Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

Άμα δεν θες να κάνεις τίποτα, κάνε μια επιτροπή, ένα φόρουμ...

του Βαγγέλη Παπαβασιλείου
Να φτιάξουμε εμείς και όσοι άλλοι το επιθυμούν, ένα σταθερό Φόρουμ – ένα χώρο διαλόγου που θα ανοίξει όλα τα μεγάλα, κυρίως προγραμματικού χαρακτήρα, ζητήματα. Εκεί θα συζητάμε, θα εντοπίζουμε συμπτώσεις και διαφορές.

Ν. Μπίστης της ΔΗΜΑΡ, στην συνάντηση των "6 της κεντροαριστεράς" στο Γκάζι

Πόσες και πόσες κινήσεις και φόρουμ έχουν άραγε δημιουργηθεί από την εποχή του ξεδιπλώματος της οικονομικής κρίσης και της συνακόλουθης κρίσης του δικομματισμού; Πόσες συζητήσεις και φόρα έχουν πραγματοποιηθεί ανάμεσα σε κεντροαριστερούς, προοδευτικούς, φιλελεύθερους και μεταρρυθμιστές κάθε απόχρωσης και ιδεολογικής αφετηρίας;
Αν κρίνουμε από την τοποθέτηση του Νίκου Μπίστη (που ήταν κι από τις πιο συνεκτικές) η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων, είναι το όριο της δραστηριότητας αυτών των κινήσεων... 

Και παρακάτω Κύριε; Τι υπάρχει παρακάτω; Πότε θα υπάρξει και τι περιμένουμε;
Όλοι/ες παραδεχόμαστε ότι δυόμισι χρόνια τώρα, από την αρχή της κρίσης, η ταύτιση απόψεων στον μεταρρυθμιστικό χώρο είναι τέτοια που δεν μπορεί να ξεχωρίσει κανείς που ανήκει "ιδεολογικά" ο καθένας η καθεμιά που εκφράζει τέτοιες απόψεις. Παρ΄όλα αυτά, ενώ το λαϊκιστικό "αντιμνημονιακό" μέτωπο σφύζει από δραστηριότητα και συνοχή (ΣΥΡΙΖΑ, παλαιοπασόκοι, λαϊκοδεξιοί, ακροδεξιοί, ακροαριστεροί "μια φωνή και μια γροθιά"...) το μεταρρυθμιστικό μέτωπο ακόμη ...συζητά.
Ανασταλτικό ρόλο (εκ του αποτελέσματος) στην συγκρότησή του έπαιξε οπωσδήποτε η πολιτική "σφήνα" της ΔΗΜΑΡ και οι ελπίδες κεντροαριστερών και αριστεροφιλελεύθερων ότι αυτός ο χώρος θα συγκροτούσε μια μεταρρυθμιστική κεντροαριστερά που θα αφομοίωνε τα μεταρρυθμιστικά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ. Όπως επίσης και οι ταυτόχρονες/παράλληλες διεργασίες στον κεντρώο/κεντροδεξιό φιλελεύθερο χώρο (Δημιουργία Ξανά, Δράση, Φιλελεύθερη Συμμαχία, Δημοκρατική Συμμαχία) για μια σύμπραξη της μεταρρυθμιστικής φιλοευρωπαϊκής κεντροδεξιάς σε ένα μέτωπο διαχωρισμένο και ξεκάθαρα απέναντι στην "λαϊκή" πελατειακή δεξιά. 

Και οι δυο απόπειρες αποδείχθηκαν έωλες.
Και στις δυο περιπτώσεις, αιτία ήταν φυσικά ο παραγοντισμός και οι ηγετικές φιλοδοξίες των εκάστοτε "προεδρικών" ομάδων αλλά κυρίως η απολιτική προσέγγιση του ζωτικού ζητήματος ανυπαρξίας φορέα (υπο)στήριξης μιας επείγουσας ευρωπαϊκής μεταρρυθμιστικής ανασυγκρότησης του ελληνικού κράτους και μιας μη πελατειακής διαχείρισης των δανείων σωτηρίας. 
Κι αυτή εκφραζόταν πάντοτε - και ακόμη εκφράζεται - ως "ιδεολογική απόσταση" μεταξύ των υποψηφίων συνιστωσών του μεταρρυθμιστικού συνασπισμού - πράγμα αστείο όταν η συμφωνία στα βασικά θεωρείται και είναι, δεδομένη και μάλιστα από καιρό. Την ώρα ιδίως ...
που συχνά, σε θέματα όπως η κοινωνική πολιτική, οι αναδιανομή των εισοδημάτων και η ανταποδοτική λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος, οι θέσεις των "δεξιών" είναι πιο "αριστερές" από εκείνες των "αριστερών" και τούμπαλιν. 
Σε μια εποχή και μια χώρα όπου οι λέξεις έχουν καταταλαιπωρηθεί, όπου χρειάζεσαι πολλές διευκρινήσεις για να καταλάβεις τι εννοεί κάποιος/α όταν λέει πχ "αυτό είναι πραγματικά αριστερό" ή "πραγματικά φιλελεύθερο", και που οι διαφωνίες για τον ορισμό του αυτονόητου είναι μακριές και ατελείωτες, μόνο προσχηματική φαντάζει η άρνηση της κοινής λογικής. Πολύ κοσκίνισμα και καθόλου ζύμωμα...

Είναι επίσης εγκληματικό, όταν οι αποστάσεις που χωρίζουν τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλαπλάσιες εκείνων που χωρίζουν τις συνιστώσες του οιονεί "συνασπισμού της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης", οι πρώτες να συνυπάρχουν με αμοιβαίες υποχωρήσεις και οι τελευταίες να βρίσκουν προσκόμματα ακόμη και σε διαδικαστικά θέματα.

Η εποχή των φόρουμ εξεμέτρησε τον βίο της. 
Ότι είχε να ειπωθεί ειπώθηκε με πολλαπλούς τρόπους και σε άπειρες ευκαιρίες, φόρα και συνεδριάσεις. Όποια νέα συνάντηση των μεταρρυθμιστών οφείλει πια να δώσει λύσεις στο δια ταύτα. Την άμεση συγκρότηση ενός ανοιχτού συνασπισμού της προοδευτικής φιλοευρωπαϊκής μεταρρύθμισης. Της ανασυγκρότησης της χώρας. Ενός αειφόρου αναπτυξιακού προσανατολισμού και μιας αναδιανομής των πλεονασμάτων σε ένα κοινωνικό κράτος με προσανατολισμό όσους/ες το έχουν ανάγκη και όχι τους κομματικούς ημετέρους. Με ένα κράτος σύμμαχο του πολίτη, λειτουργικό και υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, όχι υπέρ των υπαλλήλων του.
Πολλοί/ές επιλέγουν να περιμένουν κάποια συγκλονιστική αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ, την ΔΗΜΑΡ ή και την ΝΔ του Σαμαρά. Οι υπόλοιποι/ες είναι καιρός να προχωρήσουμε. Με σαφή τοποθέτηση και δέσμευση. Όχι "χαιρετίζουμε την προσπάθειά σας και ελπίζουμε να ξαναβρεθούμε". 
Συμμετέχουμε ή δεν συμμετέχουμε. 
Συμπράττουμε ως συνιστώσα ή όχι. 
Δεν πρόκειται άλλωστε για καμιά φοβερή υπέρβαση - για απλή εφαρμογή της κοινής λογικής πρόκειται και για ενεργοποίηση και δοκιμασία του κοινού μας τόπου στις πραγματικές σημερινές συνθήκες της χρεοκοπημένης μας χώρας.

Μια καλή ευκαιρία είναι το ανοιχτό συνέδριο της Δράσης αυτό το σαββατοκύριακο, 1& 2 Δεκέμβρη. Για να μπει ο Δεκέμβρης με το δεξί και το αριστερό μαζί...


Γιώργος Παπασπυρόπουλος

4 σχόλια:

 1. Συνέχεια Νέας Δίκης για τη ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ - 10η συνεδρίαση, Τετάρτη 28.11.12
  ΚΟΝΤΡΑ
  http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=18132&pos=4&cat_id=48

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 2. Άλλο Ελιά άλλο Μουσμουλιά
  Το αμφιθέατρο στο Γκάζι χτες έμοιαζε Δελφινάριο. Μαζεύτηκαν οι αργόσχολοι για να διερευνήσουν την σύγκληση της “Κεντροαριστεράς”! Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
  Τα πολιτικά διλήμματα τα βάζει κάθε φορά η ιστορική συγκυρία και όχι η αυταρέσκεια μας. Σε μια χώρα που οι εξωτερικοί μηχανισμοί στήριξης ελπίζουν να έχει βιώσιμο χρέος σε πέντε χρόνια και που η πραγματική ανεργία φτάνει το σαράντα τοις εκατό τι σημαίνει αριστερά κέντρο και δεξιά; Σε μια κοινωνία που οι οπαδοί του Στάλιν (ΚΚΕ), Τσάβεζ(ΣΥΡΙΖΑ), Χίτλερ (ΧΑ) και οι θαυμαστές του Τσακ Νόρις (ΑΝΕΛ) συγκεντρώνουν στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις πάνω από το πενήντα τοις εκατό, τι νόημα εχουν οι ιδεολογικές αναλύσεις για το περιεχόμενο της Δημοκρατίας; Σε μια χώρα που η ανομία είναι θεσμός, οι συνδικαλιστές εργάτες καθαριότητας γονατίζουν ένα ιστορικό ανώτατο ίδρυμα, που οι πρυτάνεις ταλιμπάν διδάσκουν την παράβαση των νόμων της πολιτείας, που οι αγανακτισμένοι συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΕΤΑ επιτίθενται σε διπλωματικές αποστολές και αθωώνονται, και που άκουσον άκουσον οι ληστές αρχαιοκάπηλοι ακολουθούν αντιμνημονιακά επιχειρήματα στις απολογίες τους στον ανακριτή, που βρίσκεται το ευρωπαϊκό και δημοκρατικό δεδομένο;
  Κι ύστερα ποιοι μαζεύτηκαν στο Γκάζι; Επώνυμοι πρώην υπουργοί που συνετέλεσαν στο σημερινό χάος και θέλουν να επαγγέλλονται το καινούργιο! Κάποιοι απλοί σκεπτόμενοι και αγωνιούντες, που ζώντας στην νεοελληνική χαβούζα δεν τους ενοχλεί πια η μυρωδιά του σκατού, την θεωρούν δεδομένη. Και φυσικά οι διάφοροι “αποσπασμένοι” πρώην δερβέναγες των εκάστοτε “προέδρων”, που τον τελευταίο καιρό άλλη δουλειά δεν έχουν παρά να γράφουν και να γράφουν χωρίς να λένε τίποτα, διάρροια δηλαδή.
  Και χαμογελούσαν ο ένας στον άλλο, πάλαι ποτέ πρωτοκλασάτοι και σιδηρές κυρίες, και όλοι συμφωνούσαν για την ωριμότητα της δημιουργίας ενός “πόλου” της κεντροαριστεράς, ενώ προχθές άλλοι ψήφιζαν ναι στα μέτρα, άλλοι “παρόν” και όλοι γενικώς βαρούσανε στον γάμο του Καραγκιόζη!
  Μα θα μου πείτε δικαίωμα τους είναι και δεν μου πέφτει λόγος. Φυσικά και είναι δικαίωμά τους να συνεχίζουν την φθορά κάθε ιδέας και πρωτοβουλίας. Δικαίωμα μου όμως και μένα να επισημαίνω ότι ο ναρκισσισμός τους ήταν εμφανής και η εικόνα αποκρουστική. Δεν κολλάω στα λάθη που έκαστος και όλοι μαζί έκαναν στο παρελθόν. Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν κάνει τίποτα. Δεν ζητάω εξεταστικές επιτροπές και κουραφέξαλα. Λίγη σεμνότητα ζητάω. Λίγη αρετή παίχτη που ξέρει να κερδίζει μα ξέρει και να χάνει. Που ξέρει ποτέ να μπαίνει μα και πότε να βγαίνει από το παιγνίδι. Που μπορεί να το καταλάβει όταν και αν τον/την ξεπερνάνε οι καταστάσεις.

  fb Demos Athanasopoulos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις

  1. “Στο ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο …, με ακροατήριο κατά μέσο όρο 55 ετών και άνω, πραγματοποίησαν, την Τετάρτη, οι κινήσεις της κεντροαριστεράς τη δεύτερη εκδήλωση τους για την ενοποίηση του χώρου.Αυτή τη φορά συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ και η συμμετοχή -πάνω από 300 άτομα παρακολούθησαν τους δύο κύκλους συζήτησης έναντι περίπου 100 που ενδιαφέρθηκαν για την εκδήλωση του Ιουνίου – αιφνιδίασε τους διοργανωτές.”

   ΤΟ ΒΗΜΑ

   Επειδη :
   1. εχει αυξηθει το προσδοκιμον ηλικιας,
   2. η εξουσια ειναι αφροδιασαικη και ….καρποφορα.
   3. ………..

   οι μεσηλικες και στην αρχην του γηρατος,που -οι περισσοτεροι- ηδη εχουν σχεδον συνταξιοδοτηθει φυσικα και πολιτικα, θα επιθυμουσαν να συγκυβερνησουν στο αμεσο μελλον με ενα κεντρο-κεντρικο πολιτικο σχημα, με εσανζ αριστερας.


   Ενοχλει και πολυ μαλιστα οτι “οι μεσηλικες και στην αρχην του γηρατος” (πολιτικοι) ,που -οι περισσοτεροι- ηδη εχουν σχεδον συνταξιοδοτηθει φυσικα και πολιτικα, θα επιθυμουσαν να συγκυβερνησουν στο αμεσο μελλον με ενα κεντρο-κεντρικο πολιτικο σχημα, με εσανζ αριστερας” ( η αοσιαλδημοκρατιας).

   Υπαρχουν πολλοι αλλοι και νεωτεροι, να τους αντικαταστησουν επαξια, σε μια χωρα που στα 62 η 72 γινεσαι επιτελους (ως αιωνιο γηραιο ταλεντο) πρωθυπουργος.

   Σε μια αλλη ευρωπαικη χωρα θα ειχαν ηδη συνταξιοδοτηθει, θα ηταν τον περισσοτερο μερος το χρονου στην Ισπανια η στην Νοτιο Γαλλια (και γιατι οχι στην Νοτια Ελλαδα), και θα περνουσαν το υπολοποιππο της ζωης τους γραφοντας τα απομνημονευματα τους,…., κανοντας τα χομπι που δεν μπορουσαν πριν, …

   Ποιος εμποδιζεi τους νεοτερους ;
   Απ. Οι …δεινοσαυροι της πολιτικης. Οι μικροι βοναπαρτες με 40 ετη στο “κινημα” βολεμενοι με προσοδους απο το κρατος, οταν εμεις οι υπολοπιοι αγωνιζομαστε καθημερινα για τον επιουσιο( καλα υπερβαλω : μερικες φορες και για το …παντεσπανι μας)

   Γραφω για γεροντοκρατια που παρατηρειται μονον σε χωρες του υπαρκτου η ανυπαρκτου (Κινα, Κουβα, Β.Κορεα, ,…) και στα Μπααθικα καθεστωτα.

   Αφώτιστος Φιλέλλην

   Διαγραφή
 3. Το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται, η Δράση διοργανώνει ένα ανοικτό συνέδριο που σκοπό έχει να φέρει στον ίδιο χώρο όλους όσους πιστεύουν ότι οι φιλοευρωπαϊκές, μεταρρυθμιστικές δυνάμεις πρέπει πλέον να αποτελούν μέρος του επόμενου κοινοβουλίου. Προσωπικά, θα βρίσκομαι στο συνέδριο αυτό με σκοπό να ακούσω, να συνομιλήσω και να προσπαθήσω να βοηθήσω προς αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο όμως περιμένω να συμβεί και από άλλους, πολύ πιο ισχυρούς και πολιτικά έμπειρους, που κόπτονται τόσο καιρό για τον περιβόητο χώρο που πρέπει να καταλάβει ένας τέτοιος μεγάλος σχηματισμός. Όλοι μαζί πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα μίνιμουμ θέσεων και να σταματήσουν επιτέλους να μπαίνουν εμπόδια γιατί απλά ο χρόνος έχει τελειώσει. Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων γιατί είναι πιθανόν αυτή να είναι η τελευταία ευκαιρία. Χάσαμε τις προηγούμενες ας μην χάσουμε κι αυτή.

  Ελπίζω να δω όσους περισσότερους γίνεται εκεί...

  Alexandros Charkiolakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Πρόσφατες δημοσιεύσεις με προεπισκόπηση

Σχόλια