Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ανένταχτοι στη χώρα των θηρίων

tax the poor, feed the beast (του Δημοσίου)

του Ευθύμη Μαραμή*

Το 2010 με το σκάσιμο της φούσκας και την κατάρρευση της επίπλαστης ευμάρειας υπήρξε μια αμυδρή ελπίδα που επικράτησε πρόσκαιρα σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Θεωρήθηκε ότι μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή ο πολιτικός κόσμος θα συστρατευτεί επιτέλους, θα αφήσει στην άκρη τα πολιτικά τερτίπια και ενωμένος θα βάλει το συμφέρον της χώρας πάνω από όλα ώστε να βρεθεί διέξοδος από την οικονομική κρίση.
Θα ονομάσω το κομμάτι αυτό του πληθυσμού που πίστεψε στην ενότητα ως οι "ανένταχτοι" και στη συνέχεια της ανάλυσης που θα επιχειρήσω θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω την διαφορετική αντίληψη, την άγνοια και ουσιαστικά τον παράλληλο βίο αυτών των πολιτών σε σχέση με το υπάρχον πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο.
Οι ανένταχτοι είναι εκατομμύρια άνθρωποι της καθημερινότητας οι οποίοι δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη (αν και προσπάθησαν να ανακαλύψουν έναν) είτε θεώρησαν ορθά η λάθος ότι οι δυνατότητές και οι δεξιότητές τους αρκούν ως εφόδια για τη ζωή, είτε απλά δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να ενταχτούν σε αυτό που το πολιτικό σύστημα αποκαλεί: συνδικαλισμό, φοιτητική αυτό-οργάνωση, συνομοσπονδία, σύλλογο, σύνδεσμο, η όπως αλλιώς προτιμάτε.
Εγώ τα εντάσσω απλά στο πλαίσιο του σοβιετικού κομματικού και εν γένει κρατικού παρασιτισμού.
Δεν βλέπω λόγου χάρη καμιά ιδιαίτερη διαφορά σε έναν δικηγορικό σύλλογο η σε έναν σύνδεσμο οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων. Δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα περισσότερο παρά πρόσθετα βάρη με απαιτήσεις, φασαρίες, διεκδικήσεις και αυθαιρεσίες εις βάρος της ανένταχτης σε αυτούς κοινωνίας. Ενίοτε βέβαια προκαλούν προβλήματα και στα ίδια τα μέλη τους. Αυτά τα μέλη θα τα ονομάσω ανένταχτους-ενταγμένους* και θα αναφερθώ στο τέλος.

Η μαγική εικόνα

Ουσιαστικά οι ανένταχτοι είχαν ανέκαθεν μια αμυδρή εικόνα του Ελληνικού κράτους, της διοίκησης και του δαιδαλώδους συστήματος αξιολόγησης, συναλλαγής και διακυβέρνησης αλλά όπως αποδείχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, η εικόνα αυτή είναι απλά η κορυφή ενός παγόβουνου το οποίο αυτή τη στιγμή λιώνει από την υπερθέρμανση που προκάλεσε μια φωτιά η οποία σιγοκαίει εδώ και δεκαετίες και ξαφνικά πήρε έκταση βιβλικής πυρκαγιάς.

Οι ανένταχτοι λοιπόν ανακάλυψαν, καθώς το παγόβουνο λιώνει πλέον με καταιγιστικούς ρυθμούς, ότι τη στιγμή που η χώρα ξεψυχά όχι απλά δεν βρέθηκε σύγκλιση και ομοψυχία για να μπει σε τάξη η οικονομία, αλλά πως δεν υπάρχει καν ένα στοιχειώδες πρόγραμμα αντιμετώπισης οικονομικής κρίσης.

Διότι για να αντιμετωπιστεί μια οικονομική κρίση θα πρέπει να υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα ανθεκτικό και δίκαιο ώστε με ταχύτατες ενέργειες να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα εκείνα που είναι προ-απαιτούμενα ως προς τη σωτηρία της χώρας. Αντί αυτών των αποθεμάτων το Ελληνικό κράτος με τις αγκυλώσεις, τις στρεβλώσεις, την φαυλότητα και την στείρα αντιπαράθεση των κομμάτων, απέδειξε με ώμο τρόπο στους ανένταχτους ότι το μόνο απόθεμα που του περισσεύει είναι το τεράστιο αλαζονικό και αχόρταγο μέγεθος του εγώ του.
Με έκπληξη λοιπόν οι ανένταχτοι παρακολουθούν τις διαστάσεις του κρατικού-σοβιετικού τέρατος να αποκαλύπτονται πλέον μπροστά τους και όντας ουσιαστικά έξω από τις διαδικασίες που δημιούργησαν αυτό το μυθικό κτήνος, προσπαθούν να αντιληφθούν μη μπορώντας ακόμη να διανοηθούν το βαθμό της εξάρτησης ανάμεσα στο κομματικό Ελληνικό κράτος και τους ευνοούμενους του. Όλους αυτούς τους προνομιούχους οι οποίοι ουσιαστικά παραμένουν ανέγγιχτοι, αναλογικά πάντα και σχετικά με τα συντριπτικά βάρη που πέσαν στις πλάτες των ανένταχτων πολιτών.

Στο ίδιο έργο θεατές

Το μέγεθος της αδικίας, της έλλειψης ισονομίας, της διατήρησης προνομίων αλλά κυρίως, το παλαιάς κοπής πολιτικό προσωπικό που εξακολουθεί να μην έχει άλλο τρόπο διακυβέρνησης πέραν από τον κλασσικό της αντιπαροχής με τα σκυλιά του, αποκαλύπτουν πλέον στους ανένταχτους το πόσο ...

αδίστακτα και βάρβαρα ασελγούν στο πτώμα της χώρας. Επί δυο χρόνια οι κυβερνώντες τρίβουν στα μούτρα των ανένταχτων τα μνημόνια 1 - 2 - 3 αναφέροντας με περίσσια υποκρισία ότι οι ξένοι μας επιβάλουν συνεχώς "νέα" βάρβαρα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Φυσικά και είναι βάρβαρα, αλλά καθόλου νέα. Είναι τα παλιά μέτρα της πρώτης δανειακής σύμβασης που περιλαμβάνουν τις γνωστές οριζόντιες περικοπές, την μοναδική συνταγή που ξέρουν να εκτελούν οι κυβερνήσεις μας. Δεν τα επιβάλουν οι ξένοι αλλά η Ελληνική κυβέρνηση, γιατί δεν έχει την απαραίτητη βούληση να διαπραγματευτεί και να προτείνει μόνη της την δίκαιη κατανομή του κόστους της χρεοκοπίας προς την κοινωνία.
Είναι αυτά τα οποία τοκίζονται συνεχώς εις βάρος του ανένταχτου πληθυσμού επειδή ποτέ δεν τηρήθηκαν τα ισοδύναμα εκείνα μέτρα που θα θίξουν τα τομάρια του κρατικού τέρατος.

Τα κλειστά επαγγέλματα δεν άνοιξαν, η δημόσια περιουσία παραμένει αναξιοποίητη, οι αποκρατικοποιήσεις σαμποτάρονται, κανένας άχρηστος δημόσιος οργανισμός δεν κλείνει, τα ευγενή ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να χρηματοδοτούνται από τους ανένταχτους και φυσικά όχι απλά δεν απολύεται ούτε ένας δημόσιος υπάλληλος αλλά ούτε καν αξιολογείται.

Δύο χρόνια εμπαίζουν τους ανένταχτους πολίτες με αισχρά ψέματα όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου και προσπαθούν παρέα με τα κρατικοδίαιτα σκυλιά τους να αποφύγουν εις το διηνεκές να πληρώσουν αναλογικά το μερίδιο τους. Το μερίδιο της χρεοκοπίας, που το Ελληνικό δημόσιο προκάλεσε, της χρεοκοπίας που μετακίνησε και στις τράπεζες και σε κάθε σπιτικό της Ελληνικής της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας επικράτειας. Το κόστος το οποίο πληρώνουν στο σύνολό του οι ανένταχτοι για να τρέφεται ανέκαθεν το κρατικό γαλακτομούσχαρο. Αυτό το κόστος ακόμη και τώρα που χρεοκόπησε το κρατικό θηρίο, αρνείται πεισματικά τα το επωμιστεί και καλεί τους ανένταχτους να συνεχίσουν να το τροφοδοτούν με τις σάρκες τους.

Παραμένουν προνομιακές συντάξεις 2-3-4000 ευρώ τη στιγμή που κόβουν αναπηρικές συντάξεις. Δικηγόροι πληρώνουν στο ταμείο τους 165 ευρώ (οι άνω πενταετίας) ενώ το ΙΚΑ κοστίζει 45% του μισθού (μοιρασμένα σε εργοδότη-εργαζόμενο) ήτοι περίπου 500 ευρώ για τους ανένταχτους. Παραμένουν μισθοί διευθυντάδων 5.000 ευρώ ενώ αυξάνουν τη φορολογία η οποία θα ισχύει από το πρώτο ευρώ για τους ανένταχτους ελ. επαγγελματίες. Χιλιάδες παλιάνθρωποι του δημοσίου τομέα που συνταξιοδοτήθηκαν πήρανε χιλιάδες ευρώ εφάπαξ χωρίς να έχουν πληρώσει ούτε ευρώ σε εισφορές και οι εκτός ΑΣΕΠ διορισμένοι υπάλληλοι της βουλής εισπράττουν μισθούς golden boys. Oι ανένταχτοι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ αναγκάζονται να πληρώσουν το ασφαλιστικό τους ταμείο, μεγάλη συμμετοχή στο ταμείο του ΙΚΑ για τους εργαζόμενους, τουλάχιστον 6% στο ταμείο των νομικών, 20% στο ταμείο των δημοσιογράφων και όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή στα φάρμακα και στην περίθαλψη.

Μαθεύτηκε πρόσφατα ότι ο διεθνής διαγωνισμός για την εξαγορά της γαλακτο-βιομηχανίας Δωδώνη είχε στηθεί - σύμφωνα με κάποιους συνεταιριστές - από τους ίδιους (!) μαζί με μια τράπεζα και κάποιους πολιτικούς. Βουλευτές της τοπικής εκλογικής περιφέρειας όλων των κομμάτων δώσαν αγώνα για να σταματήσουν την αποκρατικοποίηση της χρεωμένης (φυσικά) εταιρίας, Ο κύριος Τσίπρας δήλωσε ότι μόλις γίνει πρωθυπουργός θα ακυρώσει την αγορά, η οποία τελικά ολοκληρώθηκε προς ανακούφιση των εργαζομένων. Αυτή είναι η πρώτη πλήρης αποκρατικοποίηση στην Ελλάδα και σηματοδότησε την πρώτη αποκοπή του ομφάλιου λώρου κράτους πατερούλη - συνδικαλιστών και της πατροπαράδοτης πελατειακής συνδιαλλαγής εις βάρος των ταμείων του δημοσίου.

Ανατροπή εκ των έσω

Το μεγάλο λάθος των ανένταχτων, είναι ότι άργησαν να πολιτικοποιηθούν διότι διατηρούσαν την εσφαλμένη αίσθηση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι στη χώρα - σύμβολο του κοτζαμπάσικου φεουδαρχισμού. Μεγάλη είναι και η ευθύνη των διαπλεγμένων Μ.Μ.Ε. για την ελλειπή ενημέρωση ως προς τις αθλιότητες του πολιτικού συστήματος και των πελατών του αλλά το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης διατηρεί ο ενταγμένος πληθυσμός που γαλουχήθηκε σε μια αρρωστημένη κατάσταση πελατειακής σχέσης με τα κόμματα και πλέον έχει γαντζωθεί στα προνόμιά του.

Ανένταχτοι-ενταγμένοι* πολίτες φυσικά υπάρχουν και μέσα στις συντεχνίες αυτές οι οποίες έχουν αποκτήσει προνόμια ως επαγγελματικοί η κοινωνικοί φορείς. Απλά βρέθηκαν λόγω της ιδιότητάς τους εμπλεκόμενοι στα γρανάζια της σκανδαλώδους παροχής που έχει αποσπάσει ο επαγγελματικός τους κλάδος από το κράτος στα πλαίσια της συνδιαλλαγής.

Υπάρχουν πληροφορίες για συνταξιοδοτημένους νεότατους πιλότους της ολυμπιακής αεροπορίας που ενώ ζητούν να τεθούν σε υπηρεσία, εφόσον πληρώνονται ούτως η άλλως, να πετάξουν αεροσκάφη προς απομακρυσμένα νησιά, πυροσβεστικές αποστολές κλπ, λαμβάνουν αρνητική απάντηση από τους αρμόδιους. Ίσως υπάρχουν οι εκάστοτε ημέτεροι που ανέλαβαν πλέον να επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία. Λεφτά υπάρχουν εξάλλου...

Είναι δύσκολο βέβαια να αντιδράσει κάποιος εις βάρος των προνομίων που έχει αποσπάσει, αλλά στην ιστορία κάποτε θα γραφτεί με μελανά γράμματα ότι στην Ελλάδα της κρίσης ανέχτηκαν κάποιοι να διατηρήσουν ευνοϊκή μεταχείριση εις βάρος των συμπολιτών τους.

Οι ανένταχτοι - ενταγμένοι οφείλουν να δείξουν ένα σημάδι ελπίδας και να ζητήσουν μόνοι τους να πάψει εδώ και τώρα η αδικία. Πρέπει να απαιτήσουν από τις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες να αναλογιστούν την κρισιμότητα των στιγμών και να συμβάλουν στην διαμόρφωση της Ελλάδας που θα προκύψει μετά την κρίση η μέσα σε αυτήν.

Την ισότητα εξάλλου κανένας νόμος δεν μπορεί να την επιβάλει αν πριν δεν γίνει συνείδηση και δεν αποκτήσει ηθική βάση. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους γιατί το κακό τέλος, αν έρθει, δεν θα είναι επώδυνο μόνο για τους ανένταχτους αλλά θα μοιραστεί εξίσου και θα είναι αργά πια για όλους.


*από το eyedoll.gr και την Μεταρρυθμιστική Αριστερά (http://www.facebook.com/groups/256491611039499/)

2 σχόλια:

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU