Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Oμοσπονδία συντεχνιών και συμμοριών ή μετεξέλιξη του νεκρού και ακίνητου κράτους σε ένα σύγχρονο εργαλείο κοινωνικής συμβίωσης;

Σταυροδρόμια κι αδιέξοδα
του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη* 
"Κρειττότερόν εστιν ιδέναι / εν μέση τη πόλει / φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή / καλύπτραν λατινικήν"
Λουκάς Νοταράς

Ένας αόρατος και ακήρυχτος πόλεμος διεξάγεται, με ιδιαίτερη σφοδρότητα, στη χώρα τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Ένας κανονικός πόλεμος, οι εμπλεκόμενοι στον οποίο μετέρχονται κάθε είδους στρατηγικών, τακτικών και μέσων, προκειμένου να κατατροπώσουν τον αντίπαλο. Ο αγώνας λυσσαλέος και οι μάχες ανελέητες, οι δε στρατιώτες πολεμούν με ιδιαίτερο ζήλο και φανατισμό.
Ο πόλεμος αυτός δεν είναι κάτι καινούριο. Διεξάγεται εδώ και 190 περίπου χρόνια, από την Επανάσταση του 1821 και μετά. Απλά κατά διαστήματα, - συνήθως οικονομικής ευμάρειας και πολιτικής σταθερότητας, - υποχωρεί, οι εχθροπραξίες μειώνονται, τα στρατεύματα ανασυντάσσονται και οι ηγέτες επεξεργάζονται νέες θεωρητικές κατασκευές για προπαγανδιστικούς λόγους.
Δύο αιώνες κρατάει αυτή η αντιδικία μεταξύ των Δυτικόφιλων και των Ανατολιστών. Δύο αιώνες η χώρα ταλαντεύεται μεταξύ του Ροΐδη και του Παπαδιαμάντη, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και την καθ' ημάς Ανατολή της Ορθόδοξης παράδοσης, μεταξύ του Ορθού Λόγου και της ανατολικής σατραπείας.
Η πολύπλευρη κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, έφερε στην επιφάνεια αυτόν τον ακήρυχτο πόλεμο, ο οποίος αγκαλιάζει πλέον όλα τα μήκη και πλάτη της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής και το διακύβευμα του είναι ο πολιτισμικός προσανατολισμός της χώρας τον 21ο αιώνα.
Οι αντίπαλες παρατάξεις έχουν διαμορφωθεί, έλκουν την καταγωγή τους από μακρινές ιστορικές εποχές μα οι ιδεολογικές τους συγγένειες είναι κάτι παραπάνω από προφανείς και ευδιάκριτες ακόμη και για ένα μη εξασκημένο μάτι.
Οι δυνάμεις που θέλουν τη χώρα απομονωμένη από την Ευρώπη εν ονόματι ιδεοληψιών αλλά και συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, αποτελούν τον ένα πόλο αυτού του θανάσιμου εναγκαλισμού με την ιστορία. Είναι οι δυνάμεις που επιθυμούν τη διατήρηση του φαύλου, διεφθαρμένου και σάπιου κατεστημένου που οδήγησε τη χώρα στην ...
πλήρη κατάρρευσή της. Είναι οι δυνάμεις που οραματίζονται την τιμαριοποίηση της χώρας και την μετατροπή της σε μια ομοσπονδία συντεχνιών και συμμοριών, προκειμένου να καταληστεύουν εις το διηνεκές την κοινωνία και τον απλό άνθρωπο. Είναι οι δυνάμεις που σήμερα αμφισβητούν την έννομη τάξη προβάλλοντας διάφορα έωλα επιχειρήματα περί καλής και κακής βίας, ενώ ταυτόχρονα νομιμοποιούν την κατάλυση των θεσμών ή την λειτουργία παράλληλων δομών εξουσίας, οι οποίες όμως στερούνται παντελώς δημοκρατικής νομιμοποίησης.
Από την άλλη πλευρά, είναι οι δυνάμεις που διέγνωσαν τα αδιέξοδα και την θανατηφόρο στασιμότητα της κοινωνίας και επιδιώκουν μεταρρυθμίσεις ριζοσπαστικού χαρακτήρα, με κατάργηση των φεουδαρχικών τύπου θεσμών, την εισαγωγή νέων ορθολογικών προτάσεων για τη διαχείριση των κοινωνικών και οικονομικών δομών και την μετεξέλιξη του νεκρού και ακίνητου κράτους σε ένα σύγχρονο εργαλείο διευθέτησης των προβλημάτων της κοινωνικής συμβίωσης.
Η γοητεία και η έλξη που ασκεί η Ανατολή σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, η μεγάλη αφήγηση μιας μεταμοντέρνας ανατολικής σατραπείας όπου θα κυριαρχεί η απόλυτη αυθαιρεσία των οργανωμένων μειοψηφιών ή των πανίσχυρων συντεχνιών, εξηγεί εν πολλοίς τον άκρατο ανορθολογισμό που επικρατεί τόσο στο δημόσιο λόγο κομμάτων και πολιτικών, όσο και στη καθημερινή σκέψη πολλών συμπολιτών μας, οι οποίοι έχουν διαρρήξει κάθε σχέση με την κοινή λογική. 
Γαλουχημένοι μέσα σε ένα καθεστώς παντελούς αναξιοκρατίας, κομματικού φεουδαρχισμού, δικαίου του ισχυροτέρου, αλλά και διαφθοράς που αγκάλιαζε ολάκερη την κοινωνία, οι πολίτες αυτής της χώρας, δυσκολεύονται να πιστέψουν πως υπάρχει μια άλλη, εναλλακτική λύση που βασίζεται στην αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών άλλων εθνών, στη σκληρή προσπάθεια και την έντιμη αντιμετώπιση.
Η υποχώρηση της αναγεννησιακής αντίληψης περί ατομικισμού και η επέλαση του άναρχου, χρησιμοθηρικού κουτσαβακισμού στο δημόσιο κα ιδιωτικό βίο των συγκαιρινών δεν είναι σύμπτωμα της ταραγμένης εποχής μας, αλλά η αιτία της βαριάς ασθένειας που κατατρώγει τον πληθυσμό του νεοελληνικού κρατιδίου εδώ και δύο περίπου αιώνες.

Στο σταυροδρόμι των εποχών, η κοινωνία θα υποχρεωθεί αργά ή γρήγορα να επιλέξει το δρόμο που θέλει να ακολουθήσει
Αν ο δρόμος αυτός πηγαίνει προς Ανατολάς ή Δυσμάς θα το μάθουμε κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή τη φορά θα είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή.

*πηγή athina 984

7 σχόλια:

  1. Αυτά είναι γνωστά και αποτελούν έναν ωραίο πρόλογο.
    Αυτό που λείπει είναι το κυρίως θέμα και ο επίλογος.
    Είναι δύο παρατάξεις. Ποιοί είναι στην μία και ποιοί είναι στην άλλη.
    Ονόματα, στρατόπεδα, όπλα της κάθε μιάς.
    Αν δεν γίνει κάτι συγκεκριμένο τότε είναι ακόμη ποιό επικίνδυνο.
    Ποιοί εξωτερικοί παράγοντες στηρίζουν την μία παράταξη αυτήν την εποχή και ποιοί την άλλη.
    Και μιάς και το επεξεργάζεσαι τι θα γίνει αν επικρατήσει η μία και τι η άλλη.
    Και τέλος ποιά κατά την άποψή σου πρέπει να επικρατήσει και γιατί?
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο, η επόμενη ανάρτηση φιλοδοξεί να απαντήσει ποιοι ανήκουν στην παράταξη της ...Ανατολής. Σχεδόν όλοι οι γνωστοί άγνωστοι΄του συστήματος όπως τους ξέραμε μέχρι σήμερα - δεξιοί και αριστεροί. Στην άλλη θάθελα να καταλάβω ποιοι/ες ανήκουν - εκείνη της ...Δύσης. Εκτός φυσικά από τους φιλέλληνες.

      Διαγραφή

  2. Πολλοι ισχυριζονται ψευδομενοι "στον εαυτο τους" οτι ψηφισαν με βαση συνθήματα και δεσμεύσεις στις εκλογές του Ιουνιου 2012.

    Οποιος ψηφιζει με βαση "συνθήματα και.... δεσμεύσεις" των κομματων, ειναι το λιγοτερο αφελης. Το μεγιστο οικονομικο προβλημα/δημοσιο χρεος, η υφεση, η καταβυθιση της παραγωγικοτητας ηταν δεδομενα -απο το 2005 για τους διορατικους και απο το 2008 για τους υπολοιπους- και οι λυσεις (κυριολεκτικα) με οποιαδηποτε κυβερνηση θα ειναι αργες, οδυνηρες και ελαφρως απανθρωπες.Η ιδιοκατοικηση κατα 80% , τα συσσωρευμενα χρηματα (γενικα αποταμιευσεις) και η παραοικονομια ηταν ο "αεροσακος" που μας εχει σωσει -προς το παρον- απο την μετωπικη κοινωνικη συγκρουση. Κατα την γνωμη μου πετυχαμε πολλα.

    Αρκετοι, θελουν μολις μετα την παρελευση τετράμηνου, εκλογες.

    Το 4% που εγινε σε 2 μηνες 27%, επειδη αιφνιδιως οι ευεργετηθεντες "εκαναν περα" τους -επι μακρον- ευεργετες τους, θα μας καθορισουν την πορεια της χωρας, η οι ΑΝΕΛΛ και η ΧΑ ;

    Λοιπον θα μας αφησετε να δουλευουμε, εμεις που εχουμε -ακομη- εργασια. Ηδη απο φετος θα πληρωνουμε 35% φορο.

    Διαφορετικα να ψηφισθει στη Βουλη (με 180 βουλευτες;), συνταγματικη διαταξη οτι εκαστην 25/3 και 28/10 θα διεξαγονται βουλευτικες εκλογες.

    Διαφορετικα, νομιμως να συλλεχθουν υπογραφες για σχετικο δημοψηφισμα.
    Δημοψηφισματα πρεπει να γινονται σε σοβαρα ζητηματα, εφοοσν ακολουθειται η εκαστοτε νομιμη διαδικασια.Εκλογες προκηρυσσονται συμφωνα με το εκαστοτε συνταγμα και οχι με
    -τους τονους μαρμαρου που πεφτει στην ομωνυμη πλατεια και εις τους περιξ οδους
    -τον συνολικο πληθος φιαλων μολοτωφ ανα διαδηλωση
    -τα μαγαζια στα οπιοια "το κινημα " σπαει τζαμαριες, λεηλατει και πυρπολει
    με αθωα θυματα ενιοτε
    -........

    Προς αλλες κατευθυνσεις πρεπει να ασκηθει -διαρκως- η λαικη πιεση:
    στην τιμωρια του οικονομικου εγκληματοςκαθε μορφης (πολιτικο, επιχειρηματικο, δημοσιουπαλληλικο,ιδιωτικο, μαφιοζικο,...), στην τηρηση των νομων και κανονων, στην ισονομια,στην εξυπηρετηση των πολτιτων απο τους ΔΥ,...

    Και ας μην ξεχναμε ειμαστε ενηλικες και πολιτες της Ε.Ε.: δεν χρειαζομαστε την μαμα δημοσιο να μας...δωσει δουλεια, μπορουμε αν προσπαθησουμε να βρουμε δουλεια εδω η αλλου, να κανουμε δικια μας δουλεια,...

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Χαιρετω τον Γιώργο EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου και σένα Αφώτιστε. Κάτι μήνες και ζαμάνια έχουμε να τα πούμε.
      Οι φίλοι μας δεν πολυ γουστάρουν τα καφεδάκια που αρέσουν σε μας.
      Αύριο Κυριακή 11,00 π.μ. κανανίσαμε με τον Ανδρέου στον Βάρσο.
      Δεν ξέρω ποιοί άλλοι θα έρθουν, θα δούμε.
      Γιώργος EL

      Διαγραφή
  3. Ας μιλησει ενας Ελευθερος Επαγγελματιας.

    1. Ολα αυτα τα περι ανοικτων επγγελματων και αλλες μικρο-αηδιες ειναι δυνατον να ισχυσουν -εν μερει- για λιγους ανησυχους νεους επιστημονες και επιχειρηματιες στην λεγομενη νεα οικονομια.
    2.Στην παραδοσιακη αυτοαπασχοληση ηδη ο ανταγωνισμος εχει επιτευχθει την τελευταια τριετια, αρα το ανοιγμα των "ξεχειλωμενων" επαγγελματων δεν θα επιφερει αλλες ...αναταραχες, πλην της ταχειας πτωχευσης των περισσοτερων νεοκοπων και φερελπιδων νεων αυτοαπασχολουμενων χωρις εμπειρια του επιχειρειν, δανειοδοτηση και ιδια κεφαλαια.
    3. Οποτε απομενουν οι νεοι που θα χρησιμοποιησουν για αυτοχρηματοδοτηση το συσσωρευμενο οικογενειακο κεφαλαιο και την οικογενεικη εμπειρια του επιχειρειν, δηλ. προβλεπω -σε γενικες γραμμες- την αναπαραγωγη νεων αυτο-απασχολουμενων τεκνων επιχειρηματιων , μεγαλο-επαγγελματιων και αλλων μεγαλοαπασχολουμενων.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Γιώργος EL Αν μπορεσω θα ελθω, αν και πεφτει μακρυα. Εχω παθει και ελαφρα υπερκοπωση, αλλα θα προσπαθησω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπαρχει η προταση απο τιμιους και ζορισμενους συμπολιτες μας για νεα κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ με ψηφοφορους ΝΔΠΑΣΟΚ που ειναι – εκ των προτερων- καταδικασμενη σε αποτυχια.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, ενα μεταλλαγμενο ΠΑΣΟΚ (μια “φουσκα” απο ψηφοφορους κυριως απο το “πατριωτικο ΠΑΣΟΚ”* που “ξεφουσκωσε” σαν χρησιμοποιημενο προφυλακτικο) δεν εμπνεει καμμια εμπιστοσυνη.

    Οι προθεσεις τους ειναι καλες αλλα η διαδικασια που προτεινουν οδηγει στην …κολαση. Το αναγκαιο χρονικο διαστημα του “πολιτικου πενθους” η της “πραγματικης πολιτικο-κοινωνικης μετανοιας” δεν εχει ολοκληρωθει σε επιπεδο ηγετων, στελεχων και πολιτων.Αφηστε που τα 50.000 “στελεχη” ολων των πολιτικων αποχρωσεων ειναι αμετανοητα λαμογια.

    Δεν μπορει να οδυρονται οι “πατροκτονοι”-φυτευτα στελεχη, εστω και σε μικρο-μεσαια κλιμακα.

    Πραδειγματα :

    1.Προχθες παραδιδοντας μια μελετη ειδα τυχαια συμφοιτητη μου που εκανε “καριερα” σε μεγαλη ΔΕΚΟ με το μοναδικο προσθετο προσον οτι ηταν στην ΠΑΣΠ και μου ελεγε με συντριβη ειμαι μηνες απολυμενος, δηλ. ειχε παρει αποζημιωση ως CEO μεχρι να πεθανει, αλλα ηταν και σε Δ.Σ. φορεα που εκαν μια μικρομελετη κια με ρωτησε αν θαλω να μου κανει καμμια εκδουλευση!!!Του απαντησησα “Για αυτο φθασαμε ως εδω.” Του ειπα διαλεξα μοναχικη επαγγελματικη πορεια ωστε η καμπυλη της εξελιξης μου να ειναι σταθερως αυξανομενη -εστω και λιγο- και οχι η κομματικα ημιτονοειδης.

    2. Προχθες αμεσως μετα πινοντας καφε με συναδελφους και μια υπαλληλο του Υπ.Οικ. μου ελεγε για θρασυτατα 27-χρονα παιδακια-συμβουλους που εχουν διορισθει αναξιοκρατικα και δεν ξερουν τι τους γινεται.Λογω ηλικιας και επαγγελματικης υπερκινητικοτητας, η πειρα μου με συνεργασιες/ επαφες με την δημοσια διοικηση και μερικων ΔΕΚΟ ειναι μεγαλη και με δυσκολια συγκρατουμαι να μην τους…βρισω, τουλαχιστον.

    3. Πρωην προεδρος του ΤΣΜΕΔΕ (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) και συνδικαλιστης φοιτητικων συλλογων CEO AGB(KKE εσ., κριτικη υποστηριξη ΠΑΣΟΚ) βγαινουν ως παρθενες στα 58-60 τους και γραφουν στο protagon, λες και 40 χρονια τωρα δεν ηταν μες τα βρωμικα πραγματα.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    * “πατριωτικο ΠΑΣΟΚ” του Ακη που για μια ψηφο στην πρωτη ψηφοφορια το 1996 απετυχε να γινει πρωθυπουργος της χωρας. Θα μου αντιτεινεις οτι στην Ιταλια ειχαν τον Μπερλουσκονι. Ναι αλλα η Ιταλια ειναι στους G7 απο το 1975 και κατασκευαζει κοκκινες alfaromeo για “αριστερα” στελεχη, συνηθως λαμογια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή



  5. Η ελπιδα ειιμαστε εμεις. Οσο αφηνουμε τα σεσημασμενα “στελεχη” στην μεταρρυθμιση , αιχμη, protagon και αλλου να κανουν τις .μεταρρυθμιστικες παρθενες, ενω θα επρεπε να ειναι μερικα χρονια φυλακη, επειδη η υπερκομματικη ομερτα τους προφυλαττει και να συνεχιζουν να μοιραζονται δημοσιο πλουτο μαζι με τους συνεταιρους τους ΠΑΣΟΚΝΔ, τοσο θα χειροτερευουν τα πραγματα.
    Και να προσθεσω την αναγκαια τιμωρια ολων μεγαλων, μεσαιων και μικρων για κλοπη και υπεξαιρεση δημοσιου χρηματος, με την επιστροφη στο δημοσιο ταμειο οσον το δυνατον μεγαλυτερου μερους των κλοπιμαιων.

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΥΓ Ο ΑΦ δεν “αισθάνεται ασφαλής και υπεράνω” ανευ λογου.
    Αυτα που εχω κανει μονος μου, μου εχουν αποφερει μονον την αναγνωριση απο το συναφι μου, ενω εχω αποταμιευσει πολυ λιγα συγκριτικα με την αποζημιωση του συμφοιτητη μου πρωην CEO μεγαλης ΔΕΚΟ η των 2 αρθρογραφων στο protagon που ανεφερα προηγουμενα η του τ. Ευρωβουλευτη του ΣΥΡΙΖΑ .

    Προσωπικα, εχω μεγαλωσει σκληραγωγημενος αν και ανοικτος -κατα βαθος δυσπιστος και σκεπτικιστης- επηρρεασμενος απο την ρηση του κεντρο-αριστερου πατρος μου “Μελετατε τας λεπτομερειας , αμφιβαλλατε δια τα παντα” (Σταλιν) και ως επιζησας οδηγος μοτοσυκλετας επι 37 ετη ειμαι -διαρκως- ετοιμος για τα παντα.
    Οι καιροι ειναι δυσκολοι παρτε …..μηχανακι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU