Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Η συζήτηση για τον προοδευτικό χώρο, ο "μεταρρυθμιστικός τουρισμός" και μια ελπιδοφόρα πρωτοβουλία υπέρβασης


Η συζήτηση για τον προοδευτικό χώρο

του Αντύπα Καρίπογλου*

Μία από τις πολλές στρεβλώσεις που απαγορεύουν τη σοβαρή πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα είναι η σύγχυση των εννοιών. Αναρωτιόμαστε ποιο είναι το μέλλον του προοδευτικού χώρου και περιορίζουμε τη συζήτηση στο αριστερό μέρος του πολιτικού φάσματος, γιατί έχουμε ταυτίσει την Αριστερά με την πρόοδο (όπως και με την κοινωνική ευαισθησία, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη). Σήμερα, που βρίσκονται σε τεράστιο κίνδυνο όλα τα επιτεύγματα του παρελθόντος, ας επιστρέψουμε στους ορθούς ορισμούς των εννοιών, μια και για να δώσεις μια απάντηση το σημαντικότερο είναι να έχεις καταλάβει την ερώτηση.
Προοδευτικός είναι αυτός που επιζητεί την εξέλιξη, την αλλαγή προς το καλύτερο. Περισσότερη ελευθερία, περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ευημερία. Συντηρητικός αυτός που δεν επιθυμεί την αλλαγή. Γιατί, λοιπόν, μιλώντας για τον προοδευτικό χώρο ασχολούμαστε με τις πολιτικές δυνάμεις που δίνουν λυσσαλέα μάχη για τη διατήρηση όλων όσα μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ;
Γνήσια προοδευτικοί άνθρωποι υπάρχουν σε όλο το πολιτικό φάσμα, από τους φιλελεύθερους που έμειναν στη ΝΔ μέχρι τη ΔΗΜΑΡ. 
Βαυκαλίζονται, όμως, αν πιστεύουν ότι θα εξυγιάνουν με την παρουσία τους τούς βαριά άρρωστους οργανισμούς που τους φιλοξενούν. Ο οργανισμός θα τους μεταδώσει την αρρώστια ή θα τους αποβάλει.
Το μέλλον του προοδευτικού χώρου βρίσκεται έξω από το σημερινό πολιτικό σύστημα. Και θα υπάρξει μόνον όταν οι προοδευτικοί αποφασίσουν να δράσουν από κοινού για να υπερασπιστούν την πρόοδο, πέρα από ιδεολογικές διαφορές, κοσμοθεωρίες και - πολύ περισσότερο - μωροφιλοδοξίες και ιδεοληψίες.
Τα τελευταία τρία χρόνια όσοι συμμερίζονται την ίδια αγωνία και αντιλαμβάνονται ότι μόνο με γενναίες αποφάσεις για δραματικές αλλαγές μπορούμε να σώσουμε ό,τι σώζεται και να ελπίζουμε σε καλύτερο μέλλον, επιδίδονται σ' έναν σουρεαλιστικό "μεταρρυθμιστικό τουρισμό". Περιηγούνται από κόμμα σε όμιλο προβληματισμού και από πρωτοβουλία σε κίνημα πολιτών, εκφράζοντας την εκτίμηση του ενός προς τον άλλον και συμφωνώντας στα ήδη συμφωνημένα. Η αγωνία είναι ειλικρινής, αλλά το αποτέλεσμα ίδιο με της αμεριμνησίας που επιδείξαμε τόσα χρόνια: δουλειά δεν γίνεται!
Υπεράσπιση με κάθε μέσο των δημοκρατικών θεσμών και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, προσπάθεια να μη διαρραγεί τελείως το, έστω λειψό, κοινωνικό μας συμβόλαιο, περικοπή όλου του περιττού κράτους προκειμένου να διασωθεί το αναγκαίο, αυτό που θα εγγυάται και θα επιβάλλει την εφαρμογή του νόμου, θα προστατεύει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών και θα διασφαλίζει την πρόσβαση σε τροφή, υπηρεσίες Υγείας και εκπαίδευση των πιο αδύναμων, είναι το ελάχιστο πλαίσιο στο οποίο συμφωνούμε οι προοδευτικοί, όπως αλλιώς και αν αυτοπροσδιοριζόμαστε: φιλελεύθεροι της Δεξιάς και της Αριστεράς, μεταρρυθμιστές, κεντροαριστεροί, κεντρώοι ριζοσπάστες και δεν ξέρω 'γώ τι άλλο. 
Πλαίσιο ικανό και αναγκαίο για μια νέα πολιτική συμμαχία.
Η συζήτηση για τον προοδευτικό χώρο απλώς πρέπει επιτέλους να λήξει. Και να τον φτιάξουμε σήμερα. Γιατί αύριο το μόνο που θα μπορούμε να συζητήσουμε θα είναι το ποιος έφταιγε.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε: Στα Νέα Online στις 10/09/2012
*Ο Αντύπας Καρίπογλου είναι πρόεδρος της Δράσης

Και η πρωτοβουλία:
15/11/2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διοργάνωση Ανοικτού Συνεδρίου με στόχο την συνένωση δυνάμεων για την δημιουργία φιλοευρωπαϊκού, μεταρρυθμιστικού πολιτικού φορέα 
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η Δράση, κατά την οποία ανακοίνωσε την διοργάνωση Ανοικτού Συνεδρίου στις 1 & 2 Δεκεμβρίου. Στόχος του συνεδρίου είναι η συνένωση όλων όσων πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, στην δημοκρατία και ...
στο δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών και των επομένων γενεών να ζήσουν σε μια ανοικτή και ευημερούσα κοινωνία, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας υπεύθυνος φιλοευρωπαϊκός και μεταρρυθμιστικός πολιτικός φορέας. 
Όπως τόνισε ο πρόεδρος κ. Αντύπας Καρίπογλου, στόχος της Δράσης είναι η ισότιμη και ειλικρινής συνεργασία, με διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες, και όχι η ηγεμονία οποιουδήποτε σε αυτή τη προσπάθεια.  Τόνισε, ότι η Δράση είναι έτοιμη να διαθέσει προς αυτή την κατεύθυνση όλες της τις δυνάμεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις, συνεργαζόμενη με τις άλλες κινήσεις που συμμερίζονται την ίδια αγωνία για το μέλλον της χώρας ώστε να βγει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει 
Η αντιπρόεδρος της Δράσης, κ. Αντιγόνη Λυμπεράκη,  αναφέρθηκε στην ανάγκη για την αλλαγή στην πολιτική νοοτροπία και την ανάγκη για την συνένωση δυνάμεων όλων αυτών που πιστεύουν στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, τονίζοντας τη κρισιμότητα της περιόδου και την ανάγκη των πολιτών για ουσιαστική συνεργασία πολιτικών δυνάμεων μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και ιδεοληψίες. 
Το Ανοικτό Συνέδριο θα λάβει χώρα στις 1 & 2 Δεκεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο ΔΑΙΣ. 
 *από την σελίδα drassi.gr


Με τις ευχές μας. Όλα θα κριθούν από την συμμετοχή αλλά και την σοβαρότητα στην εκπλήρωση των διακηρύξεων από την ίδια την Δράση για την μετεξέλιξή της σε κάτι ευρύτερο πολιτικά, ανοιχτό, μεταρρυθμιστικό και ευρωπαϊκό, χωρίς ηγεμονίες αλλά και χωρίς αέναες συζητήσεις για τα αυτονόητα. Θα παρακολουθήσουμε με θετικό πνεύμα αυτό το εγχείρημα. (ΑΣ)




3 σχόλια:

  1. Το σημείο κλειδί, βρίσκεται, πίσω από το "Θα παρακολουθήσουμε με θετικό πνεύμα αυτό το εγχείρημα."
    Αν αυτό δεν γίνει, "Θα συμμετάσχουμε" επώνυμα, αν δεν ξεπεράσουμε την "δοκιμασία της ρετσινιάς", τίποτε δεν θα γίνει άλλη μια φορά.
    Γιώργο, πρέπει να φτιαχτεί μια πρόσκληση συμμετοχής και να δηλώσουν ανοιχτά όσοι παίρνουν στα σοβαρά την πρωτοβουλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τουλάχιστον σοβαρή και καταφανώς ελπιδοφόρα η πρόταση. Προσωπικά θα παρακολουθήσω το συνέδριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU