Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Κι εσύ τέκνον ΔΗΜΑΡ;


του Γιώργου Παπασπυρόπουλου

Ούτε ένας αριστερός βουλευτής δεν βρέθηκε απόψε (χθες) να στηρίξει τον εφαρμοστικό νόμο τον προαπαιτούμενο για την "παραμονή στο ευρώ, την εκταμίευση της δόσης, αλλά και την σταδιακή απαγκίστρωση από τα μνημόνια" (με τα λόγια της ΔΗΜΑΡ).

Η παραμονή μας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο διαπραγμάτευσης στηρίχθηκε αποκλειστικά στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ! 
Η φυσική κληρονόμος της ανανεωτικής και ευρωπαϊκής αριστεράς, ΔΗΜΑΡ, άφησε την κυβέρνηση να αιωρείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, για να καταλήξει οριακά στις 153 ψήφους, μια επίδοση που αδυνατίζει κάθε αξιοπιστία απέναντι στους δανειστές εταίρους μας. Πρακτικά την εγκατέλειψε την ώρα της μάχης. 
Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς σήμερα, να στηριχτεί ρεαλιστικά, σε κανένα κομμάτι της υπαρκτής ελληνικής αριστεράς για τον αναγκαίο προοδευτικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας. 
Το κομμουνιστικό κόμμα επαγγέλλεται και παλεύει την έξοδο από την ΕΕ, στο σοβιετικό πουθενά. Ο ΣΥΡΙΖΑ την επιστροφή στην εποχή του βαθέως ΠΑΣΟΚ και του δημοσιοϋπαλληλικού κρατικοδίαιτου σοσιαλισμού των ημετέρων και των συντεχνιών αντικρούοντας κάθε μεταρρύθμιση, ακόμη και εκείνη του μισθολογικού καθεστώτος των υπαλλήλων της Βουλής, χωρίς ακόμη να έχει προσδιορίσει την πηγή του απαραίτητου μεταβατικού δανεισμού ...στο χτες! Και η Δημοκρατική Αριστερά μετρά τις ψήφους της και την κομματική της συνοχή και αδιαφορεί για την συνοχή της κυβέρνησης και την αξιοπιστία της στις διαπραγματεύσεις με τους (υπάρχοντες) δανειστές μας για μια βιώσιμη τελική λύση στην κρίση χρέους.
Αβάσταχτη ελαφρότητα από την μια, άλλη μια ιστορική απόδειξη από την άλλη για την απ΄ότι φαίνεται μη αναστρέψιμη πολιτική χρεοκοπία της Αριστεράς. 

Η κατάρρευση του υπαρκτού φαίνεται ότι πήρε μαζί του, όχι μόνο το σταλινικό κομμάτι του αλλά και το ευρωπαϊκό, ευρωκομμουνιστικό ή ανανεωτικό. Παρά τις αξιόλογες αλλά ατελέσφορες διεργασίες που προηγήθηκαν και την συμβολή δεκάδων πρωτοπόρων άνθρώπων σαν τον αείμνηστο Μιχάλη Παπαγιαννάκη, τον Λεωνίδα Κύρκο και άλλους/ες, φαίνεται ότι η ανανέωση της αριστεράς είναι μια αδύνατη επαγγελία: αντιφάσκει με τον συγκεντρωτικό της πρότυπο, την σωτηριολογία της, τον δογματικό "εργατισμό" της και την απροθυμία της να συγχρονιστεί με την ιδιωτική και ατομική σφαίρα πρωτοβουλίας και παραγωγής ως επίσης κινητήριας δύναμης της ιστορίας. Με την πραγματικότητα...
Ανανέωση με την μαρξιστική Βίβλο παραμάσχαλα και το λενινιστικό κόμμα νέου τύπου ως μέσον, δεν γίνεται.

Τι μένει; 
Η αδυσώπητη πραγματικότητα: οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις είναι εξίσου ισχνές στα αριστερά κόμματα όσο και στα πελατειακά δεξιά ή κεντρώα μορφώματα της μεταπολίτευσης. 
Η ελληνική αριστερά δεν είναι ούτε μπορεί να γίνει η ατμομηχανή του μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας, ούτε καν η εμπροσθοφυλακή της μεταρρύθμισης. 
Αλλού πρέπει να αναζητηθούν αυτές οι δυνάμεις, χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις, χωρίς εμμονή στα συναισθηματικά φορτία λέξεων και εννοιών ταλαιπωρημένων από την δογματική χρήση και την αρνητική παράδοση του ελληνικού εμφυλίου, χωρίς αριστερόμετρα και δεξιόμετρα. 
Σε έναν ελληνικό ιστορικό συμβιβασμό των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων που έχουν περισσότερα κοινά στο πολιτικό "δια ταύτα" από νεφελώδεις πια ιδεολογικές διαφορές. Άλλωστε οι τελευταίες μπορούν ελεύθερα να αναπτυχθούν πάνω σε στέρεο έδαφος και όχι στην φαντασίωση, όταν θα υπάρχει ύλη αναδιανομής, πλούτος από πλεόνασμα και οικονομική και οικολογική βιωσιμότητα στην ευλογημένη αλλά πολύπαθη χώρα μας. 
Μέχρι τότε, ενότητα και αγώνας (των μεταρρυθμιστών).




*το σκίτσο με τον Ομπάμα, επεξεργασία δανείου από το the peoples cube

6 σχόλια:

  1. Αρχίζω και καταλαβαίνω σε τί αναφέρεται ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας για Εθνική Ευθύνη της ΔΗΜΑΡ. Προφανώς στη κβαντική φυσική όπου τα «σώματα» μπορούν να βρίσκονται σε πολλές καταστάσεις και σε πολλά μέρη ταυτόχρονα, μέχρις ότου εμείς προσδιορίσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Η ΔΗΜΑΡ με το «παρόν» στο πακέτο και τον «αστερίσκο» στο σημείο που αφορά τον προϋπολογισμό, σε τί κατάσταση βρίσκεται;

    Διότι, όπως στο κουτί με τη γάτα του Σρέντιγκερ, η ραδιενεργός ουσία μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα σε δύο καταστάσεις και το πειραματόζωο (η γάτα) να ζει και συγχρόνως να μη ζει, έτσι και η ΔΗΜΑΡ στην υπέρθεση των καταστάσεων που επιχειρεί, μπορεί την ίδια στιγμή να είναι ζωντανή και νεκρή.

    Βέβαια, όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει γι' αυτήν ένα παράλληλο σύμπαν. Δηλαδή το σύμπαν (συγκυβέρνηση) στο οποίο η φιάλη με το υδροκυάνειο δεν θα έσπαγε, αλλά και το σύμπαν (πιθανή σύμπραξη με τον Σύριζα) όπου η φιάλη θα έσπαγε σκοτώνοντας τη γάτα.
    του Γ.Βέλτσου
    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=482675

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαμαράς, Κουβέλης, Βενιζέλος, Χρυσοχοΐδης, Αλ. Παπαδόπουλος, Φλωρίδης, Μάνος&Ανδριανόπουλος, διάφορα σημιτοπαίδια, Μίμης (ένας είν' ο Μίμης) και, φυσικά, Ψαριανός (για μαζορέτα) καλή αρχή για το... νέο κόμμα (με τα παμπάλαια υλικά). Κλέφτες, απατεώνες, διαπλεκόμενοι και "υπεύθυνοι" αριστεροί ενωθείτε.
    ΥΓ.: Τον Παπαντωνίου ρε παιδιά μην ξεχάσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέτρα χωρίς... μέτρο σ’ ένα σκηνικό του παραλόγου


    Οικολόγοι Πράσινοι - Δελτία Τύπου
    Πέμπτη, 08 Νοέ. 2012, 15:25

    Σχετικά με την χθεσινή ψήφιση των μέτρων και το γενικότερο κλίμα μέσα κι έξω από το Κοινοβούλιο, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ζωή Βροντίση, δήλωσε σχετικά:

    «Η ψήφιση των επονείδιστων μέτρων, υπό τον ήχο και την παρουσία ελικοπτέρων, που συνεχίζουν την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κατάρρευση της χώρας, δεν αποτελεί νίκη της πολιτικής των λύσεων, αλλά ένα χλιαρό τέλος στην τραγική σαπουνόπερα που εξελίχθηκε χθες στη Βουλή. Από την τρομολαγνεία για τη δόση, περάσαμε σε μια ανώφελη μάχη μεταξύ λαϊκισμού και κοντόφθαλμης πολιτικής απ' όλο το εύρος των εδράνων. Στο διάλειμμα για "διαφημίσεις" που επέβαλαν οι εργαζόμενοι της Βουλής -μιας και ένιωσαν να καίγεται η δική τους γούνα- χιλιάδες πολίτες που βρισκόμασταν έξω από το δημοκρατικό βωμό του θεάτρου του παραλόγου νιώσαμε να καίγεται η ανάσα, η ματιά, η μιλιά και πάνω από όλα το ίδιο το μέλλον μας».


    Με αφορμή την επίμαχη διάταξη για τους υπαλλήλους της Βουλής, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε:

    «Ο κ. Στουρνάρας, υπουργός υποτίθεται μιας υπεύθυνης κυβέρνησης, "λησμόνησε" να συμπεριλάβει τη διάταξη για τους υπαλλήλους της Βουλής, ενώ πρώτες-πρώτες του ήρθαν στο μυαλό οι περικοπές των επιδομάτων αναπήρων ή των συνταξιούχων του ΟΓΑ με τα 360 ευρώ το μήνα. Για όσες πολιτικές δυνάμεις επικαλέστηκαν το αυτοδιοίκητο της Βουλής, χρειάζεται φαίνεται να υπενθυμιστεί ότι το "αυτοδιοίκητο" οποιουδήποτε ουδέποτε καθιερώθηκε μέσα από το ... "ετεροδιοίκητο" των υπολοίπων».

    καστανάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O Μειμαρογλου θέλει τις εδρες.

    ΔΗΜΑΡ καλεί Βουδούρη-Μουτσινά να παραδώσουν έδρες τους.''Ανήκουν στο κόμμα''.Ο,τι δηλαδη έκανε ο Κουβέλης κι οι 3,όταν έφυγαν από ΣΥΡΙΖΑ. Χε χε χε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ψυχρολουσία από Σόιμπλε και Ρεν
    "Είναι νωρίς να εκταμιευθεί η δόση για την Ελλάδα"
    08/11/2012

    Επιβεβαιώνονται δια στόματος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι πληροφορίες του γερμανικού Τύπου νωρίτερα την Πέμπτη, ότι, δηλαδή, η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα καθυστερήσει σημαντικά.

    «Φοβάμαι ότι θα είναι πολύ νωρίς για να λάβουμε απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η ισχνή παγκόσμια οικονομία πνίγει την δυνατότητα επίλυσης της κρίσης της Ευρωζώνης.

    Σήμερα Πέμπτη γερμανικά δημοσιεύματα ανέφεραν πως ακόμη και μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου αλλά και την επικείμενη έγκριση του προϋπολογισμού, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να περιμένει την άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ολι Ρεν


    ΠΗΓΗ: tovima.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU