Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Πόσους δημόσιους υπάλληλους αντέχει η Ελλάδα;

του Χρήστου Παπανίκου
του Κώστα Στούπα*
Ο ένας γείτονας κερδίζει μεγαλύτερα εισοδήματα και μπορεί να απασχολεί τέσσερις οικιακές βοηθούς και δυο-τρεις δασκάλους ιδιαιτέρων μαθημάτων για τα παιδιά…
Ο άλλος έχει λιγότερα εισοδήματα και πληρώνει μόνο μια γυναίκα για την καθαριότητα μια φορά την εβδομάδα και στέλνει τα παιδιά στο φροντιστήριο της γειτονιάς.
Ο τρίτος δεν απασχολεί καμία οικιακή βοηθό και ούτε διαθέτει ιδιωτική ασφάλιση γιατί δεν του περισσεύουν.
Κατά τον ίδιο τρόπο ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που μπορεί να απασχολήσει μια χώρα, δεν εξαρτάται από τον αριθμό που απασχολούν οι γειτονικές, αλλά από το αριθμό που μπορεί να συντηρήσει η οικονομία της…
Είναι άτοπο λοιπόν να συγκρίνουμε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων της Νορβηγίας, της Σουηδίας ή της Γερμανίας με αυτόν που απασχολεί η Ελλάδα.
Η πρώτη έχει ένα ισχυρό φυσικό πόρο και οι άλλες ανταγωνιστικές οικονομίες με τις οποίες η ημετέρα δεν είναι συγκρίσιμη.

Το μεγάλο ψέμα…

Πόσους δημοσίους υπαλλήλους χωράει η Ελλάδα; 

Οι "προοδευτικοί" υποστηρίζουν όσους χωρούν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στην Ελλάδα οι απογραφές υποστηρίζουν πως έχουμε περί τις 650 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Οι προστάτες των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και του “πνεύματος” της δημοσιοϋπαλληλίας υποστηρίζουν πως οι απασχολούμενοι στο δημόσιο δεν ξεπερνούν το μέσο όρο των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών.
Στατιστικά και φαινομενικά είναι περίπου έτσι, έστω και αν η αποδοτικότητα του ελληνικού δημοσίου δεν συγκρίνεται με καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα, παρά μόνο με χώρες της Αφρικής.
Η κομματική και πελατειακή “μαφία” που κυβερνά και συγκυβερνά τον τόπο τις τελευταίες δεκαετίες ως κυβέρνηση, αντιπολίτευση και συνδικάτα έχει καταφέρει να καλύψει την απασχόληση πίσω από διάφορους φαινομενικά “αθώους” κωδικούς στον κρατικό προϋπολογισμό.
Π.χ. Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία οι οποίοι πριν λίγες εβδομάδες εισέβαλαν στο Πεντάγωνο, είναι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα καίτοι εμφανίζεται ιδιώτης ιδιοκτήτης ή στο δημόσιο;
Αν ακολουθήσουμε την πορεία του χρήματος θα δούμε πως ο μοναδικός πελάτης των ναυπηγείων είναι το υπουργείο Άμυνας. Ο μισθός των εργαζομένων στα ναυπηγεία εμφανίζεται σε κάποιο κωδικό των δαπανών του υπουργείου Άμυνας.
Οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας όπως Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ ανήκαν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα; Ο κρατικός προϋπολογισμός (δηλ. οι φορολογούμενοι) πάντως μέχρι πρότινος ανά τακτά διαστήματα κάλυπτε τις μαύρες τρύπες της Αγροτικής με αυξήσεις κεφαλαίου…

Αν κοιτάξουμε την πορεία του χρήματος στα έσοδα και άλλων πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων θα δούμε πως ο κρατικός προϋπολογισμός και μέσω αυτού οι φορολογούμενοι είναι ο τροφοδότης λογαριασμός…
Η ελληνική οικονομία μπορεί να μοιάζει με αυτή ενός διεφθαρμένου καπιταλισμού, αλλά έχει εμφανή τα χαρακτηριστικά του σοβιετικού μοντέλου. Όπου η κομματική και συνδικαλιστική αγκιτάτσια διευθύνει εκτεταμένους τομείς της οικονομίας…
Η ελληνική οικονομία παρά τη συρρίκνωση που έχει υποστεί στα τελευταία χρόνια της ύφεσης συνεχίζει να τροφοδοτεί με περί τα 50 δισ. ευρώ τα έσοδα του δημοσίου.Αυτό συμβαίνει όχι γιατί μειώθηκε η φοροδιαφυγή αλλά κυρίως γιατί αυξήθηκαν οι φόροι των συνήθων υποζυγίων. Ήδη, η αδυναμία αποπληρωμής των φόρων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο τους τελευταίους μήνες.
Αυτό που επί της ουσίας συμβαίνει είναι η καύση του "λίπους" των αποταμιεύσεων των ιδιωτών από μια κρατική μηχανή χωρίς ανάλογο αποτέλεσμα για την κοινωνία που υποφέρει. Ο δημόσιος τομέας συνεχίζει να «καίει» και τους τελευταίους πόρους του ιδιωτικού μέχρι την τελική πτώση…

(Βλέπε: Μεγάλο κόστος μικρό αποτέλεσμα…)

Όσο διαρκεί αυτή η σχέση καμιά αναστροφή του κλίματος και επιστροφή στην ανάπτυξη δεν είναι εφικτή. 
Η διάλυση του μοντέλου είναι θέμα μηνών πλέον… Αυτό αποτελεί την ελπίδα για τη συνέχεια.
Όποιος δεν βλέπει πως η αναδιάταξη δημοσίου και ασφαλιστικού ποσοτικά και ποιοτικά σε νέα βάση είναι θέμα χρόνου δεν ξέρει ούτε πρόσθεση, ούτε αφαίρεση…


*Πηγή: http://www.capital.gr/stoupas/?i=i30112012

25 σχόλια:

  1. Οι τραπεζίτες που θα τσεπώσουν ακόμα κάτι δεκαδισ και θα τα πληρώσουμε εμείς είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί;

    dimitris t

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "θα τσεπώσουν", ξανασκέψου το - σοβαρά αυτήν την φορά. Δεν ξέρω ποιους εννοείς - τις επειχηρήσεις, τους μετόχους, τους επικεφαλής; Ξέρεις τι έχασαν και τι τσέπωσαν μέχρι τώρα ή το φαντάζεσαι; Αναμένω στοιχεία...

      Διαγραφή
  2. Το ερώτημα "Πόσους δημόσιους υπάλληλους χρειάζεται [αντέχει] η Ελλάδα" δεν πρέπει να απαντάται ανεξάρτητα το ερώτημα "τί ποσότητα και ποιότητα κρατικών υπηρεσιών θέλουμε στην Ελλάδα" !

    Πάντως πρέπει να παραδεχθούμε πως για την δεδομένη ποιότητα υπηρεσιών του κρατικού τομέα στην ελλάδα, ο αριθμός των δημ. υπαλλήλων είναι υπερβολικός.
    Θα προτιμούσα να αυξηθεί η ποιότητα των υπηρεσιών, χωρίς να μειωθεί ο αριθμός τους.


    https://nomoregreeklies.wordpress.com/2012/05/03/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%89%CF%83/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επικίνδυνος ΑλλαξοΜπίστης (πρωην ΑΑΣΠΕ)1 Δεκεμβρίου 2012 στις 8:33 π.μ.

    Ένας ΔΥ έχει μέσο μισθό 12.000€ το χρόνο.
    Ο κος Βωβος χρωστάει 700εκ €.
    Αρα έπεται ότι πρέπει να απολυθούν 58.333ΔΥ για να καλυφθεί το χρέος του κου Βωβού.

    Ετσι μπραβο στρουθοκαμηλάκι μου. Ραντεβου στο συνεδριο με το Τζημερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι χρωστά το κράτος στον Βωβό και κάθε Βωβό, ξέρεις; Έχεις ακούσει ποτέ για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους στην οικονομία, κάτι 9 δις; Αλλά το κράτος ποιος θα το συλλάβει ή θα το δικάσει για κακούργημα;
      Οι εισφορές της οικονομίας, μεταξύ αυτών και του Βωβού - που άσχετα αν τον συμπαθεί ή όχι κανείς, έχει πραγματοποιήσει έναν τεράστιο κύκλο εργασιών και δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας - είναι που πληρώνουν κάθε μήνα μισθούς ΔΥ και συντάξεις. Αυτό τουλάχιστον το γνωρίζεις ή απλά ...δεν συμφέρει;

      Διαγραφή
    2. Και ένα σχόλιο για το "αλλαξο... (πρώην τάδε)". Η πολιτική δεν είναι θρησκεία. Ένα εργαλείο είναι για να λύνεις προβλήματα. Τα εργαλεία φθείρονται ή συχνά απλά δεν είναι τα κατάλληλα για την δουλειά που θέλεις. Τα αλλάζεις λοιπόν. Οι άνθρωποι σπάνια αλλάζουν αξίες και ιδέες - τα κόμματα πολύ συχνά μεταλλάσσονται, αλλάζουν, κάνουν κωλοτούμπες για ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ), παρακμάζουν (Οικολόγοι Πράσινοι), ηγεμονεύονται από ακατάλληλους κλπ κλπ Δεν είναι εκκλησίες να αλλαξοπιστήσεις... απλά, δεν κάνουν για τον σκοπό σου πια. Κι αυτό επιβεβαιώνεται δημοσκοπικά από την πλειοψηφία: καταλληλότερος είναι ο κανένας συνήθως.
      Εσύ φίλε μου συνέχισε να ανάβεις τα καντήλια στην ΚΟΒΑ σου και μην σε νοιάζει ότι η ζωή είναι αλλού - προφανώς η πίστη και το δόγμα, έχει για σένα μεγαλύτερη αξία από οτιδήποτε ζωντανό και λειτουργικό μπορεί να φτιαχτεί. Τι σε απασχολεί λοιπόν τι κάνουν οι άλλοι;

      Διαγραφή
  4. Οι μνημονιακοί βουλιάζουν την οικονομία σε διαρκή ύφεση και κάποιοι προτείνουν ως λύση τις συνεχείς απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε κάθε φορά το μέγεθος του δημόσιου τομέα να αντιστοιχεί στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας! Συγχαρτήρια για την πολιτική οξυδέρκεια. Και μια απορία: Προς τι, το "αριστερή" στον τίτλο σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την οικονομία την βούλιαξε το βάρος συντήρησης ενός δημοσίου συντεχνίας, δημοσίου για τον εαυτό του και όχι την χώρα. Κι αυτή είναι αριστερή θέση. Εξ ου και ο τίτλος. Τι δεν καταλαβαίνεις άραγε;

      Διαγραφή
    2. Μνημόνιο υπογράφεις μόλις αποκαλυφθεί η φούσκα και έχεις ανάγκη δανεικά. Μηνμόνιο θα υπογράψει και ο Τσίπρας ή ο Καμμένος αν έρθουν στην εξουσία. Μνημόνιο είχε και η Κούβα με την ΕΣΣΔ, μνημόνιο υπογράφει και ο Χριστόφιας και το κομμουνσιτικό κόμμα της Κύπρου (ΑΚΕΛ). Φυσικά τα μνημόνια δεν είναι ότι καλύτερο, ειδικά όταν εγκαταλείπονται δυο χρόνια τώρα οι διατρθρωτικές αλλαγές και επιλέγονται ως μέτρα μόνο οι περικοπές. Αλλά ποιος φρόντισε γι αυτό;

      Διαγραφή
    3. Ώστε τα ελλείμματα δημιουργούνται από τις αυξημένες δαπάνες του δημόσιου τομέα; Και γιατί όχι από τη φορο-εισφοροδιαφυγή, τις φορο-εισφοροαπαλλαγές του ιδιωτικού τομέα;
      Όσο αφορά τα μνημόνια:
      Πριν τα μνημόνια, στην πραγματικότητα δεν υπήρχε δανεισμός. Υπήρχε χρέος από την έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Η επένδυση σε ομόλογα δεν είναι επένδυση εγγυημένου κεφαλαίου. Σε έκτακτες περιπτώσεις (αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους ) έχεις δικαίωμα να κάνεις στάση πληρωμών. Κι αυ;το έπρεπε να κάνουμε αντί να μετατρέψουμε τα ομόλογα-σκουπίδια σε ισχυρούς τίτλους διπλο-τριπλοεγγυημένους με τα επαίσχυντα μνημόνια.
      Εσύ τι δεν καταλαβαίνεις;

      Διαγραφή
  5. "Πριν τα μνημόνια, στην πραγματικότητα δεν υπήρχε δανεισμός." Αυτό φίλε είναι εξώφθαλμη ανοησία - να σκίσουμε όλοι όλες τα πτυχία μας και να ξεχάσουμε ότι ζήσαμε για να βγει η "γραμμή". Είπαμε, αλλά όχι κι έτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξόφθαλμη (και όχι εξώφθαλμη) ανοησία είναι το δικό σου σχόλιο που είναι απλά ένας χαρακτηρισμός χαρίς κανένα επιχείρημα, χωρίς καμιά απάντηση στα σημεία που θέτει το σχόλιο στο οποίο απαντάς.
      Επί του προκειμένου: ναι να τα σκίσετε τα πτυχία σας.
      Όταν αγοράζεις μετοχές μιας επιχείρησης στο Χρηματιστήριο αξιών, κατά μια έννοια τη δανείζεις, αλλά στην πραγματικότητα πραγματοποιείς μια επένδυση ων χρημάτων σου αποσκοπώντας σε κάποιο κέρδος. Επενδύεις τα χρήματά σου σε ένα τίτλο που δεν παρέχει καμιά εγγύηση για το κεφάλαιο σου. Σε περίπτωση πτώχευσης της επιχείρησης απλά χάνεις το κεφάλαιο που επένδυσες. Το ίδιο συμβαίνει και στην αγορά κρατικών ομολόγων. Δεν υπογράφεται καμιά δανειακή σύμβαση και δεν παρέχεται καμιά εγγύηση.
      Όταν λοιπόν πτωχεύσαμε (βρεθήκαμε σε αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους), έπρεπε απλά να το δηλώσουμε, να προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών και να καλέσουμε τους ομολογιούχους σε διαπραγματεύσεις, όπως έγινε, γίνεται και θα ξαναγίνει σύντομα, αλλά αφού πρώτα έχουμε αλυσσοδεθεί με τα μνημόνια, έχουμε καταστρέψει την ελληνική οικονομία, έχουμε καταργήσει το κοινωνικό κράτος, έχουμε δυαλύσει τις εργασιακές σχέσεις και έχουμε ξεπουλήσει το δημόσιο πλούτο της χώρας.
      Απάντηση επ αυτών παρακαλώ και άσε του φτηνούς εξυπνακισμούς.

      ,

      Διαγραφή
    2. Κρατικά ομόλογα είναι με εγγύηση του Δημοσίου - γι αυτό και μπορείς να μην μπεις στο κούρεμα. Τώρα τι μπορεί να εγγυηθεί αυτό το Δημόσιο είναι άλλο θέμα. Εξώφθαλμη επίσης ισχύει.. :)

      Διαγραφή
    3. Λιτότατος. Από ελλειψη επιχειρημάτων μάλλον.
      Με εγγύηση του δημοσίου, πως γίνεται τα ομόλογα να καταντούν και να χαρακτηρίζονται σκουπίδια;
      Προ ολίγου, για δεύτερη φορά, η χώρα τέθηκε σε κατάσταση "επιλεκτικής" ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ. Γιατί ξορκιζόταν ως αντεθνική ενέργεια και η παραμικρή αναφορά σε αναδιάρθρωση του χρέους, όταν παρουσιάστηκε η αδυναμία δανεισμού από τις αγορές; Απάντηση παρακαλώ.
      Ώστε είναι άλλο θέμα έ; Μην ασχοληθείς, κινδυνεύεις να βρεθείς εκτός θέματος!

      Διαγραφή
    4. Μα είναι σκουπίδια ομόλογα με εγγύηση που κουρεύονται, επαναγοράζονται κλπ Άσε τι συμφέρει εμας... Πάντως μετά την επαναγορά θα επιστρέψουμε στο CCC. Οι Οίκοι εκφράζουν τα συμφέροντα των επενδυτών ομολογιούχων δανειστών, ως γνωστόν. Είμαι εντός Δάσκαλε;

      Διαγραφή
    5. Το εκτός θέματος το έγραψα σκωπτικά, γιατί απέφυγες να απαντήσεις λέγοντας ότι είναι άλλο θέμα. Και όμως τα κατάφερες να είσαι όντως εκτός θέματος! Ή για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, πέταξες τη μπάλα στην εξέδρα.
      Τα ερωτήματα είναι σαφή και αμείλικτα. Αν θες απάντησε ευθέως και άσε τις υπεκφυγές:
      Ηταν μονόδρομος τα Μνημόνια και οι Δανειακές Συμβάσεις καθώς και η
      κατρακύλα που ανέφερα πιο πάνω ή μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών και αναδιάρθρωση του χρέους;
      Γιατί καταγγέλονταν ως αντεθνικός προβοκάτορας όποιος τολμούσε να ψελίσει κάτι για αναδιάρθρωση;

      Διαγραφή
    6. Μονομερής στάση πληρωμών σημαίνει αποκλεισμό της χώρας για δεκαετίες απο το διεθνές εμπόριο και τραπεζικό σύστημα.
      Δηλαδή μετατροπή της χώρας σε Αλβανία της εποχής Ε. Χότζα.
      Τέλος για καύσιμα, φάρμακα, πρώτες ύλες κλπ για δεκαετίες.
      Συμφωνία με πιστωτές για κούρεμα χρέους, είναι μέρος του οικονομικού παιγνίου και κρατά τη χώρα στην παγκόσμια οικονομική κοινότητα.
      Δεν λύνει κανένα απο τα διαρθρωτικά προβλήματα, αλλά κρατά τη χώρα ζωντανή σε περίπτωση που αποφασίσει να σωθεί, κάνοντας τα αυτονόητα.
      Η επιθυμία για άμεση χρεοκοπία και αυτοκτονία της ελληνικής κοινωνίας, θυμίζει εφηβικές φαντασιώσεις όπου μετά την αυτοκτονία, ο έφηβος παρατηρεί απο τον ουρανό με ικανοποίηση αυτούς που έχουν μαζευτεί γύρω απο τον τάφο κλαίγοντας τον νεκρό και μετανοιώνοντας που δεν πίστεψαν ότι η απειλή για αυτοκτονία δεν ήταν παιδικό καπρίτσιο, αλλά "θαραλέα" απόφαση ενός παρεξηγημένου "ενήλικα".

      Διαγραφή
    7. Η στάση πληρωμών είναι εξ ορισμού πράξη μονομερής. Και σε τίποτα δεν αποκλείει τη "συμφωνία με πιστωτές για κούρεμα του χρέους" όπως λες.
      Αυτό ακριβώς ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ με πρωτοβουλία των δανειστών (Τρόικας) και όχι όταν έπρεπε με πρωτοβουλία του οφειλέτη.
      Από το πλήθος των χωρών που προχώρησαν σε στάση πληρωμών, μπορείς να αναφέρεις μία που τέθηκε σε "αποκλεισμό για δεκαετίες από το διεθνές εμπόριο";
      Μία που μετατράπηκε "σε Αλβανία της εποχής Ε. Χότζα";
      "Τέλος στα καύσιμα, φάρμακα και πρώτες ύλες" όπως λες, δηλαδή παραδειγματικός αποκλεισμός από το διεθνές εμπόριο ή απλά βραχυχρόνιος περιορισμός στην κατανάλωση εισαγόμενων ειδών, για την ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας;
      Παραπομπή σε στοιχεία οικονομολόγων για να δούμε πόσο διάρκεσε η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας τους; Και πόσο διαρκεσε ο αποκλεισμός τους όχι από το διεθνές εμπόριο όπως λες, αλλά από τις κεφαλαιαγορές; Οι δικές μου πηγές λένε για μια διετία περίπου.
      Μην αναμασάτε την κυβερνητική προπαγάνδα που μιλάει για επιστροφή στην εποχή των σπηλαίων. Έχουν το λόγο τους να τρομοκρατούν το λαό.

      Διαγραφή
    8. "Μία που μετατράπηκε "σε Αλβανία της εποχής Ε. Χότζα";"
      Για παράδειγμα η Ρωσσία, Ουκρανία,Πολωνία κλπ την δεκαετία του '90 (χρεοκόπησαν περίπου την ίδια εποχή για πενταροδεκάρες και δεν τους δάνειζε κανένας), όπου για να επιβιώσουν έστελναν τις αδελφές και τις μανάδες τους στα μπουρδέλα της αθήνας και της λάρισσας, για να πάρουν ένα μικρό μέρος απο τα δανεικά που σκόρπιζαν οι ελληνικές κυβερνήσεις και να το στείλουν στους δικούς τους που λιμοκτονούσαν και πέθαιναν απο το κρύο και την ασιτία.
      Τότε που είχαμε ρψσσίδες καθηγήτριες για baby sitters και πολωνούς μηχανικούς για εργάτες στους δρόμους και στις υπηρεσίες καθαρισμού.
      Αυτά που λές και υποστηρίζεις πρέπει να ξέρεις ότι αν εφαρμοστούν θα έχουν συνέπειες που είμαι σίγουρος ότι απλώς δεν έχεις σκεφτεί, μιας που η γραμμή του κόμματος δεν επιτρέπει πολλή σκέψη.

      Διαγραφή
    9. "Η στάση πληρωμών είναι εξ ορισμού πράξη μονομερής. Και σε τίποτα δεν αποκλείει τη "συμφωνία με πιστωτές για κούρεμα του χρέους" όπως λες.
      Αυτό ακριβώς ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ με πρωτοβουλία των δανειστών (Τρόικας) και όχι όταν έπρεπε με πρωτοβουλία του οφειλέτη."

      Μάλλον το έγραψες βιαστικά.

      1. Όταν υπάρχει συμφωνία με τους πιστωτές, τότε δεν υπάρχει μονομερής στάση πληρωμών.

      2. Όταν η στάση πληρωμών γίνεται χωρίς τη συμφωνία των πιστωτών τότε είναι μονομερής και έχει σαν συνέπεια τον αποκλεισμό μιας χώρας απο δάνεια, πιστώσεις και τελικά απο το διεθνές εμπόριο. Το θέμα της πρωτοβουλίας είναι για εσωτερική κατανάλωση.

      Ακόμα και στην περίπτωση της ελλάδας, παρότι δεν έχει γίνει μονομερής παύση πληρωμών, όσοι δουλεύουν στην αγορά, ξέρουν ότι οι εισαγωγικές εταιρείες δουεύουν πλέον τοις μετρητοίς με τους προμηθευτές τους, οι οποίοι δεν δέχονται πλέον ούτε τις εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών.
      Αν δεν μπορείς να καταλάβεις τη σχέση αυτού του γεγονότος με την έλλειψη πρώυων υλών κλπ και τελικά με την ανεργία, τότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω.

      Διαγραφή
    10. Τα φαινόμενα που περιγράφεις στη Ρωσία, ήταν αποτέλεσμα της αρπαγής της εξουσίας από τους μεταρρυθμιστές, οπαδούς της θεωρίας του λιγότερου κράτους, που ξεπούλησαν τη δημόσια περιουσία στους κομματικούς αξιωματούχους και τους ανθρώπους τους, για μια χούφτα δολάρια (αν θυμάσαι τη μαυρή αγορά συναλλάγματος που είχε προηγηθεί για χρόνια πριν).
      Μετα από λίγο και στη χώρα μας θα εμφανιστούν παρόμοια φαινόμενα, με ελληνίδες αντί για ρωσίδες αυτή τη φορά.

      "'Οταν υπάρχει συμφωνία με τους πιστωτές, τότε δεν υπάρχει μονομερής
      στάση πληρωμών". Αυτό δεν αναιρεί και το αντίθετό του. Η μονομερής στάση πληρωμών, δεν αποκλείει τη συμφωνία των πιστωτών. Τουλάχιστο αυτόπ δείχνει η διεθνής εμπειρία. Ανάγκα και οι θεοί πείθονται.

      Δεν υπήρξα ποτέ μέλος κόμματος αν θες να ξέρεις.Τώρα έχω αρχίσει να το σκέπτομαι...

      Διαγραφή
    11. Το καθεστώς της εβδομηντάχρονης δουλείας στη σοβιετική ενωση και τις άλλες σοσιαληστικές χώρες δεν κατέρρευσε πολιτικά.
      Χρεωκόπησε οικονομικά.
      Οι οικονομίες όλων των χωρών του ανατολικού μπλόκ κατέρρευσαν ολοκληρωτικά και χωρίς ξένο συνάλλαγμα δεν μπορούσαν να εισάγουν τρόφιμα, φάρμακα, πρώτες ύλες.
      Την δεκαετία του '80, στο δρόμο για την κατάρρευση,το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού περνούσε τη μέρα του απο ουρά σε ουρά ψάχνοντας να ανταλλάξει τα κουπόνια που του έδινε το κόμμα - κυβέρνηση με κάτι φαγώσιμο, τις πιο πολλές φορές χωρίς επιτυχία.
      Όταν το κόμμα κατάλαβε ότι το μεγάλο πείραμα με τα εκατομύρια θύματα απέτυχε, μοίρασε στα υψηλόβαθμα στελέχη του τα κρατικά λάφυρα και άλλαξε ταμπέλα.
      Οι ίδιοι άνθρωποι που κυβερνούσαν πρίν εξακολούθησαν να κυβερνούν και μετά.
      Ακόμα και σήμερα, πρόεδρος της Ρωσσίας είναι ο Β. Πούτιν, τέως αρχηγός της KGB.
      Η Ρωσσία τα τελευταία 90 χρόνια είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς μπορεί να μετατραπεί μια χώρα, μέσα απο την κατάλληλη ιδεολογία, σε μια γιγαντιαία εγκληματική οργάνωση, κυρίως εις βάρος των υπηκόων και ομήρων της.

      Διαγραφή
    12. Δηλαδή επειδή τα πράγματα έγιναν δύσκολα με τις ερωτήσεις που τέθηκαν (και περιμένουν απαντήσεις) γύρω από τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και το αλυσσόδεμα της χώρας, την κατάρευση της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους, τη στάση πληρωμών και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα,... ας συζητήσουμε καλύτερα για τον Πούτιν και την κατάρευση της ΕΣΣΔ; Ευχαριστώ δεν θα πάρω!

      Διαγραφή
  6. Έτσι ακριβώς! Υπό καθεστώς πλήρους ελλείψεως αυτεπίγνωσης, τα 35 τελευταία χρόνια η Ελλάδα κατανάλωσε με δανεικά είκοσι φορές παραπάνω από την παραγωγή της, κατέχοντας ένα άπιαστο ακόμα παγκόσμιο ρεκόρ.Δηλαδή ο «παρασιτικός καταναλωτισμός» οδήγησε στον υπερδανεισμό και στην συσσώρευση χρέους (διαβάζουμε το σχετικά http://www.europeanbusiness.gr/page.asp?pid=783).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Τις θυμάμαι καλά εκείνες τις διαφημίσεις, δέκα χρόνια πριν: «Μετοχές, παράγωγα, επενδύσεις, αυτά είναι για λίγους κι έχουν μεγάλο ρίσκο! Εμείς οι απλοί πολίτες που θέλουμε να εξασφαλίσουμε τα χρήματά μας και να έχουμε εγγυημένη απόδοση, επιλέγουμε ομόλογα ελληνικού δημοσίου!» Κάπως έτσι ήταν το σπηκάζ - και έβλεπες να περπατάει πλήθος λαού, σαν σε παρέλαση – προφανώς έσπευδαν να αγοράσουν τα κελεπούρια ομόλογα, μήπως χάσουν την ευκαιρία.

      Το ελληνικό δημόσιο λοιπόν πήρε τις οικονομίες όσων το πίστεψαν και τις έκανε διορισμούς αργόμισθων, σπίτια των Άκηδων, υπερτιμολογήσεις σε καθετήρες και βηματοδότες, μισθάρες σε κομματικά στελέχη, ταξίδια και μίζες στους Φωτόπουλους, ακριβώς όπως ένας «νονός» μοιράζει τα κλοπιμαία με τα μέλη της συμμορίας του..."

      (βλέπε σχετικό άρθρο http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/%CF%83%CF%87%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1/%CE%B2%CF%81%CF%89%CE%BC%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%BF%CF%85)

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU