Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Αφοπλίστε την βόμβα που λέγεται ΔΕΗ

Ζερβός, Φωτόπουλος: η ΔΕΗ του λαού...
"Γκρεμίζει με τα τιμολόγια της την βαριά βιομηχανία. Διαλύει την μέση επιχείρηση. Και ανατινάζει τα νοικοκυριά επιμένοντας σε αυξήσεις 30%, στο 2013, ώστε να κρατήσει ακόμη και τις σπατάλες της."
του Γιώργου Κράλογλου*

Γκρεμίζει με τα τιμολόγια της την βαριά βιομηχανία. Διαλύει την μέση επιχείρηση. Και ανατινάζει τα νοικοκυριά επιμένοντας σε αυξήσεις 30%, στο 2013, ώστε να κρατήσει ακόμη και τις σπατάλες της. Έτσι θέλουν την ΔΕΗ "του λαού" ο κ. Α. Ζερβός και ο "προστάτης μας" η ΓΕΝΟΠ. Το λέω ευθέως και μετά λόγου γνώσεως.

Εάν δεν κρατήσουν οι σοβαρότατες αντιστάσεις του αρμόδιου υφυπουργού ΥΠΕΚΑ κ. Μάκη Παπαγεωργίου. Και αν πέσει η, μέχρι τώρα, αξιόλογη άμυνα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (που όντως αντιλαμβάνεται με σοβαρότητα την ευθύνη του ρόλου της) το 2013 η ΔΕΗ θα κάνει την ημέρα νύχτα. Και να το θυμάστε.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός ευθυγραμμισμένος απόλυτα με τις κομματικές συντεχνίες στην προσπάθειά του να έχει εξασφαλισμένο "σύμφωνο ειρήνης" έχει αποδεχθεί εισηγήσεις να πληρώσουν οι καταναλωτές της ΔΕΗ τις σπατάλες της, τα υπερβολικά κόστη, τα δανεικά και τα χρέη της που δημιουργήθηκαν από την σοβιετική αντίληψη των στελεχών της τόσο στην παραγωγή όσο και στην διαμόρφωση των τιμολογίων.

Εισηγήσεις που επί της ουσίας λένε μεταξύ άλλων:
- Ότι η ΔΕΗ είναι και πρέπει να μείνει κρατικό μονοπώλιο και ας αντιδρούν οι «κουτόφραγκοι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι εδώ και 10 χρόνια έπρεπε να λειτουργήσει ελεύθερα η αγορά ενέργειας.
- Ότι για να λειτουργεί η ΔΕΗ πρέπει να απασχολεί 27.000 άτομα (είχαν φθάσει μέχρι και τα 38.000) και να τα πληρώνει με περίπου 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
- Ότι οι βιομηχανίες είναι περίπου εχθροί του λαού... και η ΔΕΗ οφείλει να τους «εκδικείται» με συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια ανεξάρτητα από το εάν οι βιομηχανίες είναι ο κύριος όγκος των πελατών της ΔΕΗ!!! Σας θυμίζω εισήγηση των «σοβιετικών δυνάμεων» της ΓΕΝΟΠ για «...αυξήσεις στις βιομηχανίες ακόμη και αν κλείσουν γιατί αυτό δεν είναι πρόβλημα της ΔΕΗ...». Εισήγηση που διάβασε ο κ. Ζερβός και δεν παραιτήθηκε. Ευτυχώς που την καταδίκασε η ΡΑΕ η οποία κρατάει όντως σημαντικές αποστάσεις.
- Ότι αφού η ΓΕΝΟΠ φροντίζει για τα συμφέροντα του λαού δεν χάθηκε ο κόσμος να πληρώνει και ο λαός τις αυξήσεις κάθε τρεις και λίγο. Ευτυχώς που εδώ αντιδρά σθεναρά ο κ. Παπαγεωργίου του ΥΠΕΚΑ.
- Ότι το 65% του κόστους της ΔΕΗ δεν πρόκειται να αγγιχτεί γιατί είναι αδύνατον να μειωθεί!!!
- Ότι για κάποια μείωση, προσφέρεται μόνο το 35% του κόστους αλλά και αυτό θα το ψάξουμε... (διαβάστε προχθεσινό ρεπορτάζ του πάντα έγκυρου κ. Χ. Φλουδόπουλου στο Capital.gr).
- Ότι πρέπει να στείλουμε στα δικαστήρια την ΡΑΕ γιατί τόλμησε και καθόρισε ειδική τιμή σε ηλεκτροβόρα βιομηχανία κι ετοιμάζεται και για δεύτερη. Δηλαδή το κρατικό μονοπώλιο στρέφεται και εναντίον του κράτους...

Αυτές τις εισηγήσεις έχει αποδεχθεί από τους τριτοκοσμικούς εισηγητές του ο κ. Ζερβός και "ακονίζει το σπαθί του" για τα συμφέροντα του κρατικού μονοπωλίου ακόμη και όταν το 2013 που τα μέτρα θα τινάζουν στο αέρα όλα τα νοικοκυριά η ΔΕΗ θα ζητάει αυξήσεις (μέσης τιμής) 30%. 


Φωτόπουλος, Ζερβός, Μπιρμπίλη: σκορ 2-1...
Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ αδιαφορεί τελείως για το παραγωγικό κόστος της χώρας. Ακόμη και όταν έχει στα χέρια της στοιχεία του ΙΟΒΕ που λένε μεταξύ άλλων ότι ενώ το 2011 η βιομηχανική παραγωγή είχε συρρικνωθεί κατά 7,7% οι βιομηχανικές επιχειρήσεις (πελάτες της) ακόμη προσπαθούν να κρατηθούν στα πόδια τους και να βελτιώσουν όσο γίνεται τα μεγέθη τους.
Παρ΄ όλα αυτά η σοβιετική ΔΕΗ φαίνεται να αδιαφορεί αν αυτή η συρρίκνωση σημαίνει απολύσεις.
Αδιαφορεί αν οι αυξήσεις του 30-40% που ετοιμάζει θα περάσουν από την παραγωγή στην κατανάλωση με αντίστοιχες αυξήσεις στα προϊόντα.
Αδιαφορεί και αν αυτό θα σημάνει μείωση της κατανάλωσης και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ΔΕΗ είναι η μοναδική επιχείρηση στον πλανήτη που όταν βλέπει μείωση στα κέρδη της δεν ψάχνει να δει τι της φταίει αλλά «ρίχνει» τους πελάτες της.
Η μοναδική επιχείρηση που αντιλαμβάνεται ότι ανάκτηση των ζημιών σημαίνει μόνο αυξήσεις στο προϊόν ακόμη και με απώλειες του κυρίως κορμού του πελατειακού δυναμικού.

Πολύ ορθά λοιπόν ενόψει της απελευθέρωσης των τιμολογίων η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει αποφασίσει να βρει ειδικό σύμβουλο για να μελετήσει τα κόστη της ΔΕΗ.
Πολύ ορθά γιατί προφανώς δεν εμπιστεύεται το κρατικό μονοπώλιο και τα φανατικά στελέχη της ΔΕΗ που θεωρούν τον εαυτό τους περίπου ιδιοκτήτες και τους καταναλωτές «χαχόλους» και «ιθαγενείς» που θα τους ξεγελάνε πάντα με τα μανιφέστα της ΓΕΝΟΠ που εδώ και δεκαετίες είναι η πραγματική Διοίκηση της ΔΕΗ.
Οι πρόεδροί της απλώς κρατάνε τις καρέκλες γιατί τυπικά κάποιος πρέπει να κάθεται...

 *από το capital.gr

5 σχόλια:

  1. Ο Μυτιληναίος χρωστάει 250 εκ. ευρώ, οι καρκινοπαθείς δεν έχουν φάρμακα..

    Η ΔΕΗ και ΔΕΠΑ προσπαθούν να βρουν δάνεια από τις τράπεζες και από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, η δε ΔΕΗ έφτασε μέχρι του σημείου να παρακρατήσει τις εισπράξεις από το χαράτσι των ακινήτων για το σκοπό αυτό.
    Παράλληλα, προσφεύγουν στους υπηρεσιακούς υπουργούς και ζητούν χρήματα, ενώ γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει αυτή τη στιγμή χρήματα να δώσει ούτε για τα φάρμακα των καρκινοπαθών. Kανείς, όμως, από...τις διοικήσεις των ΔΕΗ και ΔΕΠΑ δεν αναφέρεται σ’ αυτούς, που από την πλευρά τους χρωστούν στις δημόσιες αυτές επιχειρήσεις πολλαπλάσια ποσά από ό,τι οι δικές τους υποχρεώσεις. Και, βέβαια, δεν εννοούμε τους μικροκαταναλωτές, αλλά τους μεγαλοοφειλέτες, που κάνουν μπίζνες με ξένα λεφτά. Μόνο ο Όμιλος Μυτιληναίου χρωστά σε μόνιμη βάση σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ ! Οι κύριοι λοιπόν των διοικήσεων των δημόσιων αυτών επιχειρήσεων θα πρέπει πρώτα να εισπράξουν τα χρέη από αυτούς και όχι να ζητάνε από το Δημόσιο τα λεφτά, που προορίζονται για τα φάρμακα των καρκινοπαθών. Εκτός αν υπάρχουν για τους ίδιους κάποια ανταλλάγματα για τη μη είσπραξη των χρεών από τους μεγαλοκαρχαρίες, πράγμα όμως που δεν θα μείνει για πολύ κρυφό, όπως έχει αποδείξει με τις πράξεις του μέχρι τώρα ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, κ. Πεπόνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης καταλαβαίνω τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται ο Γιώργος Κράογλου,ως υπηρέτης των ιδιωτών που βιάζονται να βάλουν στο χέρι τη ΔΕΗ,αλλά του συνιστώ να ρίχνει και καμμιά ματιά στα γραφεία των συναδέλφων του στην.. capital.
    Έλεος πια! Τόση γκαβομάρα;

    Του Παναγιώτη Στάθη

    Ένας πόλεμος εκατομμυρίων στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας διανθισμένος πλέον με κακουργήματα, πληροφορίες για λογαριασμούς με υπέρογκα ποσά στο εξωτερικό, κινηματογραφικές συλλήψεις μετά από έκδοση αιφνιδιαστικά ενταλμάτων σύλληψης από τον ανακριτή υποθέσεων διαφθοράς, κορυφώνεται τις τελευταίες μέρες.

    Πέντε επιχειρηματίες, νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιρειών-παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa και Hellas Power, βρέθηκαν στη δίνη μιας ανακριτικής επιχείρησης με εντάλματα σύλληψης , ανάλογη με αυτές που αναδύθηκαν μέσα από την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου ως πρακτική πλέον των ανακριτών υποθέσεων διαφθοράς.

    Έτσι, με μια αιφνιδιαστική επιχείρηση η οποία οργανώθηκε μετά από "πληροφορίες πως οι κατηγορούμενοι κρίνονται ύποπτοι «φυγής» άνδρες της δίωξης οργανωμένου εγκλήματος προχώρησαν στη εκτέλεση των ενταλμάτων. Οι 4 συνελήφθησαν ήδη, ενώ ο πέμπτος που βρισκόταν στο εξωτερικό επιστρέφει ήδη (γεγονός πάντως που αποδυναμώνει τα σενάρια περί διαφυγής στο εξωτερικό) προκειμένου να παρουσιαστεί στον ανακριτή όπου θα απολογηθούν όλοι την Παρασκευή καιν το Σάββατο. Μέχρι τότε κρατούνται στην ασφάλεια και ετοιμάζουν με τους δικηγόρους τους τις απολογίες τους.

    Τι θα υποστηρίξουν

    Οι πέντε επιχειρηματίες ήταν ήδη κατηγορούμενοι για άλλες πράξεις και συγκεκριμένα επειδή φέρονται να μην είχαν αποδώσει στον κρατικό φορέα (ΔΕΣΜΗΕ) ποσά εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν εισπράξει από πελάτες τους μέσω των λογαριασμών για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αντίθετα, όπως λένε οι διωκτικές αρχές, τα είχαν καταθέσει σε λογαριασμούς τους στην Ελβετία. Η επιχείρηση στήθηκε μετά την άσκηση της συμπληρωματικής ποινικής δίωξης από την εισαγγελέα Π. Παπανδρέου, η οποία χειριζόταν εξαρχής την υπόθεση της Energa - Hellas Power. Οι συμπληρωματικές κατηγορίες αφορούν τα αδικήματα της κακουργηματικής λαθρεμπορίας (σχετίζεται με τη μη καταβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια) και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς επίσης και το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, την οποία φέρονται ότι συνέστησαν οι κατηγορούμενοι, προκειμένου να «ξεπλένουν» χρήματα, που αποκόμιζαν από τη μη καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν στο ελληνικό Δημόσιο ζημιά 200 εκατομμύρια ευρώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ταυτόχρονα με τη σύλληψή τους, η Εισαγγελία εξέδωσε διάταξη δημοσιοποίησης των στοιχείων των κατηγορουμένων, που είναι οι: Βασίλης Μηλιώνης, εκπρόσωπος της Hellas Power, Αριστείδης και Αχιλλέας Φλώρος, εκπρόσωποι της Energa, καθώς επίσης και οι Στέφανος Σιαφάκας και Χαράλαμπος Σμυρλιάδης.

    Όλοι πάντως αρνούνται κάθε κατηγορία και θα υποστηρίξουν πως κινήθηκαν στη γραμμή της νομιμότητας χωρίς καμία παρέκκλιση. Όσο δε για τα χρήματα που βρέθηκαν θα πουν πως αποτελούν νόμιμες καταθέσεις.

    Δεσμεύτηκαν 200 εκατ. ευρώ

    Στη διάθεση των ανακριτικών Αρχών είχαν περιέλθει στοιχεία από τραπεζικούς λογαριασμούς τους οποίους φέρονται να διατηρούσαν οι εμπλεκόμενοι σε Κύπρο, Ντουμπάι, Χονγκ Κονγκ, Ελβετία και Σιγκαπούρη, ενώ έχουν δεσμευτεί ποσά που πλησιάζουν τα 200 εκατ. ευρώ, όσο και η ζημιά που φέρονται ότι έχουν προκαλέσει στο Δημόσιο.

    Οι δικαστικές εξελίξεις για το σκάνδαλο των δύο εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας επιταχύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς ήδη από τις 15 Οκτωβρίου είχαν ασκηθεί συμπληρωματικές διώξεις εναντίον τους σε βαθμό κακουργήματος, ενώ είχαν φτάσει πληροφορίες περί φυγής στο εξωτερικό των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι στους Β. Μηλιώνη, Αρ. και Αχ. Φλώρο είχε επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου μετά την απολογία τους στον ανακριτή για τις πρώτες διώξεις που είχαν ασκηθεί εναντίον τους.

    Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση είχαν τον Φεβρουάριο του 2012 ασκηθεί ποινικές διώξεις για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης εις βάρος του Δημοσίου και της απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, καθώς επίσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).


    Πηγή:www.capital.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι αρνητική σχέση έχουν αυτά που σωστά αναφέρεις με όσα επίσης σωστά αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου; Που βλέπεις αντίφαση; Με τον ένα ή τον άλλο τρόπου δικαιολογείται αύξηση του ρεύματος κατά 30%; ή η ύπαρξη κρατικού μονοπωλίου επειδή οι ελεγκτικές αρχές δεν ελέγχουν;

      Διαγραφή
  4. http://www.koutipandoras.gr/?p=28088

    Βάλε και Μειμαρογλου να γελάσουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU