Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Ευρωπαίοι Πράσινοι: Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για περιοριστικές πολιτικές


Με αφορμή την συνεχιζόμενη καθυστέρηση της απόφασης εκταμίευσης των συμφωνηθέντων κεφαλαίων προς την Ελλάδα, οι συμπρόεδροι της Ομάδας των Πρασίνων Rebecca Harms και Dany Cohn-Bendit δήλωσαν: 

"Παρά το ότι η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τα συμφωνημένα με την Τρόικα που περιλαμβάνουν οδυνηρές περικοπές, η αποδέσμευση των κεφαλαίων διάσωσης και πάλι καθυστερεί. Αυτή η συνεχής μετατόπιση των "γκολπόστ" σε σχέση με τους όρους διάσωσης της Ελλάδας βλάπτει την αξιοπιστία της ΕΕ, σπρώχνοντας την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού, επιδεινώνοντας τις σοβαρές συνέπειες για την Ελληνική κοινωνία και αποδυναμώνοντας περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως ακόμη και το ΔΝΤ έχει αναγνωρίσει, η πολιτική της διαρκούς κυκλικής δημοσιονομικής συστολής ήταν αντιπαραγωγική, βυθίζοντας τη χώρα βαθύτερα στην ύφεση, ενώ προκαλεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα. Με το κοινωνικό κράτος και τα συστήματα υγείας σε κατάσταση κατάρρευσης, δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για περιοριστικές πολιτικές.
Η ΕΕ πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα για τη μη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών μεγεθών και του χρέους: Μεγαλύτερη ευελιξία είναι σαφώς αναγκαία για τη δημοσιονομική προσαρμογή. 
Πρέπει να καταρτιστεί χωρίς καθυστέρηση ένα πρόγραμμα της ΕΕ για την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης και της απασχόλησης, ενώ η αδυναμία να αντιμετωπιστεί η τεράστια φοροδιαφυγή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο."
Ο εκπρόσωπος των Πράσινων σε θέματα οικονομίας ευρωβουλευτής Sven Giegold (Γερμανία) πρόσθεσε:
"Οι συζητήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους δεν μπορεί να συνεχίσουν να αγνοούν την προφανή ανάγκη να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Ένα "Ευρωπαϊκό Φορολογικό Σύμφωνο" είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των βαρών στην περιουσία και στον πλούτο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, καθώς αυτή δεν μπορεί να προκύψει σε μια χώρα μόνη της. 
Αυτό σημαίνει τελικά την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής, και προϋποθέτει σκληρές διαπραγματεύσεις με φορολογικούς "παραδείσους", καθώς και κοινά μέτρα και συντελεστές φορολογίας. Η επικείμενη σύνοδος κορυφής της ΕΕ πρέπει να ασχοληθεί επιτέλους με αυτό."

*πηγή: ecogreens-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU