτους και εκκλησίας που οδηγεί στην ανάμειξη της εκκλησίας στην πολιτική. «Η κρίση της Ελλάδας είναι γι’ αυτό το λόγο, όπως πιστεύει ο Γρ. Ψαριανός, και κρίση της Εκκλησίας. Και αυτή δεν είναι, όπως λέει ο ίδιος, λιγότερο διεφθαρμένη από την υπόλοιπη κοινωνία».
[από το "Έθνος"]

Σχόλιο ΑΣ: Δείτε εδώ μεταφρασμένο το άρθρο του Spiegel -από την Προοδευτική Πολιτική: 
Η λιτότητα φτάνει στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία / του Ντάνιελ Στάινβορθ

Austerity Creeps Up on Greek Orthodox Church  ©Der Spiegel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια