Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Για την πολιτική σύμπραξη των χώρων του φιλελευθερισμού και της φιλοευρωπαϊκής μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς

του Δημήτρη Αμοργιανιώτη*

Συμπεράσματα ενός φιλελεύθερου από το αποψινό συνέδριο* των κινήσεων της μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς (εν’ όψει και του επερχόμενου ανοικτού συνεδρίου της Δράσης).

1) Είναι τουλάχιστον εγκληματική υπό τις παρούσες συνθήκες (την άνοδο των ακραίων κομμάτων σε δημοσκοπικά ποσοστά άνω του 50%) η μη συνεργασία/πολιτική σύμπραξη των χώρων του φιλελευθερισμού και της φιλοευρωπαϊκής μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς. 
Κοινές διαπιστώσεις, κοινές θεματολογίες, συγκροτημένος λόγος, ομιλητές που αν δε γνώριζες τι εκπροσωπούν θα μπορούσες άνετα να υποθέσεις ότι προέρχονται από οποιονδήποτε από τους δύο χώρους καθώς και τεράστια σύγκλιση σε ότι αφορά την καταπολέμηση του πελατειακού κράτους, την εναντίωση στον κρατισμό και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.
2) Ήταν προφανές, από τις περισσότερες ομιλίες, το γεγονός ότι ο εν λόγω χώρος οραματίζεται αποκλειστικά μια ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς
/σοσιαλδημοκρατίας (κινητοποιώντας τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως τέτοιες), με ελάχιστες ή μηδενικές αναφορές στο χώρο των φιλελευθέρων – πιθανώς κάτι τέτοιο αποτελεί ταμπού σε επίπεδο ιδεολογικής χωροθέτησης. 
Αυτό, κατά την άποψή μου, αποτελεί στρατηγικό σφάλμα αυτοπεριορισμού διότι πέρα από την προφανή ποσοτική διάσταση που αγνοείται (το ποσοστό των φιλελεύθερων κομμάτων κάθε άλλο παρά αμελητέο υπήρξε στις πρώτες εκλογές), στερεί το συγκεκριμένο χώρο από το μόνο πιθανό αξιόπιστο συνομιλητή. 
Αυτό συμβαίνει διότι, πέρα από την σημαντική ιδεολογική σύγκλιση που ανέφερα παραπάνω, η κατηγορία ψηφοφόρων η οποία επιχειρείται να επαναπροσεγγιστεί από την κεντροαριστερά (δηλαδή, το βαθύ ΠΑΣΟΚ που αναχώρησε προς Συριζα μεριά) συγκροτείται κατά κύριο λόγο από τις πιο επιρρεπείς στο λαϊκισμό και τις πελατειακές σχέσεις ομάδες (ΔΥ, υπάλληλοι ΟΤΑ, κρατικοδιαίτοι επιχειρηματίες κλπ). 
Υπ’ αυτήν την έννοια, είναι απίθανο να ενταχθούν εκ νέου οι ψηφοφόροι αυτοί σε οποιοδήποτε πολιτικό χώρο χωρίς την προσδοκία υποσχόμενου οικονομικού οφέλους ως αντάλλαγμα για την ψήφο τους – τη δουλειά αυτή όμως την κάνει πολύ καλύτερα στην παρούσα φάση ο αρχηγός του σύριζα και δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να τον ανταγωνιστεί στο συγκεκριμένο πεδίο.

3) Η ΔΗΜΑΡ, παρά τις ενωτικές διαθέσεις του κου Μπίστη, πιστεύω ότι θα τηρήσει αποστάσεις από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία έχουν στιγματιστεί με την έλευση του ‘τρισκατάρατου μνημονίου’. 
Κατά συνέπεια, βρίσκεται πολύ πιο κοντά, από πλευράς ιδεολογικής αντίληψης των στελεχών της, σε μια συγκυβέρνηση με τον Συριζα παρά σε μια ενσωμάτωσή της σε έναν νέο μεταρρυθμιστικό φορέα με κεντροαριστερή απόχρωση-πόσο μάλλον για κάτι ευρύτερο. 
Η πεποίθησή μου αυτή ενισχύεται από την ελάχιστα μεταρρυθμιστική στάση που έχει κρατήσει η ΔΗΜΑΡ στα περισσότερα σοβαρά ζητήματα στα οποία κλήθηκε να συναποφασίσει ως κυβερνητικός εταίρος καθώς και από τη σημερινή απουσία άλλων επιφανών στελεχών της περάν του προαναφερθέντος (ο οποίος όμως έχει προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ).

Just some food for thought.



*εννοεί την αποψινή εκδήλωση των 6 κινήσεων στο Γκάζι: www.p80.gr/news
*Ο Δημήτρης Αμοργιανιώτης είναι σύμβουλος επενδύσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU